FT: Ο Τσίπρας αποδέχεται τις απαιτήσεις των δανειστών
01/07/2015 11:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT: Ο Τσίπρας αποδέχεται τις απαιτήσεις των δανειστών

Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί όλες τις απαιτήσεις διάσωσης των πιστωτών που ήταν στο τραπέζι το περασμένο Σαββατοκύριακο, κάνοντας μόνο ελάχιστες αλλαγές, σύμφωνα με επιστολή που ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε αργά το βράδυ της Τρίτης

Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί όλες τις απαιτήσεις διάσωσης των πιστωτών που ήταν στο τραπέζι το περασμένο Σαββατοκύριακο, κάνοντας μόνο ελάχιστες αλλαγές, σύμφωνα με επιστολή που ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Στην επιστολή των δύο σελίδων που έλαβαν οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (και πήραν στα χέρια τους οι Financial Times), επεξεργάζεται το αίτημα- έκπληξη της Τρίτης για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας που έχει πλέον λήξει, με ένα νέο πρόγραμμα 29,1 δις ευρώ. Απεστάλη ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης ετοιμάζονται να αυξήσουν την αγωνία για την Ελλάδα και τις τράπεζες της, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε δάνεια έκτακτης ανάγκης, μια απόφαση που θα μπορούσε να ανατρέψει τουλάχιστον μία ελληνική τράπεζα.

Παρά το γεγονός ότι η λήξη της διάσωσης τα μεσάνυχτα της Τρίτης σημαίνει ότι η επέκταση δεν είναι πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή του Τσίπρα, η οποία σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή από την προηγούμενη θέση του, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση μιας νέας διάσωσης εντός των προσεχών ημερών. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να συζητήσουν τη νέα πρόταση του Τσίπρα σε τηλεδιάσκεψη στις 17:30, ώρα Βρυξελλών.

Η επιστολή του Τσίπρα αναφέρει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ με μία αλλαγή: να παραμείνει μια ειδική έκπτωση 30 τοις εκατό για τα ελληνικά νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ο Τσίπρας ζητά οι αλλαγές για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο αντί άμεσα, όπως ζητούν οι δανειστές. Ζητά επίσης το ΕΚΑΣ που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, για το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που θέλουν οι δανειστές.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή την τεχνική συμφωνία που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 01/07/2015 12:04:06

  Μπορεί να αποδεχτεί ότι θέλει αλλά πια δεν έχει σημασία. Μετά το κανόνι, τα capital controls και την ζημιά στον τουρισμό αλλά και στην οικονομία γενικότερα η συμφωνία δεν έχει νόημα παρά μόνο ίσως ως stop gap....

 2. Vesper avatar
  Vesper 01/07/2015 12:26:03

  Άσχετο με το θέμα, αλλά ενδεχομένως σχετικό με την γενικότερη επικαιρότητα του θέματος: έχουμε αυτές τις ώρες, μια "ξαφνική" απόφαση αποφυλάκισης του Ηλία Κασιδιάρη. Υπάρχει ενδεχόμενο, αυτή η "ξαφνική" αποφυλάκιση, να σχετίζεται με προσπάθεια "ενδυνάμωσης" των ομάδων κινητοποίησης του Μετώπου υπέρ του "Ναι" στο δημοψήφισμα (αναφέρομαι στην κοινοβουλευτική υποστήριξη του "Ναι" από το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ) ?

 3. airman avatar
  airman 01/07/2015 12:39:49

  "Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή την τεχνική συμφωνία ..." Το ζητούμενο είναι να προλάβει να ακυρώσει το δημοψήφισμα, όσο ακόμα υπάρχει χρονικό περιθώριο. Μόνο αυτή η κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βάση αποδοχής "επανεκίνησης"/"ανάστασης" του ήδη ολοκληρωθέντος προγράμματος, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για νέο τρίτο μνημόνιο. Και μη τολμήσει ο μέχρι σήμερα Πρωθυπουργός να "ξεπεράσει" το δημοψήφισμα με στροφή υπέρ του ΝΑΙ, ώστε να υπερψηφιστεί την Κυριακή. Ο ίδιος και η Κυβέρνηση της ντροπής της οποίας ηγείται πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το νέο τρίτο μνημόνιο στο οποίο - στην καλύτερη περίπτωση - υποχρεωτικά οδήγησαν τη Χώρα.

 4. Γιαγιά avatar
  Γιαγιά 01/07/2015 12:51:35

  Να το κάνει λίγο γρήγορα άμα είναι, να μην ταλαιπωρούμαστε και να μη μας καζανιάζουνε το κεφάλι οι τηλεοράσεις;

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Γιαγιά 01/07/2015 14:45:44

   ῾Υπάρχει καί ἡ ΕΡΤ1,2,3,4, κλπ. (ἀλήθεια πόσες ΕΡΤ ὑπάρχουν;) ᾿Εκτονώσου ἀκούγοντας ΕΡΤ.

 5. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 01/07/2015 15:02:16

  ῎Οχι, δέν θέλομε νά μᾶς "σώσετε" ἄλλο ἀπό τούς "ἀδίστακτους" δανειστές μας, ἀλέξη. ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΘΗΣ ΘΕΛΟΜΕ!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.