#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/05/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT: Ο Σαμαράς θα είναι ένας «λογικός αντάρτης» ως πρωθυπουργόςΤο βράδυ της Κυριακής, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande, ανακοίνωσε πως ξεκινάει πόλεμο εναντίον της λιτότητας.

Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι τον πήραν τοις μετρητοίς, και εξέλεξαν κόμματα με σαφή τους θέση την επαναδιαπραγμάτευση, ή και ακύρωση του μνημονίου. Έτσι, ο Hollande έχει να αντιμετωπίσει τώρα ένα δίλημμα: Θα στηρίξει τους Έλληνες εναντίον της λιτότητας, ή θα στηρίξει το ΔΝΤ και το Βερολίνο, επιμένοντας στην αναγκαιότητα του ελληνικού μνημονίου;

Η επιλογή του θα είναι μοιραία για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Πιθανώς, ο Γάλλος πρόεδρος να ηγηθεί ενός αντάρτικου του Νότου. Ήδη, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πανηγυρίζουν την νίκη του. Θέλουν κι αυτοί κάποιον που θα αντιταχθεί στην γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία.

Οποιαδήποτε όμως προσπάθεια της Γαλλίας να απομονώσει εντός της ΕΕ την Γερμανία, θα αποτελέσει μεγάλη ιστορική μετατόπιση στην μεταπολεμική εξωτερική πολιτική της Γαλλίας. Η παράδοση θέλει την Γαλλογερμανική συνεργασία, στην ηγεσία της Ευρώπης. Αν οι Γάλλοι συνταχθούν με τον ευρωπαϊκό Νότο, θα πλήξουν την εικόνα τους ως μια ισχυρή οικονομία. Θα αλλάξει και η αντίληψη των αγορών για αυτούς. Τέλος, μια κόντρα με την Γερμανία, θα προκαλέσει τεκτονικά προβλήματα στο οικοδόμημα της ΕΕ, και της ευρωζώνης.

Για αυτό και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως τελικά ο Hollande. θα τα βρει με το Βερολίνο, το οποίο θα του επιτρέψει να πει κάποια λόγια για αναπτυξιακή στροφή της ΕΕ, κλπ. αλλά στο τέλος θα συνταχθεί μαζί του.

Μια νέα συμφωνία μεταξύ Hollande-Merkel θα συμπεριλαμβάνει ένα ασαφές πλαίσιο δημοσιονομικής συμφωνίας. Το Βερολίνο σίγουρα θα απορρίψει την απαίτηση για ευρωομόλογα, αλλά ίσως συμφωνήσει στην έκδοση κάποιων «ομολόγων έργου», που θα χρηματοδοτήσουν τις υποδομές. Μπορεί να συμφωνηθεί και δανεισμός εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κάτι που θα αποτελούσε θόλωμα του νερού από πλευράς Παρισιού και Βερολίνου, και που θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να σώσουν την τιμή τους, χωρίς απώλειες.

Το ελληνικό όμως ηφαίστειο, μπερδεύει τα πράγματα. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι τόσο οξύ, που δεν μπορεί λυθεί με κάποιες πονηρές ρήτρες, που θα προστίθεντο στην σύμβαση της ΕΕ. Η λύση του απαιτεί σοβαρές και επικίνδυνες αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει σε γενναίες περαιτέρω περικοπές δαπανών, όπως απαιτείται;

Αν δεν το κάνει, το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν θα της χορηγήσει άλλη οικονομική βοήθεια. Αυτό σημαίνει πως το ελληνικό δημόσιο θα ξεμείνει από χρήματα. Έτσι, η οδυνηρή, πλην όμως διαχειρίσιμη, μείωση μισθών και συντάξεων θα αντικατασταθεί από κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ θα αυξηθεί.

Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα μας λέει πως κάτι τέτοιο είναι πλέον πολύ πιθανό. Τα δυο μεγάλα μνημονιακά κόμματα (Πασόκ, και ΝΔ) πήραν μόλις το 1/3 των ψήφων. Η Ελλάδα μάλλον οδεύει προς νέες εκλογές.

Επιπλέον, ο Α. Σαμαράς, που είναι ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός θα ζητήσει αλλαγές στην ελληνική δανειακή συμφωνία. Γνωρίζει πως η πολιτική κατάσταση είναι επικίνδυνη, εξαιτίας της επιβεβλημένης από τους ξένους λιτότητας, και οι μόνοι που ωφελούνται πολιτικά είναι οι δεξιοί και αριστεροί ακραίοι παράγοντες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σαμαράς πιστεύει στην ανάγκη χαμηλότερης φορολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο όμως δεν αρέσει στην Angela Merkel, με την οποία οι σχέσεις του είναι κακές. Αν γίνει πρωθυπουργός, θα είναι ένας «λογικός αντάρτης», που θα αντιπαλεύει την αυστηρή γερμανική πολιτική λιτότητας. Αυτό τον καθιστά φυσικό σύμμαχο του Hollande.

Βέβαια, αν οι Γάλλοι κληθούν να επιλέξουν μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, θα επιλέξουν την δεύτερη. Αυτή όμως η επιλογή θα ξεσκεπάσει την επαναστατική ρητορική του Hollande, ως απλά και μόνο λόγια. Ότι χλιαρό μέτρο και αν πάρει, δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην γαλλική στήριξη του ΔΝΤ και της Γερμανίας, στην επιβολή αυστηρών περικοπών στην Ελλάδα, την ώρα που η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται, και η ανεργία φουντώνει.

Ο συνδυασμός πολιτικού χάους στην Ελλάδα, με την ανελαστικότητα του ΔΝΤ, μας κάνει να περιμένουμε μια νέα ελληνική κρίση μέσα στο καλοκαίρι. Η ΕΕ θα έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη επιλογή. Θα βοηθήσει την Ελλάδα, άσχετα αν βγει απ έξω το ΔΝΤ; Ή θα αρνηθεί κάθε βοήθεια, αποδεχόμενη τα πολιτικά και οικονομικά ρίσκα που θα προκύψουν από μια τέτοια άρνηση;

Για όλα αυτά, και αντιμέτωπος με μια τέτοια κρίση, η ασαφής και ενθαρρυντική» ρητορική του Hollande, αναφορικά με την σωτηρία της Ευρώπης, και την ακύρωση της λιτότητας, μοιάζει εντελώς  αδιάφορη, και εκτός θέματος.

ft.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 08/05/2012 16:25:59

  Ναι, θα είναι σκληρή η προσγείωση Ελλάδας, ΗΠΑ και λοιπών που ήλπιζαν στον Holande, αλλά θα γίνει όπως ακριβώς τα λένε και οι FT. Ευτυχώς γι' αυτούς, το κατάλαβαν νωρίς. Να δούμε πότε θα το καταλάβουν και οι από δω αιθεροβάμονες.

 2. Inno avatar
  Inno 08/05/2012 16:55:24

  η οικονομία της Γαλλίας είναι ΗΔΗ σε δεύτερο επίπεδο, έχει χάσει την "ισοτιμία" με την Γερμανία. Η Γαλλία παραδοσιακά είναι ο εκπρόσωπος του Νότου. Θα μπορεί κάλλιστα να είναι ο "αντίπαλος" της Γερμανίας και όχι το ..τανάκι της, που επέλεξε ο Σαρκοζί.
  Η Γαλλία έχει τους πιό ισχυρούς συμμάχους στον Νότο, που τους φοβούνται πολύ γιατί χρωστάνε τα πιο ΠΟΛΛΑ.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/05/2012 17:50:22

  Και να ήθελε (που δεν το βλέπω), δεν μπορεί να κάνει πίσω ο Ολλάντ από την αναπτυξιακή συνιστώσα στον "άξονα". Έτσι λειτουργεί το Ευρωπαικό σύστημα, με εξισορροπήσεις.
  Άν δεν "διορθώσει" μέσω Ολλάντ η Ευρωπαική οικονομία, η επόμενη πολιτική ανατροπή θα είναι στη Γερμανία, αλλά δεν θα είναι εξισορροπητική. Σοσιαλιστές και στις 2 όχθες του Ρήνου (στη Γερμανία με Πράσινους) είναι ακόμη πιό ευνοικό σενάριο για την Ελλάδα, αλλά αυτό θα σημαίνει όξυνση, συγκρούσεις, "αμερικανοποίηση", Ευρωπαικά "Tea Party". Πιθανότερος φαίνεται τώρα στη Γερμανία ο "μεγάλος συνασπισμός", ίδωμεν.

 4. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 08/05/2012 18:29:34

  Μπορεί να μας προσγειώσει ανώμαλα ο Ολλάντ αλλά να δείτε πόσο ανώμαλα μπορεί να τους προσγειώσουν όλους μία, δύο, τρεις χρεοκοπίες....

 5. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ 08/05/2012 19:25:05

  Ο Hollande είναι αναγκασμένος από την "ασαφή και ενθαρρυντική ρητορική του , αναφορικά με την σωτηρία της Ευρώπης, και την ακύρωση της λιτότητας" κατά την προεκλογική του εκστρατεία , να προχωρήσει σταδιακά στην υλοποίηση των βασικών αρχών του προγράμματός του , δηλ. τροποποίηση Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ε.Ε. και "χαλάρωση" των εξοντωτικών μέτρων Λιτότητας . Γι' αυτούς που γνωρίζουν την Γαλλική "πολιτική ζωή" , το 81% της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές (!) , σημαίνουν πολλά , μα πάρα πολλά ... και δεν υπάρχει διάθεση από κανέναν πολιτικό , να πυροδοτήσει τις οριακά εύθραυστες (γαλλικές) κοινωνικές ισορροπίες , που θα διαταραχτούν ως "ντόμινο" από πιθανή "οικονομική δυσπραγία" του Νότου της Ε.Ε. .

 6. m.s avatar
  m.s 08/05/2012 23:15:40

  αυτός φεύγοντας από την Μέρκελ θα χτυπήσει άνετα ολυμπιακό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους και στον πλάγιο ίππο!!!

 7. Nikos Kaplanis avatar
  Nikos Kaplanis 09/05/2012 14:00:26

  Όλες οι συζητήσεις περί λιτότητας,δημοσιονομικού συμφώνου και της άκαμπτης στάσης των Merkel-Soible κλπ,είναι άκυρη και άκαιρη.Στό τέλος του μήνα στην Ιρλανδία πραγματοποιείται δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο.Η άρνηση των Ιρλανδών,που είναι πιο πιθανή,η νίκη του Hollande στη Γαλλία και η σαφής άρνηση τέτοιων πολιτικών απο την Ελλάδα ,μαζί με την πολιτική αστάθεια στην Ολλανδία δημιουργούν τεράστιες δυνατότητες Επαναδιαπραγμάτευσης των πάντων.Αν οι Γερμανοί στυλώσουν τα πόδια τότε μπορούν να απαλλάξουν την Ευρώπη απο τη παρουσία τους!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.