#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2010 13:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FT: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη

Του Desmond Lachman*Έχοντας περάσει την καριέρα μου παρακολουθώντας τις αναδυόμενες αγορές τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσο και στη Wall Street, έχω δει αρκετές συμφωνίες σταθερών ισοτιμιών να καταρρέουν. Έχω επίσης παρακολουθήσει στενά τα στάδια τα οποία διανύουν οι χώρες που ταλαιπωρούνται από σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αυτή η πείρα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όπως ακριβώς συνέβη στην Αργεντινή πριν από μία 10ετία έτσι και στην Ελλάδα πλησιάζουμε προς το τελικό σημείο.

Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι έπειτα από δύο ή τρία χρόνια και αφού έχουν σπαταληθεί αρκετά δημόσια κεφάλαια, η Ελλάδα θα πάψει να είναι μέλος της ευρωζώνης.

Το πρώτο βήμα για τη νομισματική κρίση γίνεται όταν μία χώρα, ωθούμενη από την τάση της να εισάγει οικονομική πολιτική, εφαρμόζει σταθερή ισοτιμία του νομίσματός της, κάτι το οποίο δεν ταιριάζει με την οικονομία της. Η Αργεντινή -αντιμέτωπη αρκετές φορές με τη χρεοκοπία- το εφάρμοσε το 1991, όταν συνέδεσε άρρηκτα το πέσο με το δολάριο, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να νικήσει τον υπερπληθωρισμό.

Αφού δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξή της στην ευρωζώνη το 1999, η Ελλάδα -η οποία για αρκετά χρόνια ήταν σπάταλη- κατόρθωσε να τα εκπληρώσει το 2001, χάρη στη δημιουργική λογιστική που εφάρμοσε. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα από την Αργεντινή, η Ελλάδα εγκατέλειψε το νόμισμά της και υιοθέτησε το ευρώ. Εισήλθε σε ένα κλαμπ στο οποίο η πιθανότητα κάποιο μέλος να το εγκαταλείψει δεν υπάρχει.

Το επόμενο στάδιο προς την κρίση είναι όταν μία χώρα εφαρμόζει πολιτικές που δεν συνάδουν με τις συμφωνίες τις οποίες έχει κλείσει. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η δημοσιονομική πειθαρχία ήταν κάτι άγνωστο για την Αθήνα. Η είσοδος στην ευρωζώνη υποτίθεται ότι υποχρεώνει κάθε χώρα να είναι πιστή στις εντολές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή να διατηρεί το έλλειμμά της χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος της χαμηλότερα από το 60% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα της Ελλάδας έχει φτάσει στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος της προβλέπεται ότι θα αγγίξει φέτος το 120% του ΑΕΠ.

Το διογκωμένο έλλειμμα, μαζί με τα υποχρεωτικά χαμηλά επιτόκια, δημιουργεί τις συνθήκες για το τέλος του παιχνιδιού. Το πράττει όχι μόνο λόγω του ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας έχουν εισέλθει σε αβέβαιη πορεία, αλλά και με τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα έχει κατορθώσει να ξεπεράσει ακόμη και την Αργεντινή, καθώς η ανταγωνιστικότητά της έχει υποχωρήσει κατά 30% σε σύγκριση με τους εταίρους της στην Ε.Ε.

Καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται οι έντονες ανησυχίες των αγορών, οι χώρες στρέφονται προς εξωτερική βοήθεια. Στην περίπτωση της Αργεντινής αυτό σήμαινε στροφή προς το ΔΝΤ (με τις ευλογίες των ΗΠΑ). Για την Ελλάδα σημαίνει στροφή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όμως στη δεύτερη περίπτωση ο «σπόνσορας» δεν είναι τόσο πρόθυμος να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα, ενώ παράλληλα ζητά από τη χώρα να εφαρμόσει σκληρές, εισαγόμενες, πολιτικές.

Στην περίπτωση της Αργεντινής η συνεχής στήριξη από το ΔΝΤ πρόσφερε κάποια σωτηρία για ένα-δύο χρόνια και κατόπιν ξέσπασαν έντονες διαμαρτυρίες από τους πολίτες, αποδεικνύοντας ότι το ΔΝΤ δεν είχε να ασχοληθεί με ένα απλό νομισματικό πρόβλημα, αλλά με μία περίπτωση πιθανής χρεοκοπίας.

Είναι πολύ δύσκολο να «δει» κάποιος την τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα να έχει καλύτερο happy end. Κάθε προσπάθεια να υπάρξει μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα που ορίζει το Μάαστριχτ θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση. Η προσπάθεια να υπάρξει στήριξη της ελληνικής ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης μισθών θα οδηγήσει σε εφαρμογή σκληρών και μη αποδεκτών πολιτικών για αρκετά χρόνια.

Τα μηνύματα, δε, δεν είναι διόλου θετικά: οι ανακοινώσεις για λήψη μέτρων περιορισμού των δαπανών έχουν ήδη ξεσηκώσει διαμαρτυρίες. Επίσης, η ΕΚΤ δεν φαίνεται πρόθυμη να προσφέρει χρηματοδότηση. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει την Ελλάδα, ενώ ο κ. Jurgen Stark, στέλεχος της ΕΚΤ, έχει δηλώσει ότι η διάσωση της χώρας δεν είναι εφικτή.

Εάν υπάρχει κάτι που οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διδαχτούν από την Αργεντινή είναι ότι δεν μπορούν να αποφύγουν το αναπόφευκτο. Η χώρα έχει τόσο υψηλό χρέος που δύσκολα θα μπορέσει να το αναδιοργανώσει. Η Αθήνα θα πρέπει να εγκαταλείψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ευρωζώνη. Βέβαια, αυτό δεν είναι ένα τέλος που ταιριάζει στις «παραδοσιακές» Ελληνικές Τραγωδίες.

* Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved - Ο αρθρογράφος είναι στέλεχος του American Enterprise Institute.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/564319/ArticleFTgr.aspx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 12/01/2010 14:10:48

  Αγαπητε Φακτορα
  Η απαντηση στα γραφωμενα του θα δωθει συντομα στον FT. Φαινεται να αλλαζει γνωμει καθε βδομαδα. Για του λογου το αληθες διαβαστε τι εγραφε πριν απο μια ακριβως εβδομαδα .. http://www.aei.org/article/101500

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Pikaia Gracilens 12/01/2010 19:28:04

   Έγραψες, Pikaia!

   Με το μήνυμα που ανήρτησες διέλυσες τον κ. Λάχμαν και την αξιοπίστία του.

   Άντε μωρέ, που θα καθίσουμε να ακούμε τα ίδια ζώα που σφύριζαν ανέμελα μια μέρα πριν καταρρεύσει η Lehman Brothers.

   Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ευθύνες.

   Όταν εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη γκρινιάζαμε τόσα χρόνια κατά των Ολυμπιακών Αγώνων τής Αθήνας ως μη παραγωγική επένδυση, η κοινή γνώμη στην Αθήνα ακκιζόταν στα νέα εστιατόρια με αστέρια Michelin που δημιουργήθηκαν για να τρώνε τα golden boys των Ολυμπιακών.

   Η οικονομία μας είναι σε ΤΡΑΓΙΚΑ χάλια, μόνο που τα χάλια δεν εμφανίστηκαν το 2009, από το 1985 τα ζούμε στο πετσί μας.

 2. man8os avatar
  man8os 12/01/2010 14:13:43

  Απλα θελει αλλη νοοτροπια.
  Η ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ. Αυτο να γινει τροπος ζωης,συνειδηση. Αν φυγουμε απο το εβρω, μια χρεοκοπημενη χωρα, αναξιοπιστη, στρατιωτικα ευαλωτη, τι τυχη θα εχει στην ταραγμενη περιοχη μας?

  • bananiagr avatar
   bananiagr @ man8os 12/01/2010 20:29:45

   Τότε θα βουλιάξουμε αν όντως αυτό είναι το δίλημμα. Γιατί να αλλάξουμε νοοτροπία, δεν το βλέπω.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 12/01/2010 14:16:30

  Δηλαδη θα αγοραζουμε το νερο 50 δρχ ενω τσιγαρα θα κοστιζουν 2.000δρχ το πακετο? τα επιτοκια μας θα γινουν παλι 10% ??

  πολλα μηδενικα βλεπω !!

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 12/01/2010 14:18:00

   Θα τρομαξουμε φυσικα με τα κερδη των τραπεζων... 9 - 10 100 δις δρχ..!!!! πολυ γελιο θα πεσει...

   ΠΠ

  • man8os avatar
   man8os @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 12/01/2010 14:26:27

   Δε θα βγουμε απο το εβρω αν το παρουμε αποφαση. Τοσο εμεις οι πολιτες οσο και η κυβερνηση. Και για να τα καταφερουμε τερμα οι λαμογιες.
   Αλλοιως η Ελλαδα θα περασει ασχημα.
   Οποτε χρειαζετε σχεδιο για σκληρα μετρα. Και οταν ακουω τις αριστερες ...κιες ...αναιβαζω πιεση.
   Ενοουν οτι θελουν δραχμη και υπερπληθωρισμο?
   Ολοι θα πληρωσουμε για να σωθουμε. Και θα αποδεχτουμε κια μια σχετικη μειωση του βιοτικου επιπεδου. Θα πηγαινουμε λιγοτερο στα μπουζουκια και τα σκυλαδικα.

 4. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 12/01/2010 14:17:35

  Ο κύριος Desmond έχει δει "αρκετές συμφωνίες σταθερών ισοτιμιών να καταρρέουν" δηλαδή την εξής μία, της Αργεντινής, η οποία από μόνη της είχε συνδέσει το πέσο με το δολλάριο.

  Ο κύριος Desmond προφανώς μας σκάβει το λάκκο γιατί από κάπου τα έχει πάρει ή έχει επενδύσει και αυτός στην πτώχευσή μας.

  Μήπως τελικά πρέπει πλέον η ελληνική πολιτεία αντί να επιδοτεί μόνον τουριστικές καμπάνιες στο CNN να αρχίσει να επιδοτεί και κανένα "δωράκι" στον κάθε κύριο Desmond προτού μας φαλιρήσει πριν την ώρα μας;

  Τέλος θα ήθελα να πω στον κύριο Desmond ότι "έπειτα από 2-3 χρόνια", στη σημερινή ευμετάβλητη παγκόσμια οικονομική συγκυρία, ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις ούτε καν για την οικονομία των ΗΠΑ.

  • donaE avatar
   donaE @ Αγανάκτηση 12/01/2010 14:49:25

   Οσα και να δωσουμε οι αλλοι θα δινουν περισσοτερα.Το αιμα νερο δεν γινεται...

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/01/2010 14:21:16

  Κάτι έγραφε εδώ κάποιος δημοσιονομικός τρελλός του χωριού αλλά τον λοιδώρησαν αρκετοί. Ορισμένα -όχι όλα- τα βρίσκουμε μπροστά μας, ειδικότερα όσον αφορά στο έλλειμμα, και στην απαίτησή μας να τυγχάνουμε άλλης μεταχείρισης ως το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Άλλωστε άλλοι βομβαρδίζουν, εμείς θα εισπράττουμε μόνο τα κύματα των απελπισμένων ή των εκπατρισμένων, τα οποία εκ των πραγμάτων αδυνατούμε να καναλιζάρουμε?
  Και θυμίζω ότι έγραφε από μέσα από τις Βρυξέλλες!

  • man8os avatar
   man8os @ αλλενάκι 12/01/2010 14:31:41

   Δες τι εγραφε, κανε τον συσχετισμο με το σημερινο αρθρο,και θα δεις οτι η θεωρεια του δεν στεκει. Χωρις να σημαινει οτι δεν ηταν καλη σκεψη η οτι δεν ειχε καλη προθεση.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ man8os 12/01/2010 14:40:49

    Man8os αναφέρομαι μόνο στο σημείο όπου πρότεινε να αντιδράσουμε σε αυτή την κάθετη μείωση του ελλείμματος στο 3% και να πάμε σε μια λογική μείωση της τάξης του 8% που μπορούμε να την αντέξουμε ως φορολογούμενοι και ως κράτος. Δεν αναφέρομαι στο θέμα της νέας δραχμής. Επίσης αναφέρομαι στα σημεία του για τους αμυντικούς εξοπλισμούς και τον άτυπο πόλεμο που δεχόμαστε με τα δουλεμπορικά από απέναντι.

    Όπως όμως βλέπεις δεν ικανοποιούνται με τίποτα αυτοί... όσον αφορά στο έλλειμμα κυρίως.

   • man8os avatar
    man8os @ man8os 12/01/2010 14:57:12

    Ειναι μια ενδιαφερουσα αποψη. Αλλα οταν υπογραφεις ενα χαρτι το υπογραφης και ο αλλος σε δεχετε καλη τη πιστη.
    Και εμεις υπογραψαμε το συμφωνο σταθεροτητας. Το οποιο εχει συγκεκριμενες υποχρεωσεις.Ασχετα που πηγαμε να το παιξουμε μαγκακια και εξυπνοι και αντι για χρεος 60 ειχαμε χρεος τουλαχιστον 95. Το ελλειμα το παρουσιασαμε ως 1,5 (αγνοω την πραγματικοτητα). Τωρα θα πρεπει να συμορφωθουμε. Η διαδικασια θα ειναι επιπονη για τους πολιτες. Το κρατος θα αντεξει σιγουρα.
    Ως κρατος δεν πρεπει να αυξησουμε τοσο τα εσοδα, αλλα να μειωσουμε τις δαπανες και εν αναγκη να χρησιμοποιησουμε το συγκριτικο πλεονεκτημα μας, δηλαδη τους λαθρομεταναστες.
    Πρεπει λοιπον να χτυπησουμε την σπαταλη και την διαφθορα του δημοσιου, και να μειωσουμε τον συνολικο αριθμο των δημοσιων υπαλληλων και τις αμοιβες ολων με μια κλιμακα περικοπων(δεν νουονται διευθηντες με μισθους 6-7 χιλ ευρω),
    Για τους απλους πολιτες,η μειωση των αποδοχων θα σημαινει λιγοτερη καταναλωση.
    Αυτο μπορει να ισχυριστεις οτι θα επιφερει κυκλικη ανεργια.
    Αλλα οχι! Αν εχει μικρη διαρκεια η μειωση αποδοχων των υπαλληλων, αξιοποιηθουν οι λαθρο για την σκληρη εργασια, κανουμε ανταγωνιστικη φορολογικη πολιτικη για την επιχηρηματικοτητα, και το σημαντικοτερο ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ θα προκυψει μια πολιτικη με τεραστιο πολιτικο κοστος αλλα σωτηρια για την οικονομια. Και δεχομαι να στηριξω καθε κυβερνηση που θα με ξεχρεωσει. Αν θες, μπορω τα μετρα να στα ποσοτικοποιησω μεχρι αυριο( εχω καποιες εκθεσεις υποψιν μου για τον φετινο και τον περσινο προυπολογισμο) απο τις οποιες εχω βγαλει ορισμενα συμερασματα μαζι με τα οικονομικα που γνωριζω. Επισης μπορουμε να ποσοτικοποιησουμε και το κερδος απο την εργασια των λαθρομεταναστων αλλα με καθαρα υποκειμενικο τροπο γιατι δεν υπαρχει σχετικη νομοθεσια.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ man8os 12/01/2010 15:13:43

     Γιατί δεν τα ποσοτικοποιείς με διαγράμματα να τα στείλεις στο Φάκτορα να τα ελέγξει αν θέλει.
     Πρώτα όμως πρέπει να παράξεις πλούτο, ο πλούτος έρχεται από την αγορά [άρα κατάλυση των τραπεζικών στεγανών και των καρτέλ] και ταυτόχρονα μείωση των δημόσιων δαπανών.
     Εξορθολογισμός και χρήση της μαύρης φθηνής εργασίας των λάθρο είναι μεγέθη μεταξύ τους ασύμβατα, ούτε είναι συγκριτικό μας πλεονέκτημα οι λάθρομετανάστες, αυτή τη στιγμή ο λόγος κέρδους από τη μαύρη εργασία/κοινωνικού φορτίου λειτουργεί σε βάρος μας και βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα. Για το μακροπρόθεσμα δεν μπορώ να μιλήσω, afterall in the long run the survival rate drops to zero...

    • man8os avatar
     man8os @ man8os 12/01/2010 15:23:22

     Λες? Καλη ιδεα. Αν και δεν σπουδαζω οικονομικα κατι θα κανω.Αν θελει ας το δημοσιεσει.
     Το πολυ πολυ θα ακουσω κυρηγμα απο ολους τους υπολοιπους συνσχολιαστες.
     Αλλα εχεις πιασει το νοημα αυτων που λεω, εστω και αν δεν συμφωνεις μαζι μου...
     Στροφη στην παραγωγη αγαθων-οχι υπηρεσιων.
     Τραπεζες εξωστρεφης-να φερνουν συναλαγμα.
     Εργασια των λαθρο-ανασφαλιστη- σε τομεις που δεν πηγαινουν οι Ελληνες.-να μη διογκοθει εξαιτειας τους η ανεργια.
     Περιορισμοι στην διαφυγη χρηματος απο τους μεταναστες με την μορφη εμβασματων.
     Κινητρα στην φορολογια με αποτελεσμα την δημιουργια μεγαλων επιχηρησεων-γιατι ολες αυτες οι εκατονταδες οικογενειακες ελεγχονται δυσκολα.
     Κατι ηξερε ο τρελος του χωριου αλλα η λυση του ηταν αεφαρμοστη γιατι παραβιαζε τις συνθηκες που εχει υπογραψει η χωρα. Εγω προτεινω οτι ειναι δυνατο να κανουμε χωρις να παραβιασουμε τις συνθηκες.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ man8os 12/01/2010 15:35:18

     Δεν προτείνω άλμα στο κενό, κάνεις λάθος, συμφωνω μαζί σου σε αρκετά. Οι εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις τονώνουν την αγορά, η ραχοκοκαλιά της Γερμανίας είναι αυτές οι επιχειρήσεις. Η μαύρη εργασία αποδείχθηκε ότι γιγάντωσε τον τομέα της παροχής άχρηστων βασικά υπηρεσιών, αφού οι Έλληνες στράφηκαν προς τα εκεί και όχι στην παραγωγή προϊόντων. Βοήθησαν βέβαια και οι προμήθειες για μεσάζοντες και μεγαλοεισαγωγείς.
     Οι τράπεζες έγιναν εξωστρεφείς από τη δεκαετία του '90 αλλά τα ανοίγματα στην Τουρκία και σε χώρες της βαλκανικής δεν απέτρεψαν τις φούσκες.

 6. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 12/01/2010 14:21:19

  Επίσης αντιγράφω από το wikipedia για το τι εστί ΑΕΙ:

  "The American Enterprise Institute for Public Policy Research (AEI) is a conservative think tank founded in 1943. Its stated mission is "to defend the principles and improve the institutions of American freedom and democratic capitalism—limited government, private enterprise, individual liberty and responsibility, vigilant and effective defense and foreign policies, political accountability, and open debate."[1] AEI is an independent non-profit organization supported primarily by grants and contributions from foundations, corporations, and individuals. It is headquartered in Washington, D.C.

  AEI scholars are considered to be some of the leading architects of the second Bush administration's public policy.[2] More than twenty AEI scholars and fellows served either in a Bush administration policy post or on one of the government's many panels and commissions.[3] Among the prominent former government officials now affiliated with AEI are former U.S. ambassador to the U.N. John Bolton, now an AEI senior fellow; former chairman of the National Endowment for the Humanities Lynne Cheney, a longtime AEI senior fellow; former House Speaker Newt Gingrich, now an AEI senior fellow; former Dutch member of parliament Ayaan Hirsi Ali, an AEI visiting fellow, and former deputy secretary of defense Paul Wolfowitz, now an AEI visiting scholar. Other prominent individuals affiliated with AEI include David Frum, Kevin Hassett, Frederick W. Kagan, Leon Kass, Irving Kristol, Charles Murray, Michael Novak, Norman J. Ornstein, Richard Perle, Christina Hoff Sommers, and Peter J. Wallison."

 7. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 12/01/2010 14:21:57

  Καλά... Παραφουσκωμένη αμερικάνικη εκδοχή της ΦιΣυ είναι το ΑΕΙ. Αν ρωτήσεις τους ΦιΣύτες θα στα πουν με πιο πολλή τζιριτζάντζουλα.

  Να προωθούμε και τα τοπικά προϊόντα...

 8. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 12/01/2010 14:45:24

  Ωχ ( ! ) ,

  ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΟΥΝ - ΚΑΙ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΟΥΝ... ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ...,
  ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ :
  http://www.youtube.com/watch?v=cHPcu-VeQmQ


  Σε συνέχεια του Διεθνούς ( Γερμανικού ) Οικονομικού Ελέγχου του 1897-1924 ¨, του Άμεσου-Αμερικανικού Οικονομικού Ελέγχου 1947-1954 , στην συνέχεια των ¨Δανείων της Ανεξαρτησίας¨ του 1821 και των ¨ΕΟΚικών -Κοινοτικών Δανείων και Ελέγχων¨ από το 1961 μέχρι σήμερα , δεχθήκαμε πρόσφατα τους Γερμανούς - Ευρωενωσιακούς Γκάου-Λάϊτερ στα ¨Ελληνικά¨ Υπουργεία και σήμερα, Τρίτη 12/01/2009 , δεχόμαστε τους ¨Επιτηρητές¨ της Παγκόσμιας Νομισματικής Τάξης ( Δ.Ν.Τ. ) για να προωθήσουν την "μεταρρύθμιση" ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ !

  Για να δούμε , τι θα δούμε , δηλαδή πόσες υποκλίσεις θα κάνουν ο κ. Παπακωνσταντίνου και η κ. Κατσέλη .

  Ας το πάρουμε απόφαση : Θα μας ¨μεταρρυθμίσουν¨ - ¨μεταρρυθμίσουν¨ μέχρι να πεθάνουμε !

  Μέχρι να κηρύξει ¨πτώχευση¨ και ¨αναρμοδιότητα¨ η ¨Ελληνική¨ κρατική διοίκηση και μεταβιβάσει την ¨λαϊκή¨ -κυριαρχία στις Νέες-¨αιρετές¨ ¨EURO-REGION¨ ( ¨Περιφέρειες¨ ) της γεωγραφικής περιοχής που ακόμα με ¨ρατσιστική προδιάθεση και ιδεοληψία" την ονομάζουμε ¨Ελλάδα¨.

  Αυτό το λένε ¨αποκέντρωση¨ από την Αθήνα και ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ...

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ ΝΤΑΝΤΟΝ 12/01/2010 15:05:36

   "Μπήκαν οι εχθροί";
   ποιούς εννοείς; γιατί το IMF η ελληνική κυβέρνηση το
   παρα-κάλεσε να έρθει
   Δηλαδή θα πρέπει να χαρούμε, εάν βρουν έναν
   νομότυπο τρόπο
   για μας πετάξουν έξω απο την ευρωζώνη;

   • man8os avatar
    man8os @ Jasmin 12/01/2010 15:08:42

    Ηρεμησε, ηρθε να μας συμβουλεψει.Δεν μας παρεπεμψαν ακομα.

    • Jasmin avatar
     Jasmin @ man8os 12/01/2010 15:10:47

     το προσ/παρα-καλέσαμε για να έρθει να μας συμβουλεύσει...

    • man8os avatar
     man8os @ man8os 12/01/2010 15:12:05

     Οσο μας ανεχετε η ΕΚΤ ημαστε ασφαλεις.

    • Αγανάκτηση avatar
     Αγανάκτηση @ man8os 12/01/2010 15:18:41

     Τελικά το μόνο που μας απομένει για να μας "ξανασυμπαθήσουν" οι γερμανοευρωπαίοι και να μας στηρίξουν είναι να αγοράζουμε περισσότερα πόρσε καγιέν, περισσότερα μεθυσμένα υποβρύχια και απαραιτήτως περισσότερες ανεμογεννήτριες .

     Α και ακάκιεεεεεε μην ξεχάσεις τα αεροπλάνα να'ναι eurofighterrrr...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΝΤΑΝΤΟΝ 12/01/2010 15:22:11

   Έτσι γονάτισαν και τους Ιρλανδούς ΝΤΑΝΤΟΝ. Τους έριξαν απανωτές κρίσεις στη μάπα ώσπου να υποταχθούν στο ευρωσύνταγμα. Και να σκεφτείς ότι αυτοί ήταν λιγότερο ευάλωτοι, με ανεπτυγμένη τεχνολογία αιχμής στα ηλεκτρονικά και στο λογισμικό, τμήμα της βρετανικής πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας και πάντως χωρίς βαλκανική χροιά διαφθοράς.

   • Jasmin avatar
    Jasmin @ αλλενάκι 12/01/2010 15:48:37

    Πριν από δέκα χρόνια είχα μια συζήτηση
    με μια συμφοιτήτρια,
    η οποία ήταν γεννημένη μέσα στην ελληνική εξουσία,
    και φυσικά όπως όλοι οι γόνοι, ήταν αντι-εξουσιάστρια.
    Με χαρά μου έλεγε ότι η Ελλάδα σε λίγα χρόνια
    θα γίνει σαν την Αργεντινή
    και επιτέλους θα υπάρξουν οι ευνοϊκές συνθήκες
    για την Επανάσταση!
    Την κοιτούσα, σχεδόν μαγνητισμένη από τα μάτια της που γυάλιζαν.
    Τελικά, είχε δίκιο;
    (Μόνο που η Αργεντινή έχει τεράστιους παραγωγικούς πόρους που δεν έχουμε εμείς)

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 12/01/2010 15:57:41

    Απόσα μου λες η συμφοιτήτρια αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προσληφθεί σε ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ως διάμεσος. Στη Ρωσία συχνά καταφεύγουν στις υπηρεσίες διάμεσων για να εξιχνιάσουν εγκληματικές υποθέσεις.
    Εσύ απομαγνητίστηκες πάντως;

    Στο θέμα μας τώρα. Εμείς έχουμε γη διάσπαρτη από αρχαία και κόκκαλα πεσόντων, πανέμορφες Κυκλάδες, Κρήτη, Ιόνια, Αρχιπέλαγος, Στερεά και Άγραφα ορεινούς όγκους κατάφυτους, ποικιλόμορφη φυσική ενδοχώρα, υπέροχα προιόντα της γης, ελιές, έξυπνο κόσμο, ποιητές, πνεύμα, εθνική αντίσταση κατά γερμανών και λοιπών κατακτητών. Πάσχουμε σε θέματα πειθαρχίας.

    • papasimonaki avatar
     papasimonaki @ αλλενάκι 12/01/2010 16:05:34

     Σε λίγο (ατυχώς) θα έχουμε και πολλές διάσπαρτες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σε όλη τη χώρα....

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ αλλενάκι 12/01/2010 16:11:50

     Μπα μην το λες, ο κόσμος έχει καταλάβει τι εστί Α/Γ σε μεγάλη κλίμακα.
     Μόνο αν στην Ελλάδα είχαμε ερήμους τύπου Σαχάρας ή τεράστιες εκτάσεις ξερικές όπως στην Αμερική, θα μπορούσες να πεις ότι εγκαθιστώ εκεί δάσος ανεμογεννήτριών για να φορτίζουν μια πόλη π.χ. Και πάλι με μεγάλες απώλειες στη μεταφορά του ρεύματος. Και πάλι ΟΠΟΤΕ και ΑΝ φυσήξει.
     Στην Ελλάδα θα πρέπει να αποψιλώσουν δάση για να γίνει αυτό.

     Για τα φωτοβολταϊκα δεν ξέρω, το μειονέκτημα είναι ότι είναι ακριβά, πέφτει η απόδοση κάθε χρόνο, αλλά είναι ατομική λύση. Απλά θα τονωθεί η αγορά φωτοβολταικών. Ένα εργοστάσιο νομίζω κάπου στη Β. Ελλάδα συναρμολογεί πάνελ και συσσωρευτές, αλλά υλικά και μέρη από Τουρκία και Κίνα. Δεν καταπατάς χωράφια, δάση κτλ. Βέβαια έχει προβλεφθεί τροπολογία που ανοίγει παράθυρο για καταπάτηση έως και ιδιωτικών εκτάσεων για τοποθέτηση ανεμογεννήτριών από εταιρείες!

    • nobody avatar
     nobody @ αλλενάκι 12/01/2010 19:04:53

     τα ορεινα...καταφυγα ειναι εντασεως εργασιας (στην καλυτερη περιπτωση)

     Τα υπολοιπα που ανεφερες ακουγονται ομορφα....για το Lonely Planet

   • Matelot Grec avatar
    Matelot Grec @ αλλενάκι 12/01/2010 19:14:50

    Apo oso ksero Allenaki, oi Irlandoi falirisan giati ksodevan pio polla apo osa evgazan. Kai akrivos epidei den einai Valkanioi molis eidan ta dyskola arhisan tin oikonomia.

 9. Kostas avatar
  Kostas 12/01/2010 14:59:33

  Μην τσιμπάτε!!! Ένα ακόμη άρθρο από τους Financial Times που έχει ως στόχο το ευρώ και την αξιοπιστία του (όπως κάνουν οι FT εδώ και 2 μήνες με σειρά άρθρων για την Ελληνική περίπτωση και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου της Ευρώπης). Απλά χρησιμοποιείται η Ελληνική περίπτωση πιο συχνά για αυτόν τον σκοπό γιατί είναι η πιο κραυγαλέα (από δημοσιονομικής πλευράς).
  Είναι προφανές και στον πλέον αδαή περί των οικονομικών ότι η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα ακόμη και εάν μπορούσε να γίνει αυτήν τη στιγμή θα ήταν καταστροφική.
  Αλλά προκειμένου να διατηρηθεί το αρνητικό κλίμα για το ευρώ και την αξιοπιστία του, οι FT χρειάζεται να φιλοξενούν ακόμη και αρθράκια που στερούνται λογικής.

 10. Επιφυλακτικός Ψηφοφόρος avatar
  Επιφυλακτικός Ψηφοφόρος 12/01/2010 15:01:25

  Βρείτε τι εστί American Enterprise Institute και θα καταλάβετε πολλά για τις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, με τη βοήθεια πάντα του αφελούς Jeffrie.

  Ο στόχος είναι η ΕΕ, απλά η Ελλάδα έχει επιλεγεί ως ο αδύναμος κρίκος.

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ Επιφυλακτικός Ψηφοφόρος 12/01/2010 15:07:09

   ή κάποιοι έχουν ξε-πουληθεί για να παίξουν συνειδητά το ρόλο
   του Δούρειου Ίππου, όπως εκτιμώ εδώ και πολύ καιρό

   • nobody avatar
    nobody @ Jasmin 12/01/2010 19:07:45

    ησουν και συ στο Roswell;

 11. donaE avatar
  donaE 12/01/2010 15:05:53

  Ποσο φτωχοι επιτελους τους συμφερει να ειμαστε,να τελειωνουμε.

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ donaE 12/01/2010 15:08:31

   Και όταν είσαι φτωχός, υπάρχεις.
   Το "θέμα" τους δε νομίζω ότι είναι να είμαστε μόνο φτωχοί

   • donaE avatar
    donaE @ Jasmin 12/01/2010 15:12:14

    Σαν να εχεις δικιο.

 12. donaE avatar
  donaE 12/01/2010 15:11:10

  Οχι αφελης επιφυλακτικε, απλως Jeffrie.

 13. κοψοχέρης avatar
  κοψοχέρης 12/01/2010 15:12:03

  Θα τόθελαν πολύ οι αμερικάνοι να πληγεί η αξιοπιστία του ευρώ μέσω της αποχώρησης ενός μέλους της ευρωζώνης αλλά δεν θα τους γίνει η χάρη.
  Εξάλλου αυτοί έχουν τα δικά τους προβλήματα που είναι πολύ πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας.
  Όταν σταματήσει (κάποια στιγμή υποχρεωτικά) να βάζει το χέρι στην τσέπη το αμερικάνικο δημόσιο θα γελάσει κάθε πικραμένος.
  Δεν μπορείς για πάντα να τυπώνεις χρήμα, θα την κάνουν οι πιστωτές, κυρίως οι κινέζοι, και τότε να δείς πλάκες.

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/01/2010 15:20:56

  Αν οι Σοσιαλιστές δεν πάψουν να είναι "Σοσιαλιστές α λα γκρεκ"
  Αν οι Έλληνες δεν πάψουν να τα φορτώνουν στον κόκορα
  Αν το κάθε πικραμένο δεν πάψει να περνάει για "πολιτική" τα απωθημένα του
  Αν οι Άρχοντες δεν καταλάβουν ότι η Κρίση είναι "άλλο" πράγμα
  Αν δεν βασίσουν Ο,ΤΙ κάνουν για 12 μήνες σε απλές σωστές αρχές
  Αν είναι χέστες και περιμένουν τον μπαμπά να τους το πει

  Τότε αυτό που λένε οι FT είναι σωστό.

  Εκτός αν το ξέρουν και για αυτό διαψεύδουν... ή έχουν σύγχυση και σαν κλασσικά γιαλαντζή golden boys, περνανε την μέρα χαζέυοντας την οθόνη.

  Μετράτε δις να ταξιδεύουν...

  (Ναι, παίζουν παιχνίδια οι Δυτικοί με τους Κεντρωευρωπαίους, ναι έχει μπλόφες και σπάσιμο α__ιδιών, αλλά το 80% είναι αλήθεια).

  • Pikaia Gracilens avatar
   Pikaia Gracilens @ archaeopteryx 12/01/2010 17:45:32

   Αυτα που λει ο Desmont oxi απλως δεν στερουνται αληθειας αλλα ειναι και λιγα. Το θεμα ειναι γιατι αλλαξε απο την τεταρτη 6 Ιαν το συμπερασμα του. Εκει λει

   Martin Wolf is right in suggesting that leaving the Euro-zone is not a realistic policy option for the Euro-zones peripheral countries. Since such a decision would spell instant sovereign default for those countries which would then have to borrow at pre-Euro membership interest rates. It is also not a realistic option for the Euro-zone as a whole since the default of Greece, Spain, Ireland or Portugal would cause massive losses in Europe's already beleaguered banking system. This implies that the ECB has little realistic policy alternative but to continue doing what it has been doing now for sometime, which is to hold its nose and continue to finance indefinitely, albeit through the backdoor, the Euro-zone periphery's large public borrowing needs.

 15. donaE avatar
  donaE 12/01/2010 15:25:42

  Αν λεγοντουσαν ολες οι αληθειες ισως ειχε νοημα...

 16. papasimonaki avatar
  papasimonaki 12/01/2010 15:29:47

  Ανεξάρτητα με το είναι το (συντηρητικό) ΑΕΙ και τι λέει ένας συνεργάτης του για την Ελλάδα, ακούγεται πως όντως υπάρχουν κάποιοι που προτεινουν την αποχώρηση της Ελλάδας απο το Ευρώ. Γιατί; Γιατί αν βγούμε εκτός, μπορούμε να πούμε στους δανειστές μας ότι κύριοι, επτωχεύσαμε, δεν έχουμε λεφτά και αντί για 100 σεντς, θα πάρετε 30-40 σεντς για κάθε Ευρώ/ δολλάριο/ κινέζικo yuan, ινδικές ρουπίες, κλπ.

  Υπάρχουν παραδείγματα και άλλων χωρών (Αργεντινή, Μεξικό, Ρωσία) που το έκαναν, εκνεύρισαν τις διεθνείς αγορές, αλλά μετά από (λίγα) χρόνια, ενσωματώθηκαν ξανά στις αγορές, εξέδωσαν νέα ομόλογα, κλπ κλπ.

  Δεν συμφωνώ- διαφωνώ με τα συλλογιστική, απλά ειλικρινά κυκλοφορεί σαν σενάριο. Αυτό που ξέρω είναι ότι αν το Μάρτιο του 2010 το κράτος δεν καταφέρει να δανειστεί αυτά που πρέπει να δανειστεί... η συζήτηση για το πόσο θα είναι (ή *δεν* θα είναι) το spread των ελληνικών καταντάει φιλοσοφική.

 17. poisonous avatar
  poisonous 12/01/2010 15:31:55

  Το πόνημα του κυρίου είναι αστείο και δομείται πάνω σε σωρεία λανθασμένων εκτιμήσεων με πρώτη και καλύτερη την εμφάνιση της Ελλάδας σαν μοναδικής περίπτωσης στην Ευρωζώνη. Η αλήθεια είναι ότι πάνω από τις μισές χώρες του Ευρώ παρουσιάζουν προβλήματα με τα κριτήρια του Μάαστριχ. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι και ήταν τεράστιο λάθος μας ότι έτσι το προσεγγίζαμε διαχρονικά.

  Τα λάθη που αφορούν τη σύγκριση Ελλάδας-Αργεντινής είναι οφθαλμοφανή και η παράθεση λεπτομερειών είναι περιττή.

  Συνολικά όμως, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός πρέπει να φαίνεται ισχυρός για να αντεπεξέλθει στον σημερινό κόσμο. Δυστυχώς, εμείς δεν έχουμε άλλες παραμέτρους μου λειτουργούν υποστηρικτικά όπως άλλα κράτη. Εν παραδείγματι αναφέρω τον πληθυσμό, την έκταση, της πλουτοπαραγωγικές πηγές, την διυσδητικότητα στα διεθνή κέντρα εξουσίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που στη πραγματικότητα κάνουμε εγώ και τριάντα χρόνια είναι να ανταλλάσσουμε την λευτεριά μας με καγιέν, πράντα ναι σανέλ.

 18. donaE avatar
  donaE 12/01/2010 15:49:18

  Και μετα σου λενε οτι δεν εχουμε ανταγωνιστικοτητα.
  Θα θελανε αληθεια να εχουμε;

 19. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 12/01/2010 16:10:19

  Οι Αμερικάνοι , ωρέ αδέρφια , για ποιό λόγο έχουν συμφέρον να πληγεί η αξία του ευρώ ?? ΟΕΟ ??

  Μήπως του συμφέρει ακριβώς το αντίθετο ?? ΟΕΟ ??

  Βαυκαλιστείτε όσο θέλετε , κολυμπήστε στα θολά νερά μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας όσο θέλετε , ΕΝΑ είναι σίγουρο :

  Η οικονομία των ΗΠΑ "επιδοτείται" με ΙΣΧΥΡΟ ευρώ.

  Όποιος κατάλαβε κατάλαβε...

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ greekpoliticalreview 12/01/2010 16:19:09

   Φυσικά και "επιδοτείται". Το πιο απλό, οι εξαγωγές...
   Ευτυχώς υπάρχεις και εσύ.
   Διότι εγώ δεν μπορώ να μιλάω ανοιχτά, διότι παρεξηγούμαι

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ greekpoliticalreview 12/01/2010 16:24:23

   Άλλο ισχυρό έναντι του $, (θέμα ισοτιμίας) και άλλο ισχυρό με την έννοια του ανταγωνιστικού.

  • Kostas avatar
   Kostas @ greekpoliticalreview 12/01/2010 16:38:13

   Αλλο πράγμα η ισοτιμία $ / € και η βραχυπρόθεσμη ωφέλεια / κόστος που προκαλείται από την μεταβολή της για τους μεν ή τους δε και άλλο πράγμα η αξιοπιστία ενός νομίσματος (άλλωστε ή κατάρρευση της αξιοπιστίας πολύ δύσκολα ανακτάται - όπως όλοι βλέπουμε και με την περίπτωση της Ελλάδας).
   Ειλικρινά πιστεύεις ότι η ΗΠΑ θέλουν μία ισχυρή ευρωζώνη με αξιόπιστο / ανταγωνιστικό νόμισμα σε μακροπρόθεσμη βάση? Δεν το νομίζω. Το αντίθετο. Η αποδυνάμωση της ευρωζώνης είναι απλά προς το συμφέρον τους.
   Για αυτό άλλωστε και η Γερμανία είναι τόσο ανήσυχη με τα όσα συμβαίνουν στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και είναι έτοιμη να στηρίξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις οικονομίες που έχουν σήμερα πρόβλημα (όχι φυσικά απλά για λόγους αλληλεγγύης, αλλά γιατί έχει σημαντικά οφέλη από την υπάρξή ισχυρής και κυρίως αξιόπιστης ευρωζώνης και ευρωπαϊκής αγοράς). Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η στήριξη αυτή θα δοθεί με ελαφρά την καρδία και αναίμακτα (για αυτό άλλωστε έχουμε φάει όλη αυτή την πίεση να ξεκινήσουμε άμεσα να διορθώσουνε τα αδιόρθωτα δεκαετιών).

  • nobody avatar
   nobody @ greekpoliticalreview 12/01/2010 17:57:08

   @Roubini: kαλα, με ολα αυτα π γινονται, δεν φοβασαι; ...ελπιζω να 'γραφεις' απο net cafe

   υγ. οι Αμερικανοι, αγαπητε ρισκαρουν επομενο, χειροτερο, asset bubble και κρατουν χαμηλα επιτοκια/δολλαριο - get real

   • Soustom avatar
    Soustom @ nobody 13/01/2010 00:28:05

    Ε! δέν ρισκάρουν ..απλά ξέρουν τι σημαίνει τρίτος και όχι πρώτος,αλλά ελπίζουν.....

 20. EUROTSOPANHS avatar
  EUROTSOPANHS 12/01/2010 16:30:25

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ...ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ

  2010: The Year to Focus on Sovereign Debt
  December 23, 2009 David Kotok, Chairman & Chief Investment Officer  Abstract: Sovereign debt is likely to be the big headline issue for 2010. This commentary will look at some debt-related issues of Greece and California in their two respective currency zones and then discuss our view of sovereign debt markets for 2010, particularly with respect to the US dollar and euro currency zones. Some strategy guidance for portfolio management of debt will wrap things up.  "Whatever it is, I fear the Greeks even when they bring gifts." This is one of the English translations of Virgil's Aeneid. It refers to the Trojan horse that Greece used to deceive Troy and gain entry into the city.

  "During the Depression about half the population of Oklahoma moved to California and the intelligence level in both states went up." Will Rogers, the great American commentator from Oklahoma, hatched this quip decades ago in his analysis of California's governmental policies and its finances.

  If we were writing a play on the theme of sovereign debt, we might use the following characterization. The US and the EU are the setting: two currency zones. The Fed and the ECB are the dominant members of the cast: two central banks responsible for the two currencies. Greece and California are in leading roles: two states within the two currency zones.

  In the United States, California constitutes about 13% of America's GDP. If CA were a standalone economy, it would be about the seventh largest in the world. The currency in use in California is the US dollar. The CA government determines its own budget, has its own constitution, operates an internal legal system, and decides its own state tax structure. It is also one of the 50 sovereign members of the USA and has legally bound itself to the rules promulgated in Washington, while attempting to preserve some state rights within our highly federalized legal system. CA and most other states have a requirement to balance an annual budget. There are provisions for emergencies in many of these states, and in the coming year we expect the concept of a financial emergency to be deployed and tested in various state courts. CA recently issued "scrip" during a short-lived budget crisis when it ran out of cash and until its legislature passed a revised budget. That was not the first time script has been used. We do not expect it will be the last.

  In the euro zone, Greece is about 3% of the GDP. It is a sovereign state (country), one of the 16 members of the euro monetary system, and one of the 27 members of the European Union. GR maintains its own budget, although it has pledged to adhere to EU budget rules, which it is currently violating along with most other members of the EU. Under present agreements, penalties will occur if GR is not making a sufficient effort to improve its fiscal situation within a year. We do not expect those penalties to be imposed on GR nor on the other EU states in difficulty. Greece has its own tax structure, constitution, and internal legal system. GR is also covered by the newly developed EU Lisbon Treaty and, like other EU member states, is gradually moving into a Europe-wide economic structure.

  California and Greece are both lowly rated by the agencies that appraise the creditworthiness of sovereign debt. CA and GR are also on the top of the list of possible default candidates in their respective currency zones. That list is prepared by CMA DataVision, a service that scrutinizes credit default swap pricing in order to determine market-based assessments of default probability over the next five years. CA and GR are both poorly rated, and their scores (default probabilities) are about the same

  CA is a problem for the Federal Reserve because the state is a very large part of the US economy and because it is suffering from the financial crisis and the collapse of the housing bubble. If CA defaults, it will lose access to credit markets and contract a governmental economy that is 1/7 of the US. That would be a huge blow to the nascent American economic recovery. The Federal Reserve doesn't directly place its funds in California's debt; the Fed does function as the central banker for nearly all of the financial entities that underwrite and distribute CA debt. Commercial bank direct holdings of CA's $76 billion debt are relatively small, due to the construction of the US tax code, which discourages banks from holding tax-free municipal bonds.

  GR is a problem for the European Central Bank. The ECB doesn't own Greek sovereign debt, but it does extend credit to Greece's national banks in the euro zone, and they hold Greek debt. Furthermore, the ECB must consider the non-Greek euro zone banks, since they too hold Greek sovereign debt. There are rules in place that will disqualify the Greek sovereign debt from use as acceptable collateral in ECB lending operations to banks. These rules apply because of the credit rating downgrades of Greece and will take effect within a year if they are not suspended or deferred. This should motivate the Greek bank lobby to spur the government of Greece to action.

  Moody's (December 22, 2009) describes the Greece situation like this: "Government action has been swift. We believe they know what they need to do and are under a great deal of external pressure to deliver. Trend growth is likely to be slower than in recent years, which means that growth will not make a significant contribution to addressing the problem. The government is likely to meet its fiscal targets in 2010. What happens in 2011 and beyond is uncertain."

  PMI reports that in California about one out of 20 (5%) of all prime mortgages are in foreclosure. Worse is that one out of five subprime mortgages are in foreclosure. CA house prices fell 8% in the year ending September 30. Payroll employment dropped 4.6% in the year ending October.

  The continuing saga of California's budget crisis is well-known, so we won't recount details here. In a recent report (November 23, 2009) Moody's said: "Last Wednesday, the California Legislative Analyst's Office (LAO) released a report stating that California's current-year budget gap is approximately $6 billion and that the gap for next year is $14.4 billion. Gaps of this magnitude were expected, however, and were built into our current rating for the State of California (currently rated Baa1, with a stable outlook). This new report, therefore, does not affect California's long-term or short-term rating. Although the size of the budgetary gap is important in determining the state's rating, actions taken by the state to resolve the gap are even more critical because it is within the state's power to address these large imbalances. If the gaps were to grow significantly from what has been announced by the LAO, however, or if the state cannot execute a plan to address these gaps in a timely fashion, this difficult situation could signal credit deterioration beyond our expectations. Downward pressure on the state's ratings could result."

  To sum this up: these are two central banks, the Fed and the ECB, with two currencies, the euro and the dollar, operating within two federations of sovereign states, the USA and the EU. The EU is new and only recently became the world's largest economy, if you add up the entire 27 member states' GDP. The 27 states are divided into three groups: those in the euro zone, those that want to be in and are trying to get in; and those that have elected not to go in or cannot qualify to get in. The US has a seasoned 50-state membership and is over 200 years old. It started as a loose and weak federation of strong sovereign states and has gradually and solidly tested a constitutional structure of strong central government, which now dominates its states.

  About 75% of the combined debt of the entire world is pegged to one of these two currencies. The benchmark interest rate on the euro is the 10-year German government bond; it is paying about 3.25% interest. The benchmark debt of the US dollar is the 10-year US Treasury note; it is paying about 3.75% interest. Both the EU and the Fed are central banks whose jurisdictional boundaries have involved them in episodes of hyperinflation and depression. Both civil and international wars are parts of that history.

  Both banks have the same problem. What do they do with policy when they have weakening credit among their sovereign member states? Greece is not the only problem for the ECB. It has to also keep an eye on other weak member states, like Ireland, Portugal, Italy, and Spain. California is not the only problem for the Fed. It has to deal with issues that are surfacing in places like Michigan, New Jersey, and Florida. Both central banks face huge issuance of more sovereign debt, as the budgets within their jurisdictions are in large deficit.

  Can any of these states in either system default? Of course they can. California actually flirted with it when it issued script for a brief period. Will the action of a state cause the federal currency to collapse? That is the key question plaguing the markets. We think the answer is no, but acknowledge that this is an untested question. Can the currency's relative value be maintained by the monetary authority when a state within the currency zone defaults? We think the answer is yes, but with a qualifier.

  At Cumberland, we do not expect to see a mass of sovereign defaults. The issues involved are political, and the political price of default is more severe than that of toughening up budget standards. In the end, politics will raise taxes and restrict spending to avert defaults. And actual default comes about when economic pressures cause it and when they leave the political body without a choice. In our view defaults are rarely politically expedient, because default threatens a change in the political regime. Therefore, we expect both Greece and California will pay their debts.

  Furthermore, we do not expect the sovereign debt of any of these mature economies to default. The 27 EU member countries and the 50 US states are not anywhere near the same types of cases as Argentina or Venezuela. Those possible defaults are driven by economics and are a result of desperate politicians who have run out of room. Argentina and Venezuela are isolated, not in a currency zone and are victims of terrible politically driven policies. It is in no neighbor’s interest to help them financially.

  History shows that most governments do not pay off their debts. They refinance them indefinitely, and their governing central bank applies its directives and mandates and accommodates its sovereign states within that context. It is in the difference between the Fed and the ECB that we may find the outcomes for 2010 and beyond. The ECB is a governmental entity structured under a treaty that clearly established its independence and directs it to maintain inflation under and close to 2%. The Fed is a creature of Congress and is under the most intense political pressure we have seen in the US in a very long time. The Lisbon Treaty did not affect the independence of the ECB. All of the various proposed legislation in the US Senate or the House removes or diminishes some aspect of Fed independence. None enhances it.

  Since governments do not pay off their debt and, instead, use their political mechanisms to refinance it, that is what we should expect to see in 2010 and beyond as this large post-crisis infusion of sovereign debt is issued. Here is where the central banks come in and assist with the issuance. And here is where the market may be misjudging the impact.

  Debt service is the key issue, not the debt aggregate. And since the principal is not paid off, it is the interest burden alone that constitutes the debt service item. So the market-related issue is, how much of the annual budget will be consumed in paying the interest, since that is where the debt-service cost will be applied. Furthermore, this burden is placed in the cash market only and not as an accrual. Markets seem to ignore accrued liabilities until they become real payments.

  Another aspect of this construction about sovereign debt is that it is deflationary. Rising debt burdens consume greater and greater portions of income. They restrain spending. That is why the assumption that the increasing debt will bring on a large inflation is not necessarily correct. Japan is testimony to this outcome.

  In order to get the inflation that can accompany large sovereign debt issuance, the central bank has to monetize the debt at very fast and accelerating rates for a prolonged time. In Japan, that policy shift is now a subject of debate, since they are weary of fifteen years of deflation. In Europe the ECB has a clear mandate to avoid an inflationary outcome. Only in the US is this a question, and the Federal Reserve continues to say it will provide liquidity for as long as is needed but will withdraw it slowly and after the economy achieves a more sustainable growth path. The Fed is counting on a new policy-management tool for this purpose. The Fed’s own quarterly FOMC long range forecasts confirm its commitment to avoid a rising inflation rate over the next several years.

  The pressures on the Fed will intensify as the sovereign debt loads in the US rise, and especially as the difficulties of finance expand in many of the sovereign 50 states. Rising interest rates hurt the economic recovery, and particularly in the troubled states. Higher mortgage rates slow the incipient housing recovery, and they raise the debt burden of refinance. Help from the US federal government will certainly be forthcoming for the states, as it already has been, but the federal deficit is quite large and not likely to shrink. Remember that federal aid to a state is merely the substitution of one type of sovereign debt for another.

  In sum, we expect government bond issuance and higher debt burdens to slow the recovery and to dampen inflation tendencies. That means the Federal Reserve is likely to have the room to continue its "extended period" construction for most of 2010. Hence, we believe the short-term interest rate in the US will remain quite low. The same is true in most of the rest of the world and certainly in the euro zone, the UK, and Japan. 90% of the world's debt is linked to one of these four currencies: the US dollar, the euro, the British pound, or the Japanese yen. For 2010, the average short-term rate of the four is projected to be between zero and 1%.

  Bond portfolios are best deployed in spread products and not in the debt of these sovereigns. Forward rate analysis helps in determining where on the yield curve to position. And individual credit work is needed to ascertain and select the single issues that are desired. Sovereign debt issues will drive markets in 2010. We think they will dominate the headlines all year. It is a fascinating time to manage bonds.

  We wish all our readers the very best for the New Year.

  David Kotok, Chairman and Chief Investment Officer

 21. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 12/01/2010 16:52:42

  Φίλοι μου,

  Δυστυχώς η χώρα μας έχει μπει πια σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή προς σκληρή κρίση. Οικονομική σίγουρα, ίσως και εθνική.
  Η αιτία που μας έφτασε εδώ, αλλά και θα μας οδηγήσει ακόμα χειρότερα είναι ότι έχουμε ένα φοβικό και αναβλητικό πολιτικό σύστημα που μάλιστα κυριαρχείται από σπιθαμιαίους πολιτικούς. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων βέβαια, για να μην παρεξηγηθώ.

 22. popolaros avatar
  popolaros 12/01/2010 17:50:18

  Η Ελλάδα είναι ένα μικρό και ασήμαντο οικονομικό μέγεθος της Ε.Ε.
  Οι αγγλοσάξωνες στοχεύουν στην αξιοπιστία του ευρώ,όχι στην κατάργηση του.
  Δεν επιθυμούν να αποκτήσει πρωτοκαθεδρία.
  Παράλληλα είναι και κάποια 'οικόπεδα' στην Ελλάδα-Κύπρο που κάνουνε κέφι.
  Εθνικά θέματα εννοώ.

 23. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/01/2010 17:51:10

  ορίστε... αυρίο θα ανέβει το ΧΑ

  "Την πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει «τα απαιτούμενα περαιτέρω μέτρα» στην οικονομία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρόμπεϊ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό"

  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1764407
  (μην κάνετε καμιά χαζομάρα με το ΧΑ...)

 24. stelios avatar
  stelios 12/01/2010 18:45:11

  popolaros,
  μπορει σαν οντοτητα να ειμαστε ασημαντοι,το χρεος μας ομως που αποσταθεροποιει την ευρωζωνη και ανερχεται σε 400 δις δεν ειναι καθολου μηδαμινο μεγεθος.
  Οταν η Ιταλια πχ παιρνει αιματηρα μετρα για να εξοικονομησει 2-3 δις ευρω και τα χανει σε μια στιγμη επειδη ανεβαινουν τα ελληνικα spreads και αναγκαζεται να πληρωσει και αυτη καπελο για να δανειστει,τοτε ειμαστε ασημαντοι οσο και μια σταγονα υδροκυανιου σε μια κατσαρολα με σουπα.
  Τα νουμερα ειναι συντριπτικα και ειμαστε απο τους πιο υπερχρεωμενους λαους του κοσμου.Πως θα τα δωσουμε πισω?

 25. JOHN avatar
  JOHN 12/01/2010 19:13:58

  Η Ελλαδα μπηκε στη ζωνη του Ευρω με πολιτικα και οχι οικονομικα κρητηρια.Προτου την εισοδο μας επρεπε να ειχαμε κανει τις δομικες αυτες αλλαγες στην οικονομια μας που εκαναν και οι αλλες Ευρωπαικες χωρες.Εμεις καναμε ακριβως το αντιθετο και τωρα μας τραβουν το χαλι κατω απο τα ποδια.Γιατι με τη κριση αναδυθηκαν τα προβληματα στην επιφανεια και στην ευρωζωνη και τα πραγματα πρεπει να ξεκαθαρισουν.Η Γερμανια θελει να παιξει το ρολο υπεδυναμης και δεν εχει τη πολιτελεια να σερνει βαρυδια γιατι ο ανταγωνισμος ειναι σκληρος.Η διευρυνση της ΕΕ με ορημους και αγουρους τα τελευταια χρονια δημιουργησε προσθετα προβληματα,και το Ευρωπαικο μοντελλο ενοποιησης κινδυνευει να καταρευσει εαν δεν παρθουν μετρα.Ειναι και αλλες χωρες με προβληματα σαν τα δικα μας,Ισπανια,Πορτογαλια,Ιρλανδια και σε μικροτερο βαθμο και η Ιταλια.Το εαν θα μεινουμε η οχι στο ευρω δεν εξαρταται απο εμας.Οι οροι που μπορει να μας επιβαλουν πιθανων θα ειναι τοσο σκληροι που στη πραξη θα ειναι ανεφαρμοστοι,δειχνοντας μας τη πορτα εξοδου.Δεν υπαρχει χρονος για χασημο,οι μεγαλες χωρες θα ωεπιδιωξουν να ξεκαθαρισει το τοπιο εδω και τωρα.Δεν ειναι τυχαιο,που μας τρβουν το χαλι κατω απο τα ποδια τωρα που εχουμε γινει ευαλωτοι και αδυναμοι,αφου ζουμε με τα δανικα τους.Η Κινα μαζυ με το Βιετναμ,τη Κορεα,την Ινδια και αλλες χωρες της ΝΑ Ασιας εκαναν ζωνη ελευθερου εμποριου με 1,5 τρισεκατομ.καταναλωτες.Επι πλεον η Κινα εγινε η πρωτη εξαγωγικη δυναμη στο κοσμο,υπερσκελιζοντας τη Γερμανια.Και σαν οικονομικη υπερδυναμη πιεζει και για νεο νομισμα για το διεθνες εμποριο εκτοπιζοντας το δολαριο,και ειναι θεμα χρονου καποια στιγμη να το επιβαλει.Οι ΗΠΑ,ο Καναδας,και το Μεξικο εχουν προωθησει δικη τους ενωση.Τα γεγονοτα τρεχουν με ηλιγγιωδη ταχυτητα και δεν περιμενουν κανενα.Στηυ 10ετια που ειμαστε πολλα θ αλλαξουν,και μοιρεα καποιοι θα πανε μπροστα και καποιοι θα μεινουν πισω!Οχρονος θα δειξει.

 26. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/01/2010 19:27:33

  Matelot Grec, ότι είχαν μπει και αυτοί στο λούκι των δανείων είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ασφαλώς.

 27. στ. τακης avatar
  στ. τακης 12/01/2010 19:35:06

  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΧΤΊ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΝΑ ΓΛΥΤΏΣΟΥΜΕ,
  ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.

  • Y. avatar
   Y. @ στ. τακης 12/01/2010 22:14:48

   Μάλον είσαι οπαδός της οικονομικής πολιτικής που πρόσφατα εφήρμοσε ο Τσάβες.

 28. Y. avatar
  Y. 12/01/2010 22:12:22

  American Enterprise Institute!!!
  Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο ποιοί αποτελούν το ΔΣ του ευαγούς αυτού ιδρύματος “δεξαμενής σκέψης” (...ναι, σε εισαγωγικά), θα βρει στελέχη πολλών εταιριών της Γουόλ Στριτ, που επιτηδεύονται στο θεάρεστο επάγγελμα του ραντιέρη, ή περιφερειακών ούτως ειπείν εργασιών. Με άλλα λόγια, δανείζουν λεφτά, ή συμβουλέυουν περί του δανεισμού των. Φυσικά, δεν πρόκειται για εορτοδάνεια, διακοποδάνεια ή αυτοκινητοδάνεια, αλλά για πιστώσεις σε μεγάλα διεθνή πρότζεκτς. Το βούτυρο όμως στο ψωμί τους, είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με δανεισμό σε εθνικές οντότητες/κράτη Αναφέρω κάποιους: TPG Capital, Friedman Fleischer & Lowe, Coastview Capital, Harrison Street Capital, Caxton, Kohlberg Kravis Roberts, Colson, Serafin, Rockpoint, Allied Capital, Sembler, κλπ, κλπ. Για τους ενασχολούμενους έστω και ερασιτεχνικά με την περί τα διεθνή χρηματοιοκονομικά πληροφόρηση, τα ονόματα είναι γνωστά. Εκτός όμως αυτών, το βαρύ πυροβολικό που κοσμεί το ΔΣ (άρα και τις αποφάσεις), ξέρετε ποιός είναι? “The Honorable Richard B. Cheney”. Ναι, έτσι αναφέρεται. “The Honorable”, και μάλιστα με κεφαλαία ο τίτλος. Όπως γράφεται πχ “Η Αυτού Μεγαλειότης”, ή “Η Αυτού Εξοχότης”, και λοιποί περισπόυδαστοι “ευγενείς” τίτλοι των λουλακοαίματων της Αγγλοσαξωνίας. Ο γνωστός νεοταξίτης και νεοφιλελεύθερος πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠ, που μαζί με τον πρόεδρό του και στενό φίλο του Μητσοτακέϊκου, ο Μουρ τους έκανε ρόμπες. Οι τύποι λοιπόν αυτοί, μόλις δουν χρηματοοικονομικά ραπόρτα με προβληματικά νούμερα, βάζουν κάποια από τα μέλη τους εν είδη ψιττακών να αρθρογραφήσουν, συστήνοντας μέτρα και λύσεις επί του προβλήματος. Ένας από τους “τοιούτους”, είναι και ο ως άνω αρθρογράφος, του περισπούδαστου πονήματος της ανάρτησης, μετά της σε ροζ χρώματος, κ..οφυλλάδας του.

  Επί της ουσίας του άρθρου. Δεν υπάρχει ουσία, παρά μόνο επιζητούμενη και σκοπούμενη επιθυμία για συνουσία. Πίριοντ!!! (...αγγλιστί)

 29. silegav avatar
  silegav 13/01/2010 00:03:27

  Δανείζομαι μερικά τμήματα από εδώ: http://blogs.wsj.com/marketbeat/2010/01/12/fanfare-amid-greeces-cash-raising-efforts/

  ...
  “If people were genuinely concerned about Greece funding itself, they wouldn’t be turning up at the debt auctions,” says Huw Worthington, an analyst at Barclays Capital in London. “There is demand out there.”

  And it is apparently kind of strong.

  Investors put it nearly €4 billion worth of bids for the €800 million of 26-week bills Greece was trying to sell. There was about €2.4 billion of bids for €800 million of one-year bills made available. Because demand for the bills was high, Greece enlarged the size of its offering to a total of €2.08 billion.

  The interest rates that Greece is paying investors also aren’t as high as one might expect of a country threatened by a potential debt crisis. The rate on the one-year bills, for example, was 2.20%.

  “It wasn’t too bad,” says Barclays’ Mr. Worthington, of the auction.

 30. Greek avatar
  Greek 13/01/2010 15:44:41

  Αυτά που γράφει ο Δεσμούνδος είναι αυτά που τον συμφέρουν. Εάν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ΟΝΕ, τότε το ευρώ θα φάει μια "κατρακύλα" που οι μόνοι που θα είναι κερδισμένοι θα είναι το δολάριο και η αγγλική λίρα γιατί θα "ανέβουν".

  Αυτά είναι λοιπόν είναι σενάρια θερινής νυκτός. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Τελεία και παύλα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.