Foreign Affairs: Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να κερδίσει τις εκλογές ο Τσίπρας
01/09/2015 15:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Foreign Affairs: Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να κερδίσει τις εκλογές ο Τσίπρας

Στις 20 Αυγούστου, λίγες μόλις ώρες μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και επτά μήνες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές.

Μία απόφαση που, όπως σημειώνει το περιοδικό Foreign Affairs, ενίσχυσε τις ανησυχίες για πολιτική αβεβαιότητα αλλά και για περαιτέρω ζημιά στην ελληνική οικονομία, ενώ μπορεί να επιβραδύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ωστόσο, στο αφιέρωμα που κάνει στις ελληνικές εκλογές το πολιτικό περιοδικό, εξηγεί γιατί όλες οι πλευρές είτε λιγότερο είτε περισσότερο επιθυμούν να κερδίσει ο Τσίπρας αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

«Παρά το ότι ενέδωσε στις απαιτήσεις των δανειστών του και αθέτησε την υπόσχεσή του να τερματίσει τη λιτότητα, παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Ελλάδα. Σήμερα ο πρώην κομμουνιστής είναι ο μόνος πολιτικός που μοιάζει ικανός να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας και να περάσει τα μέτρα λιτότητας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές. Οι δανειστές της Ελλάδας πέρασαν το τελευταίο διάστημα παλεύοντας με τον Τσίπρα, αλλά τώρα, σε μια απολαυστική ειρωνεία, έχουν κάθε όφελος στο να επιθυμούν την νίκη του στις εκλογές», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κατόπιν το άρθρο επιχειρηματολογεί στο γιατί οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έρχονται στην κατάλληλη στιγμή για τον Τσίπρα: Ήδη κάποια από τα οφέλη του τρίτου πακέτου έχουν εμπεδωθεί από την ελληνική κοινωνία, όπως η ελάφρυνση των capital controls, ενώ αντίθετα, κανένα από τα μέτρα λιτότητας δεν έχει εφαρμοστεί και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από τις εκλογές. Στα θετικά για τον Τσίπρα, το άρθρο προσμετρά και το γεγονός πως προκηρύσσοντας εκλογές μέσα στον Αύγουστο, ουσιαστικά «έπιασε στον ύπνο» τους Έλληνες, όχι μόνο τους ψηφοφόρους αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους, που δεν προλαβαίνουν να οργανωθούν.

«Το βασικό διακύβευμα για τον Τσίπρα είναι να κερδίσει την πλειοψηφία. Οι πιστωτές θα πρέπει να το θέλουν επίσης αυτό, γιατί μια κυβέρνηση Τσίπρα, με κάποια από τα σωματεία μαζί της, θα μπορέσει ίσως να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο με μικρότερες αναταράξεις σε σχέση με το παρελθόν. Το γεγονός ότι ο αντιπαθής στους δανειστές Γιάνης Βαρουφάκης έχει αντικατασταθεί από μια ομάδα που έχει την εύνοια των δανειστών αυξάνει τις πιθανότητας ελάφρυνσης του χρέους τους επόμενους μήνες», σημειώνεται στο άρθρο.

Το αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία είναι ένα ερώτημα, όμως το Foreign Affairs είναι κατηγορηματικό ως προς το εξής: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καλωσορίσουν μια νίκη Τσίπρα καθώς θα φέρει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, θα "δέσει" τον Τσίπρα στο επίκεντρο και θα αυξήσει την πιθανότητα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις».

Δεν είναι πάντως, σημειώνει το περιοδικό, μόνο οι Ευρωπαίοι που θέλουν μια νίκη Τσίπρα στις εκλογές, αλλά κάτι ανάλογο ζητούν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι στην Ελλάδα. Με δεδομένη την πολιτική φθορά που θα υποστεί όποιος κληθεί να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα λένε περίπου: «Είναι το Μνημόνιο του Τσίπρα, τελικά».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.