29/01/2010 15:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FOCUS: «Αμφίβολης απόδοσης τα ελληνικά ομόλογα»

Ρεπορτάζ του Helmut Achatz στην ιστοσελίδα του περιοδικού FOCUS, υποστηρίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι επισφαλή  και ότι «οι χρηματιστηριακές αγορές εμπιστεύονται ολοένα και λιγότερο τους Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να δανείζονται πλέον με επαχθέστερους όρους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές έσπευσαν να καταθέσουν τις προσφορές τους για το πρώτο ομόλογο της Ελλάδας του 2010 για το λόγο ότι αυτό προσφέρει αυξημένο επιτόκιο σε σχέση με άλλους τίτλους, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Η Αθήνα προσφέρει επιτόκιο της τάξης του 6%, όταν οι αντίστοιχοι γερμανικοί τίτλοι μόλις 3,25%.

Όμως, οι πολύ υψηλές αυτές αποδόσεις είναι μόνον εκ πρώτης όψεως συμφέρουσες. Όποιος αγοράζει σήμερα ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να αναμένει μία πτωτική πορεία αυτών, διότι η αγορά έχει αμφιβολίες ως προς το εάν οι Έλληνες θα καταφέρουν να βάλουν τάξη στα δημοσιονομικά τους και να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το spread των ελληνικών ομολόγων έφτασε τις 370 μονάδες βάσης.

Όσοι αγόρασαν ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας επηρεάζουν και την πορεία των ομολόγων. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να μην λάβουν τελικά τα χρήματα που αναμένουν.

Εξάλλου δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν και ένα διαφορετικό σενάριο: Η αποτυχία της Ελλάδας να εξυγιάνει την οικονομία της, η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή. Αυτό θα σήμαινε υποχρεωτική υποτίμηση των ομολόγων. Οι επενδυτές θα λάμβαναν το σύνολο του ποσού, που επένδυσαν, αλλά σε αδύναμο νόμισμα. Κάτι που θα προκαλούσε και το τέλος του ονείρου σχετικά με αποδόσεις-ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.