#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/11/2011 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Finis GraeciaeΜετά τα χθεσινά, ο πολιτικός ορίζοντας της χώρας είναι πλέον ρευστός και ,ως εκ τούτου, αβέβαιος.  Η καθημερινή διαπίστωση ότι η κοινωνία  στρέφεται ολοένα και πιό μαζικά  εναντίον των κυβερνώντων δεν φαίνεται να είναι ικανή ούτε και αναγκαία συνθήκη  γιά να αλλάξουν αντιλήψεις και πρακτικές.

Όσο η καθημερινότητα θα διαψεύδει  κάθε ελπίδα ελέγχου της κρίσης, τόσο θα  αμβλύνεται ο φόβος για τις επιπτώσεις της αναπόφευκτης , πλέον, χρεοκοπίας . Όσο θα κλιμακώνεται η καταστροφή του παραγωγικού ιστού της Πατρίδας μας και θα διογκώνεται η ανεργία, τόσο θα συσσωρεύεται κοινωνική απόγνωση και κατακραυγή . Κι όσο αυτά θα συσσωρεύονται , τόσο θα μεγαλώνει η λαϊκή  οργή και αγανάκτηση.. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί επί πολύ να στηρίζεται μόνο σε ψέματα και  εκβιασμούς. Η κοινωνική δυναμική δεν μπορεί να αντιστραφεί με ψευδεπίγραφα διλήμματα, που επιδέχονται μία μόνον , εκ των προτέρων, διαμορφωμένη απάντηση. Κάποια ασήμαντη αφορμή μπορεί οιανδήποτε στιγμή να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Γίνεται, συνεπώς, όλο και πιό προφανές πως  ο Παπανδρέου και οι περί αυτών παίζουν με την πυρά χωρίς να διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα πυροσβεστικά μέσα γιά να την τιθασσεύσουν !

Η εμπειρία της παρελθούσας διετίας  δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι η ψήφιση αλλεπάλληλων νόμων, αλλά η εδραιωμένη αντίληψη ότι τέτοιοι νόμοι δεν έχουν  κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα . Η αιτία  φαίνεται απλή  αφού η ελληνική οικονομία βυθίζεται ολοένα και πιο βαθειά στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, με αποτέλεσμα η ελληνική κρίση να εξελίσσεται σε τελική φάση αρχαίας ελληνικής τραγωδίας , χωρίς όμως την δυνατότητα εμφάνισης του “από μηχανής Θεού” !

Η ύφεση  ήρθε στην Ελλάδα  ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ. . Είναι το αποτέλεσμα και οι καρποί της οικονομικής πολιτικής, που υπαγορεύει η Τρόικα . Ξεκάθαρος στόχος αυτής της πολιτικής δεν είναι ΜΟΝΟΝ η δραστική ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ . Είναι  ΚΑΙ  Η  ΥΦΕΣΗ   ΣΤΟΧΟΣ  ΑΥΤΗΣ   ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, επειδή μέσω αυτής μπορεί να επιτευχθεί η εσωτερική ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ, η οποία - υποτίθεται ότι - θα αποκαταστήσει την χαμένη ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας. Δυστυχώς…γιά την τρόϊκα, η ύφεση προσέλαβε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ όσο είχαν, γιά λογαριασμό της, επεξεργασθεί τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Eurogroup και του  ΔΝΤ. Αλλά κι αυτό ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι υπήρχαν έγκαιρες προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές τις οποίες η τρόϊκα , μάλλον ΣΚΟΠΙΜΑ, αντιπαρήλθε  !

Παρ΄ότι  η Ελληνική κυβέρνηση έχει εκχωρήσει στην τρόϊκα – μέσω του επαχθούς Μνημονίου – κυριαρχικά της δικαιώματα , αυτή  δεν αναγνωρίζει καμμία δική  της ευθύνη από την ελλιπή ή αναποτελεσματική άσκηση αυτών !!.  Δικαιολογείται πως δεν φταίει η δική της συνταγή, αλλά ο τρόπος που η κυβέρνηση Παπανδρέου εφαρμόζει και υλοποιεί τις επιταγές της, ως γνήσια ΚΑΤΟΧΙΚΗ εντολοδόχος … Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει επιδείξει και αδυναμία και ασυνέπεια, αλλά δεν είναι  αυτές οι  βασικές αιτίες  της ύφεσης. Κανένα από τα μέτρα της Τρόικας ,για την ελλιπή εφαρμογή των οποίων εγκαλείται η κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να μεταβάλει  την δεινή προοπτική της Χώρας μας  προς το χειρότερο. Ούτε φυσικά η αποφασισθείσα από την Γερμανία  μείωση κατά , περίπου, 50% μεγάλου τμήματος του εξωτερικού δημόσιου χρέους μας !

Θα αντιτείνουν ίσως κάποιοι  ότι η Τρόϊκα συνιστά – μεταξύ άλλων –  μείωση του κράτους και πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτά είναι αληθή, αλλά τέτοιες  συστάσεις  είναι κενές περιεχομένου όντας τόσο γενικές και αφηρημένες. Δεν έχει άραγε η Τρόϊκα συγκεκριμένες συνταγές  γιά την περιστολή της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της σπατάλης της κρατικής διαχείρισης  ;  Δεν έχει ;;   Φυσικά και θα έπρεπε να έχει  πριν  ή καταδικάσει τον Ελληνικό λαό σε απόλυτη  ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ  !

Πώς έχει συνταγές γιά την επιβολή  ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ φόρων, για την ΠΕΡΙΚΟΠΗ  μισθών και συντάξεων, για την ΕΚΠΟΙΗΣΗ της δημόσιας περιουσίας μας , γιά  την ΛΕΗΛΑΣΙΑ δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που παράγουν – ακόμη και σήμερα - ΠΛΟΥΤΟ ;

Πώς ήξερε να  ΕΚΒΙΑΖΕΙ  μία αδύναμη κυβέρνηση, επί τόσες εβδομάδες,  επισείοντας το φόβητρο της ΜΗ καταβολής της προσεχούς δόσης του μνημονιακού δανείου ;

Πώς γνωρίζει να θέτει  σε δήθεν εργασιακή ΕΦΕΔΡΕΙΑ , (στην πραγματικότητα να απολύει)  δεκάδες χιλιάδες  συμπολίτες μας , γιά να ληστεύσει  ΤΟΚΟΥΣ  5 ή 6 ημερών ;  Είναι βέβαιο ότι οι πιό πολλοί έλληνες  δεν γνωρίζουν ότι από την “εργασιακή εφεδρεία” 30.000 κρατικών υπαλλήλων , προβλέπεται να  εξοικονομηθούν 250 εκατομμ. ευρώ ετησίως , που αντιστοιχούν στους ληστρικούς τόκους του δημόσιου χρέους της Πατρίδας μας   5 - 6 ημερών , μόνον !

Η Τρόϊκα φαντάζεται  την κάποια αδιευκρίνιστη “αναδόμηση” της ελληνικής οικονομίας με ΑΠΟΙΚΙΑΚΟΥΣ  όρους απόλυτης  ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ  με την βοήθεια και την ανοχή μίας μικρής διαπλεκόμενης ΕΝΤΟΠΙΑΣ  ΕΛΙΤ και των ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  της . Προσπαθεί να καταντήσει την Ελλάδα ελκυστική για το ξένο Κεφάλαιο, μετατρέποντάς την σε Χώρα φθηνών ευκαιριών, αφ΄ενός μεν, μέσω της ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ της ακινήτου περιουσίας της και των επιχειρήσεών της, αφ΄ετέρου δε, μέσω της επιχειρούμενης δραστικής ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ  του κόστους εργασίας. Μια τέτοια Ελλάδα μπορεί να είναι  και  μάλλον είναι ο ΣΚΟΠΟΣ και ο ΣΤΟΧΟΣ  των δανειστών ,διεθνών τοκογλύφων  και  εταίρων μας .

Εμείς , ο Ελληνικός λαός ,δεν μπορούμε να της το επιτρέψουμε .  Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ  της Πατρίδας μας και την ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ του λαού μας από τους νέους Σταυροφόρους . Δεν μπορούμε να παραδώσουμε στους απογόνους μας μία Ελλάδα ΚΑΘΗΜΑΓΜΕΝΗ και  ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ .

Έχει δύο πολύ σοβαρά πολιτικο-οικονομικά εργαλεία η Πατρίδα μας, σήμερα, γιά να αποφύγει την οριστική και αμετάκλητη καταστροφή της και την εξαφάνισή της από τον γεωπολιτικό χάρτη της Υφηλίου :

Την ΑΠΕΙΛΗ  ή/και  την υλοποίηση της άμεσης  ΣΤΑΣΗΣ  ΠΛΗΡΩΜΩΝ , και, την αναγγελία της επίσημης ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ των πολεμικών ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ και του αναγκαστικού ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ , που η σημερινή  Ομοσπονδιακή Γερμανία , ως διάδοχος συνέχεια της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας (ήδη επί 20 συναπτά έτη) , οφείλει στην Πατρίδα μας, προϋπολογιζομένου ύψους έως και 565 δις ευρώ (σύμφωνα με γερμανικές εκτιμήσεις) . Να δηλώσει δε, ότι τα επιδικασθησόμενα ποσά θα διατεθούν γιά την πληρωμή ή/και εξόφληση του εξωτερικού δημόσιου χρέους της !

Με τέτοιες ΠΡΑΞΕΙΣ , ηθικά και ιστορικά επιβεβλημένες, θα μπορέσει η Ελλάδα να προστατεύσει την δημόσια εθνική περιουσία και να εξοικονομήσει , από μη καταβαλλόμενους τόκους , περίπου 20 δις ευρώ ετησίως. που θα μπορούν να διατίθενται γιά έργα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και λοιπές βιοτικές ανάγκες του Ελληνικού Λαού . Οι ελληνικές αυτές αποφάσεις ενδέχεται να είναι δυσάρεστες γιά μερικούς εκ των εταίρων , φίλων και συμμάχων μας αλλά θα είναι λυτρωτικές γιά τον Λαό μας.  Η  Πατρίδα μας δεν έχει άλλες διεξόδους από την πρωτόγνωρη κρίση και καταστροφή που της έχει βίαια και δόλια επιβληθεί. Τον Πόλεμο δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Τον αναβάλλουμε μονάχα προς όφελος των άλλων !

Μιχάλης Σ. Βάρδας 

Πρώην Γραμματέας της Κεντρικής  Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ.,

ΥΓ .   Την επικεφαλίδα του παρόντος ,  Finis Graeciae , δανείσθηκα από  ιστορικό κείμενο . Το ερωτηματικό (?) είναι  δικό μου .  Η φράση αποδίδεται στον ρωμαίο στρατηγό Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο . Ελέχθη μετά την νίκη του επί του βασιλέως της Μακεδονίας Περσέως κατά την μάχη της Πύδνας το 162 π.χ.  Η μάχη της Πύδνας υπήρξε μία από τις τελευταίες μάχες που έδωσε ο αρχαίος Ελληνισμός πριν την πλήρη και ολοσχερή υποταγή του στους Ρωμαίους κατακτητές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 05/11/2011 10:02:54

  «O καημός του Θανάτου τόσο με πυρπόλησε,
  που η λάμψη μου επέστρεψε στον Ηλιο.

  Kείνος με πέμπει τώρα μέσα στην τέλεια σύνταξη
  της πέτρας και του αιθέρος.

  Λοιπόν, αυτός που γύρευα, Ε ί μ α ι !

  Ω λινό καλοκαίρι, συνετό φθινόπωρο,

  Xειμώνα ελάχιστε,

  H Ζωή καταβάλλει τον οβολό του φύλλου της ελιάς.

  Kαι στη νύχτα μέσα των αφρόνων, μ' ένα μικρό τριζόνι
  κατακυρώνει πάλι το νόμιμο του Aνέλπιστου.»

  ~Ελύτης: «Λακωνικόν»

 2. parsifal avatar
  parsifal 05/11/2011 10:16:23

  Μπορείτε κύριε Βάρδα να υποδείξετε ΕΝΑΝ ελληνα πολιτικό που θα θέσει θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στην Γερμανία ?
  Πού θα στηριχθεί ? Λησμονείτε οτι κάθε αποστροφή του λόγου των πολιτικών των κομμάτων εξουσίας ξεκινά με δήλωση νομιμοφροσύνης στην "Ευρώπη" και "την συνέχεια του κράτους" ?

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ parsifal 05/11/2011 10:38:06

   !!!!!!

  • κώστας avatar
   κώστας @ parsifal 05/11/2011 10:40:44

   Σε επίπεδο κοινωνίας οφείλουμε να κινηθούμε άπαντες. Όσο και αν φαίνεται εξωπραγματικό, υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που δεν γνωρίζουν την λεηλασία που βρίσκεται προ των πυλών. Δεν γνωρίζουν ότι η χώρα μας διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Οφείλουμε όλοι μας να επικοινωνήσουμε με γνωστούς, φίλους και συγγενείς για το τι παίζεται. Είναι πιθανό να βρεθούν πρόθυμοι και από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ώστε να προκύψουν οι 180 προδότες. Άρα όλα θα κριθούν σε κοινωνικό επίπεδο και εδώ έχουμε ευθύνες όλοι μας.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ κώστας 05/11/2011 10:54:03

    oπως εγραψε καποιος.. το μονο που ενδιεφερε τους 'αγανακτησμενους' ήταν τα 'κεκτημενα' ποου θιγονταν, τωρα που παιζεται το μελλον τη χώρας και ειναι πιο σημαντικο απο ποτε το ποιος θα κυβερνησει (ή εστω να εμποδισούν τους εθνικους μειοδοτες ωστα να μην ολοκληρωσουν την καταστροφη) ειδατε? ακουσατε καποιον ..'στο συνταγμα ήταν μονο τα περιστερια'

    • κώστας avatar
     κώστας @ rally monkey 05/11/2011 11:42:47

     Δεν θα διαφωνήσουμε, δεν έχει νόημα άλλωστε. Σημασία πλέον έχει να χτίσουμε δεσμούς με τον κοινωνικό του περίγυρο ο καθένας, επικοινωνώντας την προδοσία που εξυφαίνεται και όχι να κατηγορούμε (έστω και αν έχουμε δίκιο) τμήματα της κοινωνίας. Τώρα, εδώ που φτάσαμε δεν περισσεύει κανένας. Και αν θες, για μένα δεν έχει τόσο σημασία αν κατεβαίνει ο κόσμος στις πλατείες όσο το να γνωρίζουν αυτοί οι κύριοι που ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τη χώρα ότι σύσσωμη η κοινωνία είναι εναντίον τους. Σύσσωμη όμως και εδώ έχουμε ρόλο να παίξουμε.

  • Cretan avatar
   Cretan @ parsifal 05/11/2011 11:03:52

   Για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων οι Ελληνες να κάνουν αυτό που έκαναν οι Εβραίοι, δηλ. να εκδικάσουν την υπόθεση σε Αμερικανικό Δικαστήριο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μπούρδες.

   http://www.demokritos.org/TRIUMP-2.htm

   http://www.demokritos.org/TRIUMPH.htm

   • ΙΩΝΑΣ avatar
    ΙΩΝΑΣ @ Cretan 05/11/2011 14:14:41

    Μήπως σε Αμερικανικό δικαστήριο, χρησιμοποιώντας Ισραηλίτες δικηγόρους, θα έλεγα εγώ... Να δούμε αν έχουν τα κότσια τότε, να αρνηθούν την επικύρωση των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα...

 3. δημητρης avatar
  δημητρης 05/11/2011 10:44:20

  Ω! ΤΙ ΧΩΡΑ ..ΚΑΛΤΣΟΔΕΤΑ ΜΠΑΜΠΑ!!!!

 4. arslonga avatar
  arslonga 05/11/2011 10:44:36

  Finis Pasok et Homo Pasokus-Pasokus κυοφόρησαν τα χθεσινά ρεζιλίκια και οι κορώνες των απερίγραπτων δήθεν πρωθυπουργών, υπουργών και εθνικών αντιπροσώπων. Η Γραικυλία είναι τα μούτρα τους. Η Ελλάδα δεν τους ανήκει.

 5. anonymous avatar
  anonymous 05/11/2011 10:53:31

  Περίληψη: Η TUI ο μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ επιθυμεί να εξασφαλιστεί έναντι αλλαγής του νομίσματος στην Ελλάδα και ζητάει αλλαγή των συμβάσεων. Αν το Ευρώ δεν είναι στο μέλλον το νόμισμα θα πληρώνει με βάση το νέο νόμισμα με βάση την καθοριζόμενη από την Κυβέρνηση ισοτιμία.


  TUI will für mögliche Währungsumstellung in Griechenland vorsorgen

  Berlin (dapd). Der Reisekonzern TUI will sich in Griechenland gegen eine mögliche Währungsumstellung absichern. Die "Bild"-Zeitung (Samstagausgabe) berichtete, TUI habe griechische Hoteliers aufgefordert, einen neuen Vertrag zu unterschreiben. "Wenn der Euro nicht mehr die Währung sein sollte (...), ist TUI berechtigt, die Geldsumme in der neuen Währung zu bezahlen. Der Wechselkurs richtet sich nach dem von der Regierung vorgegebenen Wechselkurs", zitierte das Blatt aus einem Schreiben des Konzerns.

  Experten befürchten, dass Griechenland eine neue Währung stark abwerten müsste, falls es aus dem Euro ausscheiden sollte.

  TUI-Sprecher Robin Zimmermann sagte dem Blatt: "Wir müssen uns gegen solche Währungsrisiken absichern. Es gibt eine mehr als theoretische Möglichkeit, dass Griechenland aus der Euro-Zone aussteigt."
  Πηγή

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ anonymous 06/11/2011 03:41:07

   @anonymous Tον περασμένο Ιούνιο, αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει η προκλητική διαφήμιση της Sixt, γερμανικής εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων:

   «Αγαπητοί Έλληνες, δεχόμαστε ξανά δραχμές. Το BMW1 Cabrio από 26.900 δρχ. την ημέρα» ήταν το κείμενο που συνόδευε τη φωτογραφία του συγκεκριμένου αυτοκινήτου με το σήμα της Sixt.

   Η προσβλητική διαφήμιση είχε πρωτοδημοσιευθεί Ολοσέλιδη, στην ανθελληνική Die Welt («Θέμα Χρόνου η Εξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ»), και στο site της Sixt.

   Ομως! Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Παντελή Παντελούρη, Συμβούλου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο, στη διαφημιστική καμπάνια της Sixt:

   «Πρόκειται μάλλον για παρανόηση. Προκειμένου να δεχτεί κάποιος στην Ελλάδα την προσφορά της Sixt, θα έπρεπε η χώρα ν’ αλλάξει το νόμισμά της. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές άλλες εταιρείες στις οποίες, μπορεί κανείς να συνεχίσει να πληρώνει με το νόμισμα της χώρας, δηλαδή το Ευρώ. Οι Ελληνες θα τις προτιμήσουν γιατί θα είναι και ευνοϊκότερες οι τιμές τους».

   Εγινε κατανοητό ότι με τη δυσφημιστική αυτή καμπάνια η Sixt, υπονόμευε την παρουσία της στην Ελλάδα http://www.sixt.gr
   Κατόπιν αυτού η Sixt, «συμμορφώθηκε» πάραυτα.

   Η ίδια άμεση Ελληνική αντίδραση είναι το ζητούμενο,
   γιά όλες τις δυσφημιστικές ΤUI του κόσμου αυτού.

   Συμπερασματικά:
   “Nothing happens, unless something moves”
   Tίποτα δεν συμβαίνει, εκτός αν κάτι κινηθεί
   ~Albert Einstein

 6. Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) avatar
  Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) 05/11/2011 10:57:30

  Και μιας καιξεκινήσαμε με Ελύτη, ας συνεχίσουμε μ' αυτόν για να πάρουμε κουράγιο και δύναμη στους δύσκολους καιρούς που έρχονται:

  "Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις."

  "Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
  μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
  Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
  παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα! "

 7. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 05/11/2011 11:42:57

  ΟΧΙ. Δεν πρέπει να είναι το τέλος της Ελλάδος αυτό.
  Είναι η απαρχή του τέλους των φαύλων. Που έχουν βγάλει τις μάσκες τους. Αυτό το μήνυμα να δοθεί στον κόσμο.

 8. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 05/11/2011 14:21:18

  Πρέπει να φάνε πολλά καρβέλια ακόμα το διεθνές τοκογλυφικό σύστημα και η Νέα Τάξη, για να τελειώσουν την Ελλάδα. 400 χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους δεν το κατόρθωσαν! Αυτοί οι πεταμένοι θα το πετύχουν? ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ! Εδώ, ο #^¨&@!> Γιωργάκης, απ' ότι λένε τους αιφνιδίασε... με την αφελή του πολιτική! Δυστυχώς, τους έχουμε υπερεκτιμήσει. Αν δεν τρώγαμε τις μπλόφες τους κι ακολουθούσαμε επιθετική - εκβιαστική πολιτική, τότε θάθελα πολύ να τους δω τί θα κάνανε...

 9. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 05/11/2011 20:10:28

  Δὲν ἀκούσατε τίποτα γιὰ τὸν τρελὸ ἐκεῖνο ἄνθρωπο, ποὺ μέρα-μεσημέρι ἄναψε ἕνα λαδοφάναρο κι ἔτρεχε στὴν ἀγορὰ φωνάζοντας ἀσταμάτητα: Ψάχνω γιὰ τὴν Ἑλλάδα! Ψάχνω γιὰ τὴν Ἑλλάδα! Ὅσοι ἦταν ἐκεῖ μαζεμένοι, πού ποτέ τους δὲν πίστεψαν στὴν Ἑλλάδα, οὔτε καὶ τὴν σκέφτονταν πιά, ἔστω κι ἄν λέγονταν Ἕλληνες, ξέσπασαν σὲ γέλιο δυνατό. Μπᾶς καὶ χάθηκε ἡ Ἑλλάδα; εἶπε ὁ ἕνας. Μήπως μᾶς παίζει κρυφτούλι; πρόσθεσε ἄλλος. Ἤ πῆρε τὸ πλοῖο κι ἔφυγε; κάγχασε τρῖτος. Λὲς νὰ μᾶς φοβᾶται καὶ κρύφτηκε; Τότε ὁ τρελός πήδησε ἀνάμεσά τους, τοὺς κεραύνωσε μὲ τὴ ματιά του καὶ φώναξε: Ποῦ εἶναι ἡ Ἑλλάδα – θὰ σᾶς τὸ πῶ ἐγώ! Τὴ σκοτώσαμε, ἐσεῖς κι ἐγώ. Ἐμεῖς ὅλοι εἴμαστε οἱ φονιάδες της. Δὲν νιώθετε γύρω σας τὸ κενό; Δὲν σᾶς περονιάζει ἡ παγωνιὰ πού εἴσαστε χωρὶς πατρίδα; Δὲν ἀκοῦτε λοιπὸν τίποτα ἀπὸ τὸν σαματὰ πού κάνουν οἱ νεκροθάφτες θάβοντας τὴν Ελλάδα; Δὲν σᾶς χτύπησε ἡ μπόχα τῆς σήψης; Σαπίζουν κι οἱ πατρίδες. Ἡ Ἑλλάδα πέθανε, ἡ Ἑλλάδα θὰ μείνει νεκρή! Ἐκεῖ σώπασε ὁ τρελὸς ἄνθρωπος καὶ κοίταξε τοὺς γύρω του ποὺ εἶχαν βουβαθεῖ. Τότε πέταξε τὸ φανάρι του στὸ χώμα καὶ τό ’κανε κομμάτια. Ἔρχομαι πρόωρα, εἶπε. Δὲν εἶμαι στὸν κατάλληλο καιρό. Αὐτὸ τὸ τεράστιο γεγονὸς ποὺ σᾶς ἀναγγέλλω εἶναι ἀκόμα στὸ δρόμο καὶ βαδίζει – δὲν ἔφτασε ἀκόμα στὰ αὐτιὰ τῶν ἀνθρώπων. Ἡ ἀστραπὴ καὶ ἡ βροντὴ χρειάζονται χρόνο, τὸ φῶς τῶν ἄστρων θέλει καιρὸ γιὰ νὰ φτάσει σὲ μας, οἱ πράξεις χρειάζονται χρόνο, ἔστω κι ἂν ἔχουνε διαπραχθεῖ, γιὰ νὰ γίνουν ὀρατὲς καὶ ἀκουστές. Αὐτὴ ἡ πράξη – ὁ θάνατος τῆς Ἑλλάδας – εἶναι γιὰ τοὺς Ἕλληνες ἀκόμα πολὺ μακρινή. Κι ὅμως οἱ ἴδιοι τὴν ἔχουν διαπράξει. Δὲν ἔχει σημασία ἂν ὁ τρελὸς ξεπήδησε ἀπὸ τὶς σελίδες τοῦ Νίτσε σὲ ἄλλη ἐποχὴ καὶ γιὰ ν’ ἀναγγείλει ἄλλο γεγονός. Σημασία ἔχει πώς μόνο ἕνας τρελὸς ἄνθρωπος βγαίνει καταμεσὶς στὴν ἀγορὰ νὰ πεῖ τέτοιες ἀλήθειες. Καὶ πρέπει ὁπωσδήποτε νὰ τὸν πάρουμε γιὰ τρελό, διαφορετικὰ ὁ πανικὸς θὰ ξαπλωθεῖ σὰν ἐπιδημία – οἱ ἄνθρωποι δὲν ἀντέχουμε πάρα πολλὴ πραγματικότητα. Γύρω μας ἡ καθημερινότητα κυλάει ὁμαλά, τὴν μπόχα τῆς ἀποσύνθεσης τὴν παίρνουμε σὲ δόσεις μικρὲς πολλὰ χρόνια τώρα, τὴ συνηθίσαμε. Τοὺς νεκροθάφτες, τοὺς ἔχουμε κι αὐτοὺς ἀπὸ πολλὰ χρόνια ἐξωραΐσει, εἶναι ὑπάλληλοι τελετῶν, θάβουν τελετουργικὰ τὴν πατρίδα. Τὸ χρήμα κυκλοφορεῖ ἄφθονο στὴν ἀγορά, συντηρεῖ πολυάριθμα μαγαζιὰ μὲ πανάκριβα εἴδη, τὰ νυχτερινὰ κέντρα γεμίζουν. Γιατί νὰ πιστέψουμε ὅτι τὸ κράτος ἔχει μπεῖ στὴ διαδικασία τῆς πτώχευσης, ὅτι δὲν ἔχει χρήματα, οὔτε καὶ γιὰ τὶς στοιχειώδεις ὑποχρεώσεις του. Τὰ λόγια τοῦ τρελοῦ ἀνθρώπου μᾶς ἀγγίζουν μόνο ἐξωτερικά, σὰν χειμωνιάτικο κρύο.
  Βέβαια, βλέπουμε κι ἀκοῦμε τὰ κοράκια μαζεμένα ὁλόγυρα στὰ δέντρα – μυρίζονται πτώμα. Ὁ Ὀζὰλ ἀπειλεῖ ἀναίσχυντα, οἱ Σέρβοι μιλᾶνε γιὰ «μακεδονικό», ὁ Ντενκτὰς γλείφεται καὶ γιὰ τὴν ὑπόλοιπη Κύπρο. Γιατί ὄχι, ἀφοῦ ἀντίσταση δὲν ὑπάρχει, ἔχει νεκρωθεῖ κάθε κίνητρο ἀντίστασης. Στὴ διαδικασία τῆς αποσύνθεσης τὸ μόνο κίνητρο είναι ἡ ἀτομικὴ ἐπιβίωση – οἱ συντελεστὲς τῆς ἀποσύνθεσης εἶναι τὰ τυφλὰ σκουλίκια ποὺ ξέρουν μόνο νὰ τρώνε τὸ πτώμα. Γι’ αὐτὸ καὶ σύμβολο τοῦ θανάτου μᾶς ἔγιναν τὰ «φαγάδικα» καὶ τὰ «σούπερ-μάρκετ». Γίνεται εἰσβολὴ στὴν Κύπρο, καὶ οἱ Ἕλληνες κατακλύζουμε τὰ σούπερ-μάρκετ μὲ θηριώδη ἀγοραστικὴ μανία. Γίνεται σεισμός, πάλι ἐκεῖ τρέχουμε πανικόβλητοι. Ὑποτίμηση τῆς δραχμῆς, καὶ γρονθοκοπιόμαστε στὰ σούπερ-μάρκετ ποιὸς θὰ ψωνίσει περισσότερα. Ἔρχεται ἡ ραδιενέργεια τοῦ Τσέρνομπιλ, καὶ πάλι στὴ μανιώδη ἀποθησαύριση ἀγαθῶν ξεσπάμε.
  Γιατί ὄχι, ἀφοῦ κάθε ἄλλο νόημα ζωῆς τὸ ἀρνηθήκαμε συνειδητὰ καὶ μὲ πείσμα. Ἡ ζωὴ εἶναι μόνο σχέσεις οἰκονομικές, διαδικασίες παραγωγῆς καὶ συστήματα διανομῆς τῶν ἀγαθῶν. Νὰ μιλᾶς γιὰ πατρίδα εἶναι γλυκερὸς ἰδεαλισμός, οἱ πατρίδες πέθαναν, ὑπάρχει μόνο τὸ κράτος, ρυθμιστὴς καὶ διαχειριστὴς τοῦ παιχνιδιοῦ τῆς οἰκονομίας. Ἐλᾶτε στὰ σχολεία μας καὶ στὰ πανεπιστήμια νὰ δεῖτε πώς γιορτάζουμε τὶς ἐθνικὲς γιορτές. Ἡ λέξη ἐλευθερία εἶναι σχεδόν ἀπαγορευμένη, ὅλοι μιλᾶμε μόνο γιὰ εἰρήνη. Δὲν ὑπάρχουν πιὰ ἀγῶνες καὶ θυσίες προγόνων, ὑπάρχουν συσχετισμοὶ ἐξαγωγικοῦ ἐμπορίου καὶ ἀναγκῶν τῆς ντόπιας ἀγορᾶς – γι’ αὐτοὺς τοὺς συσχετισμοὺς ξεσηκώθηκαν οἱ Ἕλληνες τὸ 1821, γιὰ τίποτε ἄλλο. Τόλμησε ὁ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας νὰ μιλήσει γιὰ ὀργανικὴ συνέχεια τῆς ἑλληνικῆς Παράδοσης στὸ Βυζάντιο καὶ στὴν τουρκοκρατία, καὶ ξεσηκώθηκαν νὰ τὸν ξεσκίσουν οἱ «ἐπιστήμονες» τῆς Ιστορίας – ἀφοῦ Ἱστορία εἶναι μόνο ἡ ἀναδίφηση στὰ μπακαλοτέφτερα τοῦ ἐμπορίου καὶ τῆς ἀγορᾶς, κι ἂς πάει νὰ κουρεύεται ὁ Θουκυδίδης.
  Ποιός μπορεῖ νὰ ἀρνηθεῖ ὅτι αὐτὸ τὸ ἔγκλημα τῆς φανατισμένης κατεδάφισης τὸ εἶχε προετοιμάσει ἡ ἄλλη ἀκρότητα – ἡ ἰδεαλιστική ἐξιδανίκευση τοῦ εθνικοῦ παρελθόντος. Ἀλλὰ αὐτὸ ποὺ τελικὰ μετράει εἶναι τὸ σημερινὸ πτώμα τῆς πατρίδας, ἡ ἀποσύνθεση τῆς ἱστορικῆς μνήμης, ἡ ἀναπηρία μας καὶ ἀνημπόρια νὰ ψηλαφίσουμε στὴ ζωή καὶ στὴν Ἱστορία τὶς βαθύτερες ἀπαιτήσεις τοῦ ανθρώπου γιὰ ποιότητα καὶ νόημα τῆς ὑπαρξῆς του.
  Ἡ Ἑλλάδα πέθανε καὶ τὴν σκοτώσαμε ἐμεῖς – δὲν εἶναι ρητορικό σχήμα. Δὲν ὑπάρχει προηγούμενο λαοῦ ποὺ μὲ ἀπόφαση τῆς Βουλῆς (ὁμόφωνη) νὰ καταργεῖ τὸν τρόπο τῆς γραφῆς ποὺ συντήρησε τὴ γλώσσα του ζωντανὴ δυὸ χιλιάδες χρόνια. Καὶ κανένας τρελὸς δὲν βγῆκε στὶς πλατεῖες νὰ οὐρλιάξει γιὰ τὸ μονοτονικό, ποὺ κάνει ἀκατανόητο ἕνα μεγάλο μέρος ἀπὸ τὸ ζωντανὸ λεξιλόγιο καὶ ἀποδιαρθρώνει τὴ σύνταξη. Προτεραιότητα ἔχουν πολλὲς ἄλλες ἀνάγκες πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλώσσα.
  Δὲν ἔχει νόημα νὰ ἀπαριθμοῦμε τὰ συμπτώματα τοῦ ἐκούσιου αὐτομηδενισμοῦ μας. Ἔχουν τόσα συντελεστεῖ, ἀλλὰ ὅσοι τρελοὶ κι ἂν τὰ διαλαλήσουν στὴν ἀγορά, εἶναι ἀπόλυτα σίγουρο πώς θὰ μᾶς ἀφήσουν ἀδιάφορους. Γιατί οἱ πράξεις, ἔστω κι ἂν ἔχουν δημόσια διαπραχθεῖ, χρειάζονται χρόνο γιὰ νὰ γίνουν ὁρατὲς καὶ νὰ συνειδητοποιηθοῦν ἀπὸ τοὺς πολλούς. Ἐξ ἄλλου, τὸ μέγεθος τῆς συντελεσμένης καταστροφῆς εἶναι τόσο μεγάλο, πού γίνεται ἀπρόσιτο στὰ μέτρα τῶν δικῶν μας σπιθαμιαίων ἀναστημάτων. Κι ὅμως ἐμεῖς εἶμαστε ποὺ διαπράξαμε τὴν πελώρια καταστροφή – ἐμεῖς, οἱ ἐπίγονοι νάνοι. Μποροῦν νὰ διανοηθοῦν οἱ κομματικοὶ λόχοι τῶν βουλευτῶν μας ποιὸ πανανθρώπινο ἀγαθὸ διαχειρίζονται, ὅταν πειθήνιοι στὸ ἀρχηγικὸ νεῦμα ψηφίζουν τὸ μονοτονικὸ ἢ τὶς ἀλλοπρόσαλλες ἐκπαιδευτικὲς μεταρρυθμίσεις; Ἢ μήπως συνειδητοποιοῦν οἱ Ἐπίσκοποι τῆς Ἑλλαδικής Ἐκκλησίας ποιὰ πανανθρώπινη ἐλπίδα ἀφανίζουν, ὅταν ἀλλοιώνουν τὴν ὀρθόδοξη Παράδοση αὐτοῦ τοῦ τόπου σὲ θρησκευτικὴ ἰδεολογία καὶ νομικίστικη ἠθικολογία;
  Σίγουρα εἶναι λειψὸ καὶ στεῖρο νὰ εἶμαστε φύλακες μουσείου, διαχειριστὲς μόνο ἑνὸς λαμπροῦ παρελθόντος. Ἀλλὰ εἶναι καὶ μικρονοϊκὴ αὐταπάτη νὰ πιστεύουμε, ὅτι θὰ ἀνοιχτοῦμε δυναμικὰ στὴν ἐξέλιξη καὶ στὴν πρόοδο κατεδαφίζοντας κάθε στοιχεῖο πολιτιστικῆς ταυτότητας, μόνο γιὰ νὰ ἐξομοιωθοῦμε ἀλλοτριωμένοι μὲ τὰ φαντασιώδη πρότυπα εἰσαγόμενων ιδεολογημάτων. Ὁ εὐρωπαῖος, ὅταν υἱοθετήσει τὸν μηδενισμό, ἔλεγε ὁ Ντοστογιέφσκυ, ἔχει τὰ ἴδια ἐρείσματα ζωῆς πού συντηροῦσε καὶ θρησκευόμενος: τὴν προτεραιότητα τῆς λογικῆς, τὸν ὠφελιμισμό, τὴ θεσμοποίηση τῶν ἀτομικῶν ἐξασφαλίσεων, γι’ αὐτὸ καὶ δύσκολα φτάνει στὴν κοινωνικὴ ἀποσύνθεση καὶ στὸ χάος. Ἐνῶ λαοὸ πού ἐπέζησαν μέσα στοὺς αἰώνες χάρη σὲ διαφορετικὰ ἐρείσματα ζωῆς – ὅπως οἱ Ρώσοι ἢ οἱ Ἕλληνες – ὅταν γίνουν μηδενιστὲς «βουτάνε κατακέφαλα στὸν παραλογισμό» δὲν ξέρουν μέτρο.
  Ἡ διαπίστωση φωτίζεται ἀπὸ τὰ γεγονότα πού ζοῦμε: Δὲν ἰσχύουν πιὰ στὸ κοινωνικὸ μας σώμα οὔτε κἂν κριτήρια ὠφελιμισμοῦ. Ὅλοι ξέρουμε ὅτι τὰ τελευταία μέτρα τῆς κυβέρνησης ἦταν τὸ ἔσχατο ψήγμα ἐλπίδας νὰ περισωθεῖ ἀπὸ τὴ χρεωκοπία ἡ οικονομία τῆς χώρας. Καὶ ὅλοι σαμποτάρουν τὰ μέτρα αὐτὰ ἐν ψυχρῷ καὶ μὲ κάθε τρόπο. Ὅλοι ξέρουμε ὅτι σὲ στιγμὲς ἐπιθανάτιας κρίσης, ὅπως αὐτὴ ποὺ ζοῦμε, ὁ διχασμὸς τοῦ λαοῦ εἶναι ὁ συντομότερος δρόμος πρὸς τὴν ὁλοκληρωτικὴ καταστροφή. Κι ὅμως, ἀπὸ τὴ Βουλὴ ὥς τὴν τηλεόραση, κι ἀπὸ τὶς ἐφημερίδες ὡς τὶς φοιτητικὲς νεολαῖες, ὅλοι καλλιεργοῦν ἀδίσταχτα τέτοιον ἐφιαλτικὸ διχασμὸ ποὺ δὲν γνώρισε ἡ χώρα οὔτε στὴν ἐποχὴ τοῦ ἐμφυλίου. Στὴν ἐπαρχία τὸ φαινόμενο ἔχει πραγματικὲς διαστάσεις κοινωνικῆς ἀποσύνθεσης. Δὲν λειτουργοῦν πιὰ οὔτε κἂν οἱ προσωπικὲς σχέσεις οἱ συνεκτικὲς τῶν μικρῶν κοινωνιῶν, καθώς ὁ ἐγωκεντρισμὸς τῆς ἀτομικῆς ἐπιβίωσης θωρακίζεται στὴ δραματικὴ μοναξιὰ τῆς φανατισμένης κομματικῆς ἔνταξης.
  Τὸν παραλογισμὸ τὸν συνειδητοποιοῦμε ὅταν ἡ καταστροφὴ ἔχει πιὰ συντελεστεῖ. Ἔτσι ἔγινε τὸ 1897, ἔτσι ἔγινε τὸ 1922, ἔτσι καὶ τὸ 1974 στὴν Κύπρο. Μόνο ποὺ τώρα οἱ προδιαγραφές τοῦ παραλογισμοῦ ὁδηγοῦν ὅχι ἀπλῶς σὲ ἐθνικὴ συμφορά, ἀλλὰ σὲ ὁριστικὸ τέλος. Finis Graeciae. Τὰ κοράκια στὰ δέντρα ἔχουν ἀλάθητο ἔνστικτο γιὰ τὸν ἐπικείμενο διαμελισμὸ τοῦ πτώματος. Τὸ σίγουρο εἶναι ὅτι ἀκόμα καὶ τότε ἐμεῖς θὰ γρονθοκοπιόμαστε στὰ σούπερ-μάρκετ γιὰ περισσότερες προμήθειες. Γιὰ ποιά Παράδοση νὰ πολεμήσουμε, γιὰ ποιὰ πολιτιστικὴ ταυτότητα, γιὰ ποιά ἱστορικὴ μνήμη. Αὐτά ὅλα τὰ ρήμαξαν ψυχρὰ καὶ ἀνελέητα οἱ «φωταδιστές». Δὲν μᾶς μένουν σὰν νόημα ζωῆς παρὰ μόνο οἱ νόμοι τῆς αγοράς. Δηλαδή τὸ σούπερ-μάρκετ.

  Finis Graeciae.
  Πηγή: Τὸ Βήμα, 06/07/1986 καὶ στὸ βιβλίο τοῦ ἰδίου: «Finis Graeciae - θρηνητική εἰκασία», ἐκδόσεις Δόμος, Ἀθήνα 1987.

 10. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 05/11/2011 20:11:55

  Του Χρήστου Γιανναρά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.