Financial Times: Ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την εκλογική νίκη ως εκδίκηση!
20/01/2015 20:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Financial Times: Ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την εκλογική νίκη ως εκδίκηση!

«Ο Πλάτωνας, θεωρούσε ότι τα ανθρώπινα όντα κάνουν σωστές επιλογές όταν ένα μέρος της ψυχής, ο ορθολογισμός, υπερισχύει ενός άλλου μέρους, της παράλογης επιθυμίας. Μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας μπορεί επίσης να κολλήσει σε μια μονομαχία μεταξύ λογικής και παραλογισμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος που πιθανόν να ηγείται της επόμενης κυβέρνησης»: Με αυτή την εισαγωγή, οι Financial Times γράφουν τι μέλλει γενέσθαι αν ο Τσίπρας επικρατήσει, σε άρθρο με τίτλο «Ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τη νίκη στις εκλογές ως εκδίκηση».

Το άρθρο επιχειρεί να αναπτύξει τί θα γίνει σε κάθε περίπτωση. «Αν επικρατήσει η λογική, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγνωρίσει ότι το κόμμα του, που λέει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δεν θα είναι ελεύθερο να εφαρμόσει ορισμένες βασικές πολιτικές πάνω στις οποίες θα έχει μόλις κερδίσει τις εκλογές. Οι επικείμενες πληρωμές σε ΔΝΤ και ΕΕ και η ανάγκη να παραμείνει ευχαριστημένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτούνται με ευνοϊκούς όρους, θα αφήσουν λίγες επιλογές στον Αλέξη Τσίπρα», σημειώνεται.

Και συνεχίζει: «Θα ήταν δύσκολο, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, να υπάρξει διαπραγμάτευση για μείωση του χρέους. Αλά θα είναι αδύνατο αν την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην εκπλήρωση των προεκλογικών του υποσχέσεων για αύξηση των δημοσίων δαπανών, αποκατάσταση των μισθών στον δημόσιο τομέα, εγκατάλειψη των ιδιωτικοποιήσεων και απομάκρυνηση της έξωθεν επίβλεψης της ελληνικής οικονομίας».

Ένας λογικός Αλέξης Τσίπρας θα επανεκκινούσε γρήγορα το διάλογο με τους πιστωτές για νέες μορφές βοήθειας. Θα διασφάλιζε μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή και βοήθεια από την ΕΚΤ σε αντάλλαγμα για την δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία και την επιδιωκόμενη δομική αναμόρφωση της οικονομίας που εφαρμόζεται από το 2010. Αλλά αν επικρατήσει ο παραλογισμός στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεδιπλωθούν μια σειρά πιο ανησυχητικών γεγονότων. «Ο κ. Τσίπρας θα κραδαίνει τη δημοκρατική εντολή από τον ελληνικό λαό για να απαιτήσει δομικές αλλαγές στο πακέτο διάσωσης ύψους 245 δισ. ευρώ. Υπό το όραμα της ηγεσίας μια ευρείας ευρωπαϊκής επανάστασης κατά της λιτότητας θα έλεγε όχι στην διακυβέρνηση ως αριστερός πρωθυπουργός, εκτελώντας την ίδια επιβαλλόμενη από έξω πολιτική με τον συντηρητικό προκάτοχό του».

Οι κίνδυνοι από αυτή την αντίσταση θα περιλαμβάνουν την μη πληρωμή δόσεων του χρέους, την ακόμα μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες και τελικά την κρατικοποίησή τους όπως συνέβη το 2013 στην Κύπρο. Επιπλέον, το φάσμα της οικονομικής αστάθειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Μια νίκη της λογικής μπορεί να απαιτήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην πετύχει την αυτοδυναμία στη Βουλή, συνεχίζει το άρθρο. «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αρμονικό κόμμα που συμβαδίζει με όσα λέει δημόσια, αλλά μια παράφωνη συλλογή δογματικών Μαρξιστών, σκληροτράχηλων οπαδών του Τσε Γκεβάρα και αποστατών από το ΠΑΣΟΚ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει ευρέως στις εκλογές αυτές οι ρωγμές μπορεί να διευρυνθούν. Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί υπό πίεση από την ακροαριστερά πτέρυγα του κόμματός του.

Ορισμένοι ακροαριστεροί εντός του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζονται τη νίκη ως μια εκδίκηση για τη στρατιωτική ήττα των κομμουνιστών στον Εμφύλιο Πόλεμο του 1946-1949. Βλέπουν την Ελλάδα στο ευρώ ως ένα θύμα των πλουτουκράτων, εγχώριων και ξένων. Μιλούν λιγότερο πειστικά από ό,τι ο κ. Τσίπρας για την θέλησή τους να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Και καταλήγει το άρθρο: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει λιγότερους από 150 βουλευτές, τότε ο Τσίπρας πιθανότατα θα χρειαστεί ένα από τα κεντρώα μετριοπαθή κόμματα είτε για να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού είτε για να στηρίξουν με ψήφο ανοχής μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτά τα κόμματα θα αποτελέσουν την τέλεια δικαιολογία ώστε οι ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν στη γραμμή του κόμματος και ο ίδιος να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές».

www.ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 21/01/2015 07:58:06

  O ΣΥΡΙΖΑ είναι "συλλογή δογματικών Μαρξιστών, σκληροτράχηλων οπαδών του Τσε Γκεβάρα και αποστατών από το ΠΑΣΟΚ". Με άλλα λόγια ένα σύνολο ηθικών και πολιτικά αδιάφθορων αριστερών ανθρώπων και όχι ενα σύνολο διεφθαρμένων παλαιοπασοκολαμογίων που ξαναπαίρνουν την εξουσία για να τα ξαναφάνε μαζί τον Πάγκλο κατά τα γνωστά. Πολύ τιμητική η άποψη των F.T. για τους Συριζαίους. Μας αποστομώνει κάθε κριτική σε βάρος τους...

  • ΔΗΜΗΤΗΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΗΣ @ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 21/01/2015 13:24:43

   Η αριστερα παντα ηταν η κολυμβηθρα του σιλωαμ.......ηθικη ειναι να υπερασπιζεσαι τρομοκρατες;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.