#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2013 14:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Financial Times: «Η Ελλάδα βγαίνει από τον πάτο»Η εξαετής κρίση της Ελλάδας τελειώνει, με τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας να είναι μικρότερη της αρχικής εκτίμησης λόγω της αύξησης του τουρισμού και της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times. Η δημοσιογράφος  Kerin Hope γράφει πως στο υπουργείο Οικονομικών «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία σε συνδυασμό με την ικανοποιητική αύξηση των εξαγωγών, αποτυπώνουν την ελπίδα πως «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μια ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, με τον δείκτη ανάπτυξης να είναι αυξημένος λίγο πιο κάτω από το 1%».

«Οι οικονομολόγοι, έχουν επισημάνει μια σειρά δεικτών οι οποίοι πρόσφατα απέκτησαν θετικό πρόσημο: μια πιο αργή πτώση στις λιανικές πωλήσεις, αύξηση του κύκλου εργασίας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς και οριακή αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων. Ο δείκτης των διαχειριστών της αγοράς, δηλαδή ο μετρητής της δραστηριότητας στον μικρό μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας, έπιασε το υψηλότερο ρεκόρ τους τελευταίους 44 μήνες», τονίζει το δημοσίευμα. Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η ελληνική ανάκαμψη είναι εύθραυστη, λόγω της άνευ προηγουμένου ύφεσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα η εθνική παραγωγή να πέσει σχεδόν 25% από το 2008. «Η ύφεση αρχίζει και κάμπτεται, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα δούμε θετική ανάπτυξη το 2014. Το πολιτικό ρίσκο είναι ακόμη ''στον αέρα'' και το τωρινό κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», δήλωσε ανώνυμα στους FT πολιτικός οικονομολόγος.

Οι Financial Times αναφέρονται και στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων κατά της κινητικότητας, τονίζοντας ότι ένας από τους βασικούς λόγους των απεργιών είναι πως υπάρχει ο φόβος της απόλυσης τον επόμενο χρόνο, «εάν δεν καταφέρουν να βρουν δουλειά σε άλλη υπηρεσία του δημόσιου τομέα».

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 13/09/2013 19:15:50

  *Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε.
  Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μάς
  παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς,
  ψυχικά πλούσιος και ακέραιος Πολιτισμός στον τόπο μας.*
  ~Kάρολος Κουν, Ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης.
  Γεννηθείς σαν σήμερα, πριν 105 χρόνια, στις 13 Σεπτεμβρίου, 1908.

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 13/09/2013 21:33:26

  Αυτα τα λένε οι "εγκέφαλοι¨του Ελλαδικού ΥπΟικ. και οι FT απλά το μεταδίδουν. Αυτά, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Δυστυχώς, οι μακροπρόθεσμοι δείκτες δεν είναι θετικοί.

 3. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 13/09/2013 21:45:00

  Από ότι θυμάμαι οι FT πρωτοστάτησαν σε δυσφημιστικά δημοσιεύματα κατά της Ελλάδος στο παρελθόν.Τα θετικά δημοσιεύματα τους βοηθούν στην βελτίωση της εικόνας μας........

 4. el eternauta avatar
  el eternauta 13/09/2013 22:05:22

  Υπάρχει και μια άλλη οικονομική θεωρία.
  Όταν εφτασες και βρίσκεσαι στον πάτο, τότε είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή γιατί είναι η στιγμή που όλα παίζονται και μπορεί να φύγει και ο ίδιος ο Πάτος!
  Βέβαια αυτά είναι παιχνίδια μεγάλα παιδιά, στο ΥΠΟΙΚ μόνο τέτοια δεν είναι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.