15/11/2010 12:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

EUROSTAT: 15, 4 % το έλλειμα και 126.8 % το χρέος

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος του 2009 προχώρησε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Όπως ανακοινώθηκε, το περυσινό έλλειμμα αναθεωρήθηκε στο 15,4% του ΑΕΠ από 13,6% που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το δημόσιο χρέος αναθεωρήθηκε στο 126,8% του ΑΕΠ από 115%.

Η Eurostat αναθεώρησε επίσης τα δημοσιονομικά στοιχεία για τα ελλείμματα των ετών 2008, 2007 και 2006.

Το έλλειμμα του 2010 εκτιμάται σε 9,4% και το χρέος στο 144% του ΑΕΠ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι με τη δημοσιοποίηση των ανωτέρω στοιχείων η Eurostat αίρει όλες τις επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας.

«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα από τη Eurostat είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και της σκληρής και επισταμένης δουλειάς τόσο της Eurostat, όσο και της νεοσύστατης ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστική Αρχής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη παροχή δημοσιονομικών στατιστικών», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, «με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat κλείνει ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν με τον πιο επίσημο τρόπο το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας έως το 2009, όπου το έλλειμμα έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή τα 36,2 δισ. ευρώ «ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, της τραγικής επιδείνωσης των αποτελεσμάτων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου που με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος από τη Eurostat έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και στη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου των ασφαλιστικών φορέων».

Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4% του ΑΕΠ ή 36.150 εκατ. ευρώ. Μια αύξηση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Όπως σημειώνει το υπουργείο, η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην ένταξη στην Γενική Κυβέρνηση δημοσίων οργανισμών (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,7% ΑΕΠ), στην προσαρμογή των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (αύξηση ελλείμματος κατά 0,9% ΑΕΠ) και στη μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%).

«Η αναθεώρηση επηρεάζει προφανώς και τα στοιχεία του δημοσίου χρέους, στο οποίο ενσωματώθηκαν τα συσσωρευμένα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στην Γενική Κυβέρνηση», αναφέρει το υπουργείο και σημειώνει πως το χρέος Γενικής Κυβέρνησης του 2009 αναθεωρήθηκε στα 298.032 εκατ. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ από το 115,4% του ΑΕΠ, μια αύξηση 11,4 μονάδων του ΑΕΠ.

Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην ένταξη ΔΕΚΟ στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (αύξηση χρέους κατά 7,75% ΑΕΠ ή 18.204 εκατ. ευρώ) και στην προσαρμογή των off-market swaps (αύξηση χρέους κατά 2,3% του ΑΕΠ ή 5.530 εκατ. ευρώ).

«Το ύψος του ελλείμματος του 2009, όπως διαμορφώνεται μετά την πραγματική αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης που κληροδοτήθηκε στη χώρα και στους πολίτες από την προηγούμενη Κυβέρνηση, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο δυσμενές σημείο εκκίνησης για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παρά τη νέα δυσμενέστερη αφετηρία, επισημαίνει το υπουργείο, η Ελλάδα καταφέρνει τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα – και στην Ευρωζώνη. Από ένα έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ το 2009 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων το έλλειμμα το 2010 μειώνεται σε 9,4%. «Σε απόλυτους αριθμούς από άνω των 36 δισ. ευρώ το 2009 σε περίπου 22 δισ. ευρώ το 2010. Μία μείωση που ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.»

«Η πρωτόγνωρη αυτή μείωση είναι και η απάντηση σε όσους μιλούν για "υστερήσεις", "αποτυχία" και "ελάχιστη μείωση του ελλείμματος" στην εκτέλεση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως αν δεν είχε υπάρξει η αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος, η Ελλάδα θα επιτύγχανε το στόχο του 8,1%.

«Με αυτά τα δεδομένα συνεχίζεται, αλλά από μια νέα αφετηρία για το 2010, η προσπάθεια για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος και τη δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014. Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η Νέα Δημοκρατία

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα αύξηση του αναμενόμενου ελλείμματος του 2010 στο 9,4%. Όπως, επίσης, ανακοίνωσε την τέταρτη κατά σειρά (!) αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4%.

Ήδη, την 5η Οκτωβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι “η αύξηση του ελλείμματος του 2009, όποια και αν είναι αυτή, έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010”.

Κατά συνέπεια, όποια νέα μέτρα ληφθούν, θα είναι αποτέλεσμα αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010, αστοχιών που η Νέα Δημοκρατία είχε έγκαιρα προβλέψει. Αστοχιών, όπως η μη αύξηση των φορολογικών εσόδων, λόγω της ασφυξίας της αγοράς».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kostis avatar
  kostis 15/11/2010 12:52:21

  Το Η.Β. στην 3άδα με τα χειρότερα ελλείμματα (το γνωρίζαμε αυτό φυσικά)...όμως δεν είδα η κυβέρνησή του να υποδουλώνει τη χώρα σε κάποιου είδους Μνημονίου, με ενυπόθηκες ασφάλειες...

  • kkonstan avatar
   kkonstan @ kostis 15/11/2010 14:25:06

   Άστους αυτούς, έχουν και πυρηνικά, το ίδιο πράγμα είμαστε;

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 15/11/2010 14:05:32

  Άρα, στην τριετία που, υποτίθεται, θα λήξει το (Νο. 1) μνημόνιο, πάμε ντουγρού για χρέος που θα ξεπεράσει το 160-170%...

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/11/2010 14:48:07

  Δυστυχώς, οι νέοι "αριθμοί" δείχνουν ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επιταχύνθηκε κυρίως τα έτη 2008 και 2009.
  h**p://www.nooz.gr/economy/elstat-etsi-auksi8ike-to-dimosionomiko-elleimma
  Αυτό καταρρίπτει 3 κομματικούς μύθους:
  1 Τον ΠΑΣΟΚικό μύθο, ότι φταίει γενικά και αόριστα η διακυβέρνηση της ΝΔ μετά το 2004 - άρα η καταστοφή ήλθε από την κυβερνητική αλλαγή του 2004.
  2. Τον "αριστερό" ή και "μετριοπαθή" ΝΔ-μύθο, ότι για τη ζημιά φταίνε όλες οι κυβερνήσεις ισομερώς
  3. Τον "κομματικότερο" ΝΔ-μύθο ότι η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη μέχρι τον Οκτώβριο του 2009.
  Η πραγματική καταστροφή ήταν οι ενδιάμεσες "εκλογές της πυρκαιάς" του 2007. Που δεν έπρεπε να γίνουν. Με αυτές, και μετά από αυτές, και με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οικονομική κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου. Το επιτελείο Αλογοσκούφη δεν είχε στοιχειώδη ρεαλιστική πρόβλεψη και κανέναν έλεγχο των ισορροπιών. Ο κρατικός μηχανισμός παρήγαγε δαπάνες, "δούλευε" σαν τζίτζικας τη στιγμή ακριβώς που χρειαζόταν μέρμηγκες. Με την αλλαγή Παπαθανασίου δεν υπήρξε καμμιά αίσθηση του τι γινόταν στον πραγματικό κόσμο, ιδίως έξω από τα σύνορα, και ήταν μία απλή φυγή προς το γκρεμό.
  Η συνέχεια είναι κυρίως Ευρωζωνικό ζήτημα, και όχι αμιγώς Ελληνικό.

  • headbangers balls avatar
   headbangers balls @ Ο Θείος 15/11/2010 19:02:49

   οχι φίλε , η μπιρμπίλη και το ποδήλατο του γιωργάκη φταίνε

 4. hifi avatar
  hifi 15/11/2010 14:57:50

  Βέβαια πάμε για θηριώδες χρέος αλλά και για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ο Τζεφ θα είναι στη Σουηδία, ο Παπατρέχας στην Ολλανδία, ο Τσοχ/λος θαγοράσει μία σουίτα στο Κριγιόν στο Παρίσι να μένει... (οι νοήμωνες δικτάτορες και οι ολιγάρχες εγκαταλείπουν το καράβι μόλις μπάσει τα πρώτα νερά.) ...κι'εμείς θα συζητάμε ακόμη ποιός πολιτικός αγαπάει τη χώρα και θα τη σώσει///:)

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/11/2010 14:59:20

  Πάτησαν γκάζι στην κατηφόρα, ευνόητο το αποτέλεσμα.
  Θα έλεγα ότι τώρα πιά είναι, σε τελευταία ανάλυση, κυρίως Ευρωπαικό πολιτικό ζήτημα, και λιγότερο Ευρωπαικό οικονομικό.
  Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σοβαρότατο πρόβλημα, ίσως σοβαρότερο από της Ιρλανδίας, επειδή δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης όπως αυτής, αλλά και δημοσιοοικονομικό, χρηματοδότησης του κράτους πρόνοιας. Μη το υποτιμούμε.
  Στη Γαλλία και Γερμανία οι πολιτικές ισορροπίες έχουν ανατραπεί χωρίς επιστροφή. Η διαμάχη για την αιμοδότηση της Ευρωπαικής περιφέρειας θα φθείρει ακόμη περισσότερο τους σήμερα κυβερνώντες των 2 χωρών. Με την έννοια αυτή, ένα κλασικό οικονομικό ζήτημα διανομής πόρων, γίνεται όλο και περισσότερο, κλασικό πολιτικό. Μια Ευρωζώνη tranferrunion θα συνοδεύεται από νέες πολιτικές ισορροπίες εσωτερικά (αλλά και νομισματικές - εμπορικές εξωτερικά, θυμηθήτε την Κίνα).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.