#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/03/2013 00:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Eurogroup: Ικανοποίηση για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ελληνικών δράσεωνΗ είδηση είναι ότι η Ελλάδα δεν ήταν για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο «σάκος του μποξ» για τους Ευρωπαίους στο Γιούργκρουπ. Δεν ήταν το κύριο θέμα ή αλλιώς το μενού των «πεινασμένων» υπουργών Οικονομικών.

Και μπορεί ο Γ. Στουρνάρας, όπως δήλωσε στη Bild να μην περπατά πια μόνος το βράδυ στην Ελλάδα φοβούμενος για τη ζωή του, τουλάχιστον στις Βρυξέλλες δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.

Η συνεδρίαση του Γιούργκρουπ κύλησε κατά κύριο λόγο με τις ανησυχίες για την κυπριακή οικονομία καθώς και με το αίτημα της Πορτογαλίας για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου της, ουσιαστικά ζήτησε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και εφαρμογής των μέτρων.

Για την Ελλάδα η κατάσταση ήταν μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Από τη μια εύσημα για την πορεία της οικονομίας και την επίτευξη των στόχων κι από την άλλη καμιά χαλάρωση του προγράμματος αν θέλουμε να δούμε τη δόση του Μαρτίου ύψους 2,8 δις ευρώ. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει και έχει θέσει μηνιαίους στόχους για τους μεγάλους οργανισμούς και συνεχίσει την ίδια διαδικασία με όλους τους φορείς, σημείωσε. «Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει και να καλύψει και τις απαιτήσεις για τη δόση του Μαρτίου», τόνισε (αφορούν την μείωση του Δημοσίου), δήλωσε ο επικεφαλής του eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ.

«Για την Ελλάδα δώσαμε τα 2,8 δισ. ευρώ και είμαστε έτοιμοι για την δόση του Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα» θα καλύψει τις απαιτήσεις δήλωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ επικεφαλής του ESM. Συμπλήρωσε ότι για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί 7,2 δισ. ευρώ αλλά δεν έχουν διατεθεί ακόμα. Αυτό θα γίνει μόλις χρειαστεί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι η Κομισιόν εμμένει στην πρόβλεψη που διατύπωσε προ ολίγων ημερών ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ το 2014. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι πρόκειται για προβλέψεις που εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων όπως από το εάν η χώρα θα καταφέρει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος. Παράλληλα σημείωσε ότι μετά την εξέταση που γίνεται από την τρόικα θα υπάρξουν επιπλέον πληροφορίες.

Μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, o επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, αναφέρθηκε στις οικονομικές προβλέψεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις αρχές του 2014. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προβλέψεις και ότι προϋπόθεση για να επαληθευτούν, είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Βέβαια, αν πέσουν ακόμη μια φορά έξω στις προβλέψεις τους θα φταίνε οι Έλληνες. Ερωτηθείς σχετικά τις προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου και το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ο Ολι Ρεν, είπε ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της τρόικας και ότι θα διευθετηθεί με βάση τις πρόνοιες του μνημονίου. Σημείωσε, μάλιστα, «πως είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι». Σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις από το δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι «σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα».

Σημείωσε, επίσης, ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ήδη επιτυγχάνεται, καθώς τα έως τώρα στοιχεία για τις αποχωρήσεις το 2011 και 2012, δείχνουν ότι ο στόχος για την περίοδο 2010-2015 θα υπερκεραστεί.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις συζητήσεις με την τρόικα, τίθεται το θέμα της «καλύτερης ποιότητας» του δημόσιου τομέα, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με την Τρόικα για το θέμα αυτό μερικές ακόμα φορές.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι είναι δύο: η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα έχει ως εξής:

«Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο για το Φεβρουάριο και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας. Ειδικότερα, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική έχει επικαιροποιηθεί, η οποία περιλαμβάνει τα τριετή ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία και για τον τομέα της υγείας.

Επιπλέον, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι εκτός από τις προαπαιτούμενες δράσεις, η Ελλάδα προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις βασικότερες δημόσιες επιχειρήσεις και με προοπτική να τις επεκτείνει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει την περαιτέρω επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σήμα ιδιοκτησίας του προγράμματος από την Ελλάδα.

Το Eurogroup καλωσόρισε ακόμη την εκταμίευση από τον EFSF της δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του δεύτερου οικονομικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Το Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις του Mαρτίου, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των επίσης 2,8 δισ. ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 05/03/2013 09:36:32

  Πού είναι οι παλιοί καλοί καιροί που το Γιούρογκρουπ διαφωνούσε ακόμη και με τα σημεία στίξης των ελληνικών εκθέσεων και μας μάλωνε με σηκωμένο το δάχτυλο, σαν στριφνή γερμανίδα νταντά;
  Τώρα, το δύο εκατοστών ελληνικό λουκανικάκι-κοκτέιλ που απειλούσε τα ευρωπαϊκά οπίσθια αντικαταστάθηκε από το πέντε μέτρων ιταλικό χοντρό χωριάτικο λουκάνικο.
  Τώρα, άξαφνα, η Ελλάδα δεν αποτελεί πια πρόβλημα και απειλή.
  Τώρα, αρχίζει η διάλυση τής Ευρωζώνης, τής ΕΕ, και των μαριονετών που τη διοικούν. Μια Ένωση που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κρίση μιας χώρας που αποτελούσε (στα καλά της) το 2% της οικονομίας της, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση των χωρών-γιγάντων που τώρα μπαίνουν στην κρίση: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία...

  Καιρός να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια από αυτή την Ένωση.
  Εμείς οι Έλληνες εξαθλιωθήκαμε. Εδώ και δύο χρόνια ζούμε με αυτά που βγάζουμε. Καιρός να βγούμε από την Ένωση πριν χειροτερέψουν τα πράγματα εκεί. Γιατί ο μόνος λόγος για τον οποίο μάς θέλουν στην Ένωση είναι να μας φάνε τα πετρέλαια και τα αέρια.

  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΡΑ!
  Και επαναλαμβάνω, ΔΕΝ είμαι τού ΚΚΕ.

 2. mimikos avatar
  mimikos 05/03/2013 10:25:17

  κατα τις προβλεψεις των Βενιζελο,Παπακων/νου κ Στουρναρα επρεπε ηδη να εχουμε αναπτυξη κ να εχουμε βγει στις αγορες .......δεν τους εχει κανεις εμπιστοσυνη........επρεπε να δουλευαν σε ιδιωτικη επιχειρηση κ να ριξουμε πολυ γελιο........με τις προβλεψεις τους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.