12/11/2009 11:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Editorial των Financial Times η... ΕλλάδαΟ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, έχει περάσει τις λίγες ημέρες που ασκεί τα καθήκοντά του, δεχόμενος όλο και πιο σκληρές επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος της χώρας του αλλά και την μη αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που καταθέτει στις αρμόδιες αρχές της Ένωσης.

Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά άσχημες, ακόμη και εάν στηριχθεί κάποιος στα λανθασμένα στατιστικά μελέτη. Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου παράξενο που οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών αλλά και η Κομισιόν ενισχύουν τις πιέσεις ενάντια στην Ελλάδα, προκειμένου να βελτιώσει την δημοσιονομική της κατάσταση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας είχε προβλέψει ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί από 6% έως 8% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν προβλέπει, πλέον, ότι θα φθάσει στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 12,2% του ΑΕΠ το 2010. Το χρέος της χώρας θα αγγίξει σχεδόν το 113% του ΑΕΠ, έναντι 99,2% (εξίσου υψηλό ποσοστό) που ήταν το 2008.

Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της Ένωσης η οποία έχει έλλειμμα πολύ υψηλότερο του 3% που είναι το «όριο» που έχει τεθεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ακόμη και η Γερμανία –ο πρωτοπόρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας- αναμένεται ότι θα έχει έλλειμμα αρκετά πιο υψηλό από το 3% φέτος. Όμως η Κομισιόν δεν μπορεί να διευρύνει τις πιέσεις και να επιβάλλει σε όλους μέτρα για μείωση του ελλείμματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αντίθετα προτιμά να ασχοληθεί με τον περισσότερο «επιθετικό» παραβάτη.

 

Για την Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμη πιο άσχημη. Η κατάστασή της υπογραμμίζει την αποτυχία μίας σειράς κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα και να προχωρήσουν στην μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα αλλά και των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.

Με δεδομένη τη δύσκολη θέση της χώρας είναι ενθαρρυντικό ότι το yield των ελληνικών 10ετών ομολόγων βρίσκεται μόλις στο 4,66%, δηλαδή μόλις 133 μονάδες βάσης υψηλότερα από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο.

Αλλά ακόμη και γι’ αυτό δεν υπάρχουν λόγοι για πανηγυρισμούς: ένας από τους βασικούς παράγοντες που «κρύβονται» πίσω από αυτή την εικόνα έγκειται η αντίληψη –αν και βάσει των κανόνων της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει «οικονομική στήριξη και διάσωση μίας χώρας»- ότι οι εταίροι της στην ευρωζώνη σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Είναι προς το συμφέρον όλων να μην συμβεί κάτι τέτοιο, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα και τις έντονες πιέσεις που ασκούνται προς την ελληνική κυβέρνηση για να λάβει άμεσα μέτρα.

Η νέα κυβέρνηση έκανε μία καλή αρχή, υποσχόμενη ότι θα βελτιώσει την στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας. Επίσης υποσχέθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 θα είναι «σφιχτός». Δηλαδή σε αυτόν θα περιλαμβάνονται αυστηρά μέτρα για μείωση της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, ιδιαίτερα σε υγεία και αμυντικό τομέα. Επίσης θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρά μέτρα μείωσης των δαπανών.

Όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι δεν πρόκειται να αφήσει το όποιο πολιτικό κόστος να τον επηρεάσει και ότι θα εφαρμόσει μη δημοφιλή μέτρα μείωσης των δαπανών, ευελπιστούμε ότι θα το πράξει. Άλλωστε η χώρα του το έχει απόλυτη ανάγκη.
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved
.

 http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/555728/ArticleFTgr.aspx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anetos avatar
  anetos 12/11/2009 13:20:22

  αντε και προθυπουργος βρε !

 2. aristos avatar
  aristos 12/11/2009 13:22:03

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ!

  Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει στους πολίτες τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίζει σε συνέντευξή του o Γερμανός οικονομολόγος και μέλος του προεδρείου του Ινστιτούτου RWI, Βιμ Κέστερς .
  Την υπαγωγή της Ελλάδας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, ενώ κατεπείγοντα μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Ένωσης έναντι των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ζήτησαν χθες από την Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι θετικό έναντι της Ελλάδας. Η αξιοπιστία της χώρας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα διεθνώς και όχι μόνο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  «Εσφαλμένα στοιχεία ακόμη και από την εποχή της ένταξης στην ευρωζώνη»

  Ο καθηγητής Οικονομίας και μέλος του προεδρείου του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών της Ρηνανίας Βεστφαλίας RWI, Βιμ Κέστερς (Prof. Wim Kösters) εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την τακτική της Αθήνας. «Η Ελλάδα έδινε στις Βρυξέλλες εσφαλμένα στοιχεία ακόμη και από την εποχή που εντάχθηκε στην ευρωζώνη, με τα πραγματικά στοιχεία δεν θα έπρεπε να της επιτραπεί να γίνει μέλος της δεν πληρούσε τα κριτήρια σύγκλισης»
  Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Και για το λόγο αυτόν θα πρέπει η Κομισιόν να παρατηρήσει προσεκτικά εάν οι χώρες της ΕΕ και κυρίως της ευρωζώνης δηλώνουν ορθά στοιχεία», προσθέτει.

  Σύμφωνα με τον Βίμ Κέστερς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, « επειδή η Ελλάδα έδινε επί πολλά χρόνια ψευδή στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει όμως κατ` αρχήν να εξηγήσει στους πολίτες τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης να δώσει ορθά στοιχεία στην Κομισιόν, όπως άλλωστε ζήτησε ο κ. Γιούνκερ. Σίγουρα η Κομισιόν θα σφίξει τα λουριά. Το σημαντικότερο είναι όμως να πει στους πολίτες ότι μέχρι τώρα τα στοιχεία ήταν ψευδή. Να τους πει ότι θα πρέπει η χώρα να μειώσει ακόμη περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες και να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη περίοδο», αποφαίνεται ο Γερμανός οικονομολόγος
  «Για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι υπεύθυνη η ΕΕ, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις»
  Στην παρατήρησή μας ότι ενδεχόμενα σκληρά μέτρα λιτότητας θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα ο κ. Κέστερς επισημαίνει: «Δεν αποκλείεται να προκύψει τέτοιο πρόβλημα. Αυτό θα έπρεπε να το σκεφτούν όλες οι χώρες που αποφάσισαν να γίνουν μέλη της Νομισματικής Ένωσης. Θα έπρεπε να σκεφτούν ότι θα προκύψουν τέτοιες καταστάσεις εάν δεν πληρούν από την αρχή τα κριτήρια. Άλλωστε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη η ΕΕ, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση αυτή».
  Στη χειρότερη περίπτωση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, δήλωσε πρόσφατα στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αξιωματούχος της ΕΕ. Είναι πιθανή μια τέτοια εξέλιξη ρωτούμε τον εκπρόσωπο του RWI. «Έχουμε παρόμοια παραδείγματα (εκτός της ευρωζώνης), την Ισλανδία, την Ουγγαρία και την Λετονία.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Βιμ Κέστερς είναι φίλος της Ελλάδας, μεταξύ άλλων μιλά και αρχαία ελληνικά. «Θα ήταν κρίμα αυτή η ωραία και φιλόξενη χώρα να μην καταφέρει να βγει ισχυρότερη από την κρίση που αντιμετωπίζει», καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος.

  Καλά τα λέει, ο Φιλέλληνας Γερμανός οικονομολόγος.
  Από την είσοδο μας στην Ευρωζώνη δίναμε πλασματικά στοιχεία και όχι τα τελευταία χρόνια όπως διατείνεται το ΠΑΣΟΚ.
  Είναι δύσκολα τα πράγματα, αν όχι απελπιστικά, και χρειάζονται θυσίες μέτρα και μια χρηστή και συνεπής οικονομική πολιτική.

  Κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά, μήπως τα έλεγε ο Καραμανλής πριν τις εκλογές?
  Φέρει κι αυτός θα μου πείτε μεγάλη ευθύνη, τουλάχιστον όμως έστω και την τελευταία στιγμή προσπάθησε να μας πει την καθαρή αλήθεια.

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_2049.html

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 12/11/2009 13:27:46

  "Για την Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμη πιο άσχημη. Η κατάστασή της υπογραμμίζει την αποτυχία μίας σειράς κυβερνήσεων...".

  Τι μου λετε; Αδυνατον. Παντα φταινε οι αλλοι.
  Ποιο το λογικο και ηθικο διδαγμα; Οτι η ΕΕ δεν βλεπει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ μονο. Βλεπει ΕΘΝΙΚΑΑΑΑΑΑΑ! γαμωτο. Και τοσα χρονια η αλητ μας τι ελεγε ως αντιπολιτευση ή ως κυβερνηση; Οτι φταινε παντα οι αλλοι, γνωστη ελληνικη αρρωστια. σε ατομικο και συλλογικο επιπεδο. για ολα φταινε οι αλλοι, ο λαος, ως νεος Θεος ειναι ασπιλος και αμμωμος, εκτος βεβαιως, βεβαιως οταν δεν τον χρειαζονται για ψηφο και τον λοιδωρουν ως κατωτερο των φωταδισμενων δυτικων αλλα και για το οτι ειναι ...Ελληνες.
  Και το χειροτερο; οτι δεν ακουω κουβεντα για το μεγαλωμα της πιτας, την ανασχεση της αποβιομηχανισης και της καταστροφης της γεωργιας μας, ουσιαστικα την ανασχεση της ΕΘΝΙΚΗΣ μας καταστροφης. Η αθηναϊκη αλητ να μην εχει καμμια αμφιβολια: αν καταστραφει η γεωργια και σε συνδιασμο με παραχωρηση της " Μακεδονιας" απο τους υποταγμενους γραικυλους-γκαουλαϊτερ των Αθηνων, η Ελλαδα θα εχει μπει σε περιπετειες που τελος δεν θα εχουν.

  Δεν σας ειπα οτι το χαμογελο του κ. Παπακωνσταντινου θα σβησει και θα κανει πολυυυυυ! καιρο για να επαναεμφανιστει;

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 12/11/2009 15:41:22

  Λίγη ψυχραιμία, πατριώτες!

  Οι Financial Times, η Wall Street Journal και ο Economist δεν είναι οι ναυαρχίδες (η έμφαση στις τρεις τελευταίες συλλαβές) της οικονομικής πολιτικής που λίγο έλειψε να κάνει την παγκόσμια οικονομία να βλέπει τα ραδίκια ανάποδα;

  Μήπως θα πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε βάση σε αυτές τις κολλοφυλλάδες (τις πιάνεις και κολλάνε τα χέρια σου) και να πούμε, μαζί με άλλους φτωχομπινέδες τής ΕΕ αλλά και του κόσμου ότι δεν ανεχόμαστε να μας διαφεντεύουν τα ίδια κοπρόσκυλα τού ΔΝΤ και της ΕΚΤ που μας έφτασαν στα πρόθυρα τής χρεωκοπίας και τώρα σφυρίζουν κλέφτικα;

 5. stelios avatar
  stelios 12/11/2009 17:28:28

  Ποιες κολοφυλαδες ρε Στεργιο,αυτες γραφουν ο,τι συνεβη,οτι μας βαρεθηκαν συνεχεια στο δανεικο και πλακωσαν τον Υπουργο μας στις σφαλιαρες για να παψουμε να ειμαστε μπαταχτσηδες.
  Τωρα αν για σενα φτωχομπινεδες ειναι η Γερμανια,Ολανδια,Βελγιο κλπ,που απαιτουν τηρηση των ορων στο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ του πλανητη σημερα,τοτε ποιοι ειναι οι πλουσιοι?

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ stelios 12/11/2009 17:57:03

   Όχι.
   Οι Έλληνες δεν είμαστε μπαταχτσήδες. Δουλεύουμε περισσότερες ώρες από κάθε Ευρωπαίο και πληρώνουμε τους φόρους μας και τους λογαριασμούς μας εγκαίρως, αλλιώς μας τα παίρνουν οι τράπεζες.

   Το κράτος μας είναι μπαταχτσής.

   Κι αυτό οφείλεται στο ότι αποδεχτήκαμε πλήρως την παρασιτική σχέση με την ΕΟΚ/ΕΕ. Αν δεν αλλάξουμε αυτή τη σχέση, δεν θα ξεφύγουμε ποτέ από τα χάλια μας. Πάντα θα χρωστάμε, όπως πάντα χρωστάει ο Τρίτος Κόσμος.

   Όσο για Γερμανίες, Γαλλίες κλπ, όποτε τις βολεύει, ζητούν ελαστικοποίηση των όρων τής ΟΝΕ και αυξάνουν τον οικονομικό προστατευτισμό. Για να μην πούμε για Ιρλανδία, Ιταλία, Βέλγιο και Αγγλία, που έχουν εξίσου τραγικούς δείκτες με μας.

   Ακόμη και η ΑΓΓΛΙΑ! Μιλάμε για την πρέσβειρα τού τουρμποκαπιταλισμού στην Ευρώπη, την χώρα της οποίας το σύστημα υμνούσαν οι φυλλάδες, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, η Ουάσινγκτον και ο Σαρκοζί.
   Αφού λένε οι Άγγλοι ότι η οικονομία τους δεν μπορεί να επωφεληθεί από τη φτηνή λίρα επειδή η χώρα τους δεν παράγει πια τίποτα! Και μιλάμε για την Αγγλία, την πρώην υπερδύναμη που έφτιαχνε τα πάντα!

   Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση με έμφαση στην παραγωγή. Η οικονομία τού κοπανιστού αέρα είδαμε πού οδήγησε π.χ. την Ισλανδία, αλλά και την Αργεντινή το 2001, μια χώρα που είχε υιοθετήσει με το ν και με το σ τις εντολές τού ΔΝΤ και καταστράφηκε.

 6. JOHN avatar
  JOHN 13/11/2009 00:51:26

  Η Ελλαδα μπηκε στην ΟΝΕ με πολιτικα και οχι οικονομικα κριτηρια.Αυτο που συμβαινει σημερα ηταν αναμενομενο.Ολα ηταν μια φουσκα που σκαει αργα και τραγικα.Επρεπε πρωτα να γινουν οι απαιτουμενες δομικες αλλαγες και μετα να μπουμε στο Ευρω.Εμεις καναμε ακριβως το αντιθετο και τωρα τρεχουμε και δεν προλαβαινουμε.Το προβλημα και το ρισκο το γνωριζαν οι Βρυξελες απο τη γεννηση του.Ηταν ομως η στιγμη που η Ευρωπη του Ντεγκωλ και Αντεναουερ αλλαζε,νεες αρχες και κανονες εμπαιναν στο παιγνιδι.Η ΕΟΚ τοτε αποφασιστικε να γινει ΕΕ μπαζοντας στους κολπους της οριμους και αγουρους με πολιτικα και μονο κριτηρια,με αποτελεσμα απο χωρες με ομορες οικονομιες και δομες που ειταν η ΕΟΚ να γινει η ΕΕ με τετοιες ανισοροπιες που υποθαλπτουν τα θεμελια της ιδιας της υπαρξης της.Χωρες με τελειως διαφορετικες ιστορικες εμπειριες,διφορετικη κουλτουρα και νοοτροπια καλουνται να εχουν κοινη εξωτερικη πολιτικη που λογω της διαφορετικοτητας θα ισοροπει σε αντιφασεις.Που θα οριοθετιθουν τα συνορα της Ευρωπης,στα Ουραλια,καπου στην Ασια,στη Μεση Ανατολη,που?Τι θα γινουν τα εθνη που την αποτελουν με τις διαφορετικοτητες τους κα τις ανισοροπιες τους.Θα χαθουν,θα αφομιωθουν?Πως θα διοικουνται απο διορισμενους επιτροπους και καποιο κοινοβουλιο με μονο συμβουλευτικο χαρακτηρα που δεν μπορει να νομαθετει.Ποιοι ειναι οι Αλμουνια Σολανα και αλλα μπομπουκια και ποιος τους ψηφισε για να επιβαλουν σε εκλεγμενες κυβερνησεις τι θα κανουν και τι οχι.Ας μη γελοιομαστε το παιγνιδι αρχισε να ξεσκεπαζεται.Αυτο το τερατουργημα αυτος ο αχταρμας που δημιουργηθηκε ειναι το σπερμα της παγκοσμιοποιησης που στο περασμα της θα τα ισοπεδοσει ολα.Το μονο πραγμα που τους ενδοιαφερει ειναι να δημιουργησουν αβουλα καταναλωτικα οντα χωρις πυξιδα για το που πανε και χωρις οραματα.Η διαφορετικοτητα και το μπαχαλο χαλιναγογουνται πολυ πιο ευκολα απο την ομοιογενεια και τη συνοχη,και αυτο ακριβως θελουν να πετυχουν με οτι μπορει να συνεπαγεται για τις λαικες μαζες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.