Economist: Τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα από τότε που ανέλαβε ο Τσίπρας
15/04/2015 14:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Economist: Τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα από τότε που ανέλαβε ο Τσίπρας

Τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου, όταν ανέλαβε η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, γράφει ο Economist, παρουσιάζοντας σχετικά γραφήματα που το αποδεικνύουν.

Η υπόσχεσή του Τσίπρα να πιέσει τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για καλύτερους όρους στο πρόγραμμα διάσωσης ταρακούνησε τις αγορές, τις τραπεζικές καταθέσεις και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν παραμείνει σταθερές, αλλά τους τελευταίους μήνες μετακινούνται προς μια δυσοίωνη κατεύθυνση. Οι συζητήσεις με τους πιστωτές θα συνεχιστούν, αλλά κάθε ημερομηνία πληρωμής φαίνεται να εξελίσσεται σε επικίνδυνο εμπόδιο. Η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία στα τέλη Απριλίου, τότε δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο (2,5 δισεκατομμύρια ευρώ).

Economist: Τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα από τότε που ανέλαβε ο Τσίπρας 8642 photo

Πολιτική αβεβαιότητα

Το πρόβλημα για την αδύναμη ελληνική οικονομία είναι ότι ταλαντεύεται σε μια έντονη πολιτική αβεβαιότητα. Οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται πλέον να προσφεύγουν κάθε εβδομάδα στον ELA της ΕΚΤ, τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ η δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία γλιστράει ξανά προς την ύφεση. Εν τω μεταξύ, έπονται οι μεγάλες πληρωμές. Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται από το τρέχον πρόγραμμα για να καλύψει τις εγχώριες και εξωτερικές υποχρεώσεις της, αλλά δεν θα τα λάβει μέχρι να υλοποιήσει τις υπεσχημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Economist: Τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα από τότε που ανέλαβε ο Τσίπρας 8643 photo

Επιβάρυνση του δημόσιου χρέους

Η ακριβής έκταση του χρηματοδοτικού ελλείμματος της κυβέρνησης παραμένει ασαφής. Αυτή τη στιγμή η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα είναι σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ. Όμως, χάρη στους ευνοϊκούς όρους του χρέους, τη μεγάλη διάρκεια και τα χαμηλά επιτόκια, το κόστος εξυπηρέτησης ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα έχει μειώσει δραστικά ορισμένα στοιχεία των δημόσιων δαπανών της, έχει κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό της χάος: το εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα. Η κυβέρνηση οφείλει σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους το ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο για τον Απρίλιο. Έτσι, φαίνεται ότι μπορεί να αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές ή τον ελληνικό λαό που την έφερε στην εξουσία. Μπορεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής να επεκταθεί για την Ελλάδα και μετά το 2050, ωστόσο οι αγορές φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μην τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι.

[photo_3]

economist.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cockpit2 avatar
  cockpit2 15/04/2015 22:28:17

  Δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να το γράψει ο ECONOMIST; Κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς είναι οΤσίπρας; Η μετριότητα ακόμη και στην γνώση και έκφραση της Ελλ.γλώσας; Καιρός να σοβαρευτήτε και να μάθετε να εκλέγετε τους ικανούς

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ cockpit2 16/04/2015 15:42:46

   Δεν ήρθε ακόμη η ώρα δυστυχώς. Η πείνα θα το επιβάλλει σε όσους μείνουν ζωντανοί...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.