Economist: Ο άθεος ΣΥΡΙΖΑ και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας
14/05/2015 14:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Economist: Ο άθεος ΣΥΡΙΖΑ και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας

«Ακόμα και υπό μια αριστερή κυβέρνηση, τα λείψανα των αγίων καταφθάνουν με τιμές στην Αθήνα…», γράφει ο Economist, σχολιάζοντας την υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στην χώρα μας.

«Τη στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται να ικανοποιήσει τους διεθνείς πιστωτές της, πολλοί Έλληνες, δικαιολογημένα, αισθάνονται ότι η χώρα τους χρειάζεται όλη τη βοήθεια, τη φιλία και την αλληλεγγύη που μπορεί να πάρει» γράφει. Πρόκειται για ένα «φαντασμαγορικό σόου», όπως το χαρακτηρίζει, «ακόμα και για ένα έθνος που έχει συνηθίσει να αναμειγνύει το θρησκευτικό συναίσθημα με την πατριωτική υπερηφάνεια». Το «δάνειο» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σηματοδοτεί μια ασυνήθιστα ευτυχισμένη στιγμή στις σχέσεις της με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας που από το 1204 είναι τεταμένες λόγω της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από δυτικούς στρατιώτες. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζει το άρθρο, έχει εγκάρδιες σχέσεις με τους καθολικούς ομολόγους του, μόνο που κι αυτός αντιμετωπίζει συχνά κριτική από την Ελλάδα για τις επαφές του με τη Ρώμη. Τα λείψανα θα παραμείνουν επί ελληνικού εδάφους για 15 ημέρες και στη συνέχεια θα επιστρέψουν με ένα ελληνικό πλοίο στη Βενετία, εκεί όπου φυλάσσονται από το 1003.

«Η τελετή υποδοχής των λειψάνων επιβεβαίωσε ότι η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ο δηλωμένος άθεος Αλέξης Τσίπρας, δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν άμεσα στον εκπεφρασμένο στόχο του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. Βεβαίως, ο υπουργός της κυβέρνησης [Πάνος Καμμένος] που ήταν παρών στον ερχομό των λειψάνων δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανήκει στη μικρή εθνικιστική ομάδα των ΑΝΕΛ που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό» γράφει ο Economist.

Το άρθρο τονίζει πάντως πως δεν είναι όλοι ευτυχισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι το κράτος «δανείζει την αξιοπρέπειά του σε ένα εκκλησιαστικό γεγονός». Ο Νίκος Φίλης, έχει αντιρρήσεις για την πρόθεση να μεταφερθούν τα λείψανα σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο, για να τα προσκυνήσουν οι ασθενείς, εφόσον το επιθυμούν, κάνοντας λόγο για λάθος μήνυμα «ότι μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική επιστήμη». Η δήλωσή του, ως γνωστόν, προκάλεσε αντιδράσεις από εκπροσώπους της εκκλησίας και πολλούς θρησκευόμενους Έλληνες.

«Αναμφίβολα, υπάρχουν κι άλλα μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που μοιράζονται τις ίδιες επιφυλάξεις του κ. Φίλη. Αλλά σε μια εποχή που η Ελλάδα μάχεται για την οικονομική ζωή της, θα ήταν μια επικίνδυνη τακτική, από την μεριά του Τσίπρα, να μπει στη μάχη με τους πνευματικούς καθοδηγητές της χώρας – είτε στη γη ή στον ουρανό» καταλήγει το άρθρο.

economist.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/05/2015 15:25:16

  Τούς δώσαμε αφορμή δυστυχώς,να εκμεταλλευθούν πολιτικά ένα προσκύνημα που το έχουμε ανάγκη όλοι οι Έλληνες,υγιείς και άρρωστοι. Έγινε αιτία η έλευση,όχι απλώς ενός λειψάνου,όπως ειρωνικά λέγεται,αλλά της αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας,να χλευάζεται το θρησκευτικό συναίσθημα ενός ολόκληρου λαού και να μας θεωρούν για μιά ακόμη φορά σκοταδιστές ποιοί; οι άθεοι και όλοι αυτοί που επιμένουν ότι ο άνθρωπος που πιστεύει δεν σκέπτεται λογικά. Σίγουρα αυτοί που κατηγορούν την μεταφορά των αγίων λειψάνων στο νοσοκομείο,δέν ξέρουν τί σημαίνει να βρίσκονται οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους άνθρωπος στο κρεββάτι του πόνου και να προσπαθούν να κρατηθούν από μιά μικρή έστω ελπίδα,που θα τους δώσει το προσκύνημα και η χάρη των λειψάνων ενός θαυματουργού αγίου για να κρατηθούν στη ζωή... Δέν μπορώ όμως να μην εκφράσω και μιά απορία μου. Αφού υπάρχουν τεμάχια λειψάνων και της τιμίας κάρας της αγίας Βαρβάρας διάσπαρτα σε διάφορα μοναστήρια του Αγίου Όρους, στο Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα και σε μοναστήρι στα Τρίκαλα,γιατί ξεπέσαμε τόσο να λαχταρούμε την έλευση της μισής τιμίας κάρας της αγίας από την Ιταλία και να τους χρωστάμε κι ευγνομωσύνη; Εκτός αν την έφεραν για να μείνει μόνιμα πιά εδώ στην Πατρίδα μας...

 2. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 14/05/2015 16:13:29

  Στον εκόνομιστ μάλλον κανένας δεν έχει αρρωστήσει.Κανένας δεν εχει κοιτάξει ψηλά να ζητήσει στήριξη,ελπίδα και βοήθεια.Σόου ήταν οι παντόφλες του Παίσιου,εκείνο πρόσβαλε και τον πιστό και τον άπιστοΤα λείψανα και οι εικόνες δεν είναι μια άλλη ιατρική και να μην αντιμετωπίζονται έτσι

 3. Ουαί ημίν... avatar
  Ουαί ημίν... 14/05/2015 16:18:56

  Aυτός ο άξεστος κυνισμός και ο αναίτιος κομπασμός κάποιων εξυπνακηδοκουτών συνανθρώπων που είναι ανίκανοι να συγκρατήσουν τον εαυτό τους και αντί να μας μιλήσουνε για όσα τους ανατέθηκε να εξυπηρετήσουν, καταπιάνονται με θέματα που δεν κατέχουν, τους καθιστούν γελοίους και αντιπαθείς. Εδώ ο κόσμος χάνεται, η πολιτεία χρειάζεται να είναι μιά γροθιά με την εκκλησία, και ολόκληρη την κοινωνία και ξαφνικά, θυμάται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα, την ...αναγκαιότητα διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας!! Είναι αυτό αλήθεια το πρωτεύον θέμα μας ετούτη τη στιγμή; Πάτε καλά κ. Φίλη μας; Όλο και συχνότερα εκπλησσόμαστε πλέον, για το πόσο απλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά και δείχνουν γενικώς ευφυείς, υποκύπτοντες στις ιδεοληψίες και τις εμμονές τους, καταντούν ανόητοι και φαδροί. Τι να πει πια κανείς;

 4. Ποταμίσιος Χάνος avatar
  Ποταμίσιος Χάνος 14/05/2015 16:42:49

  Δώσε θάρρητα και αφορμές στον κάθε Economist κι αυτός, δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η ευκαιρία. Θα σε προσβάλει. Όχι πως έχει καμιά σημασία, το αρνητικό και οδυνηρό μ΄εμάς όμως, είναι το πόσο εύκολα αυτοπροσφερόμαστε τελικά προς βορά, των κάθε είδους αγρίων.

 5. Κωνσταντίνος Σπ avatar
  Κωνσταντίνος Σπ 14/05/2015 20:00:58

  Πώς διακρίνεται ένας πασόκος προσήλυτος στο ΣΥΡΙΖΑ από ένα συριζαίο του 4%? ο παραδοσιακός συριζαίος είναι άθεος εκ πεποιθήσεως, βλ. Φίλης, ο νεοφερμένος παλαιοπασόκος είναι θρησκεόμενος, βλ. Κουρουπλής. Γιατί οι όσοι πασόκοι σήμερα έχουν γίνει ποταμίσιοι το παίζουν κουλτουριάρηδες και άθεοι.....

 6. Δαυίδ avatar
  Δαυίδ 14/05/2015 20:31:36

  Τους μάρανε η πίστη στο υπερφυσικό. Δεν κοιτάνε τα χάλια τους, την λατρεία για παράδειγμα που δείχνουν στα κουτσούβελα κάποιου πριγκηπικού ζεύγους. Αντικατέστησαν το υπερφυσικό με το ευτελές και το φθαρτό.

 7. Κριτική Σκέψη avatar
  Κριτική Σκέψη 14/05/2015 22:36:44

  Ε ρε και δεν με νοιάζει τι λέει ο Economist και ο κάθε economist. Ας κοιτάξουν την ξετσιπωσιά τους οι αγγλοσάξωνες και να αφήσουν τους άλλους στα πιστεύω τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.