Economist: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα»!
30/01/2015 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Economist: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα»!

Η Αφροδίτη της Μήλου κρατάει ένα πιστόλι και απευθυνόμενη στην Μέρκελ αναφωνεί: «Εμπρός Άνγκελα. Φτιάξε μου τη μέρα». Ο Economist ασχολείται και πάλι με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το ζοφερό μέλλον. «Απαιτώντας ένα μεγάλο κούρεμα χρέους στην Ελλάδα και υποσχόμενος ένα κύμα κρατικών παροχών ο Τσίπρας έριξε την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πρόκληση στο νόμισμα της Ευρώπης και, συνεπώς, στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει βάλει την ήπειρο στο μονοπάτι της λιτότητας» γράφει η εφημερίδα.

«Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Παρά το ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Τσίπρα, επιμένουν ότι θέλουν η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, τώρα η απειλή του Grexit είναι πιο ξεκάθαρη. Το 2011-2012 η κα Μέρκελ αμφιταλαντευόταν, αλλά τελικά αποφάσισε να υποστηρίξει τους Έλληνες και να τους κρατήσει στο ενιαίο νόμισμα. Δεν ήθελε η Γερμανία να κατηγορηθεί για ακόμη μια ευρωπαϊκή καταστροφή, ενώ, τόσο οι βόρειοι πιστωτές όσοι και οι νότιοι δανειζόμενοι αγωνιούσαν για τις συνέπειες μιας χαοτικής εξόδου της Ελλάδας από τις τράπεζες και τις οικονομίες της Ευρώπης» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αυτή τη φορά οι πιθανότητες έχουν αλλάξει. Ένα Grexit θα έμοιαζε περισσότερο με λάθος της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιο δυνατή και το 80% του ελληνικού χρέους ανήκει σε άλλες κυβερνήσεις και κρατικούς θεσμούς. Πάνω από όλα οι πολιτικές έχουν αλλάξει. Οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί, όπως οι Γερμανοί, θέλουν η Ελλάδα να μείνει στις υποσχέσεις που έδωσε όταν την έσωσαν δύο φορές. Και στην κεντρική Ευρώπη οι κεντρικές κυβερνήσεις φοβούνται πως ένας επιτυχημένος ελληνικός εκβιασμός θα ωθούσε τους ψηφοφόρους προς τα δικά τους λαϊκίστικα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Podemos στην Ισπανία».

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια, γράφει ο Economist: «το καλό, το καταστροφικό και ένας συμβιβασμός για να συνεχιστεί η πορεία. Η ιστορία του ευρώ ήταν πάντα να ‘αναβάλλει’ τον πόνο, ωστόσο, τώρα η μάχη έχει να κάνει με την πολιτική και όχι με την οικονομία και ο συμβιβασμός μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολος».

Το μεγάλο λάθος

«Υπάρχει, ωστόσο, μια καλή λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» συνεχίζει το άρθρο. «Ο Τσίπρας έχει δίκιο σε δύο μεγάλα θέματα, αλλά κάνει και ένα μεγάλο λάθος. Έχει δίκιο όταν λέει ότι η λιτότητα στην Ευρώπη είναι υπερβολική. Οι πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ έχουν στραγγαλίσει την οικονομία της ηπείρου και έχουν φέρει αποπληθωρισμό. Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δείχνει ακριβώς αυτό. Ο Τσίπρας έχει δίκιο να λέει πως το χρέος της Ελλάδας (το οποίο ανέβηκε από το 109% του ΑΕΠ στο 175% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, παρά τις περικοπές και την αύξηση στη φορολογία) δεν μπορεί να αποπληρωθεί.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας κάνει λάθος στο να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, Τα σχέδιά του να επαναπροσλάβει 12.000 δημοσίους υπαλλήλους, να εγκαταλείψει τις ιδιωτικοποιήσεις και να φέρει μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό θα φέρουν πολύ πίσω την ανταγωνιστικότητα της χώρας, την οποία κέρδισε με θυσίες».

Αυτό που προτείνει η εφημερίδα είναι «να πειστεί ο Τσίπρας να παρατήσει τον τρελό σοσιαλισμό του και να μείνει στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα μια αναδιάρθρωση χρέους, είτε επεκτείνοντας την ωρίμανση του ελληνικού χρέους είτε (ακόμη καλύτερα) με μείωση της ονομαστικής αξίας του. Ο Τσίπρας θα μπορούσε να βρει διέξοδο στις αριστερίστικες παρορμήσεις του διαλύοντας τα βολεμένα και προστατευόμενα ολιγοπώλεια και χτυπώντας τη διαφθορά. Ο συνδυασμός της μακροοικονομικής χαλάρωσης με τις μικροοικονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Ένα πολύ λογικό όνειρο, μέχρι που ξυπνάς και θυμάσαι ότι ο Τσίπρας πιθανόν να είναι ένας τρελός αριστεριστής και η Μέρκελ μπορεί με δυσκολία να δεχθεί τα σχέδια για ποσοτική χαλάρωση. Συνεπώς, το δεύτερο, καταστροφικό, σενάριο είναι το Grexit. Οι αισιόδοξοι έχουν δίκιο να λένε ότι τώρα θα ήταν λιγότερο επίπονο από ότι το 2012, ωστόσο, θα πονέσει κι έτσι.

Στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε καταστροφή τις τράπεζες, σε αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων, μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και πιθανότατα σε έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντίκτυπος από ένα Grexit θα είχε σκληρές επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα δημιουργούσε αυτομάτως αμφιβολίες για το αν η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμη και η Ιταλία, θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να μείνουν στο ευρώ. Ούτως ή άλλως, μέχρι στιγμή, η προστασία του ευρώ, η ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ταμείο διάσωσης δεν έχουν δοκιμαστεί».

Και καταλήγει: «Άρα, η πιο πιθανή απάντηση είναι ένα προσωρινό ‘παραμύθι’, το οποίο δύσκολα θα κρατήσει αρκετά. Αν ο Τσίπρας δεν πετύχει την αναδιάρθρωση χρέους θα χάσει την όποια αξιοπιστία του ανάμεσα στους έλληνες ψηφοφόρους. Αλλά ακόμη και αν πετύχει μόνο μικρές βελτιώσεις στη θέση της Ελλάδας, άλλες χώρες αναμένεται να αντισταθούν. Οι όποιες αλλαγές στους όρους διάσωσης της χώρας θα πρέπει να περάσουν από διάφορα κοινοβούλια, όπως εκείνο της Φινλανδίας. Αν περάσουν, οι ψηφοφόροι σε Ισπανία και Πορτογαλία θα απαιτήσουν το τέλος της λιτότητας. Ακόμη χειρότερα, οι λαϊκιστές από τα αριστερά και τα δεξιά στη Γαλλία και την Ιταλία, που δεν είναι μόνο κατά της λιτότητας, αλλά και κατά του ευρώ, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική.

Υπάρχουν, ακόμη, και τεχνικά ζητήματα. Η ΕΚΤ επιμένει πως δεν μπορεί να παράσχει έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες της Ελλάδας ή να αγοράσει τα ομόλογά της εκτός κι αν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι μέσα σε ένα συμφωνημένο με τους δανειστές πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πως ένα οποιοδήποτε αδιέξοδο θα οδηγήσει σε bank run. Επεκτείνοντας τις ωριμάνσεις μερικά από τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πολύ λίγο για τον Τσίπρα και πάρα πολύ για την Μέρκελ.

Στο τέλος η Ελλάδα πιθανότατα θα αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει κάποιες σκληρές επιλογές. Με λίγη τύχη οι επιλογές αυτές θα είναι προς το καλό σενάριο που αναλύθηκε παραπάνω. Οι έλληνες ψηφοφόροι μπορεί να ζούνε στον κόσμο τους, νομίζοντας ότι ο Τσίπρας μπορεί να κάνει όλα όσα υποσχέθηκε, ωστόσο, οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να βλέπουν τις συνέπειες της δικής τους ισχυρογνωμοσύνης. Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι χώρες στο Νότο της Ευρωζώνης παραμένουν κολλημένες σε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη και τρομακτικά υψηλή ανεργία. Ο αποπληθωρισμός ενισχύεται, άρα το βάρος του χρέους μεγαλώνει παρά την δημοσιονομική λιτότητα. Όταν οι πολιτικές παρουσιάζουν τόσο κακά αποτελέσματα η ‘επανάσταση’ από τους έλληνες ψηφοφόρους ήταν τόσο προβλεπόμενη όσο και κατανοητή.

Εάν η Μέρκελ συνεχίσει να αντιτίθεται σε όλες τις προσπάθειες για την έναρξη της ανάπτυξης θα καταδικάσει την Ευρώπη σε μια χαμένη δεκαετία πολύ πιο εξουθενωτική από αυτή της Ιαπωνίας στη δεκαετία του '90. Αυτό θα πυροδοτήσει ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα λαϊκισμού, από εκείνο της Ελλάδας, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα είναι δύσκολο για το ευρώ να επιβιώσει μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η ίδια η Γερμανία».

www.economist.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 30/01/2015 08:38:13

  Υπάρχει ένα σενάριο που μπορεί να πιαστεί από όλους ως σανίδα σωτηρίας, να οδηγήσει εκεί η ανάγκη δλδ. Το χρέος μπορεί να μειωθεί κατά 50 δις αν οι τράπεζες δοθούν σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό και προσθέσουμε τα χρήματα του ΤΧΣ αλλά και τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά Ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή-το τελευταίο πρέπει να γίνει μέσω τρίτου. Μαζί με μια υπόσχεση ότι θα ξαναδεί η Ευρώπη το θέμα σε 3-4 χρόνια αν η Ελλάδα έχει πιάσει τους στόχους στο ενδιάμεσο. Με παρατάσεις λήξεων και πληρωμή μόνο τόκων αντί και κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια (που έτσι κι αλλιώς ήταν λάθος) τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να μειωθούν. Οπότε ο Τσίπρας θα μπορεί να λέει ότι τώρα υπάρχουν πόροι για να αντιμετωπισθεί η "ανθρωπιστική κρίση" να έρθει η ανάπτυξη κτλ Από την άλλη θα πρέπει να ξεχάσει κρατικές τράπεζες ή λύσεις στα κόκκινα δάνεια που επιβαρύνουν τις τράπεζες πέρα από τραπεζικές πρακτικές. Ότι παραπάνω θα θέλει να κάνει εκεί θα πρέπει να το κάνει με χρήματα του προυπολογισμού. Αυτά είναι αρκετά για να μιλάει ο Τσίπρας για επιτυχία αλλά και για να ισχυρισθούν οι Ευρωπαίοι ότι η μείωση δεν έγινε σε βάρος τους.

  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ @ George N 30/01/2015 10:59:36

   Aγαπητέ George , συμφωνούμε απόλυτα, άλλωστε και το άρθρο ουσιαστικά μας λέει οτι αν ο Τσίπρας δεν είναι ενας τρελός Αριστεριστής (που εμείς εδώ στην Ελλάδα δεξιοί και αριστεροί το ξέρουμε πολύ καλά οτι κάθε άλλο παρά τρελός και αριστεριστής είναι ο Τσίπρας). Ακόμα και ο Λαφαζάνης έχει πάψει να είναι τρελός αριστεριστής και λέει "ο,τι πεις Εσύ Πρόεδρε" σε κάθε απόφαση...Επομένως το καλό σενάριο του Εκόνομιστ είναι μάλλον και το μοναδικό. *Η επαναπρόσληψη των καθαριστριών και των παρανόμως βάσει δικαστικών αποφάσεων απολυθέντων, καθώς και οι παράνομες περικοπές μισθών, θα γινόταν και απο τον Σαμαρά αν είχε επανεκλεγεί, διότι ακόμα κι αν με δικολαβικά κόλπα απέφευγε να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης, όλοι αυτοί θα δικαιώνονταν απο το Ευρωπαικό δικαστήριο. Αλλωστε ο Τσίπρας έχει τη δυνατότητα με αντικειμενική αξιολόγηση και με την έγκριση της δικαιοσύνης να απολύσει ανίκανους υπαλλήλους που προσελήφθησαν τα προηγούμενα 40 χρόνια απο το πελατειακό κράτος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφ' ενός ικανοποιώντας τη Μέρκελ και αφ΄ετέρου τους ικανούς νέους υπαλλήλους που θα βοηθήσουν τα μέγιστα το κυβερνητικό έργο. Το πόρισμα του Εκόνομιστ είναι μάλλον αισιόδοξο: "Ο αντίκτυπος από ένα Grexit θα είχε σκληρές επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα δημιουργούσε αυτομάτως αμφιβολίες για το αν η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμη και η Ιταλία, θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να μείνουν στο ευρώ. Ούτως ή άλλως, μέχρι στιγμή, η προστασία του ευρώ, η ευρωπαϊκή ενοποίηση και το ταμείο διάσωσης δεν έχουν δοκιμαστεί." O καθηγητής του Μπέρκλευ Barry Eichengreen προειδοποίησε: “In the short run, it would be Lehman Brothers squared,” Ήτοι το Grexit θα ήταν για την ΕΕ μια Leehman brothers εις το τετράγωνο. Δηλαδή δεν θα έμενε κολυμπηθρόξυλο απο τράπεζες της Ε.Ζ....

 2. Αντιγόνη avatar
  Αντιγόνη 30/01/2015 10:57:57

  Ωραίο κολλάζ !! Βρισκόμαστε σε αυτοάμυνα και είμαστε υποχρεωμένοι να ....οπλοφορούμε.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 30/01/2015 12:56:35

  Η εικονιζόμενη «Αφροδίτη της Μήλου», είναι το αντίγραφο που έστειλε το Μουσείο Λούβρου (από τα μεγαλύτερα του κόσμου), στο Μουσείο της Μήλου, για.. παρηγοριά και σε αντικατάσταση του Κλεμμένου, Ακρωτηριασμένου και Φυγαδευμένου στη Γαλλία, Πρωτότυπου, Δίμετρου Μαρμάρινου, Παγκόσμιου Συμβόλου της Αιώνιας Ελληνικής Αισθητικής, της Αρμονίας, της Συμμετρίας, της Ομορφιάς και της Θηλυκότητας. Το Μουσείο Λούβρου, και αυτό, Θησαυρίζει με το ΚΛΕΜΜΕΝΟ Ελληνικό Πρωτότυπο, το Αριστουργηματικό Έκθεμα, τοποθετημένο πρώτο στη Κεντρική Πτέρυγα του Μουσείου Λούβρου. Συγκεντρώνοντας τη πλειοψηφία των επισκεπτών οι οποίοι, πληρώνουν ακριβό εισιτήριο και κατακλύζουν τον χώρο για να θαυμάσουν και να φωτογραφήσουν την Ακρωτηριασμένη Καλλονή-Αφροδίτη της Μήλου http://bit.ly/1CSCwky Όσοι Έλληνες έχουν δει, φωτογραφήσει και συγκρίνει το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ με το αντίγραφο, (φτιαγμένο στα εργαστήρια του Μουσείου Λούβρου), αισθάνεται οργή, ντροπή και αγανάκτηση για την Ύβρη. Γι’ αυτή την ιδιότυπη «εξωτερική πολιτική» την οποία, ασκούσε ερήμην της υπόδουλης Ελλάδας, το χολερικό Τουρκο-Ισλάμ, ξεπουλώντας, ακρωτηριάζοντας και φυγαδεύοντας στο εξωτερικό, τους Ελληνικούς Θησαυρούς, Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Θαυμασμού. Αυτή τη φορά, η πολύπαθη «Αφροδίτη της Μήλου», ως άλλος «Βρώμικος» Επιθεωρητής Χάρρυ Κάλαχαν (Clint Eastwood), απειλεί με Magnum και προκαλεί με τη “πολυβραβευμένη” ατάκα: “Εμπρός, φτιάξε μου τη μέρα!” Και ο Βρετανός Economist (ιδέ, Βρετανικό Μουσείο-πολεμόχαροι δυνάστες Rothschild), πρώτος μεταξύ ίσων σε κατάπτυστη κακογουστιά, επαίσχυντη ασέβεια και ανυπαρξία Βιταμίνης τους D, ελλείψει ηλιοφάνειας, με τον φυγόδικο Γερμανό Focus.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.