Deutsche Bank:« οι επόμενοι μήνες θα είναι ταραχώδεις για την Ελλάδα»
22/10/2014 16:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Deutsche Bank:« οι επόμενοι μήνες θα είναι ταραχώδεις για την Ελλάδα»

Η αίσθηση ότι η τρόικα θα εμφανιστεί διαλλακτική απέναντι στην Ελλάδα και όχι με διάθεση συγκρουσιακή κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Από ανώτερες κυβερνητικές πηγές εκφράζεται αισιοδοξία ότι τελικά, έστω και με δυσκολία, καθώς είναι πολλές οι αρρυθμίες, θα υπάρξει ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank προειδοποιεί ότι «οι πολιτικές εξελίξεις υποδεικνύουν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ταραχώδεις για την Ελλάδα» και οι αναλυτές της επισημαίνουν ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει.

Σύμφωνα με τη γερμανική επενδυτική τράπεζα, η αρνητική επίδραση του πολιτικού κινδύνου έχει γίνει κάτι περισσότερο από ορατή στην ελληνική αγορά ομολόγων. Μάλιστα, ενόψει της κρίσιμης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει 180 βουλευτές να στηρίξουν την επιλογή της.

«Εάν η κυβέρνηση αποτύχει, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί μοιραία σε πρόωρες εκλογές. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με τη στήριξη μόλις 155 βουλευτών αντανακλά τη βεβαιότητα πως τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για την κυβέρνηση ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το μαζικό sell-off που έπληξε τα ελληνικά assets την περασμένη εβδομάδα θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη κάθε απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να δανειστεί από τις αγορές.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς αναλυτές, πέραν των πολιτικών ανησυχιών, εγείρονται νέοι φόβοι σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κρίνεται αμφιλεγόμενη, δεδομένης της στασιμότητας της ελληνικής πλευράς στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Και όπως προειδοποιεί η Deutsche Bank, ο κίνδυνος αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι ορατός για τους εξής δυο λόγους: α) η κυβέρνηση έχει ήδη παράξει πρωτογενές πλεόνασμα και β) πλέον δεν υπάρχει ελληνικό χρέος στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νιόβη avatar
  Νιόβη 22/10/2014 16:51:51

  Αυτές οι πολιτικές εκτιμήσεις-προφητείες ξένων οίκων για τα εσωτερικά μιας χώρας πρέπει κάποτε να σταματήσουν. Αν θέλουν να τις κάνουν για εσωτερική τους χρήση αποκλειστικά, φυσικά κανείς δεν μπορεί να τους αποτρέψει. Η δημοσιοποίησή τους, όμως, ερήμην κι ανεξάρτητα από τη βούληση ή την άδεια του ενδιαφερόμενου κράτους αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά του με την έννοια ότι επηρεάζουν το κλίμα, τις αγορές, τυχόν επενδυτικές ενέργειες κι αποφάσεις τρίτων, κλπ. Δεν γνωρίζω τί ευχέρεια κινήσεων έχει το Ελληνικό Υπ. Εξ., αλλά με κάποιον τρόπο πια πρέπει να πατήσει πόδι και να θέσει κάποια όρια. Να περιοριστεί η Deutsche Bank στα της Γερμανίας κι αν ποτέ θελήσουμε καφετζού θα πάμε μόνοι μας να τη βρούμε.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Νιόβη 22/10/2014 17:50:27

   Μα Νιόβη,από αυτές ζούν και υπάρχουν-κερδοσκοπούν.. Επ' ευκαιρία καλώς ξανάρθες,απολαυστική όπως πάντα.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Κυθήριος 23/10/2014 11:23:21

    Καλημέρα, Κυθήριε, και σ᾽ευχαριστώ. Καλώς σας ξαναβρήκα. :) Έχεις δίκιο, φυσικά, έτσι είναι. Από αυτές τις εκτιμήσεις βγάζουν αυτά τα κοράκια το παντεσπάνι τους. Το κακό είναι ότι το βγάζουν ακυρώνοντας την άσκηση εσωτερικής κι εξωτερικής πολιτικής από τους εξουσιοδοτημένους θεσμούς και, τελικά, την ίδια τη δημοκρατία. Συνέβη ήδη με αφορμή τις εθνικές οικονομίες οι οίκοι και οι αγορές να δρομολογούν έμμεσα εθνικές και πολιτικές εξελίξεις στα κατά τόπους κράτη, υποτίθεται όμως πως στην περίπτωση αυτή οι οίκοι και οι αγορές εντός του πεδίου ενδιαφέροντός τους «αξιολογούσαν» οικονομικά μεγέθη (τραπεζική αντοχή, χρέη, κλπ.), κι ότι οι εξελίξεις που έπονταν, όσο δυσάρεστες κι αν ήταν, αποτελούσαν μια «φυσική» απόρροια του εντοπισμού ενός προβλήματος στο πλαίσιο του διεθνούς περιβάλλοντος και των ζυμώσεών του. Τώρα έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα κι έχουν γίνει και πολιτικοί αναλυτές και προβλέπουν και πολιτικές αναταραχές και (σχεδόν πολιτειακές) ανωμαλίες, δημιουργώντας κλίμα και υποκαθιστώντας στην ουσία το εθνικό κράτος ως τον μόνο αρμόδιο ν᾽ ασκήσει την εξωτερική πολιτική του. Σ᾽ αυτό το περιβάλλον, στο οποίο επετράπη ήδη μία φορά η έστω κι έμμεση παρέμβαση αυτών των κύκλων στα εσωτερικά των χωρών, ποιον θ᾽ακούσουν οι «αγορές» όταν η Deutsche Bank «προβλέπει» μια χαοτική κατάσταση στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον; Ποιον θα εμπιστευτούν; Την Ελληνική κυβέρνηση η οποία, παρά τα τραγικά της λάθη, αγωνίζεται να πείσει την υφήλιο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγωνίζεται μεν, αλλά διανύει έστω και με δυσκολίες έναν δρόμο σταθερότητας και ασφάλειας ή τη Deutsche Bank; Αναρωτιέμαι, δηλαδή, αν αυτό που έχουμε επιτρέψει να συμβεί πάει πολύ μακρύτερα από τη συμμετοχή των χωρών σ᾽ ένα περιβάλλον διεθνοποιημένης οικονομίας με τους κανόνες και το αόρατο χέρι του να ενεργεί αυθόρμητα κι αντ᾽ αυτού έχουμε μπει στον δρόμο που η «αόρατος χειρ» όχι μόνο δεν είναι αυθόρμητη, όχι μόνο δεν περιορίζεται σ᾽αυτά που τυπικά την αφορούν, αλλά ανακατεύεται ανοιχτά πια εκεί που θα ᾽πρεπε να κάνουν παιχνίδι μόνο οι εκλεγμένες εθνικές κυβερνήσεις. Στην ουσία, δηλαδή, και πολύ ιδεαλιστικά μιλώντας, οι πολίτες που τις εξέλεξαν.

    • Ιδιώτης avatar
     Ιδιώτης @ Νιόβη 23/10/2014 12:25:59

     Θα έχεις παρατηρήσει ότι κάτι δεν πάει καλά τελευταία με τις "εκλεγμένες εθνικές κυβερνήσεις", έτσι δεν είναι? Πχ κάτι διορισμοί υπουργών οικονομικών, πρωθυπουργών κλπ σε διάφορες χώρες? Ίσως να πρέπει να τις ελέγξουν οι λαοί πιο ουσιαστικά από το να περιμένουν να πέσει η μια και να ψηφίσουν για μια άλλη που θα είναι η ίδια.

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Ιδιώτης 23/10/2014 12:55:35

      Συμφωνώ μαζί σας και, κυρίως, στην τελευταία πρόταση. Στην ουσία, αυτό που λέω παραπάνω είναι αυτό ακριβώς: ότι σ᾽αυτό το περιβάλλον, κάθε πολιτικός διάλογος, κάθε πολιτική ζύμωση, κάθε «λαϊκή» βούληση καταργούνται εν τη γενέσει τους - και πιο πριν ακόμα. Δεν έχει κανένα νόημα να πολιτικολογούμε, δεν έχει κανένα νόημα να διαφωνούμε και να ψηφίζουμε, δεν έχει κανένα νόημα να εκλέγουμε κυβερνήσεις αν η πολιτική ασκείται πια από τους...αστρολογικούς χάρτες των «οίκων». Κι εδώ είναι και το πρόβλημα: πώς θα ελέγξει ο λαός τις εθνικές κυβερνήσεις του αν αυτές άγονται και φέρονται από τις εκθέσεις ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος; Ειδικά όταν ο ίδιος ο λαός έχει αποδεχτεί πλήρως τον λόγο των «αγορών» και των εκπροσώπων τους - κι όχι των πολιτικών του και του εαυτού του - ως ρυθμιστή των εξελίξεων;

     • Ιδιώτης avatar
      Ιδιώτης @ Νιόβη 23/10/2014 17:33:52

      Αν έχει αποδεχτεί συνειδητά το ρόλο του ως κομπάρσος των αγορών, ή των "μεγάλων", ή των... "βασιλιάδων", δεν το συζητάμε... είναι χαμένος από χέρι. Πρέπει να το θέλει να ζήσει, για να ζήσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.