20/03/2009 23:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Delors: «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη»


__________________________________________________________________________________________
Σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Capital με τίτλο «Μαχαιριά στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες», ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors σκιαγραφεί μια μάλλον σκοτεινή εικόνα της Ευρώπης κατά την εποχή της οικονομικής κρίσης, και εμφανίζεται πρόθυμος να πάρει για άλλη μια φορά το τιμόνι της ΕΕ στα χέρια του.

Μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της Νομισματικής Ένωσης, ασκώντας εμμέσως κριτική κατά των ασθενέστερων κρατών-μελών της ΕΕ. «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Αυτό αποδεικνύει η αντίδραση των αγορών, η απόκλιση των αποδόσεων των ομολόγων διαφόρων κρατών. Είναι απαράδεκτο, κράτη που παραμέλησαν τις μεταρρυθμίσεις, να αναμένουν τώρα ότι οι εταίροι θα παρέμβουν για να μοιραστούν τα βάρη. Μπορώ εύκολα να φανταστώ ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις των ισχυρών επί των ασθενέστερων, προκειμένου να ασκήσουν ορθότερη πολιτική ή να εγκαταλείψουν τη Νομισματική Ένωση.... Η προστατευτική επίδραση του ευρώ από εξωτερικές αναταράξεις παρέσυρε ορισμένες κυβερνήσεις να παραμελήσουν τη διατήρηση της οικονομικής ευεξίας των χωρών τους».

Ο κ. Delors ζητά επίσης από τη Γερμανία και τη Γαλλία περισσότερο «κοινοτικό πνεύμα» και απαντώντας στο ερώτημα εάν θα είχε τη διάθεση να αναλάβει το πλοίο εν μέσω τρικυμίας, σημειώνει «Μια τέτοια πρόκληση θα με ερέθιζε ακόμα».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=260328

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Skorpios!!! avatar
  Skorpios!!! 21/03/2009 00:46:43

  Πολυ σωστος και απολυτα ρεαλιστης. αλλα για ποιον κτυπα η καμπανα??

 2. Πνεύμα του Μάη avatar
  Πνεύμα του Μάη 21/03/2009 05:31:05

  Θέλει κι αυτός να κάνει ότι προστάζουν ο Ομπάμα με το σκυλάκι του το Γόρδωνα που τον έχουν περί πολλού τα κουραδομήντια των ραγιάδων, ειδικά τα κρατικά. Να δώσουν όλα τα λεφτά σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, να κόψουν μονέδα και οι ευρωπαίοι για να βρεθούν στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας με τους σαχλομονεταριστές αγγλοαμερικλάνους. Θα πρέπει να βρεθει τρόπος να τους κόψουν τον κώλο στους "αμερικάνους" πολιτικούς της ευρώπης, όρα γιωργάκης στα καθ' ημάς, που υπονομεύουν γκρινιάζοντας για "απραξία" χωρίς να λένε καθαρά πως μεσολαβούν για να δώσουν την κάσα στους τραπεζίτες.

 3. donaE avatar
  donaE 21/03/2009 10:00:35

  Αραγε νοιαζεται για την πολιτικη του παρακαταθηκη,η προιδεαζει για κατι?Για περισσοτερη κεντρικη εξουσια ισως,σαν ανταλλαγμα για την θεση στην ΕΕ.

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 10:30:35

  Κάποτε (το 1992) κάποιο ΙΕΚ που δήλωνε τότε ΑΕΙ!!! τον είχε συμπεριλάβει στη λίστα των καθηγητών του.... Είχε πάρει το κατι τις του δηλαδή ο ρεαλιστής.

 5. αλλος avatar
  αλλος 21/03/2009 10:41:54

  πως το λενε,πρωτα βγαινει η ψυχη και μετα το χουι...

 6. donaE avatar
  donaE 21/03/2009 11:07:31

  Αυτο που λεει,περι εγκαταλειψεως της ΕΕ,ειναι μια κουβεντα που πρωτοακουγεται απο ψηλα.Αραγε εχει την μορφη απειλης η ειναι καθαρη προβοκατσια?Η φαγωμαρα Γαλλιας-Γερμανιας θα καθορισει τις εξελιξεις.

 7. ataktos avatar
  ataktos 21/03/2009 11:50:25

  Αφού και ο «σοφός»του συστήματος μας «τρομοκράτη» εμείς θα το ρίξουμε στην επιθεωρήσει έτσι για χαβαλέ …….

 8. Πνεύμα του Μάη avatar
  Πνεύμα του Μάη 21/03/2009 11:51:40

  Εεε "αμερικάνος" πολιτικός είναι και απειλή και προβοκάτσια μαζύ. "Φαγωμάρα" γαλλίας-γερμανίας δεν υφίσταται, δημιουργικό διάολογο με υποβόσκοντα ανταγωνισμό έχουν 40 χρόνια τώρα, που δεν έχει καθοριστική σημασία στις σημερινές εξελίξεις. Το αγγλοαμερικάνικο κόντρα στο ευρωπαϊκό μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσεις έχει πολύ ζουμί, ακόμη και για τους συσχετισμούς ανάμεσα σε οικονομικό και πολιτικό προσωπικό. Η "αγορά" θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως καζίνο και φούσκα, ή θα της επιβληθεί κάποιος έλεγχος ?

 9. ataktos avatar
  ataktos 21/03/2009 12:04:10

  Σήμερα πρώτη ήμερα άνοιξη και εμείς έχουμε χιόνια ….

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 12:52:54

  Το κατά Φουκουγιάμα τέλος της Ιστορίας δεν έχει ακριβώς την έννοια που του δίνει ο εμπνευστής της, δηλαδή εκείνη της παγκόσμιας επικράτησης του δυτικού οικονομικού φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας. Η ανθρώπινη Ιστορία θα τελειώσει πραγματικά όταν εκλείψει και ο τελευταίος άνθρωπος. Στην ουσία πρόκειται για το τέλος των Ιστοριών των διαφόρων λαών, που προσδέθηκαν (εκούσια ή ακούσια) στο άρμα της Δύσης και την ακολουθούν στην τρελή και αυτοκαταστροφική πορεία της, σε μια μονόδρομη και μονοσήμαντη Ιστορία. Η περίφημη πολυ-πολιτισμικότητα στην ουσία είναι συγκαλυμμένη μονο-πολιτισμικότητα. Βέβαια, παρατηρείται παράλληλα μια παγκόσμια έξαρση των θρησκευτικών και εθνικών αντιπαραθέσεων, αλλά παρόμοιες αντιδράσεις παρατηρούνται σε κάθε εποχή μεγάλων κοινωνικών αλλαγών (π.χ. το κίνημα των «τεχνοφοβικών» λουδιτών στη βιομηχανική Αγγλία). Οι εναπομείναντες αναφομοίωτοι θύλακες αντίστασης (κίνημα αντι-παγκοσμιοποίησης, θεοκρατικά ισλαμικά καθεστώτα, σοσιαλίζουσες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, κ.ά.) είναι στην ουσία θέμα χρόνου να απορροφηθούν, δεδομένου ότι η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται ακόμη μόλις στην αρχή της. Ο μοναδικός δύσκολος αντίπαλος φαίνεται να είναι προς το παρόν το Ισλάμ (δικαιώνοντας τον Χάντιγκτον και τον «πόλεμο των πολιτισμών»), αλλά είναι αμφίβολη η αντοχή του σε ένα μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Πόσο θα μπορέσουν να αντισταθούν τα θεοκρατικά καθεστώτα του τύπου Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, όταν θα εξαντληθούν τα αποθέματα του πολύτιμου πετρελαίου τους, που τους παρέχουν την οικονομική δυνατότητα να εξαιρούνται - για την ώρα - από το σαρωτικό γίγνεσθαι της παγκοσμιοποίησης; Το οικονομικό άνοιγμα σε ξένες επενδύσεις, και οι αναπόφευκτες απορρέουσες κοινωνικές, πολιτικές, και πολιτισμικές αλλαγές, θα σημάνουν και το τέλος τους. Φυσικά υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγοντας στην Ιστορία (όπως η πολιτικά κομμουνιστική και οικονομικά καπιταλιστική Κίνα!), αλλά όλα δείχνουν πλέον ότι το μέλλον είναι μάλλον απόλυτα (και δυσοίωνα) προβλέψιμο. Μερικές δεκαετίες ύστερα από τον περίφημο «μονοδιάστατο άνθρωπο» της μεταβιομηχανικής καπιταλιστικής κοινωνίας, που περιέγραψε ο Χέρμπερτ Μαρκούζε στο ομώνυμο βιβλίο του, το 1964, άρχισε μοιραία να αναδύεται η επικράτεια του «μονοδιάστατου πολιτισμού» (ή μήπως βαρβαρότητας;). Η μακραίωνη ποικιλία περιγραφής των κάθε είδους αιώνιων κι ασάλευτων πλατωνικών Ιδεών μοιάζει να βρίσκεται πλέον στο τέλος της, κι αυτό είναι το πραγματικό Τέλος της Ιστορίας… Τι πλήξη!…

 11. donaE avatar
  donaE 21/03/2009 13:22:43

  @ 8 Σαν φουσκα.Παραγωγη,κεφαλαιο,βλεπεις να περναμε σε αλλη φαση του καπιταλισμου?

 12. Aurora avatar
  Aurora 21/03/2009 15:25:37

  3. Προειδοποιει για αυτο που επικειται να συμβει ισως στα επομενα μηνακια.
  Απλα η συμβουλη του συνεπαγεται με το γνωστο
  ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ στις θεσεις σας για τις αναμενομενες αναταραξεις.

 13. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 15:49:01

  @12 Μην ανησυχείς. Είναι στο πηδάλιο του κόκπιτ ο δαιμόνιος Κάπτεν Μπελούσι. Με εμπειρία σε ΠΛΕΙΣΤΕΣΙΟΝ πτήσεις.
  Υπάρχει άλλωστε και ο αυτόματος πιλότος....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.