#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2010 18:51
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

CIA : Η απληροφόρητη υπηρεσία πληροφοριώνΗ CIA πάει κατά διαόλου. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να «διαβάσει» τις ενδείξεις, έτσι ώστε να αποτρέψει τον Umar Farouk Abdulmutallab από το να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος προς Ντιτρόιτ, το οποίο  προσπάθησε να ανατινάξει την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά έδειξε και τις υπόλοιπες  αδυναμίες που έχει ως υπηρεσία, με αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν. Αποδείχθηκε πως ο άνθρωπος που μπόρεσε και δολοφόνησε 7 από τους πράκτορές της  τη περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν απλά ένας αντάρτης, αλλά επρόκειτο για έναν διπλό πράκτορα, για τον οποίο η CIA πίστευε πως ήταν δικός της, και πως τη βοηθούσε στο πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν.

Με μια ασυνήθιστα ειλικρινή, και σχεδόν εξοργισμένη διάθεση, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε χθες, πως «Το σύστημα έχει αποτύχει με τρόπο πιθανά καταστροφικό». Συμπλήρωσε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες διέθεταν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με τον 23χρονο Abdulmutallab, αλλά απέτυχαν να τις εκμεταλλευτούν έτσι ώστε να προβλέψουν την επίθεση. «Δεν το δέχομαι αυτό», είπε, «Πρέπει να βελτιωθούμε. Θα βελτιωθούμε, και μάλιστα σύντομα. Παίζονται αμερικανικές ζωές.»

Πολλά πρώην στελέχη της CIA βγήκαν δημόσια, και άσκησαν δριμεία κριτική εναντίον της υπηρεσίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδό της από την εποχή που απέτυχε στο να προβλέψει την επίθεση της 11/9/01  στους δίδυμους πύργους και στο πεντάγωνο. Πολλοί αποδίδουν τις ευθύνες της αποτυχίας αυτής  στο γεγονός ότι η CIA δεν είναι πλέον η μοναδική επικεφαλής και αρμόδια υπηρεσία  στο ζήτημα της συλλογής πληροφοριών, καθώς ο ρόλος αυτός μοιράζεται πλέον με αρκετούς άλλους φορείς και υπηρεσίες, σαν συνέπεια του πανικού που επικράτησε στο χώρο, μετά την επίθεση της 11/9. Άλλοι όμως λένε, πως η υπηρεσία έχει απλά καταντήσει τσαπατσούλα και μη αποδοτική. Η πιο σκληρή κριτική των τελευταίων ημερών δεν προέρχεται από κάποιον πρώην κατάσκοπο, αλλά από τον επικεφαλής των πληροφοριών του στρατηγού McChrystal στο Αφγανιστάν, τον αντιστράτηγο Michael T Flynn. Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από τη «δεξαμενή σκέψης» της Ουάσιγκτον Centre for a New American Security, ο Flynn δηλώνει πως, «Η έλλειψη πληροφοριών από το Αφγανιστάν ήταν τέτοια, που πολλοί αναλυτές στη Ουάσιγκτον άρχισαν να περιγράφουν την εργασία τους σαν χειρομαντεία μάλλον παρά σαν μεθοδολογική ανάλυση…». Όπως αναφέρει ο Flynn, «Οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν πλήρη άγνοια της τοπικής οικονομίας και των ιδιοκτητών γης, έχουν θολή εικόνα ως προς το ποιοι ασκούν εξουσία και πως μπορούν να επηρεαστούν, δεν γνωρίζουν τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων αναπτυξιακών προγραμμάτων και τα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των χωρικών, και είναι πλήρως αποστασιοποιημένοι από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη πιο κατάλληλη θέση για να δώσουν απαντήσεις».

Όσο για τη δολοφονία των 7 πρακτόρων της CIA στη προκεχωρημένη βάση Chapman τη περασμένη εβδομάδα από επίθεση αυτοκτονίας, αποδείχθηκε πως ο βομβιστής ήταν ο Humam Khalil Abu Mulal al-Balawi, ένας Ιορδανός γιατρός τον οποίο η CIA θεωρούσε, πως είχε πετύχει να μετατρέψει σε διπλό πράκτορα. Το αποτέλεσμα είναι πως όταν ο Balawi τηλεφώνησε για να πει πως έχει πληροφορίες σχετικά με το που βρίσκεται ο υπαρχηγός του Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri, να του επιτραπεί η είσοδος στη στρατιωτική βάση χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος έλεγχος ασφαλείας. Μέσα σε μια αίθουσα γεμάτη με πράκτορες, ο Balawi ανατινάχθηκε. Ο ίδιος είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο «θυμωμένα» άρθρα με τα οποία καλούσε σε τζιχάντ εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αλλά οι αρμόδιοι της CIA προφανώς θεώρησαν πως το κάνει για κάλυψη μέσα στα πλαίσια του ρόλου του ως διπλού πράκτορα.

Ο Larry Johnson, πρώην πράκτορας της CIA και  ειδικός επί της αντιτρομοκρατίας,  είπε στην εφημερίδα Guardian, πως η τραγωδία θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί αν οι πράκτορες είχαν ακολουθήσει  τις προβλεπόμενες διαδικασίες.  Μια σημαντική πηγή, όπως ήταν ο Balawi, δεν θα έπρεπε να εισέλθει στη βάση, εξαιτίας του κινδύνου να αποκαλυφτεί. Ούτε θα έπρεπε να είναι τόσοι πράκτορες μαζεμένοι στη διάρκεια της συνάντησης μαζί του. Υπήρχαν, λέει,  τουλάχιστον δώδεκα από αυτούς μέσα στην αίθουσα συνάντησης, την ώρα που ο Balawi πυροδότησε τη βόμβα. Σύμφωνα με τον Johnson. «Υπάρχουν πολλοί άπειροι άνθρωποι που στέλνονται σ αποστολές χωρίς επαρκή επίβλεψη και χωρίς σωστή εκπαίδευση».

Και καθώς ο Διευθυντής πληροφοριών της κυβέρνησης Ομπάμα,  Dennis Blair ανταποκρίθηκε στη κριτική του προέδρου σχετικά με την αποτυχία του Ντιτρόιτ, και υποσχέθηκε μάλιστα πως οι υπηρεσίες πληροφοριών θα δυναμώσουν τις προσπάθειές τους, κανένας από πλευράς CIA, δεν έχει βγει μέχρι στιγμής μπροστά για  να αναλάβει την ευθύνη για τις πρόσφατες αποτυχίες της υπηρεσίας.

Κάτω από τη πίεση του Λευκού Οίκου, αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, όμως κανένας δεν πιστεύει πως ο Ομπάμα θα θελήσει να θυσιάσει τον Leon Panetta, τον οποίο ο ίδιος τοποθέτησε ως επικεφαλή της CIA πέρσι, αντίθετα με τις συμβουλές διάφορων παρατηρητών.

http://www.thefirstpost.co

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.