Bloomberg: Τα άδεια ταμεία φέρνουν πιο κοντά το «ατύχημα»
20/03/2015 14:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Τα άδεια ταμεία φέρνουν πιο κοντά το «ατύχημα»

Με τα ταμεία της Ελλάδας να αδειάζουν και τις πληρωμές να πιέζουν, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αποφύγει την Ημέρα της Κρίσης, γράφει το Bloomberg. Στις Βρυξέλλες, o Έλληνας πρωθυπουργός αγόρασε χρόνο, αλλά δεν πήρε χρήματα που θα μείωναν την πίεση ρευστότητας, ενώ η Ελλάδα δεν αποκαλύπτει πόσα χρήματα έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της. Το Bloomberg εκτιμά πως το έλλειμμα αυτή τη στιγμή αναμένεται να φτάσει τον Μάρτιο στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συνομιλιών με την Άνγκελα Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Τσίπρας δεν έλαβε εγγυήσεις ότι οι πιστωτές θα ξεκλειδώσουν μετρητά από το τελευταίο πακέτο διάσωσης. Αυτό θα γίνει μόνο αν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Οι Ευρωπαίοι τον προειδοποίησαν πως ο χρόνος εξαντλείται, επομένως η λίστα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να παραδοθεί άμεσα», αναφέρει το άρθρο.

Ενώ ο Τσίπρας ετοιμάζεται για το ταξίδι στο Βερολίνο, στην Αθήνα αυξάνεται η ανησυχία για το πόσο η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις την επόμενη εβδομάδα. Οι πληροφορίες κατατείνουν στο συμπέρασμα πως τα αποθεματικά μπορούν να κρατήσουν την Ελλάδα για λίγες ημέρες ή έστω μερικούς μήνες. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ έλεγε την Πέμπτη πως η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τον Απρίλιο.

«Μια κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι σε αυτή τη θέση, γιατί τότε είναι μια δύσκολη κατάσταση, άρα γίνεται επιρρεπής σε ατυχήματα», σχολιάζει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America Merrill Lynch. «Υποθέτουμε ότι, τον Απρίλιο και τον Μάιο, η κυβέρνηση θα πληρώνει κυρίως τους μισθούς και τις συντάξεις. Σε όλα τα άλλα αναμένεται να καθυστερήσει τις πληρωμές». Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές έδειξαν την Παρασκευή να ανακουφίζονται από τις εξελίξεις, καθώς αποτράπηκε ένα ατύχημα, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Αποφύγαμε μια ρήξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανικό των καταθετών την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο, είδαμε ότι καμία πλευρά δεν θέλει να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα. Το γεγονός παραμένει, όμως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραδώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά».

Ακόμη και αν ο Τσίπρας ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Μαρτίου, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα τους επόμενους μήνες. Το δεύτερο τρίμηνο, το έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών του χρέους, εκτιμάται στα 5,7 δις ευρώ. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αύξηση στην εκροή καταθέσεων. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, τότε η διαθέσιμη ρευστότητα θα εξαντληθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Και πάλι, όμως, ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν τα χρήματα από τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια) φτάνουν ή για τι ποσά μιλάμε. Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει πληροφορίες και γι’ αυτό, σημειώνεται. Ο Μάλκολμ Μπαρ της JP Morgan σχολιάζει: «Μπορεί να μην γνωρίζουμε την ακριβή θέση της Ελλάδας ως προς τη ρευστότητά της, εντούτοις θεωρούμε πως θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για μια λίγες μόνο εβδομάδες ακόμη».

Ο Τσίπρας προσπαθεί να καλύψει τα κενά του προϋπολογισμού όσο καλύτερα μπορεί, γράφει το Bloomberg. Προωθεί άμεσα μια ρύθμιση για 100 δόσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, με την ελπίδα ότι θα βρει από εκεί κάποια χρήματα. «Αν αρχίσουν να βλέπουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν κανένα λόγο να οδηγήσουν τα πράγματα σε ένα ατύχημα», δηλώνει ο Βαμβακίδης, «ωστόσο, εάν η μικροπολιτική συνεχιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θα βρεθούμε ξανά στο σημείο που είμαστε τώρα. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι πιέσεις χρηματοδότησης θα γίνουν πιο σοβαρές».

bloomberg.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.