Bloomberg: Κρίσιμη συνάντηση με άδεια ταμεία
23/03/2015 13:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Κρίσιμη συνάντηση με άδεια ταμεία

Αποφασιστική για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης θα είναι η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνει το Bloomberg. Πόσω μάλλον ενώ η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη ακόμη για το αν θα πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς Μαρτίου…

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο είναι ένας πρόδρομος σημαντικών αποφάσεων που καλείται να πάρει άμεσα ο Τσίπρας. «Με την οικονομική κατάσταση της χώρας του να γίνεται πλέον επικίνδυνη, ο Τσίπρας χρειάζεται να διευκρινίσει τα οικονομικά μέτρα που σκοπεύει να πάρει, το νωρίτερο αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε να ξεκλειδώσει τα χρήματα που είναι να δώσουν οι εταίροι και τα οποία θα κρατήσουν την Ελλάδα από την κατάρρευση», αναφέρει συγκεκριμένα το άρθρο.

«Ελπίζω πως θα υπάρξει μια στροφή 180 μοιρών στις πολιτικές της κυβέρνησης. Επιμένω, όμως, στην άποψή μου πως αν δεν συμβεί αυτό, η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει, η έξοδος από το ευρώ θα είναι γεγονός και μετά θα έρθει το χάος. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει πως κάπου εδώ τελειώνει το παιχνίδι» σχολιάζει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής της UniCredit AG. «Αποκλεισμένη από τις αγορές και με τα θησαυροφυλάκια να αδειάζουν, η Ελλάδα ψάχνει στον πάτο του βαρελιού για να βρει χρήματα και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις – τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν πως τα χρήματα θα τελειώσουν τον επόμενο μήνα» σημειώνεται.

Ο Τσίπρας από τη μεριά του ανέφερε σε επιστολή στη Μέρκελ πως αν δεν λάβει μέρος της βοήθειας, είναι αδύνατον να ακολουθήσει τις υποχρεώσεις της χώρας. «Η συνάντηση των δύο στο Βερολίνο έχει στόχο να μειώσει τα έντονα συναισθήματα που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο τις περασμένες εβδομάδες , ειδικά με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων», γράφει το άρθρο. Η ελληνική πλευρά σημειώνει πως το θέμα του ελληνικού προγράμματος δεν θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στο Βερολίνο, ωστόσο οι ημερομηνίες τρέχουν και αν είναι να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει άμεσα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

«Μέχρι τώρα η αποτυχία μιας συμφωνίας έχει οδηγήσει το ελληνικό κράτος σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση με την έλλειψη ρευστότητας να συμπιέζει και να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της Ελλάδας. Οι πληρωμές, περί το τέλος Μαρτίου, των μισθών και συντάξεων πρόκειται να είναι μια πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα ταμεία αρχίζουν να αδειάζουν από ρευστό» σημειώνει ευρωπαίος αξιωματούχος που μιλά στο Bloomberg ανώνυμα.

Ένα άλλο ζήτημα που επίσης προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση είναι η συνεχόμενη εκροή καταθέσεων. Το Ιανουάριο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 20 ετών, ενώ η αιμορραγία συνεχίζεται. Την προηγούμενη Παρασκευή οι καθαρές αναλήψεις ήταν περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν φύγει περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες έρχονται από πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα και δεν ήθελε να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Όπως έγραψαν οι οικονομολόγοι της Barclays, Francois Cabau και Thomas Harjes: «Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος να υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων, αν συνυπολογίσουμε τις εκροές καταθέσεων, την ελάχιστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τα απογοητευτικά δημοσιονομικά δεδομένα».

bloomberg.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.