#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2007 21:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Blog Action Day: Όχι νέα πυρηνικά εργοστάσια στη γειτονιά μας

 Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε στις 10/10/2007, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλη γαλλική εταιρεία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Δυρράχιο. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της συμβούλου του Αλβανού πρωθυπουργού, Ζάνα Γκιουξόλι, σε τηλεοπτικό σταθμό, ανάλογο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες. Έτσι μετά την ΠΓΔΜ, την Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ρουμανία και την Αίγυπτο, που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, προστίθεται και η Αλβανία στις χώρες της άμεσης γειτονίας με την Ελλάδα, που επιδιώκουν  την επίλυση του ενεργειακού τους προβλήματος με πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου  επισημαίνει τον αδιέξοδο και επικίνδυνο δρόμο στον οποίο οδηγείται ολόκληρη η περιοχή από άφρονες αποφάσεις. Η πυρηνική ενέργεια με άλυτα τα προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, με τον πρόσθετο κίνδυνο μιας ολοκληρωτικής καταστροφής από ένα ατύχημα ή ένα «τυφλό» χτύπημα,  παραμένει μια τεράστια απειλή για τη Ζωή, το Περιβάλλον, την Ειρήνη, ειδικότερα στη ρευστή και ασαφή περίοδο που διέρχεται ο Κόσμος σήμερα από γεωπολιτική σκοπιά.
Πότε, επιτέλους, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες  για την αποτροπή εγκατάστασης  νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή; Με την ακολουθούμενη μέχρι τώρα παθητική στάση της στο θέμα της πυρηνικής απειλής αναλαμβάνει και η ίδια τεράστιες ευθύνες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dimos avatar
  dimos 16/10/2007 10:36:46

  ΕΡΩΤΗΣΗ
  15-10-2007
  Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
  Εξωτερικών,
  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  Θέμα: Οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα στην ενδεχόμενη εγκατάσταση
  πυρηνικών αντιδραστήρων στη γειτονική Αλβανία

  Όπως έγινε γνωστό από τον Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα της Αλβανίας υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλη Γαλλική εταιρεία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Δυρράχιο της γειτονικής χώρας, μόλις 100 χλμ από τα βόρεια σύνορά μας. Η Ελλάδα έχει προ πολλού απορρίψει το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στο έδαφός της με τη στήριξη όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Έτσι μετά την Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ρουμανία και την Αίγυπτο, που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, προστίθεται και η Αλβανία στις χώρες της άμεσης γειτονίας μας που επιδιώκουν την επίλυση του ενεργειακού τους προβλήματος με πυρηνικούς αντιδραστήρες.
  Κάθε πυρηνικός σταθμός εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Το κόστος πιθανού «ατυχήματος» είναι ανυπολόγιστο και οι συνέπειές του ανεπίστρεπτες. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις για την αποθήκευση και φύλαξη των πυρηνικών αποβλήτων, ενώ έχει προστεθεί και ο κίνδυνος της δολιοφθοράς. Επιπρόσθετα, οι πυρηνικοί σταθμοί για τις εξαιρετικά σεισμογενείς χώρες της Νοτίου Βαλκανικής έχουν υποδιπλάσια έναντι των άλλων οριακή πρόβλεψη για την ασφάλεια της κατασκευής, της αποθήκευσης και φύλαξης των πυρηνικών αποβλήτων και απροσδιόριστα υψηλό κόστος γι αυτά.

  Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  -Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν άμεσα ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στην περιοχή, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων κινδύνων και τον πιο εφιαλτικό, της έντονης σεισμικότητας;

  Οι ερωτώντες βουλευτές

  Νίκος Τσούκαλης

  Μιχάλης Παπαγιαννάκης

 2. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 16/10/2007 10:39:42

  Δυστυχώς την είδηση για τα Σκόπια που αναδημοσιεύσατε apo www.kalami.net Δεν την έχουν διαβάσει

 3. Pyrinikos avatar
  Pyrinikos 16/10/2007 12:16:09

  Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου.
  Ρόδος, 11/10/2007
  ΚΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ!
  ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ?
  Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε χθες οτι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλη Γαλλική εταιρεία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Δυρράχιο της γειτονικής χώρας, μόλις 100 χλμ από τα βόρεια σύνορά μας. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της συμβούλου του Αλβανού Πρωθυπουργού Ζάνα Γκιουξόλι σε τηλεοπτικό σταθμό, ανάλογο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες.
  Έτσι μετά την Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ρουμανία και την Αίγυπτο, που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, προστίθεται και η Αλβανία στις χώρες της άμεσης γειτονίας μας που επιδιώκουν την επίλυση του ενεργειακού τους προβλήματος με πυρηνικούς αντιδραστήρες.
  Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου επισημαίνει τον αδιέξοδο και επικίνδυνο δρόμο στον οποίο οδηγείται ολόκληρη η περιοχή από άφρονες αποφάσεις. Η πυρηνική ενέργεια με άλυτα τα προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, με τον πρόσθετο κίνδυνο μιάς ολοκληρωτικής καταστροφής από ένα ατύχημα ή ένα «τυφλό» χτύπημα, παραμένει μιά τεράστια απειλή για τη Ζωή, το Περιβάλλον, την Ειρήνη, ειδικότερα στη ρευστή και ασαφή περίοδο που διέρχεται ο Κόσμος σήμερα από γεωπολιτική σκοπιά.
  Για άλλη μιά φορά καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή. Με την ακολουθούμενη μέχρι τώρα παθητική στάση της στο θέμα της πυρηνικής απειλής αναλαμβάνει και η ίδια τεράστιες ευθύνες.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 17/10/2007 14:13:23

  Όχι θα καθήσουν οι Αλβανοί εν έτει 2007 να καίνε κάρβουνα όπως εμείς στην Πτολεμαϊδα και τη Μεγαλόπολη. Η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη λύση για άφθονη και φτηνή ενέργεια, και είναι ΣΑΦΩΣ πιο καθαρή και οικολογική από ό,τι το χάλι της ΔΕΗ. Αν οι αντιδραστήρες γίνουν με σωστές προδιαγραφές εκμηδενίζεται η πιθανότητα ατυχημάτων. Ας μελετήσουν, επιτέλους, τα διάφορα παρατηρητήρια που με περισσό θράσος θέλουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους σε ξένες χώρες, τα επίπεδα καρκίνου στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα, και μετά να μας πουν πόσο κακοί είναι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

 5. Suhoi avatar
  Suhoi 17/10/2007 16:51:35

  Ουδεμία αντίρρηση, φίλε Στέργιε, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αναφέρεις. Αλλά μην θεωρούμε πανάκεια την πυρηνική ενέργεια. Ούτε και "καθαρή", όπως διαφημίζει συστηματικά τα τελευταία χρόνια το πυρηνικό λόμπυ (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Καναδάς) που έχει επανακάμψει δυναμικά, ιδιαιτέρως μετά την ανασφάλεια που δημιούργησε η εισβολή στο Ιράκ. Μην ξεχνούμε τα πολλά ατυχήματα στους πυρηνικούς σταθμούς.Ας δούμε το θέμα της ενέργειας ως ένα εννιαίο μωσαϊκό, μέσα στο οποίο, μαζί με φυσικό αέριο, λιγνίτη, υδροηλεκτρικά, εναλλακτικές μορφές, κ.λ.π., αναμφισβήτητα μπαίνουν και τα πυρηνικά. Και η Ελλάδα αυτό έπρεπε να έχει κοιτάξει ήδη από την αρχή του '90. Να έχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ώστε να μην εξαρτάται μόνον από μιά. Δυστυχώς, στο όνομα δήθεν του φτηνού ρεύματος, εξάντλησε τα πλούσια αποθέματά της σε λιγνίτη, με αποτέλεσμα σήμερα το ορυκτό να είναι κακής ποιότητας. Κοντολογίς, εξορύυσεται πολύς λιγνίτης, αλλά με αυτόν παράγεται λιγότερη ενέργεια. Το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην μάνατζερ της ΔΕΗ, κ.Νέζης (σήμερα στο Συγκρότημα Λαμπράκη) έχουν τεράστιες ευθύνες. Η Ελλάδα θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να στραφεί σε α΄λλες πηγές (φυσικό αέριο, εναλλακτικές, κ.ο.κ).

 6. Kozani avatar
  Kozani 17/10/2007 17:42:30

  ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ
  η εξαγγελία για νέα μονάδα της ΔΕΗ
  Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης προσφεύγει στο Ευρωκοινοβούλιο

  Τελικά, με βάση τη δήλωση του προέδρου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου στην πρόσφατη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, θα εγκατασταθεί στο Ν. Κοζάνης νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, ισχύος 450 MW.
  Η απόφαση αυτή, που ελήφθη μετά από πολλές παλινωδίες της ΔΕΗ και της κυβέρνησης, καθώς και τις ασφυκτικές πιέσεις των τοπικών παραγόντων, έρχεται να διαιωνίσει ένα ενεργειακό μοντέλο, το οποίο μας έχει κατατάξει στην πιο βρώμικη χώρα της Ευρώπης στον τομέα παραγωγής ενέργειας.
  Οι τοπικοί άρχοντες, η Νομαρχιακή και Τοπική αυτοδιοίκηση από κοινού με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και τα Εργατικά Κέντρα επέλεξαν να στηρίξουν και να παρατείνουν αυτό ακριβώς το ενεργειακό μοντέλο που μας έχει οδηγήσει στο σημερινό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αδιέξοδο.
  Δεν θα αναλωθούμε στο να εκθέσουμε τα επιχειρήματα μας κατά της εγκατάστασης νέας λιγνιτικής μονάδας. Δεν ωφελεί. Αφιερώσαμε αρκετές από τις δυνάμεις μας και ξοδέψαμε τόνους χαρτί για να πείσουμε την τοπική ηγεσία, η οποία κρατά πεισματικά τα αυτιά της κλειστά.
  Η ευθύνη για μια τέτοια αναχρονιστική επιλογή είναι αποκλειστικά της εγχώριας ηγεσίας και του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων (όσον αφορά το τοπικό μερίδιο), ενώ η κεντρική πολιτική ευθύνη προφανώς και βαραίνει τη ΔΕΗ και την Κυβέρνηση.

  Θα περιμένουμε φυσικά να δούμε :
  • πως θα μειώσει ΔΡΑΣΤΙΚΑ τις εκπομπές CO2 η ΔΕΗ, αν κάθε τόσο ρίχνει καινούριες λιγνιτικές μονάδες, που χρησιμοποιούν το πιο ρυπογόνο καύσιμο ;
  • Τι παραπάνω θα αποδώσει αυτή η πολυδιαφημισμένη «καινούρια αντιρρυπαντική τεχνολογία» σε σχέση με τα φίλτρα της προηγούμενης γενιάς, που είχαν ήδη συμβατική απόδοση 99.996 % στη συγκράτηση της τέφρας ; ( Η διαφορά ανάμεσα στο -ιδανικό-100 % και στο 99.996 % είναι ελάχιστη. Το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη, όταν πέφτει η ποιότητα του καυσίμου ή τα φίλτρα υπολειτουργούν, κλπ)
  • Τι θα κάνουν οι τοπικοί μας ηγέτες αν - λόγω της μόνιμης ενεργειακής πείνας και της σπάταλης κατανάλωσης - μπαίνει στο διασυνδεμένο σύστημα κάθε τόσο και ο ρυπογόνος ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ο οποίος υποτίθεται ότι δίνει τη θέση του στη νέα μονάδα ; Τα στελέχη της ΔΕΗ βέβαια δήλωσαν στη σύσκεψη τον φορέων ότι τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας θα τον υποστούμε αρκετά χρόνια, και αντί της αποδοκιμασίας κόντεψαν να εισπράξουν … χειροκρότημα ! Τι θα κάνουν λοιπόν οι ιθύνοντες του τόπου με τον ρυπογόνο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ; Θα τον μπλοκάρουν «εδώ και τώρα» ή θα υποχωρήσουν πάλι για λόγους «εθνικού συμφέροντος» ή υπεράσπισης του «εθνικού μας καυσίμου» (την …παρα-εθνικοποιήσαμε την ιστορία). Φαίνεται ότι έχει ξεχαστεί κιόλας η κόλαση του φετινού καλοκαιριού, οι κραυγές και οι μεγαλόστομες απειλές για τις συνεχείς υπερβάσεις των ορίων κατά 4 και 5 φορές με βασικό ένοχο τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
  • Ποιοι θα πληρώσουν τα πρόστιμα λόγω CO2, λόγω πλασματικής υποτίμησης του κόστους εξόρυξης, και γενικά λόγω των κρυφών πριμοδοτήσεων του λιγνίτη ; Προφανώς τα γνωστά θύματα : οι καταναλωτές

  Η οργάνωση μας με τη στήριξη και των Οικολόγων Πρασίνων έδωσε το τελευταία χρόνια έναν δύσκολο αγώνα κατά της εγκατάστασης νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Δεν εναντιώθηκε γενικά και αόριστα εναντίον του λιγνίτη. Δέχθηκε ότι θα παραμείνει βασικό καύσιμο για αρκετά χρόνια ακόμη, αλλά με μια σαφή μείωση σύμφωνα με την παγκόσμια πρακτική (Βρετανία, Γερμανία, κλπ), αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Δεν αρνηθήκαμε ότι μπορεί να γίνουν νέες λιγνιτικές μονάδες σε αντικατάσταση των παλιών, αλλά μόνον εφόσον τα εγκαθιστώμενα νέα λιγνιτικά MW θα ήταν λιγότερα από εκείνα που θα αποσύρονται (και όταν λέμε αποσύρονται να το εννοούμε). Πρότεινε δηλαδή η Οικολογική Κίνηση μια προγραμματισμένη σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος, η οποία θα πρέπει φυσικά να συνοδευτεί με γενναία ανταλλάγματα, κίνητρα και επενδύσεις στις περιοχές που πλήττονται από τη συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής (Ν. Κοζάνης, Αρκαδίας, κλπ). Κατέθεσε φυσικά και τις προτάσεις της για τις ήπιες μορφές ενέργειας, την εξοικονόμηση, την πολιτική αποκέντρωση ισχύος. Έκανε όλον αυτό τον αγώνα της χωρίς να υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Κέρδισε και πάλι ο λαϊκισμός και ο αγοραίος πολιτικαντισμος.

  Ο τοπικισμός υποδαυλίζει το φανατισμό και υπονομεύει το διάλογο
  Στο όνομα ενός αντιδραστικού πλέον τοπικισμού επικράτησαν συνθήματα τα οποία προβάλλονται περίπου ως … επαναστατικά, ενώ είναι χρεοκοπημένα από κάθε άποψη, ορθολογική, επιστημονική, πολιτική και ηθική :
   «Να μην μετατοπιστεί η ενεργειακή καρδιά της χώρας προς το Νότο» ζητά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ο «Σπάρτακος», δηλαδή να συνεχιστεί η «ενεργειακή υπερσυγκέντρωση με βαριές μονάδες», γεγονός που συνεπάγεται τεράστιες απώλειες μεταφοράς, υψηλό κόστος δικτύων, και μειωμένη ευστάθεια του συστήματος.
   «Να μην απαξιωθεί ο λιγνίτης» ζητούν εν χορώ όλοι οι φορείς, δηλαδή να κλείσουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι τα στερεά καύσιμα ανήκουν στους βασικούς υπαίτιους του φαινομένου του θερμοκηπίου, των κλιματικών αλλαγών των καυσώνων, των πλημμυρών των πυρκαγιών, που τόσο μας κοστίζουν σε απώλειες δασών, οικοσυστημάτων, ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Δεν μας ενδιαφέρει αν την επόμενη δεκαετία δημιουργηθούν 200.000.000 περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εγκατάλειψη η οποία θα φέρει και τη δική μας σφραγίδα ευθύνης και συνενοχής ; (Που είναι η διεθνιστική και ουμανιστική αλληλεγγύη της Αριστεράς ; Προφανώς συνθλίφτηκε στις μυλόπετρες του τοπικισμού).
   «Να μην μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή», «να επεκταθούν τα ορυχεία σε Ποντοκώμη κλπ» απαιτεί το Συντονιστικό της Νομαρχίας και οι πληττόμενοι, τουτέστιν να φτιάξουμε κι άλλα πληττόμενα χωριά, γιατί πρέπει να φάμε όλα τα αποθέματα – μαζί και τα ενδιάμεσα υπόγεια νερά- εμείς και μόνο εμείς, η γενιά της αρπαγής, δηλαδή να εξαντλήσουμε σε 100 χρόνια ένα φυσικό πόρο που η μάνα γη χρειάστηκε 2.000.000 χρόνια να τον σχηματίσει !

  Επιτέλους σε ποιο ύψος αντιδραστικότητας έχουμε φτάσει ! Είναι δυνατόν να ζητάμε να μην αλλάξει ριζικά η ενεργειακή πολιτική της χώρας επειδή έτσι τη βρήκαμε, επειδή έχουμε μάθει να κινούμαστε μόνο στον αστερισμό της ΔΕΗ, επειδή δεν μας αρέσουν τα παγκόσμια περιβαλλοντικά και ενεργειακά κριτήρια του 21ου αιώνα, και μένουμε προσκολλημένοι σε εκείνα του 1950 ;

  Διαφορετικές απόψεις θα μπορούσε να πει κανείς, οι οποίες είναι θεμιτές και επιθυμητές στα πλαίσια του διαλόγου.
  Όμως δυστυχώς ο διάλογος έχει πλέον δαιμονοποιηθεί και άρχισε το κυνήγι των μαγισσών. Όποιος εναντιώνεται στις νέες λιγνιτικές μονάδες, αν δεν είναι… προδότης του τόπου, είναι τουλάχιστον … πράκτορας ξένων συμφερόντων ή του Κοπελούζου και του Μυτιληναίου. (Η παράταξη του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης υποστήριξε ότι όσοι αμφισβητούν την αξία του λιγνίτη υπακούν στις εντολές «της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου», βάζοντας στο τσουβάλι τους πάντες και την Οικολογική Κίνηση. Πέραν της γελοιότητας του επιχειρήματος, της φτηνής πρακτορολογίας που εφάρμοσε επί σειρά ετών το ΚΚΕ, κηλιδώνοντας ως πράκτορες πολλούς από τους καλύτερους αγωνιστές του, η όλη τακτική είναι και επικίνδυνη. Είναι η ίδια που υιοθετήθηκε τις πρώτες ώρες μετά το Τσέρνομπιλ, όταν όσοι κατήγγειλαν την εγκληματική συγκάλυψη του ατυχήματος από το Σοβιετικό μπλοκ χαρακτηρίζονταν ως πράκτορες της Δύσης. Αν εφαρμόζαμε τα δικά μας «αντίποινα» σε μια τέτοια άδικη κατηγορία, θα έπρεπε να τους κατηγορήσουμε με τη σειρά μας ως «πράκτορες» των μεγάλων οίκων, που έχουν ως αντικείμενο την κατασκευή μεγάλων λιγνιτικών μονάδων (οι οποίες μάλιστα δεν πωλούνται εύκολα τα τελευταία χρόνια). Φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν ασπαζόμαστε τέτοια αρρωστημένα σενάρια, ούτε υιοθετούμε την αντιπαράθεση αυτού του είδους, η οποία είναι ολισθηρή και αδιέξοδη).

  Ίσως κάποιοι πάλι να μας πουν η Οικολογική Κίνηση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη : Ότι δηλαδή δεν είχαμε ελπίδες να περάσει η δική μας πρόταση, αφού όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι φορείς ήταν αντίθετοι.
  Απαντούμε ότι η εκτίμηση μας ήταν πως στο συγκεκριμένο ζήτημα μια σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης δεν συμφωνεί με την ηγεσία των τοπικών φορέων. Αυτό έδειξε και μια πρόχειρη ηλεκτρονική δημοσκόπηση. Για το λόγο αυτό λοιπόν ζητήσαμε ένα ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, δηλαδή επικαλεστήκαμε έναν δημοκρατικό θεσμό, που εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες . Δυστυχώς ούτε κι αυτό έγινε.

  Επόμενο βήμα μας είναι να καταφύγουμε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  Τα πάγια και διαχρονικά ελλείμματα, που εμφανίζει η χώρα μας στην περιβαλλοντική πολιτική και στη λειτουργία της δημοκρατίας, μας υποχρεώνουν να προβούμε και πάλι σε μια τέτοια κίνηση.
  Ο τοπικός διάλογος τελείωσε.
  Μέσω του κόμματος των Ευρωπαίων Πρασίνων θα επιχειρήσουμε με κάθε τρόπο να μπλοκάρουμε την απόφαση για τη νέα λιγνιτική μονάδα, επικαλούμενοι την αθέτηση των δεσμεύσεων μας έναντι του Κιότο, των υποχρεώσεων μας για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20 % , κλπ, κλπ

  Θα επαναλάβουμε δηλαδή ότι κάναμε και με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από παρέμβαση των Πρασίνων, αποφάσισε να θέσει τη χώρα υπό «δασική επιτήρηση».
  Τώρα θα ζητήσουμε να μας θέσουν υπό «Ενεργειακή Επιτήρηση» . Κι έπεται συνέχεια ……


  Κοζάνη, 16-10-2007
  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.