#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/02/2011 09:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Aνεπάρκεια υγειονομικών παροχών ή ανεπάρκεια αρχών και αξιών ;

Πέρασαν 15  μήνες από την επίσημη εξαγγελία και των τριών συναρμόδιων υπουργών (Ανάπτυξης ,Υγείας και Εργασίας) ,για τα μέτρα που επρόκειτο άμεσα να  ληφθούν ,ώστε να εξοικονομηθεί 1,5 δις. ευρώ μόνο από τη φαρμακευτική δαπάνη που βάραινε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Tο Δ.Ν.Τ είχε προαπαιτήσει τη μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας τις οποίες είχε χαρακτηρίσει ως υπέρογκες (φάρμακα, ιατρικά μηχανήματα κ.α.), σε σύγκριση με αυτές των άλλων χωρών της Ευρώπης.

Aς δούμε τι έγινε από τότε και τι δεν έγινε:

ü  Δεν έγινε- η πολλά υποσχόμενη προεκλογικά – λίστα φαρμάκων που θα εξοικονομούσε πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Γρήγορα ξεχάστηκε ότι η Κυβέρνηση που θεωρητικά την επανέφερε και πάλι νομοθετικά ήταν η ίδια που στην πράξη την είχε καταργήσει , με το εφεύρημα του “αναντικατάστατου” φαρμάκου του κ .Γείτονα ,  με το οποίο τελικά η συνταγογράφηση έσπασε ρεκόρ ανόδου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που την κατήργησε η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δü  Δεν άλλαξε ,τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2010 ,το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων (3 δις ευρώ  ) ,με αποτέλεσμα δια στόματος Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου να ανακοινωθεί ότι αν δεν βρεθεί λύση ,το όλο σύστημα προμηθειών θα δοθεί σε ιδιώτες !

ü  Δεν έγιναν αξιοκρατικές επιλογές  Διοικητών Οργανισμών ,παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία και την πολύμηνη αναμονή ,για επιλογές βάσει προσόντων ,μέσω διαδικτύου.

ü  Δεν πληρώθηκαν συσσωρευμένα χρέη προμηθευτών και φαρμακοποιών ,με τα γνωστά αποτελέσματα.

ü  Δεν επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών και του Ι.Κ.Α με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες απεργίες( δείτε τελευταίες εικόνες αγανακτισμένων γιατρών , έξω από το Υπ. Υγείας και τον , δια των τηλεοπτικών παραθύρων , διαμαρτυρόμενο Υπουργό Υγείας).

ü  Δεν υλοποιήθηκε η εξαγγελθείσα δια στόματος Πρωθυπουργού και μάλιστα σε επίσημη τηλεοπτική  παρουσίαση , ηλεκτρονική συνταγογράφηση  φαρμάκων, παρά μόνο σε πιλοτικό επίπεδο .

Παραπέμπεται για το 2012 και με κόστος περίπου 10 εκ. ευρώ , από τα οποία ήδη η Εθνική Τράπεζα δωρίζει περίπου 1,5 εκ. ευρώ.

Τι έγινε :

ü  Mειώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα (νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφαλιστικοί οργανισμοί, φαρμακευτική περίθαλψη, κάλυψη κόστους απαραίτητων εξετάσεων κ.λ.π.).

ü  Eλλείψεις σε φάρμακα, χωρίς υπεύθυνη και τεκμηριωμένη απάντηση για την αιτία (φταίνε οι μειώσεις κάποιων τιμών που τα καθιστούν ελκυστικά για τις ξένες αγορές ή η μείωση των ποσοτήτων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης απωλειών ;).

ü  Aπέτυχε παταγωδώς η πολυδιαφημισμένη ανακοστολόγηση φαρμάκων και το περίφημο παρατηρητήριο τιμών του Υπ.Ανάπτυξης, το οποίο αφού παρόπλισε τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του για μήνες, ανέθεσε το όλο έργο σε ιδιωτική εταιρεία.

ü  Το αποτέλεσμα αυτού του πολύμηνου τοκετού ήταν  συνεχείς αλλαγές στο σύστημα κοστολόγησης και σωρεία λαθών ,τα οποία κλήθηκαν να διορθώσουν οι παροπλισθέντες με τη βοήθεια συναρμόδιων φορέων.

ü  Αυξήθηκαν ,αντί να μειωθούν ,οι δαπάνες των κρατικών νοσοκομείων ,λέγεται ότι η αύξηση αυτή φτάνει το 42% (με στοιχεία που δόθηκαν ως το φθινόπωρο του 2010 ).

ü  Υπάρχουν ελλείψεις υλικών για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων ,ακόμα και χειρουργικών στολών των γιατρών.

ü  Κατοχικού τύπου ουρές πολιτών σε ιατρεία και φαρμακεία και εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ,με ανταπόκριση του κράτους μόνον μετά από on camera διασυρμό.

Συμπερασματικά

Όσα έγιναν και εκείνα που ….δεν έγιναν ,αποτελούν πειράματα μιας πολιτικής στο χώρο της υγείας ,που στερείται σοβαρού σχεδιασμού, προγραμματισμού ,αλλά κυρίως αρχών και αξιών.

Πώς μπορεί να ελπίσει κανείς ότι ο έλληνας πολίτης – ασθενής  μπορεί να περιμένει καλύτερες μέρες στην ΥΓΕΊΑ…….

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΌΣ ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ

Υ.Γ. Τα αποτελέσματα των όσων έγιναν και εκείνων που …δεν έγιναν, ίσως αναλυθούν σε επόμενη τοποθέτηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/02/2011 10:07:31

  ΠΑΣΟΚ και τα λεφτα στα καγκελα...!

  ΠΠ

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/02/2011 11:03:29

  100% σωστό το ερώτημα, και εύκολη η απάντηση.

  Ανεπάρκεια αρχών και αξιών.

  Φτιάχτηκε ένας ΥΔΣΤ (Υδροκέφαλος Σοσιαλιστικός Δημόσιος Τομέας) που απασχόλησε πολλους φουκαράδες του επιπέδου που βλέπουμε (δεν είμαστε Γαλλία ή Αγγλία ή Δανία, Υεμένη είμαστε). Η παιδεία στα παιδιά αυτών, από το 81 και μετά, είναι παιδεία ΥΔΣΤ. Το σύστημα ΥΔΣΤ πολλαπαλσιάστηκε σαν ο κατ εξόχήν χώρος βολέματος (με δανεικά) χωρίς παραγωγικό άντίκρυσμα άλλο από μηχανισμούς ουρών και από τον Αννα στον Καϊάφα. Πουλάνε ουρές για να απσχολούνε 1) τους όποιους λίγους της αγοράς έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν και 2) όλους τους αργόσχολους που περνάν μια ευχάριστη μέρα, μέσα, μακρυά από το κρύο ή την ζέστη.

  Η ίδια συνταγή στην Υγεία. Η γραφειοκρατεία απάσχολεί περισσότερους από ότι η Υγεία, και εάν αρρωστήσεις και εξαρτάσαι από αυτό το ΥΔΣΤ-Υγεία, θα περιμένεις στην ουρά μέχρι να πεθάνεις. In the long run we are all dead (και εν τω μεταξύ μαζεύουν μόρια ορδές κακομοίρηδων).

  Ούτε ο Αλ. Παπαδόπουλος μπόρεσε, ούτε η ΝΔ, ούτε κανένας. Και όποιος πορσπαθεί ματαιοπονεί. Εκτός εάν βλέπει κανείς από εσάς αναλαμπές στην Παιδεία. Μπουρλότο είναι η λύση (απλά θα έχει και παράπλευρες απώλειες)

  • YΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ avatar
   YΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ @ archaeopteryx 04/02/2011 15:47:20

   Δεν είναι το μόνο πρόβλημα στο χώρο της υγείας ,η γραφειοκρατία .Αν ήταν αυτή η μόνη "ένοχος" ,ίσως και η λύση να ήταν απλούστερη.
   Για παράδειγμα ,το φάρμακο "παράγει πολιτικό χρήμα ",όπως άλλωστε είπε σε κάποια συνέντευξή του ο κ.Χρυσοχοίδης και στη συνέχεια η δήλωση εξαφανίστηκε ,γιατί τα περίφημα "πιράνχας της υγείας " τρώνε για κύριο γεύμα πολιτικούς.Οπότε......

 3. NIK THE GR avatar
  NIK THE GR 04/02/2011 11:10:40

  Ειδικα αυτους τους γιατρους του ΙΚΑ τι να σας πω τους καταλυπηθηκα.Για την τσεπουλα τους φωναζουν και τιποτα αλλο.Εγω ποτε ΠΑΣΟΚ δεν ημουν αλλα πολυ καλα θα κανει ο Λοβερδος να αφησει τους ασφαλισμενους του ΙΚΑ να εχουν ελευθερη επιλογη γιατρου θα γλυτωσει η τεπουλα μας εκατομυρια ευρωνια απο την υπερμετρη και αχρηστη συνταγογραφηση τους και οι ασθενεις απο την ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ!!!!!

 4. eleos avatar
  eleos 04/02/2011 12:04:09

  Η κατάσταση στην ΥΓΕΙΑ για να αλλάξει πρέπει να ειπωθούν αλήθειες.
  Δεν είναι χώρος για συνδικαλισμό και για πολιτικές αντιπαραθέσεις.
  Τα συμφέροντα είναι τεράστια και δεν πρόκειται να δεχθούν υποχωρήσεις από κανέναν. Πρέπει να γίνει ριζική μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα υγείας. Και πραγματικά τα ποσά που κατασπαταλώνται από ιατρούς, διοικητικούς υπαλλήλους, φαρμακευτικές εταιρίες κ.α. είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Πολλά από αυτά που ακούγονται ως λύσεις είναι παραμύθια.
  1ο παραμύθι: τα γενόσημα φάρμακα θα κοστίζουν λιγότερο στο κράτος. Αυτά τα φάρμακα διακινούνται από μικρές φαρμακοβιομηχανίες και η συνταγογράφησή τους στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα προς τον ιατρό (κούτί και ευρώ στην τσέπη του ιατρού - μαύρα λεφτά) και γι'αυτό γράφονται κυρίως από το ΙΚΑ και είναι η κύρια αιτία της υπερσυνταγογράφησης.
  2ο παραμύθι: οι δημόσιοι φορείς υγείας παρέχουν καλύτερη φροντίδα.
  ΙΚΑ και ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ καθώς και πολλά Νοσοκομεία της χώρας δεν χρησιμοποιούν απλά ιατρικά μηχανήματα π.χ. σπιρόμετρα και όμως χωρίς να μπορούν να βάλουν διάγνωση νόσου συνταγογραφούν φάρμακα για πνευμονοπάθειες σε απίστευτες ποσότητες στους πάντες ( είναι ακριβά φάρμακα)
  Αυτά είναι τα πιο τρανταχτά παραμύθια που ακούγονται από μια τεράστια λίστα . Η υγεία χρειάζεται χρήμα και ΕΛΕΓΧΟ παντού . Μόνο αυτό. Απομάκρυνση άμεσα όλων όσων ευθύνονται για ζημιά έστω και 1 ευρώ, παραδειγματική τιμωρία ενόχων και ένα νέο σύστημα υγείας αποδεκτό από όλους με προτεραιότητα στην ορθή εφαρμογή ιατρικής για αντιμετώπιση παθήσεων και τίποτα άλλο.

 5. YΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ avatar
  YΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ 04/02/2011 16:01:41

  Mικρές εταιρείες φαρμάκων φταίνε μόνο ,που μπορεί να πριμοδοτούν γιατρούς ή μήπως και οι μεγάλες ,οι θυγατρικές πολυεθνικών, που ανταμοίβουν τους γιατρούς με υπερπολυτελή ταξίδια ,οικοσκευές ,εκτύπωση και προώθηση άρθρων και βιβλίων τους κ.α. Καμμιά φορά η ανταμοιβή φτάνει... και σε διορισμό σε θέση Προέδρων Οργανισμών ή και ....στην καλύτερη περίπτωση σε θέση Υπουργού!

 6. δρόμος avatar
  δρόμος 04/02/2011 16:55:40

  Δεν έχω καμμία γνώση σχετικά με το ποσοστό ευθύνης που αναλογεί στον τομέα των φαρμάκων-συνταγογράφησης, μπορώ όμως να επιβεβαιώσω απολύτως το έλλειμμα αρχών και αξιών στο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στην Υγεία στη χώρα μας. Από τον μικρότερο στο μεγαλύτερο κρίκο (βοηθητικό προσωπικό-νοσηλευτές-γιατροί) η σύγκριση συμπεριφορών, επαγγελματισμού, εργασιακής αλλά και ανθρώπινης συνείδησης με αντίστοιχες συναδέλφων τους σε νοσηλευτικές μονάδες εκτός Ελλάδας είναι συντριπτική! όχι υπέρ μας, δυστυχώς ... (υπάρχουν και λίγες εξαιρέσεις, φυσικά ..., ευτυχώς)

 7. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 04/02/2011 22:58:19

  ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΚΑΝΕΙΣ???.ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΥ.ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΡΑΒΕ ΞΥΛΟΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΛΕΙΠΗ. ΑΛΛΑ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΒΑΛΑΝΕ ΤΟ ΕΣΥ ΜΕΣΑ ΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ ΠΑΛΥ ΤΣΑΜΠΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΩΝΤΑΙ,ΕΝΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.