Aνασχηματισμό των ιδεών και των πολιτικών, όχι μόνο των προσώπων
28/05/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Aνασχηματισμό των ιδεών και των πολιτικών, όχι μόνο των προσώπων

Κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα ανατροπής της υπάρχουσας πορείας που έχει πάρει η χώρα

Τελικά είναι δύσκολο να ερμηνευτεί το μήνυμα των εκλογών. Ειδικά από ορισμένους οι οποίοι έχουν μάθει στα εύκολα, στους βυζαντινισμούς, στην ίντριγκα και στην παραπολιτική. Και το λέμε αυτό επειδή τις τελευταίες ώρες έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Προσέξτε: Ο ανασχηματισμός προσώπων κι όχι ιδεών, πολιτικών, διαφορετικής αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα ανατροπής της υπάρχουσας πορείας που έχει πάρει η χώρα. Κι ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε αναταραχή και πιέζει τη Μέρκελ για μείωση της λιτότητας, στην Αθήνα –και μάλιστα απουσία του Αντώνη Σαμαρά- κάποιοι παίζουν τις «μουσικές καρέκλες». Άλλοι προβάρουν ήδη υπουργικά κοστούμια και άλλοι κάνουν διαρροές για το ποιον θα ήθελαν στο ένα υπουργείο και ποιον στο άλλο.

Πρόκειται περί σοβαρού λάθους που κάνει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διότι με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες θα καεί και το χαρτί ενός ριζικού ανασχηματισμού. Και δείχνουν τα δύο κόμματα να μην αντιλαμβάνονται ότι ο ελληνικός λαός τους έστειλε το ραβασάκι για να το διαβάσουν κι όχι απλά για να κάθονται να το κοιτάζουν.

Όμως αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και αν η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει… Air Μπαχάλ, οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι, εντός κι εκτός Μαξίμου να σταματήσουν τις διαρροές, τις φήμες και τα ύπουλα παιχνιδάκια. Δεν το καταλαβαίνουν ότι κάνουν κακό τόσο στις αλλαγές που ζήτησε η κοινωνία και υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός όσο και στην ίδια την οικονομία. Χώρια που δίνουν ένα ακόμη πλεονέκτημα στον Τσίπρα και την παρέα του.

Μα είναι κατάσταση αυτή όλη την Τρίτη να ασχολείται όλος ο τύπος και το διαδίκτυο με το αν θα φύγει ή θα μείνει ο Στουρνάρας; Κατ’ αρχάς όλοι συμφωνούν ότι δομικός ανασχηματισμός χωρίς να φύγει ο εκάστοτε τσάρος, δεν είναι δομικός. Αλλά δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι τις επόμενες 15 ημέρες ο κ. Στουρνάρας, όπως και άλλοι υπουργοί, έχουν κρίσιμα ραντεβού για την οικονομία αλλά και για την ελληνική Προεδρία. Πρέπει, λοιπόν, να σταθμιστούν πολλά πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, όπως και η απόφαση για την αντικατάσταση του διοικητή της ΤτΕ. Ωστόσο, πρόκειται για απόφαση του ίδιου του Σαμαρά, έστω και με μικρή βοήθεια από τον Βενιζέλο. Δεν είναι κουβέντα καφενείου για να κάνουμε κουτσομπολιά, ούτε για να βρουν κάποιοι ευκαιρία να χτυπήσουν τον Στουρνάρα καλύπτοντας τη δική τους ανεπάρκεια.

Και είναι πολύ ανόητο από την άλλη να γίνεται όλη αυτή η διαρροή για το ποιος θα φύγει και ποιος θα μείνει. Ακούμε ότι για το Οικονομικών ετοιμάζεται πότε ο Μητσοτάκης, πότε ο Βορίδης, πότε ο Παπασταύρου.

Διαβάζουμε –έπειτα από διαρροές κύκλων φυσικά- ότι φεύγει ο Αδωνις, ο Βρούτσης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αρβανιτόπουλος κ.λπ. Και ταυτόχρονα ότι ήδη πήγαν στον… ράφτη για ανανέωση κοστουμιών οι Αρης Σπηλιωτόπουλος, οΓ. Κουμουτσάκος, ο Γ. Ιωαννίδης, ο Στ. Καλαφάτης. Όσοι δηλαδή εκτέθηκαν στον αυτοδιοικητικό στίβο αλλά δεν εξελέγησαν.

Στα κοστούμια των διάφορων σεναριογράφων χωράνε επίσης οι Λοβέρδος και Αηδόνης που όλο επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ κι όλο ανεξάρτητοι μένουν. Και τι δεν έχουμε ακούσει επίσης. Θα φύγει και ο Αθανασίου και ο Δένδιας και ο Χατζηδάκης και θα έρθουν που θα δώσουν άνεμο… ανανέωσης στην κυβέρνηση.

Αλλά τελικά αν το σχέδιο κάποιων κύκλων είναι απλά να κάνουν διαρροές και να κόβουν αντιδράσεις τότε είναι μακριά νυχτωμένοι από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Ωραία, λοιπόν, να αλλάξουν όλοι. Να πάνε σπίτια τους και να έρθουν άλλοι. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές; Όχι βέβαια. Άλλωστε η πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία διετία, επιτυχημένοι με πολλά λάθη για πολλούς, αποτυχημένη πλήρως για άλλους, ανήκει σε όλη την κυβέρνηση και όχι στον κάθε υπουργό.

Ο κόσμος απαίτησε (και χτύπησε ολόκληρη καμπάνα μάλιστα) στροφή σε πιο κοινωνικές πολιτικές οι οποίες θα δώσουν νέα πνοή στη χώρα. Ζήτησε άρση των αδικιών, όχι μόνο με ευκαιριακά 500άρικα ως βοήθημα στους φτωχούς αλλά με πολιτικές που θα μας βγάλουν οριστικά από την κρίση. Απαίτησε περισσότερη δουλειά στον τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας, καλύτερη υγεία και παιδεία, φθηνότερα φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Είναι αδιάφορο στον ελληνικό λαό ποιος θα είναι ο υπουργός. Την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης ζητά και την αναγέννηση του οράματος και της ελπίδας.

Προσφέρουν, επομένως πολύ κακές υπηρεσίες στην πατρίδα όσοι το μόνο που κάνουν είναι να μιλάνε πίσω από τις κουρτίνες, να επιτίθενται ύπουλα σε ανθρώπους που έτρεξαν όλο αυτό τον καιρό το κυβερνητικό έργο. Όσοι δίνουν παραπολιτικά και διαρροές σε εφημερίδες και sites και όσοι πλασάρουν συγκεκριμένους υποψήφιους υπουργούς. Ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται και είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού πότε θα τον κάνει. Μέχρι τότε ας κυριαρχήσει η ταπεινότητα, η αυτοκριτική και ο σχεδιασμός για το μέλλον της χώρας.

Όπως λένε κάποιοι, στην πολιτική δεν παίζουν, ανακατεύουν μόνο την τράπουλα. Αν αυτό θέλει τώρα η κυβέρνηση θα έχει κάνει ένα τραγικό και ασυγχώρητο λάθος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΘΕΟΦΙΛΟΣ avatar
  ΘΕΟΦΙΛΟΣ 28/05/2014 07:38:03

  Συγχαρητήρια για την προσέγγιση. Μακάρι σ αυτή τη χώρα να υπάρξει σοβαρότητα και όχι παιχνίδια με δημοσιογραφίσκους και άλλους παραγοντίσκους μωροφιλόδοξους. Άσχημο ακούγεται να γίνεται συμφωνία με όσους εκτίθενται αυτοδιοικητικά και καταποντίζονται. Εφόσον αποτυγχάνουν να βγουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες πως μπορεί να είναι ικανοί να καταλάβουν υπουργικό θώκο?Φρένο στο θράσος και στις απαιτήσεις Βενιζέλου. Αλίμονο το 9% να πανηγυρίζει επειδή δεν έγινε 4%.Τιμείστε τους βουλευτές που έχουν υποστεί τα πάνδεινα την τελευταία διετία ως αφανείς εργάτες που όρθωσαν το ανάστημά τους στο λαϊκισμό και στον παραλογισμο και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις αυτή την κυβέρνηση αν και έμειναν μόνοι και δεν στηρίζονταν από τους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχαν εξαφανιστεί για να μην επωμιστούν και χρεωθούν τις αντιδράσεις του κόσμου..Άοκνοι εργάτες σε επαφή με το λαό, με προσφορά και συνείδηση να τιμηθούν και να προωθηθούν και όχι δήθεν, τζάκια και γλείφτες που κινούνται στα πέριξ του μαξίμου άκαπνοι ,άοσμοι και πριμοδοτημένοι. Απόλυτη αλλαγή στις οργανώσεις και στο κόμμα με αποπομπή αυτών που παίζουν προσωπικά παιχνίδια και που δεν έβαλαν πλάτη στις εκλογές. Αλίμονο να βγαίνει η Σπυράκη ως πασοκικό προϊόν πρώτη στις Ευρωεκλογές και να μην υποστηρίζονται υποψήφιοι που έδωσαν την ψυχή τους στη Νέα Δημοκρατία. Σε λίγο θα επαναφέρουμε τους ναφθαλινούχους Καμένο,Πολύδωρα,Ζώη και Νικολόπουλο και θα τους ανταμείψουμε κιόλας

 2. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 28/05/2014 09:07:29

  Συμφωνώ με το άρθρο. Αλλαγή πορείας και όχι εναλλαγή προσώπων. Όχι σε αυτό που συνηθίζει να λέει ο λαός "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς". Να αλλάξει το κλίμα και στους πολίτες ρε αδελφέ , να δούμε πιο αισιόδοξα τα πράγματα , να χαμογελάσουμε λίγο.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 28/05/2014 10:21:44

  “Χωρίς προετοιμασία, να είστε προετοιμασμένοι για την αποτυχία”, είχε πει ο τεράστιος Μπεν Φράνκλιν. “H Οργάνωση είναι ο μισός κερδισμένος πόλεμος” (maxim of marketing) Kαι το ερώτημα των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων εξακολουθεί να είναι: ήταν η Νέα Δημοκρατία προετοιμασμένη και οργανωμένη για ν’ αντιμετωπίσει έναν ασύμμετρο, ένα πρωτοφανή και πολυμέτωπο πόλεμο από τους “ειδήμονες”* που πατρονάρουν το κόμμα του μειρακίου; Το εκλογικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι δεν ήταν. Όλοι εμείς που ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία και αταλάντευτα στηρίζουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επειδή είναι ο μόνος πολιτικός ο οποίος μπορεί να μας βγάλει οριστικά από τα μνημόνια, λέμε: έχουμε αφόρητα κουραστεί με τους αραχτούς των signé γραφείων οι οποίοι, δίχως ίχνος ντροπής και αυτοκριτικής, τον υπουργό ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα κατηγορούν ακόμα και χρεώνουν για τη πτώση του εκλογικού αποτελέσματος της ΝΔ. Που ήταν όλοι αυτοί οι άνετοι, τη Κυριακή της 25ης Μαΐου 2014; και ΤΙ ακριβώς έκαναν για ν’ αποτρέψουν το αρνητικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα; Γιατί οι κύριοι, αυτοί, ηθελημένα; λησμονούν, ότι ο κ. Στουρνάρας από 3 (τρία) πολιτικά κόμματα είχε κληθεί ν’ αναλάβει την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού ΥΠΟΙΚ, όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν κυριολεκτικά, στο ναδίρ. Αποστρεφόμαστε την ανυπακοή στον Αρχηγό, τους νεοδημοκράτες αυτόκλητους υπεράνω, τις βυζαντινού τύπου ίντριγκες, τα καπετανάτα και τα πασαλίκια που άπλωσαν και ρίζωσαν ρίζες βαθιές στα σωθικά της Νέας Δημοκρατίας και δεν την αφήνουν ελεύθερα ν’ ανασάνει. Και ναί μεν, ωραίο το μπούστο με γούστο, όμως “οι χαρισματικές”, καλό θα ήταν να θυμούνται ότι αμοίβονται με χρήμα δημόσιο και οφείλουν να είναι προσεκτικές και αποτελεσματικές στο Έργο που τους έχει ανατεθεί. Και το λέμε αυτό, επειδή, αν δεν υπήρχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός “να τρώει σίδερα” για να φέρει στην Ελλάδα ξένες επενδύσεις και τα μεγαλύτερα του κόσμου κρουαζιερόπλοια: αμφίβολο κατά τη γνώμη μας, αν (η μέχρι πρόσφατα απαξιωμένη) Ελλάδα, θα έχαιρε της παγκόσμιας τουριστικής και όχι μόνο, προβολής και αναγνώρισης τις οποίες, αξιοκρατικά και με τις θυσίες μας, η σημερινή Ελλάδα δικαιούται και απολαμβάνει.
  * Όταν ο καταστροφέας Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς συνείδηση, χωρίς πυξίδα και σκοπό, ως τουρίστας αυτός και οι παρατρεχάμενοι, οι μονίμως πεινασμένοι και με αδυναμία στα "5στερα!!! Ξενοδοχεία του Κόσμου" “σοφοί του”, έκαναν τον γύρο του κόσμου, με corporate jet και κόστος ΜΟΝΟ για τα καύσιμα €7,000/hr (εφτά χιλιάδες Ευρώ ανά Ώρα!) (τιμές 2010), χρεώνοντας τους Έλληνες εξαθλιωμένους φορολογούμενους, βεβαίως. Και ο οποίος αμετανόητος και μέχρι σήμερα ατιμώρητος Γιώργος Ανδρέας Παπανδρέου από το Λας Βέγκας δεν πρόλαβε ν’ αδειάσει τις βαλίτσες του, και σήμερα, στο Βερολίνο βρίσκεται, σ’ ένα από τα κορυφαία Γερμανικά Πανεπιστήμια “Hertie School of Governance Berlin” (news 247 Μάϊος 27 2014 @16:26) «"Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, προχωρά σταθερά. Ήδη από το 2009 δρομολογήσαμε τις αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες, χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, αποδίδουν. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε επιτύχει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συνέδριο της "Hertie School of Governance", στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.» Γνώμη μας είναι ότι, ο ορκισμένος της Ελλάδας εχθρός, Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω συνεχών απουσιών, επειγόντως χρειάζεται να εκπέσει της βουλευτικής του ασυλίας. Ήδη, 60 (εξήντα!) αστακωμένοι επί αμοιβή! τον λαοφιλή, φυλάνε. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε πολιτικοί, ούτε αυτόκλητοι ειδήμονες είμαστε. Εργαζόμενοι και φορολογούμενοι πολίτες που αγαπάμε τη πατρίδα και το κόμμα μας είμαστε. Και ό,τι πιστεύουμε, αδεία Antinews.gr, με το χέρι στη καρδιά μας το υπογράφουμε.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 28/05/2014 14:11:59

   “Παπανδρέου: Να είμαστε ανοιχτοί σε πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ" MSN Eιδήσεις/ Πολιτική | Τετάρτη, 28 Μαΐου, 2014 @09:42 Τι λέει για τις Κάννες και την άνοδο της ακροδεξιάς - Θετικός σε μελλοντικές συνεργασίες Κεντροαριστεράς με Αριστερά Έτοιμος να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δηλώνει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετέχει σε διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο με θέμα την κυβερνητική διαχείριση στην Ευρώπη μαζί με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ και τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό ΜάριοΜόντι. Δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ και άνοδος της ακροδεξιάςΤόσο κατά τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε στο συνέδριο, όσο και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην Deutsche Welle, ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς.
   Όπως υποστήριξε, πρόκειται για ένα «ιδιαίτερα ανησυχητικό» φαινόμενο, για το οποίο υπάρχουν όμως συγκεκριμένες αιτίες. Ως τέτοιες υπέδειξε, μεταξύ άλλων, τη συνεχή μείωση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών ως συνέπεια της προσπάθειας της ΕΕ να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες. Και πρότεινε, αντί να μπει σε αυτή την «κούρσα» η ΕΕ, να επενδύσει στην παιδεία και στην έρευνα και να ανταγωνιστεί με γνώμονα την ποιότητα και τις αξίες της.
   Στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς συνέβαλε όμως και ο τρόπος λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε σχετικά: «Είναι οι αδυναμίες της ΕΕ να αντιμετωπίσει με συλλογικό τρόπο μεγάλα ζητήματα, τις οποίες βεβαίως εκμεταλλεύονται με έναν τρόπο που δεν δίνει λύσεις, δυνάμεις όπως της ακροδεξιάς. Γιατί αυτό που εκείνοι προτείνουν είναι η επανεθνικοποίηση της ΕΕ. Ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η ενδυνάμωσή της και η μεγαλύτερη συλλογική αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων.» Ευθέως ο Γ. Παπανδρέου θέτει θέμα δημοκρατίας στην ΕΕ. Όπως εξηγεί, οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από αυτήν όχι μόνο λόγω των πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων συμμετοχής στο όλο εγχείρημα της ΕΕ. Το αίσθημα της αποξένωσης τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ένα στενό κύκλο. Προηγουμένως, μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την Κομισιόν ως «πάρα πολύ αδύναμη», εκτίμησε ότι το Ευρωκοινοβούλιο παρά το ότι αναλαμβάνει «σημαντικές πρωτοβουλίες» δεν δίνει την εντύπωση ότι πετυχαίνει κάτι και εξέφρασε αμφιβολίες, σύμφωνα με τη δική του εμπειρία, για το ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πράγματι το όργανο που αποφασίζει για τα σημαντικά θέματα. «Τα Συμβούλια ήταν τελικά [...] απλώς η Γερμανία και οι φίλοι της που συναντιούνταν πριν από το Συμβούλιο και που κατόπιν έρχονταν με έτοιμη την απόφαση, που βέβαια ήταν προσαρμοσμένη στη γερμανική άποψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Συνεργασία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς Κληθείς από τη Deutsche Welle να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα κι αν οδηγούν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά καταρχήν αρνητικά.

   «Το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που δεν προκαλεί ανάγκη άμεσης προσφυγής σε εθνικές εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μηνύματα και ότι δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι σαν ένα προοδευτικό κίνημα η δημοκρατική παράταξη πρέπει να θέσει μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη δομή ενός ακόμα πελατειακού συστήματος, κατεστημένων που ακόμα κυριαρχούν και επηρεάζουν αποφάσεις και την πολιτική ζωή του τόπου». Όπως εκτιμά, αυτή η δομή είναι η «ρίζα» για την κακή διαχείριση του φυσικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, που οδήγησε την Ελλάδα στα ελλείμματα και στα χρέη. Σε ερώτηση κατά πόσο θα ήθελε να συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς που υπέστη συρρίκνωση των δυνάμεών της ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά ως εξής: «Έχοντας μια πορεία μέσα σ΄ αυτόν τον χώρο, αγώνων και προσπαθειών, είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλω και να βοηθήσω ώστε αυτός ο χώρος να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και να έχει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».

   Δεδομένου ότι πολλοί παλιοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν πλέον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό το κόμμα κατάφερε να συγκρατήσει το εκλογικό του αποτέλεσμα και ότι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει και μελλοντικά να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό λόγο, ρωτήσαμε τον πρώην πρωθυπουργό σχετικά με τις πιθανότητες μιας κυβερνητικής συνεργασίας Αριστεράς-Κεντροαριστεράς. «Να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως λένε. Δηλαδή, το βασικό είναι τι πρέπει να γίνει στη χώρα μας: Μια προοδευτική, δημοκρατική πλατφόρμα των αλλαγών, των συγκρούσεων που πρέπει να γίνουν με νοοτροπίες και πρακτικές, των πολιτικών που θα φέρουν μια σωστή, χρηστή διοίκηση και αναπτυξιακή πορεία. Πάνω σε αυτές τις αρχές και βάσεις ενός σοβαρού προγράμματος να είμαστε ανοιχτοί σε πιθανές συνεργασίες για το μέλλον», ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου

   Σχέδια για Grexit και δημοψήφισμα Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη συζήτηση για τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε του είχε παρουσιαστεί προσωπικά ανάλογο σχέδιο στο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Αναφορικά με την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τότε, εμφανίστηκε βέβαιος ότι σε περίπτωση που θα είχε διεξαχθεί, μια μεγάλη πλειοψηφία θα απαντούσε θετικά στο ερώτημα της κυβέρνησης, εάν «θα πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα της προσαρμογής».

   «Πιθανώς αυτό το πρόγραμμα να μην χρειαζόταν καν», εκτιμά ό πρώην πρωθυπουργός. Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν επιδείξει το 2010 την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που επέδειξαν προς το τέλος του 2012, τότε πιθανώς να είχαν «καλμάρει» οι πιέσεις των αγορών έναντι της Ελλάδας.

   Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο αιφνιδίασε στις Κάννες τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ με την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι τους είχε ενημερώσει έγκαιρα, δηλαδή πριν από το Συμβούλιο Κορυφής. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «η ιστορία θα γραφτεί κάποια στιγμή με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες». Πηγή: Deutsche Welle

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ η Dimi 28/05/2014 15:13:14

    G-Pap = Της Ελλάδας ο Builderberg. Συνέλληνες, ας Αφυπνιστούμε!

 4. ΓΙΑΝΝΗς ΟΙΚΟς avatar
  ΓΙΑΝΝΗς ΟΙΚΟς 28/05/2014 11:42:48

  Μας ήρθε από εκεί που δεν το περιμέναμε. Πώς να διαφωνήσει κανείς; Κύριε Σαμαρά; Ιδού η είδηση: "Η νέα Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναλύοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει, αποκάλυψε τα πρώτα της σχέδια για την Περιφέρεια Αττικής μετά την εκλογή της. Μιλώντας στην εκπομπή "360°" του ALPHA τόνισε πως τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα πάνε σε νεανική επιχειρηματικότητα. «Φεύγουμε από τη λογική δρόμοι και γέφυρες, τη λογική των υποδομών, παρόλο που ακόμη δεν έχουμε τις απαραίτητες υποδομές», είπε χαρακτηριστικά".

  • ΝΙΚΟΣ Π avatar
   ΝΙΚΟΣ Π @ ΓΙΑΝΝΗς ΟΙΚΟς 28/05/2014 13:09:50

   η δουλεια της περιφερειας δεν ειναι να μοιρασει ρουσφετακια "νεανικης επιχειρηματικοτητας "δηλ καφε σουβλατζιδικα μινι μαρκετ κλπ που θα κλεισουν τα περισσοτεραμετα απ[ο λιγο οι δρομοι και οι γεφυρες ειναι δουλεια της περιφερειας οι υποδομες πανε το τοπο μπροστα και ειναι κι αιτια για θεσεις εργασιας δρομοι συγχρονοι σημαινει και ασφαλεια ακι ταχυτητα μεταφορων και οικονομια ,απο λαικισμο χορτασαμε

   • ΓΙΑΝΝΗς ΟΙΚΟς avatar
    ΓΙΑΝΝΗς ΟΙΚΟς @ ΝΙΚΟΣ Π 28/05/2014 13:24:48

    Οταν μας πάρουν τα "σώβρακα" και στην εφαρμοσμένη πολιτική, θα ξυπνήσουμε, πού θα πάει;

   • ΓΙΑΝΝΗς ΟΙΚΟς avatar
    ΓΙΑΝΝΗς ΟΙΚΟς @ ΝΙΚΟΣ Π 28/05/2014 13:27:38

    ...και κάτι ακόμα. Δεν προβλέπονται επιχορηγήσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναφέρεις.

 5. Artisan avatar
  Artisan 28/05/2014 13:03:24

  Μία σημείωση. Δεν μπορεί από τη μία να προτείνεις ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή και από την άλλη να βάζεις βουλευτές για υπουργούς στον επόμενο ανασχηματισμό. Θα είναι υποκριτικό, και θα δείχνει ότι δεν πιστεύεις τις προτάσεις σου. Ελπίζω λοιπόν, ο ανασχηματισμός να είναι άξιος των προσδοκιών.

 6. Διογένης avatar
  Διογένης 28/05/2014 16:01:33

  Προσωπικά δεν έχω υψηλές προσδοκίες από τον ανασχηματισμό. Όμως είναι η τελευταία ευκαιρία του Σαμαρά να πολιτευτεί όπως κατά βάθος ο ίδιος επιθυμεί. Στην πρώτη κυβέρνησή του είδαμε πολλούς και διάφορους που εμφανώς ήταν πρόσωπα για την τήρηση ισορροπιών. Θα δούμε και τώρα. Υποτίθεται ότι ο Άρης παραιτήθηκε από βουλευτής για να ενισχύσει μια υποψηφιότητα χωρίς ελπίδα, όταν άλλα μεγαλοστελέχη αρνούνταν να εκτεθούν στη μάχη της Αθήνας, θα τον αφήσει τώρα χωρίς ένα υπουργειάκι; Όμως αν όλα θυσιάζονται χάριν τέτοιων ισορροπιών, πώς θα φτιάξει ο Σαμαράς μια κυβέρνηση λειτουργική, μια κυβέρνηση που να κάνουν και οι άλλοι δουλειά και όχι μόνον ο ίδιος με έναν πυρήνα συνεργατών; Να το ρωτήσω ευθέως: Θα είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης σε αυτήν την κυβέρνηση; Υποτίθεται ότι φεύγει/μετακινείται ο Δένδιας. Γιατί να μην γίνει Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ο Φαήλος; Ξέρουμε κανέναν καλύτερο; Ας λυσσάνε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι για "ακροδεξιούς" κλπ. Ξέρουμε ότι ο Φαήλος θα συμμαζέψει την λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα με καλό πολιτικό αισθητήριο, δηλαδή, χωρίς υπερβολές που θα στοιχίσουν πολιτικά στην κυβέρνηση. Γιατί λοιπόν να μην τον βάλει; Έχει κάποιον καλύτερο; Νομίζω όμως ότι δεν θα τον βάλει. Γιατί πολύ απλά το πολίτευμα της Ελλάδας είναι ολιγαρχία και ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει περιορισμένο εύρος κινήσεων. Πρέπει να κάνει χατήρια, να κρατήσει ισορροπίες, να χαϊδέψει αυτιά και τσέπες. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Εδώ όλη η ΝΔ με μόνη εξαίρεση τον Σαμαρά έβαζε πλάτες στον Μαρινάκη και αποτασσόταν τον νυν δήμαρχο Πειραιά και παλαιότατο στέλεχος της ΝΔ. Αλλά και ο "κυρίαρχος λαός", υπνωτισμένος από το όπιο του "Θρύλου", ψήφισε τον ολιγάρχη έναντι του πολιτικού. Σε ποιον να βασιστεί λοιπόν κανείς για να πει "ναι, θα κάνω παιχνίδι εναντίον της ολιγαρχίας"; Στον κυρίαρχο λαό; Πολύ επισφαλής επιλογή... Από την άλλη, αν δεν προσπαθήσει αυτή τη φορά να κάνει μια στοιχειωδώς σωστή κυβέρνηση, το παιχνίδι θα το χάσει. Με μαθηματική ακρίβεια. Έλλειψη αυτοπεποίθησης, τάση για σπασμωδικές κινήσεις, ίχνη κομματικού πανικού (π.χ., η συζήτηση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών), αυτό είναι το κυρίαρχο που αποπνέει η ΝΔ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ένα αποτέλεσμα που τείνει να χωρίσει τον χρόνο πολιτικά και να βάζει τη ΝΔ αντιμέτωπη με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της κοινωνίας, διαγράφοντας το πού βρισκόμασταν τον Ιούνιο του 2012 και διαγράφοντας τις υπεράνθρωπες πρωθυπουργικές προσπάθειες για αλλαγή από την πορεία καταστροφής, οι οποίες αντί να επιβραβευθούν, κατακρίθηκαν. Ναι, ήταν άδικο το αποτέλεσμα της Κυριακής. Αυτό δεν είδα κανέναν να το λέει. Μόνον για "μηνύματα" και για διορθωτικές κινήσεις. Δεν έχουμε καταλάβει ότι ο λαός άγεται και φέρεται. Προσπαθούμε να του κάνουμε τα χατήρια, αλλά αυτός παίρνει τα χατήρια και μετά κάνει το δικό του. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα άγεται και θα φέρεται ο λαός, όχι λαϊκιστικά, αλλά με την αξιοσύνη του ηγέτη, που πρόθυμα θα τον ακολουθήσει μετά ο κόσμος. Αν όμως ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να βάλει τον Φαήλο Κρανιδιώτη υποψήφιο ευρωβουλευτή, είναι δυνατόν να τον βάλει υπουργό; Διότι μπορεί να παραιτήθηκε μόνος του ο Φ. Κρανιδιώτης από υποψήφιος ευρωβουλευτής, όμως αν του έλεγε ο Σαμαράς "θα μείνεις υποψήφιος θες-δεν θες", τι θα έκανε, θα παραιτούνταιν; Δεν την στήριξε την υποψηφιότητα όσο έπρεπε, δεν θα τον βάλει τώρα ούτε Υπουργό. Κι όμως. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει την φθορά, για κάνει το "άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά" θα είναι να κυβερνήσει όπως θέλει. Αν το κάνει, όλοι στο τέλος θα βγουν υπέρ του και μαζί του. Και οι ολιγάρχες. Αν δεν το κάνει, θα σέρνεται πίσω τους. Να θυμηθούμε ότι λίγο καιρό πριν την κυβέρνηση Παπαδήμου είχε βγει ο Βαρδινογιάννης, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, και με δημόσια δήλωσή του ζήτησε από τη ΝΔ και τον Σαμαρά να συμπράξουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το είχαμε/έχουμε ξαναδεί αυτό; Θα μπορούσε ο Σαμαράς να τους έχει όλους αυτούς στα πόδια του. Να πει τότε "δεν συμπράττω σε τίποτα, θέλω εθνικές εκλογές και κανονίστε να μου δώσετε αυτοδυναμία και κανονίστε με τον Βενιζέλο και όποιους άλλους νομίζετε να πέσει τώρα ο καταστροφικός ΓΑΠ". Να πήγαινε σε εκλογές που θα του έδιναν ποσοστά 1974, προκειμένου να διαπραγματευτεί μετά πανίσχυρος με τη Μέρκελ το PSΙ και ό,τι άλλο χρειαζόταν με τους όρους που θα εξυπηρετούσαν την Ελλάδα. Ούτε ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε, ούτε ΑΝΕΛ, ούτε θα χάναμε πολύτιμο χρόνο με διπλές εκλογές μέσα στο 2012 κλπ. Και θα είχε κρατήσει η ΝΔ και ο Σαμαράς ένα πολιτικό κεφάλαιο που θα μπορούσε να συντηρήσει μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και όχι να βολοδέρνει μεταξύ 18,8% και 29,7%. Όλα αυτά, επειδή ο ίδιος δεν τολμά να πολιτευτεί όπως γνωρίζει καλά ο ίδιος. Είναι όμως πιο ισχυρός από όσο νομίζει. Και αν κινηθεί προσεκτικά, θα αποφύγει όλες τις κακοτοπιές και τις παγίδες. Και θα υλοποιήσει το πολιτικό του όραμα. Είναι η μόνη του ελπίδα για επιβίωση. Αλλιώς, θα έχει την κακή τύχη των προηγούμενων, αναλώσιμων για την ολιγαρχία της χώρας πολιτικών ηγετών μικρού βεληνεκούς...

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Διογένης 28/05/2014 16:24:56

   Συμφωνώ Διογένη με το πνεύμα σου. Νομίζω ότι είναι η κρίσιμη ώρα, που επιβάλει τα υπουργεία να στελεχωθούν με τις βέλτιστες επιλογές ανθρώπων. Μάλλον στενεύουν τα περιθώρια για οτιδήποτε λιγότερο. Από όσο τον έχουμε διαβάσει (πολύ), ο Φαήλος θα ήταν μια έξυπνη και σωστή επιλογή στην Εθνική Άμυνα.

 7. airman avatar
  airman 28/05/2014 17:49:56

  Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Τόσο απλά!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ airman 28/05/2014 21:19:44

   Σωστός.

 8. Lamda avatar
  Lamda 28/05/2014 19:32:42

  Καλά όλα αυτά αλλά οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν έρευνες μέσα στο Αιγαίο μας (ΑΟΖ, ΕΧΥ, κλπ) δυτικά των νησιών μας, ξυπνήστε!! Τελεσίγραφο στους Τούρκους ότι αν κάνουν έρευνα θα είναι πολεμική πράξη εναντίον μας, να δοθούν επιτέλους κανόνες εμπλοκής (αρκετά παίζουμε σαν παιδάκια στο Αιγαίο μας) Βάλτε τον Φαήλο υπουργό Άμυνας και τον Βορίδη εσωτερικών χωρίς να φύγουν οι πετυχημένοι (Άδωνις, Δένδιας).

  • MantisKalhas avatar
   MantisKalhas @ Lamda 30/05/2014 22:59:48

   και το μητσοτάκη στο υποικ

 9. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 29/05/2014 10:52:47

  "βυζαντινισμούς" προσβάλλεται το Βυζάντιο αγαπητέ Φάκτορα. διήρκεσε 1000+ χρόνια, όχι αστεία... σκέψου τα θα λένε και τι θα θυμούνται για την εποχή μας μετά από 500 χρόνια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.