#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/09/2013 15:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Aναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεωνΗ αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων της προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απήυθηνε πρόσκληση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφτεί την Ελλάδα κατά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας .

Η κ. Ματβιένκο επέδωσε στον κ. Σαμαρά προσωπικό μήνυμα του Βλ.Πούτιν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κ. Ματβιένκο ανέφερε πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρίες και εξέφρασε την κατηγορηματική βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτές τις επενδύσεις.

Επίσης είπε πως η Gazprom θα συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ενώ διατύπωσε τα παράπονά της για τη στάση των Ευρωπαίων.

Όπως εξήγησε, η ρωσική εταιρεία έχει δραστηριότητα παντού στην Ευρώπη και εκείνοι έχουν πρόβλημα αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα.

Επιπλέον σημείωσε ότι υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον και για τον ΟΣΕ, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της για τον αγώνα που κάνουν οι Έλληνες και είπε ότι κατανοεί τις δυσκολίες.

«Απαιτούν ανδρεία οι αποφάσεις που έχετε πάρει» φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να είπε στον πρωθυπουργό και εκείνος εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε πως είμαστε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την τιμή του φυσικού αερίου και η κ. Ματβιένκο σημείωσε πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση, ότι έχουν ήδη γίνει δύο γύροι συνομιλιών και πως μετά τον τρίτο γύρο ελπίζει να υπάρξει συμφωνία.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη στρατηγική-εταιρική σχέση με τη Ρωσία, ενώ υπενθύμισε πως το ΥΠΕΞ «χαιρέτισε ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των κ. Κέρι και Λαβρόφ, στη Γενεύη, ως βήμα για μια πολιτική λύση στο δράμα της Συρίας».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την κ. Ματβιένκο ως το κατάλληλο πρόσωπο για να δώσει μια μεγάλη ώθηση στις διμερείς εταιρικές σχέσεις και δεν έκρυψε τη χαρά του, που η Ελλάδα έχει μια φίλη του δικού της πολιτικού επιπέδου στη Ρωσία. Διαβεβαίωσε ακόμη πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. «για να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και μεταξύ Ε.Ε. -Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε όλα τα επίπεδα».Από την πλευρά της, η κ. Ματβιένκο, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για τη θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στα χρόνια που υπηρέτησε ως πρέσβειρα στην Ελλάδα και σημείωσε ότι από τότε η χώρα μας έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της.

«Αισθάνομαι πραγματικά φίλη της Ελλάδας και πραγματικά σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και στα ανώτερα κλιμάκια στη Ρωσία, οι οποίοι είναι ειλικρινείς φίλοι της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ματβιένκο.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην επέτειο των 185 ετών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, η ρωσίδα αξιωματούχος σημείωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαίνουσα επέτειο και παρατήρησε ότι η μακροχρόνια συνεργασία των δύο χωρών είναι δηλωτική των δεσμών που ενώνουν τους δυο λαούς ανά τους αιώνες.

Τόνισε δε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων, σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο και στοχεύουμε στην αναβάθμισή τους σε όλο το φάσμα που διέπει τις ελληνορωσικές σχέσεις», ενώ εκτίμησε ότι «έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας σε ένα άλλο επίπεδο».

Καταλήγοντας η κ. Ματβιένκο τόνισε ότι έχει εντολή από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και για τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και σε αυτό το πλαίσιο σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς του ρώσου ΥΠΕΞ κ. Λαβρόφ, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι αναμένει να συναντηθείτε εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη», κατέληξε.

Στις 18:00 με την  ευκαιρία των εργασιών του Γ’ Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, που πραγματοποιούνται στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευ. Μεϊμαράκης και η κ. Ματβιέντκο θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Την Τρίτη στις 11:30 η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων όπου θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Αμέσως μετά, σε ειδική εκδήλωση θα βραβευθεί από τον κ. Μεϊμαράκη με το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο των επαφών της ρωσικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και η άκρη άκρη, έχει τη μέση της... avatar
  Και η άκρη άκρη, έχει τη μέση της... 16/09/2013 16:11:18

  Καιρός λοιπόν να προχωρήσετε πιό αποφασιστικά λοιπόν σύντροφοι, πολύ πιο πέρα από τα τρυφερά λόγια συμπάθειας και αγάπης! Έμπρακτα από εδώ και πέρα.

 2. BRAINRAIN avatar
  BRAINRAIN 16/09/2013 17:09:37

  Από φρου φρου κι αγάπες, χορτάσαμε! Κάτι άλλο;

 3. Σπορέας avatar
  Σπορέας 16/09/2013 20:08:32

  Έτσι κι αλλιώς οι Ρώσοι σαν επιχειρηματίες δεν λένε και πολλά πράγματα.
  Τους έκατσε η κέντα και μπορούσαν με καμιά 10αριά δις να πάρουν τη βάση της Πάφου.
  Το κλότσησαν και τώρα βουρλίζονται.
  Έτσι και εδώ, θέλουν τον ΟΣΕ αλλά μόνο πακέτο με τον ΟΛΠ και όλα αυτά θεωρητικά, χωρίς συμμετοχή σε διαγωνισμό.
  Το είχε πει παλιότερα ο Πάγκαλος (για άλλους), γίγαντες με μυαλό παιδιού.

 4. MCA avatar
  MCA 16/09/2013 22:42:21

  …...΄΄η ρωσική εταιρεία έχει δραστηριότητα παντού στην Ευρώπη και εκείνοι έχουν πρόβλημα αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα΄΄΄…...Μ αυτήν την δήλωση νομίζω λύθηκε το αίνιγμα για το ποιά ήταν η αιτία της αποχώρησης των Ρώσων από τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.

 5. Panos Styl avatar
  Panos Styl 16/09/2013 22:56:34

  Κακώς χάνει το χρόνο του ο Σαμαράς με τους Ρώσους. Μία με το ΔΝΤ που ψηφίζουν για να μην παίρνουμε χρήματα, δύο με το προηγούμενο φιάσκο της ΔΕΠΑ, τρία με το άδειασμα της Κύπρου, τέσσερα με τον Πούτιν να λέει πως η Ελλάδα δεν κάνει για επενδύσεις. Κανονικά, θα έπρεπε να μην τους δεχθεί. Ας κάνουν κάτι πρώτα και μετά βλέπουμε.

  • Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
   Δημήτριος ο Μυροβλύτης @ Panos Styl 17/09/2013 17:45:11

   Έχεις απόλυτο δίκιο, μόνο οι Γερμανοί θα μας σώσουν.

 6. γιώργος πιπερόπουλος avatar
  γιώργος πιπερόπουλος 17/09/2013 19:10:52

  Εάν αυτό συνέβαινε πριν την επίσκεψη του κ Σαμαρά στον λευκό Όίκο θα το καταλάβαινα, αλλά μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο και μετά την εντυπωσιακή διπλωματική κόντρα Obama Putin με αφορμή τα χημικά και την Συρία, ειλικρινά, αδυνατώ να το καταλάβω!..
  Αλλά μεταξύ μας ούτε τον κ Σαμαρά τον καταλαβαίνω ούτε την πολιτική του, εάν βέβαια έχει κάποιο πλαίσιο αναφοράς και δράσης...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.