#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2013 22:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Aνάκαμψη χωρίς ρευστότητα υπάρχει μόνο στο σινεμάTo Ελληνικό Πρόγραμμα είναι μία σύγχρονη εκδοχή αυτών που ο Πλάτωνας αποκαλούσε "ευγενή ψεύδη". Για να το αποδεχτείς πρέπει να ξεχάσεις το "τι είναι" και να εστιάσεις στο "τι στοχεύει". Δυστυχώς στην σύγχρονη εκδοχή του και ο στόχος του ήταν λάθος σχεδιασμένος.

Σχεδιάστηκε ένα πακέτo διάσωσης που στη λογική του περιείχε μία δομική αντίφαση, μεταξύ του στόχου της βιωσιμότητας που έπρεπε να εξυπηρετεί και της παραγόμενης, από τις πολιτικές του, ύφεσης που υπονόμευε (και οι σχεδιαστές του αυτό έπρεπε να το έχουν προβλέψει) τον ίδιο τον στόχο. Στη δική μας περίπτωση η αγχόνη ήταν ο ίδιος ο στόχος: επίτευξη χρέους/ΑΕΠ 120% έως το 2020 που στήθηκε πάνω σε μία κινούμενη άμμο ενός εξαρχής υπο-χρηματοδοτουμένου προγράμματος που σε κάθε δόση ανακάλυπτε και νέα χρηματοδοτικά κενά.

Εμείς αποδεχτήκαμε  αυτή τη λογική (εκόντες άκοντες ίσως δεν έχει πλέον σήμερα τόση σημασία) χωρίς καν να καταλάβουμε την παγίδα που θα έβαζε την Ελλάδα στη μέγκενη, χωρίς ασφαλιστικές βαλβίδες ανάπτυξης ή οριοθέτησης των μέτρων που θα μπορούσαν εκάστοτε να ζητηθούν και τέλος, χωρίς εγγυήσεις χρηματοδότησης των χρηματοδοτικών κενών που θα προέκυπταν εξαιτίας λανθασμένης εκτίμησης ή αδυναμίας συνέχισης της χρηματοδότησης από κάποιο από τα μέρη. Άφησαν την Ελλάδα μόνη της να πρέπει να καλύπτει όλα τα χρηματοδοτικά κενά που θα δημιουργούσε το πρόγραμμα, στο όνομα του κακού της παρελθόντος. Χωρίς ούτε μία βαλβίδα ασφαλείας έναντι μιάς σπατάλης του Ελληνικού ΑΕΠ που ξεπερνά ακόμα και τα ιστορικά όρια οικονομιών που βρέθηκαν σε αληθινό πόλεμο....

Ο χρόνος κύλησε, οι προβλέψεις έγιναν δεδομένα και τα δεδομένα τροφοδότησαν νέες προβλέψεις. Και όλες αυτές από όπου και εάν προέρχονται συγκλίνουν πλέον σε ένα συμπέρασμα. Δεν υπάρχει αύριο για την ελληνική οικονομία χωρίς ανάσχεση της ύφεσης. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάσχεσης χωρίς τροφοδότηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει μηχανισμός μετάδοσης ρευστότητας χωρίς πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα. Και δεν υπάρχει τέτοια πρόσβαση σήμερα πουθενά. Ούτε σε επίπεδο δημοσίου ούτε σε επίπεδο τραπεζών ούτε σε επιχειρήσεων. Και δεν θα υπάρξει έως τη στιγμή που θα επιλυθεί το μείζον: η βιωσιμότητα του χρέους μας. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα.

Όσο η διεθνής επενδυτική κοινότητα θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ασφαλή τροχιά βιωσιμότητας, οι επενδυτές θα απέχουν και οι αγορές θα "απεργούν". Τα κοράκια μόνο θα ψάχνουν για κουφάρια και κάποιοι αφελείς ή ονειροπόλοι θα φαντασιώνονται διψήφιες αποδόσεις... Θα προχωρά μία στις πέντε αποκρατικοποιήσεις και αυτή σε τιμές fire sales. Και σε καμία περίπτωση δεν είπαμε ότι εμείς τα κάνουμε όλα σωστά ή εν πάσει περιπτώσει προσεγγίσαμε τις αποκρατικοποιήσεις με τον απαιτούμενο επαγγελματισμό. Αλλά, είναι ένα πράγμα να προσπαθείς να πουλήσεις μέσα σε ένα χρηματοδοτήσιμο περιβάλλον και άλλο σε περιβάλλον ομίχλης.

Αυτός είναι ο γόρδιος δεσμός που καλείται να λύσει (;) να κόψει (;) η Κυβέρνηση. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι αδύνατον. Το μόνο που είναι αδύνατον είναι μία ανάκαμψη χωρίς ρευστότητα. Αυτό το έργο του creditless recovery (ανάκαμψη χωρίς ρευστότητα) τα σινεμά το παίζουν ως "επιστημονικής φαντασίας".....

However

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες avatar
  κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες 25/08/2013 23:20:32

  Η τρόϊκα δεν μας εμποδίζει
  α. Να βάλουμε 0% φορολογία στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες για 5 χρόνια
  β. Να επαναπατρίσουμε τα πλοία των εφοπλιστών με ειδικό καθεστώς φορολόγησης
  γ. Να ελέγχουμε το 25% των φορολογομούνεων για αποδείξεις και απόδοση ΦΠΑ
  (γιατρούς, δικηγόρους, διασκέδαση,ξενοδοχεία, εστίαση, κλπ) και όχι μισθωτους και συνταξιούχους

  Όσο και να παλέψει ο Γεωργιάδης με τους καρχαρίες των Νοσοκομείων, δεν φτάνει.

 2. Βασίλης Γιαννοπουλος avatar
  Βασίλης Γιαννοπουλος 26/08/2013 00:13:12

  Συμφωνώ απολύτως. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουν να καίγονται επιχειρήσεις, περιουσίες και άνθρωποι.

 3. tan avatar
  tan 26/08/2013 00:34:38

  Τι έγινε ρε παιδιά άρχισε να αρθρογραφεί ο Βαρουφάκης στο Antinews;

 4. el eternauta avatar
  el eternauta 26/08/2013 01:13:21

  καντο οπως αυτος.
  Δυσκολο σου ειναι? Οχι βεβαια.

  http://www.youtube.com/watch?v=PTCsK11Xetc

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/08/2013 08:16:40

  Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής.Για να καταλάβουμε τι έχει γίνει πρέπει να δούμε τι θέλουν οι Γερμανοί.Εκείνο που θέλουν λοιπόν είναι όχι όπως λέγεται να πάρουν κάτι αλλά να διασφαλίσουν την αξία του νομίσματός τους και αυτό γίνεται μόνο εάν οι χώρες με τις οποίες το έχουν κοινό δεν έχουν ελλείμματα και πληθωρισμό.Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο.Ο πλούτος τους προέρχεται από εξαγωγές σε όλο τον πλανήτη και η Ελλάδα είναι ασήμαντη.Είναι σημαντική μόνο ως παράδειγμα και πιθανή τρύπα υπονόμευσης του ευρώ που θέλουν να κλείσουν.
  Συνεπώς στόχος τέθηκε η εξάλειψη του ελλείμματος και Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της εξάλειψης αυτής.Το χρέος γιαυτούς ήταν δευτερεύον.Δεν είχαν πρόβλημα να το επιμηκύνουν και να το χρηματοδοτούν με διάφορους τρόπους.
  Οι προθέσεις τους κούμπωσαν με το νομισματικό μεγαλοιδεατισμό της πολιτικής ηγεσίας που έβαζε πάση θυσία πρώτο στόχο την παραμονή στο ευρώ.Για να γίνει αυτό ήσαν έτοιμοι να δεχθούν τα πάντα και τα δέχθηκαν.
  Και τώρα το ίδιο γίνεται.Οι Γερμανοί αρνούνται το κούρεμα όχι τόσο για τα λεφτά που θα χάσουν (αυτό λένε στο λαό τους) αλλά γιατί φοβούνται ότι απελευθρωμένη η Ελλάδα θα ξαναρχίσει τα ελλείμματα δανειζόμενη από τις αγορές και το πρόγραμμα εξαφάνισης του ελλείμματος θα πάει στράφι.
  Γιαυτούς το ιδανικό είναι μία κατάσταση ομηρίας όπου υπάρχει ένα μεγάλο χρέος που κάνει αδύνατη την έξοδο στις αγορές και υποχρεώνει σε δανειοδοτηση από τους ιδίους με τα χίλια ζόρια και παρακάλια και με μνημονιακούς όρους για να μείνει το έλλειμμα υπό έλεγχο.
  Δεν σκοπεύουν να μας αφήσουν ήσυχους όσο είμαστε στο ευρώ και δεν θα αφήσουν κανένα άλλο με τα διαφορα σύμφωνα σταθερότητας και χρυσούς κανόνες ισοσκελισμένου προυπολογισμού.Διαρκές μνημόνιο που κάνει πολλούς να υποψιάζονται διάφορα για κοιτάσματα κλπ αλλά η αλήθεια είναι πιο πεζή.
  Έλεγχος για να μη θιγεί η αξία του ευρώ είναι ο σκοπός και οι συνέπειες αδιάφορες.

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ ψυχραιμια 26/08/2013 10:04:26

   Έτσι ακριβώς. Και για τους μη διαπλεκόμενους Έλληνες αυτή είναι η μόνη επιλογή, μνημόνιο διάρκειας. Ούτως ώστε η επόμενη πολιτική γενηά, αλλά και η δικαστική και νομοθετική εξουσία, αλλά και η τέταρτη εξουσία να ξεχάσουν την τέχνη των ελλειμάτων.

  • George avatar
   George @ ψυχραιμια 26/08/2013 16:58:50

   Τα ελλείμματα έχουν τελειώσει και κάποια στιγμή θα το καταλάβουμε. Εντός Ευρώ με τρία haircuts (3ο=νέα ελάφρυνση) , συνολικό πάνω από 120% και seniority των κρατών/ΔΝΤ έναντι του ιδιώτη μόνο η ΕΚΤ μπορεί να σου αγοράζει κανά συμβολικό ομόλογο το χρόνο για να λες ότι είσαι στις αγορές. Εκτός Ευρώ, είτε έχεις κάνει συμφωνία με ΕΕ/ΔΝΤ , οπότε σου έχει απομείνει ένα εξωτερικό χρέος όσο αντέχεις να πληρώνεις και λίγο παραπάνω, είτε είσαι εκτός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Και στις δύο περιπτώσεις είσαι εκτός αγορών για credit. Η αμηχανία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος είναι ότι δεν μπορεί να φαντασθεί ένα άλλο τρόπο από το να ρίχνεις δανεικά στην αγορά για να υπάρξει ανάπτυξη.

 6. George avatar
  George 26/08/2013 08:37:12

  Για να υπάρξει credit πρέπει να πείσεις ότι είσαι βιώσιμος σαν οικονομία και όχι μόνο σε μία παράμετρο που είναι το δημόσιο χρέος. Και με haircut πάλι δεν θα υπήρχε credit μια και το μοντέλο είναι μη βιώσιμο. Υποτιμούμαι τις αγορές όπως το έκανε στο τέλος του 2009 ένας ΥΠΟΙΚ που νόμιζε ο αφελής ότι αν έπερνε το ok για το πρόγραμμά του από το ecofin, οι αγορές μόλις βλέπανε την σφραγίδα θα του έδιναν credit! Τα μνημόνια είναι ένα timeout από τις αγορές για να αλλάξει η χώρα, όχι η λύση του προβλήματός της. Οσο δεν αλλάζει απλά κάνει τον Σίσυφο. Για την ώρα δεν θέλουμαι να το καταλάβουμε. Λέγεται και denial of reality.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 26/08/2013 10:29:54

  Η πραγματική βόμβα κρύβεται στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία.
  Ο δημόσιος πλούτος φαγώθηκε απο ιδιώτες, κυρίως αστούς + μεσοαστούς, ελευθεροεπαγγελματικούς ή μεγαλο-μισθωτούς (υποφορολόγηση + φοροδιαφυγή 30 χρόνων, μαζί με διασπάθιση αποθεματικών - τερατώδη εφάπαξ στα 40, εθελουσιες έξοδοι κτλ).
  Το δημόσιο χρέος είναι ιδιωτικός πλούτος - σε ακίνητα και καταθέσεις, συσσωρευμένα.
  Προφανής η λύση, όλοι μας το λένε: Ανακτήστε τον δημόσιο πλούτο.

 8. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 26/08/2013 10:31:01

  Η ρευστότητα είναι παραχωμένη σε μπετά και σε μαγικά νησιά, πέρα απο τον Ατλαντικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.