#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/01/2012 14:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

70% πιθανότητες επιτυχίας στο PSI και 20% στην πτώχευσηΣε παιχνίδι για πολύ γερά νεύρα και δυνατούς παίκτες εξελίσσεται το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI)

Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, Κλέμενς Φούεστ, δηλώνει στο «Βήμα» ότι ένα «κούρεμα» κατά 50% δεν είναι αρκετό και πως η συμμετοχή σε αυτό θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, ακόμη κι αν προέκυπτε ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τον ίδιο η δήθεν εθελούσια συμμετοχή δεν ήταν πραγματικά εθελούσια, οι δανειστές εξαναγκάστηκαν σε αυτήν και αυτό προκάλεσε μεγάλη ανασφάλεια Το καλύτερο κατά την γνώμη του θα ήταν να δηλώσει η Ελλάδα πως δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. «Έτσι, θα μπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισμός», σημειώνει.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ με σειρά διαρροών προς τον αμερικάνικο και διεθνή Τύπο πιέζει για μεγαλύτερο κούρεμα το οποίο θα ξεπερνά και το 75% αγγίζοντας το 80%. Γεγονός που  θα σημάνει για την Ελλάδα πιστωτικό γεγονός δηλαδή άτακτη πτώχευση.

Η θέση του  ΔΝΤ βρίσκει σθεναρά αντίθετους τον Charles Dallara  και συνολικά τους εκπροσώπων των τραπεζών(IIF) οι οποίοι εμμένουν στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

BNP Paribas: Κοντά σε συμφωνία για το PSI

Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews έκθεση του ομίλου EXANE-  BNP PARIBAS εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει. Συγκεκριμένα το πρώτο σενάριο της έκθεσης δίνει 70% πιθανότητες να γίνει το PSI, αλλά να ακολουθήσουν πολλά πρόσθετα μέτρα αμέσως μετά. Οι πιθανότητες πτώχευσης κατά την ίδια έκθεση είναι 20% και 10% οι πιθανότητες να υπάρξει και πτώχευση και ευρωπαϊκό ντόμινο.

Την πληροφορία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, Μποντουάν Προτ, ο οποίος δήλωσε  ότι οι ιδιώτες επενδυτές της Ελλάδας βρίσκονται «πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τις ευρωπαϊκές αρχές και τους αντιπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Κατά τον ίδιο, ένα θετικό και γρήγορο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις θα αποτελέσει «έναν από τους παράγοντες που (θα μπορούσαν), στο ξεκίνημα αυτού του έτους, του 2012, να αποκαταστήσει τις προσδοκίες στην ευρωζώνη».

Ακύρωση του PSI προτείνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου


Την ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, υποστηρίζει στο μεταξύ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Αθανάσιος Ορφανίδης, σε σημερινό του άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times».

«Η ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Ορφανίδης, ο οποίος εντοπίζει λάθη στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις συνόδους κορυφής Οκτωβρίου 2010, Ιουλίου 2011 και Οκτωβρίου 2011 και υποστηρίζει την αναθεώρηση της απόφασης για το PSI, «η οποία έχει συμβάλει στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Ορφανίδης επιρρίπτει ευθύνη σε φορείς λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

«Η ακύρωση της απόφασης για την Ελλάδα θα ανέβαζε το κόστος χρηματοδότησης για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των άλλων κρατών της ζώνης του ευρώ», αναφέρει.

«Η αντιστροφή της απόφασης για το ελληνικό PSI θα ωφελήσει τη ζώνη τού ευρώ στο σύνολό της. Ένα 30ετές δάνειο στην Ελλάδα με χαμηλό επιτόκιο θα μπορούσε να συνοδεύσει την ακύρωση της απόφασης για το ελληνικό PSI, ώστε το κόστος χρηματοδότησης για τη χώρα να παραμείνει τόσο χαμηλά όσο προβλέπεται σήμερα», σημειώνει ο κ. Ορφανίδης.

«Το κλειδί είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, που είναι σημαντική για τις αγορές κυβερνητικού χρέους», καταλήγει στο άρθρο του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lornion avatar
  lornion 07/01/2012 15:24:56

  θα συμφωνήσω με τις απόψεις του Κύπριου Υπουργού.

 2. gregory the cat avatar
  gregory the cat 07/01/2012 15:29:57

  ενας διακανονισμος για 350 χρονια απο 1 δις το χρονο με 0% επιτοκιο και 50 χρονια περιοδο χαριτος. αυτο χρειαζομαστε.

 3. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 07/01/2012 16:09:55

  Μου αρέσει που η Λαγκάρντ κρατούσε πυροσβεστήρα στην φωτό.Αποκαλύφθηκε το ΔΝΤ.Προτείνει 80% κούρεμα και άτακτη πτώχευση.Φοβερή συνταγή επιτυχίας,απορώ που σας ''δαιμονοποιούν'' άλλα κράτη.Ο ελληνικός λαός σας ευχαριστεί

 4. Andreas avatar
  Andreas 07/01/2012 17:39:44

  Μπορειτε επισης να δειτε και μια διαφορετική προσεγγιση στο PSI που εχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα.
  http://andreaskoutras.blogspot.com/2012/01/psi.html

 5. factorx avatar
  factorx 07/01/2012 21:03:07

  Ανεπαρκές κρίνει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

  Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το περιοδικό εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους της χώρας και θεωρεί ότι θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της.

  Συγκεκριμένα, μεταξύ των επιλογών που διακρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι είτε η λήψη νέων μέτρων λιτότητας είτε η αύξηση της βοήθειας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της», αναφέρει σύμφωνα με το Der Spiegel το έγγραφο, διαφορετικά «οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου (σ.σ.:50%).

  Το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι στο έγγραφο του ΔΝΤ γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη διαρθρωτική προσαρμογή της χώρας μας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των φόρων και στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.