#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/10/2011 12:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

35%, 40%, 50%, να τ’ αφήσω;

Τελικά, οι καταθέσεις δεν είναι εγγυημένες;
Ξαφνικά εμφανίστηκαν στον κυριακάτικο τύπο όψιμες ανησυχίες αναφορικά με το ΤΕΚΕ (το περιβόητο ταμείο που εγγυάται τις καταθέσεις).   Αφορμή υπήρξε μάλλον η περιπέτεια της Proton Bank, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν και την αναγκαιότητα στήριξης της όποιας αξιοπιστίας τους έχει απομείνει. Σου λέει, μην καταρρεύσει ξαφνικά το σύμπαν και δεν έχουμε γράψει ούτε μια αράδα.  Γιατί μέχρι χθες υποτίθεται ότι ένα πλέγμα – φάντασμα κάλυπτε τις ελληνικές καταθέσεις.  Η παραδοχή αυτή στηρίζονταν σε εικασίες του τύπου:  Η ΕΚΤ (ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα) δεν πρόκειται να αφήσει έκθετες τις ελληνικές τράπεζες ή το ΤΕΚΕ είναι έτοιμο να αναλάβει δράση.  Ο πραγματικός λόγος είναι ότι αν κοιτάξετε προσεκτικά τις διαφημίσεις των εντύπων, θα αντιληφθείτε ποιος στηρίζει οικονομικά τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις των ΜΜΕ.

Εδώ στο antinews έχουμε εντοπίσει εδώ και έναν περίπου χρόνο τόσο την αδυναμία ρευστότητας της EKT, όσο και την ανεπάρκεια του ΤΕΚΕ και έχουμε ενημερώσει υπεύθυνα τους υποψιασμένους αναγνώστες μας για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν.  Και σήμερα γινόμαστε τραγικά επίκαιροι, καθώς, μετά τη ‘’διάσωση’’ της Proton, το ΤΕΚΕ απώλεσε το 1/3 των κεφαλαίων του.  Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί αν στη θέση της Proton βρεθεί π.χ. η Αγροτική (τυχαίο παράδειγμα).  Δε χρειάζεται να έχετε σπουδάσει στο Χάρβαρντ για να υποθέσετε τις συνέπειες:  Προφανώς το ταμείο δεν θα έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια.  Και πώς να τα βρει , αφού οι καταθέσεις υπολογίζονται σε 185 δις και το ΤΕΚΕ μετά βίας θα μπορούσε να συνεισφέρει τα 2 (δύο).

Έτσι απομένει η εικασία ότι τα απολεσθέντα κεφάλαια θα τα διαθέσει η ΕΚΤ.  Όμως από πουθενά δεν προκύπτει τέτοιος θεσμικός ρόλος της κεντρικής τράπεζας ή παρόμοια υποχρέωση που να προκύπτει από κάποια νομοθεσία και επιπλέον, αν υποθέσουμε ότι δημιουργείται ένας τρόπος, η ΕΚΤ επ’ ουδενί δεν διαθέτει αυτά τα κεφάλαια.  Απομένει λοιπόν ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος όμως δεν είναι σε θέση, όχι να εγγυηθεί τις καταθέσεις, αλλά ούτε να διαθέσει τα περίπου 800εκ που χρειάζεται άμεσα η κεφαλαιακή ενίσχυση της Αγροτικής, η οποία εδώ και μερικούς μήνες είναι μετέωρη, έπειτα από την παταγώδη αποτυχία της στα γελοία stress tests (δοκιμασίες αντοχής της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών)

35%, 40%, 50%, να τ’ αφήσω;

Με όλα αυτά τα πρωτόγνωρα να πετάνε σαν στούκας πάνω από τα κεφάλια μας, έχει δημιουργηθεί η απόλυτη σύγχυση και ο απόλυτος πανικός γύρω από το επικείμενο κούρεμα του χρέους.  Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης (από την οποία η κυβέρνησή μας είναι απούσα, αφού προτιμάει να ασχοληθεί με τις ανοικτές επιστολές της διαδοχής στο εσωτερικό) έχουν δημιουργηθεί δύο σχολές:

1. Αυτή των τραπεζιτών (Ελλήνων αλλά και ξένων) οι οποίοι αντιλαμβάνονται μεν ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν μπορεί να ισχύσει, πιστεύουν όμως ότι ένα επιφανειακό ψαλίδισμα του 30% - 35% μέσω της αναθεώρησης του PSI (εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών – τραπεζών προς διευκόλυνση της ελληνικής κυβέρνησης) θα μπορούσε να τους δώσει μια παράταση μερικών ίσως μηνών και να διατηρήσουν τα μαγαζιά τους και τα προνόμιά τους.  Σθεναρός υποστηρικτής τους ο κ. Σαρκοζί, ο κ. Τρισέ και ο κ. Άκερμαν

2.  Αυτή των Γερμανών οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως ένα γερό κούρεμα πάνω από 50% είναι απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.  Και για να είναι σίγουροι ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, επιθυμούν να πάνε πακέτο το κούρεμα με τρεις βασικές προϋποθέσεις:

α)Την ανάληψη της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Ράιχενμπαχ και το επιτελείο του

β)Την εκχώρηση όλης της κρατικής περιουσίας σε μια εταιρία που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι προς ‘’όφελος’’ της Ελλάδας (τα έσοδα θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους)

γ)Την απότομη και πλήρη αποκοπή της χώρας μας από κάθε είδους χρηματοδότηση, πράγμα που συνεπάγεται ότι κάθε δαπάνη της κυβέρνησης οφείλει να αποπληρώνεται αποκλειστικά και μόνο από τα κρατικά έσοδα

Όπως καταλαβαίνετε και τα δύο σενάρια είναι από ολέθρια έως τραγικά.  Και αυτό γιατί αν εφαρμοστεί το πρώτο, θα ζήσουμε σε υπερθετικό βαθμό ότι ζήσαμε μετά την ‘’επιτυχία’’ της 21ης Ιουλίου:  Οι αγορές θα σφυροκοπούν σε καθημερινή βάση την χώρα μας πιέζοντας για ένα μεγαλύτερο κούρεμα (έχει προεξοφληθεί κοντά στο 70% και θα σμπαραλιάσει τράπεζες – καταθέσεις και ταμεία – συντάξεις), πράγμα που δεν θα αργήσει να έρθει.  Αν δηλαδή το πρώτο σενάριο σας φαντάζει πιο ελκυστικό, έχετε υπ’ όψιν σας ότι απλά δίνει μια μικρή παράταση στο χάος.

 

Αν εφαρμοστεί το δεύτερο σενάριο, ετοιμαστείτε για τον απόλυτο δημοσιονομικό εφιάλτη με γερμανική υπογραφή, καθώς και πλήρη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας (και περιουσίας).  Η φτώχεια, η ύφεση και η βία (πάσης μορφής), απλώς δεν μπορούν να περιγραφούν.  Οι ζημιές σε τράπεζες – καταθέσεις και ταμεία – συντάξεις, θα είναι απλώς μη αναστρέψιμες.

 

Είμαστε προφήτες;  Όχι.  Απλώς κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς αφορισμούς.  Βλέπαμε καθαρά ότι η πολιτική Παπακωνσταντίνου οδηγούσε σε ύφεση, άρα σε απώλεια κρατικών εσόδων, άρα σε διόγκωση του ελλείμματος, άρα σε γενναίο κούρεμα του χρέους, άρα σε τραπεζική κατάρρευση, άρα σε απώλεια καταθέσεων.  Βλέπαμε επίσης, κάτι που σήμερα δεν είναι απόλυτα ευκρινές ακόμα, ότι όλη αυτή η ιστορία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην Έξοδο από το ευρώ.  Είτε επειδή κάποιος αγανακτισμένος ηγέτης θα βαρεθεί να φιλάει κατουρημένες ποδιές Γερμανών γραφειοκρατών, είτε επειδή ένα εξίσου αγανακτισμένο πλήθος θα προτάξει την προσωπική του αξιοπρέπεια απέναντι στις ‘’εθνικές στρατηγικές’’.

 Κακοφωνίξ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 17/10/2011 13:03:14

  Είμαι πολύ περίεργος να δω πόσους τόννους κινδυνολογίας θα ρίξει απόψε η μπετονιέρα του Alexis...

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Αυριανιστής 17/10/2011 14:05:25

   Το άρθρο του Κακοφωνίξ το διάβασες;
   Σ'αυτό το επίπεδο θα κινηθεί κι ο Αλέξης.

  • diaforos avatar
   diaforos @ Αυριανιστής 17/10/2011 15:24:11

   Πετρέλαια - Ορυκτός Πλούτος. To Γιατί;

   1. Ο πραγματικός λόγος: Η υψηλή φορολόγηση τους.
   ΦΕΚ Χούντας: Φόρος 50%
   ΦΕΚ 1995 (ΠΑΣΟΚ): Φόρος 40%
   2. Σύμβαση Cooper: Ως το 2010 ήταν δεσμευμένα.

   Δείτε το στο kontrachannel.
   link http://diaforos.blogspot.com/2011/10/to.html

 2. calogero.1 avatar
  calogero.1 17/10/2011 13:08:59

  Δεν γινετε να γινει το δευτερο με ανάληψη της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Σαμαρα;

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ calogero.1 17/10/2011 14:55:35

   Σύμφωνα με τις έως τώρα διαρροές που έχουν επιτρέψει οι Γερμανοί, η ανάληψη του υπουργείου οικονομικών είναι προϋπόθεση. Φυσικά, για να συμβεί αυτό χρειάζονται τη συγκατάθεση του κ. Σαμαρά. Εξ ου και ο τελευταίος αναβρασμός για κυβέρνηση συνεργασίας κ.λπ. Υποθέτω πως μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Σαμαρά έπειτα από εκλογές, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί αρκετά πράγματα. Υποθέτω και ελπίζω...

 3. papadopoulos takis avatar
  papadopoulos takis 17/10/2011 13:14:21

  δηλαδη το χρημα κατω απο το μαξιλαρι και οχι στην τραπεζα

 4. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 17/10/2011 13:22:46

  Ανεξαρτητως της γενικωτερης αποψης που μπορει να εχει κανεις για τις θεσεις
  του Αλαβανου, χτες ειπε κατι πολυ σωστο. Εαν αρνιωμασταν τωρα να παρουμε την 6η δοση, η οποια θα χρησιμευσει ολοκληρη για την πληρωμη τοκων -κι' οχι για πληρωμες μισθων και συνταξεων, οπως ψευδως και δολιως λεει η "κυβερνηση"- θα βλεπαμε την Μερκελ να τρεχει εντρομη και να μας εκπλιπαρει για νεα διαπραγματευση, γιατι θα συνειδητοποιουσε το γνωστο "οποιος θελει τα πολλα χανει και τα λιγα". Αυτο ομως απαιτει πολιτικους με τσαμπουκα και με εθνικη συνειδηση κι' οχι διορισμενα καταπτυστα ανθρωπακια που υπηρετουν τους τοκογλυφους.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Μ.Γ 17/10/2011 15:00:30

   Αυτά που δηλώνει η αριστερά είναι σε γενικές γραμμές σωστά. Δυστυχώς όμως είναι ανεφάρμοστα. Εκεί που πονάει η αριστερά είναι η κατάληξη των τραπεζών. Γνωρίζαμε ήδη από το 2008 ότι τυχόν σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους (όπως θέλει η αριστερά) θα οδηγούσε σε κατάρρευση το σύνολο του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος. Η αριστερά αντιπαρέρχεται το πρόβλημα αυτό ισχυρίζοντας ότι θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες. Πρόκειται για προεκλογική μούφα, γιατί αν κρατικοποιήσει τις τράπεζες θα κρατικοποιήσει και το χρέος τους (τουλάχιστον 100δις + τα κόκκινα δάνεια). Μακάρι το πρόβλημα να ήταν τόσο απλό...

 5. Tassos avatar
  Tassos 17/10/2011 13:22:52

  Μην κάνει κανείς καμμιά μαλακία και βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες. Αυτό που θέλουν τα λαμόγια είναι να πάμε στην υποτιμημένη δραχμή και να αγοράζουν πολυκατοικίες ολόκληρες με 1000 ευρώ που τα χουν βγάλει έξω. Τσακίζετε όποιον επιχειρηματολογεί υπέρ της δραχμής. Θα είναι η απόλυτη εξαθλίωση αυτών που δεν τα βγάλαν εν είδη λαμόγιων στο εξωτερικό.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Tassos 17/10/2011 15:06:04

   Το ποιός έκανε μαμακία θα φανεί πολύ σύντομα. Εύχομαι να έχετε δίκιο εσείς, πολύ φοβάμαι όμως ότι τα χρήματα έχουν ήδη χαθεί...
   Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η φημολογούμενη υποτίμηση δεν είναι σίγουρη. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ιδιαίτερα από:
   1. Αν θα αποπληρωθεί το χρέος (σε δραχμές) ή αν θα γίνει στάση πληρωμών (σε περίπτωση που αποπληρωθεί θα έχουμε υποτίμηση)
   2. Από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και την πορεία του τουρισμού (με υψηλά αποθέματα επεμβαίνει η κεντρική τράπεζα και στηρίζει το νόμισμα)
   3. Από τη δημοσιονομική πολιτική (αν αποφασιστεί έλλειμμα, θα έχουμε υποτίμηση, αν όχι, μπορεί και ανατίμηση)

 6. Παυλος Βαφειάδης avatar
  Παυλος Βαφειάδης 17/10/2011 13:25:48

  Μια προσεκτική ανάγνωση στον νόμο που ψηφίστηκε για την Νεα PROTON BANK, την εγγύηση των καταθέσεων την ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο και όχι το ΤΕΚΕ. Και πισω από το Δημόσιο (για την αποτροπή συστημικού κινδύνου) είναι όλο το Facility των IMF, ECB και Ευρωζώνης.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Παυλος Βαφειάδης 17/10/2011 15:10:42

   Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά το άρθρο: Το facility έχει όλη την καλή διάθεση αλλά καθόλου κεφάλαια.
   ΤΕΚΕ και δημόσιο είναι το ίδιο πράγμα. Για να γεμίσει ξανά χρήματα, απαιτεί δέσμευση από τον προϋπολογισμό. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό; Και πόσα θα είναι τα χρήματα αυτά; Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει αποφευχθεί ένα γενικευμένο bank run είναι αποτέλεσμα θεϊκής τύχης (και χειραγώγησης) αλλά αν ξεκινήσει, πόσα διαθέσιμα πιστεύετε ότι υπάρχουν στην ΤΤΕ;

   • Παυλος Βαφειάδης avatar
    Παυλος Βαφειάδης @ kakofonix 17/10/2011 15:27:53

    @kakofonix
    Φυσικά το ΤΕΚΕ δεν είναι το ιδιο πράγμα με το δημόσιο. Το ΤΕΚΕ στηριζεται στη συμμετοχη των τραπεζων και εγγυαται συγκεκριμενα τραπεζικά προϊόντα, όπως οι καταθέσεις. Το Δημόσιο αναλαμβάνοντας το βάρος των εγγυήσεων δίνει την "αναγκαία" πιστότητα και σταθερότητα στο σύστημα. Φυσικά σε ένα απλό bank run δεν υπάρχει κανένας φόβος. Σε περίπτωση υποψίας γενικευμένου bank run, η ιστορία έχει παραδείγματα στα οποία με απόφαση του κράτους έκλεισαν για 10-15 μέρες οι τράπεζες όπως το 1934 στις ΗΠΑ.

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ Παυλος Βαφειάδης 17/10/2011 15:38:48

     Ξέρω ακόμα πιο γαργαλιστικές λεπτομέρειες για το ΤΕΚΕ! Φημολογείται ότι οι τράπεζες αντικατέστησαν το ρευστό με ομόλογα!!!
     Βέβαια δεν θα μαλώσουμε για το αν το ΤΕΚΕ είναι κρατικό ή όχι, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Νομίζω πως η ουσία του θέματος είναι αν το ΤΕΚΕ μπορεί να βρεί από κάποια πηγή χρήματα προκειμένου να πληρώσει απώλειες καταθέσεων π.χ. της Εθνικής. Νομίζω πως είναι ανέφικτο, άρα de juri υπάρχει εγγύηση καταθέσεων, de facto, όχι. Ένας όμορφος τρόπος να αποφύγεις τον πανικό είναι το κλείσιμο των καταστημάτων. Συμφωνώ. Όμως, όταν ανοίξουν, θα πρέπει με κάτι να πληρώσεις. Και εδώ ξεκινάει ο φαύλος κύκλος.

     • Παυλος Βαφειάδης avatar
      Παυλος Βαφειάδης @ kakofonix 17/10/2011 15:44:32

      Μα φίλε μου, δεν λες κατι καινουργιο. Ακομα και οι πρωτοετεις φοιτητες κάποιας οικονομικης σχολης γνωριζουν οτι οι καταθεσεις δεν ειναι αμεσα διαθεσιμες καθως εν τω μεταξυ οι τραπεζες εχουν δανεισει αυτα τα χρηματα. Δεν οφείλεται στην κριση αυτη η αδυναμια!!!

     • kakofonix avatar
      kakofonix @ Παυλος Βαφειάδης 17/10/2011 16:03:35

      Δεν οφείλεται στην κρίση αλλά επιτείνεται από την κρίση. Ασφαλώς και οι καταθέσεις δεν μπορεί να είναι άμεσα διαθέσιμες, αλλά θα πρέπει το σύστημα να μπορεί να καλύψει την αστοχία μιας μεγάλης τράπεζας. Για το λόγο αυτό οι κανόνες λένε ότι απαγορεύεται να δημιουργούμε τράπεζες - τέρατα σε χώρες με μικρό ΑΕΠ και επίσης ότι θεσπίζουμε αυστηρότατους κανόνες ως προς τα ρευστά διαθέσιμα. Στην περίπτωσή μας, παραβιάσαμε και τους δύο κανόνες. Τα καμπανάκια κτυπούσαν από το 2008 και η ΤΤΕ σφύριζε αδιάφορα. Τα greek statistics έμοιαζαν παιδική χαρά μπροστά στα bank statistics. Τώρα θα θερίσουν τις θύελλες και ο κοσμάκης θα χάσει τα λεφτά του, όπως τα έχασε και με το χρηματιστήριο.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/10/2011 13:55:12

  Οι καταθεσεις είναι "εγγυημένες" αλλά σε περιόδους που επιχειρείται διαίρεση με το μηδέν, παραβίαση του "lower of cost or market" και παραβίαση του "double entry accounting", θα πάς στην τράπεζα, και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να κάνουν ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων που θα έιναι ή στην ΔΟΥ ή στην ΔΕΗ, ή, μεθαύριο, στην ΕΥΔΑΠ.

  Τα φαϊ και η θερμανση θα είναι ...προαιρετικά. Πιστώσεις θα δίνονται και για αγορά φ/β και αιολικών (ώστε να πρέπει να δίνουμε κάτι παραπάνω στην ΔΕΗ)

  Και δεν αστειέυομαι, εκεί πάει.

  Και δώστε και λίγη βάση στις δηλώσεις μπαρόζο και Μέρκελ (που είδα στην Ναυτεμπορική):

  «Η κυβέρνηση... λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν της τις διαδηλώσεις. Εκφράζουν την ανησυχία του κόσμου για περισσότερη δικαιοσύνη», όπως είπε ο Στέφεν Σέιμπερτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα αλλά πρέπει να επιτευχθεί προκειμένου να μπουν στις αγορές οι κανόνες που θεωρούμε κοινωνικά αποδεκτούς στη Γερμανία»

  «Η έννοια της ατομικής ευθύνης θα πρέπει να εισαχθεί στο ευρωπαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων στο χρηματοοικονομικό τομέα. Δεν είναι δυνατόν άτομα που κερδοσκοπούν να μην υφίστανται τις ποινικές συνέπειες των επιλογών τους». Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρωπαϊκό νομοθετικό σύστημα κατά της κερδοσκοπίας

  και ο νοών νοείτω.

 8. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 17/10/2011 14:19:46

  Κόψε κάτι. Ούτε στην υπερπληθωριστική Ζιμπάμπουε δεν αγοράζεις πολυκατοικία "με 1000 ευρώ".

 9. akrovolistis avatar
  akrovolistis 17/10/2011 15:09:03

  Aκριβώς τα δύο αυτά σενάρια που περιγράφει ο Κακοφωνίξ είναι οι εναλλακτικές που συζητούνται για την Ελλάδα. Στο πρώτο υπάρχει και μία ακόμη αρνητική πτυχή. Εκτός του ότι οι αγορές εντός 48ώρου θα το αμφισβητήσουν, θα επιστρέψει και περιχαρής ο αυτιστικός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι μας έσωσε με..."PSI-plus"! Tραγωδία δηλαδή!
  Στο δεύτερο σενάριο, υπάρχουν γραμμές άμυνας για πρωθυπουργούς βεβαίως που φορούν παντελόνια και όχι...μασαζοκαλσόν του ποδηλάτου. Γιατί αν είναι να μας κόψουν όλη την εξωτερική χρηματοδότηση, πέραν της εξυπηρέτησης δανείων και τόκων, μπορούμε και μόνοι μας να...ΤΑ ΚΟΨΟΥΜΕ!
  Θα πονέσει όμως λίγο η εγχείρηση και την Μέρκελ...

 10. victoria (true) avatar
  victoria (true) 17/10/2011 15:59:31

  Φίλε κακοφωνίξ, τι σενάριο θέλουμε όσοι δεν θέλουμε ούτε το 1, ούτε το 2...;
  Τι αντιτάσσουμε σε όλα αυτά;
  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος; Αυτά θα ακούμε πάλι το βράδυ;

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ victoria (true) 17/10/2011 16:10:57

   Το δρόμο τον αναλύει ο φίλτατος Ροδινός στο κεντρικό σαλόνι του antinews!

   Η χρεοκοπία είναι δυσβάσταχτη όποιο όνομα κι αν πάρει, PSI, αναδιάρθρωση, επιμήκυνση, κούρεμα, δεν υπάρχει ανώδυνη χρεοκοπία.

   Ο τρίτος δρόμος είναι να αποφευχθεί πάσης μορφής χρεοκοπία. Δυστυχώς όμως η κάκιστη κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος μας παρασέρνει προς τα εκεί.

   Εκεί που επιμένω και ζητάω την προσοχή όλων είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε ΚΑΙ τις καταθέσεις εγγυημένες ΚΑΙ βιώσιμο το χρέος ΚΑΙ υγιές το τραπεζικό σύστημα ΚΑΙ ανάπτυξη.

   Κάτι θα πρέπει να θυσιαστεί και το πιθανότερο είναι να θυσιαστούν οι καταθέσεις και οι συντάξεις παρέα με τις τράπεζες.

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ kakofonix 17/10/2011 16:40:46

    Ευχαριστώ, το διάβασα μετά.
    Σύμφωνοι, μόνο η τελευταία σου πρόταση... Ίδωμεν...

   • Παυλος Βαφειάδης avatar
    Παυλος Βαφειάδης @ kakofonix 17/10/2011 16:50:32

    @kakofonix,
    διαβασα το ακολουθο αρθρο και νομιζω πως δειχνει τις 2 εναλλακτικες που εχουν μπροστα τους οι ευρωπαιοι:

    Τον αριθμό 23 στην πλάτη φόραγε ο Jordan αγωνιζόμενος στο Ν.Β.Α. Ίσως να είναι το πιο διάσημο 23 στον πλανήτη. Να που και για την Ελλάδα, τώρα το 23 είναι ακόμα πιο σημαδιακό και σημαντικό, καθώς μέχρι τις 23 Οκτωβρίου αναμένεται η συνολική και τελική πρόταση λύσης από το Eurogroup και τις πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ.

    Οι αποφάσεις του Μαίου του 2010 για το ελληνικό ζήτημα αποδείχθηκαν σύντομα ανεπαρκείς, από τις δυνάμεις των αγορών και τους κανόνες της οικονομίας. Προέβλεπαν τότε την είσοδο της Ελλάδας στις αγορές στα τέλη του 2012. Η αποτυχία του πρώτου πλάνου, γέννησε την 21η Ιουλίου του 2011, όπου και πάλι οι ευρωπαίοι πολιτικοί νόμιζαν ότι το θέμα λύθηκε. όμως και πάλι οι αγορές θεώρησαν τα συμφωνηθέντα ως ανεπαρκή. Αλλά και οι αποφάσεις της πανηγυρικής συνάντησης της Καγκελλαρίου Mercel με τον Πρόεδρο Sarkozy, στις 16 Αυγούστου, εκρίθησαν από την πορεία των αγορών ως άσχετες και χωρίς επιρροή. Οι παρεμβάσεις / επισκέψεις του Geithner και οι αγωνιώδεις επικοινωνίες του Πρόεδρου Obama με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, δεν έδρασαν καταλυτικά στις αργόσυρτες διαδικασίες της ΕΕ. Η απόσταση από τον τοίχο της σύγκρουσης άρχισε να μικραίνει, το μικρόβιο άρχισε να μεταδίδεται και αλλού, τα “downgrading” από τους οίκους αξιολόγησης άρχισαν να ηχούν εντονότερα, και το φάντασμα της Lehman στοίχειωσε για τα καλά στα όνειρα της Ευρώπης. Έτσι φτάνουμε ολοταχώς στις 23 Οκτωβρίου του 2011.

    Για πάνω από 18 μήνες οι ευρωπαίοι πολιτικοί (συμπεριλαμβανομένων και των ημετέρων) δείχνουν να μην κατανοούν την επικινδυνότητα της κατάστασης, ή να μην καταλαβαίνουν τι πρέπει να πράξουν, ή να μην επιθυμούν να υιοθετήσουν τις λύσεις που γνωρίζουν ότι υπάρχουν. Οι «πολιτικές εγγυήσεις» αποδείχτηκε ότι δεν κάνουν νόημα στις σκέψεις των αγορών και ότι τα εύκολα ευχολόγια ήταν τα μόνα που μπορούσαν να προσφέρουν οι πολιτικοί στο τραπέζι.

    Σημαντικά κεφάλαια «πετάχτηκαν» ως σωσίβια μαζί με φρούδες ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αποδειχθεί ότι η αρχική διάγνωση ήταν εξαιρετικά λανθασμένη. Η κρίση δεν λύνεται με “bridging loans”, καθώς η κρίση δεν είναι κρίση ρευστότητας αλλά κρίση χρέους. ‘Οπως σοφά επεσήμανε σε μια ομιλία του και ο Παναγιώτης Γεννηματάς «δεν θεραπεύεις τον καρκίνο με ασπιρίνες». Έτσι καταλήξαμε σε μια κατάσταση, στην οποία οι πολιτικοί και οι αποφάσεις τους δεν αποτελούν μέρος της λύσης, αλλά μέρος του προβλήματος που μεγεθύνεται και κακοφορμίζει καθώς ο παράγων χρόνος δεν είναι ουδέτερος στην οικονομία.

    Το αποτέλεσμα γνωστό σε όλους μας. Μέτρα λιτότητας, αύξηση ονομαστικής φορολογίας, οδήγησαν σε ύφεση, σε λιγότερα φορολογικά έσοδα, σε αποκλείσεις από τους στόχους, προσφέροντας πλέον ένα εύφλεκτο μείγμα κοινωνικών αναταραχών, ανικανοποίητων αγορών και φοβισμένων πιστωτών στα χέρια άβουλων και ανίκανων πολιτικών. Σε αυτή τη φάση η ΕΕ έρχεται αντιμέτωπη με ένα πολύπλοκο πρόβλημα, καθώς καλείται να σώσει και το τραπεζικό σύστημα που είναι στην ουσία ο δανειστής του χρέους. Στην ουσία θεωρούμε ότι υπάρχουν πλέον δυο επιλογές. Η μια επιλογή, υπαγορεύει στην E.C.B. (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να σώσει ταυτόχρονα κράτη και τράπεζες μαζί. Η δεύτερη επιλογή, καλεί τα κράτη που έχουν την δυνατότητα να σώσουν τα κράτη «παραβάτες», που αδυνατούν πλέον να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν. Και οι δυο επιλογές ούτε προσφιλείς είναι, ούτε εύκολα αποδεκτές, αλλά το αδιέξοδο πλησιάζει και ο κίνδυνος ατυχήματος πολλαπλασιάζεται εκθετικά καθώς οι αγορές είναι σε διαρκές “unrest”.

    Τον Μάιο του 2010, στον πίνακα είχαμε μόνο την γαλανόλευκη της Ελλάδα. Σήμερα εκτός από την Ελλάδα, ο πίνακας απέκτησε και άλλα χρώματα όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας οι οποίες θεωρείται ότι έχουν “passed the point of no return”, ενώ ο ζωγράφος δοκιμάζει και τις αποχρώσεις των σημαιών της Γαλλίας και του Βελγίου. Μια ενδεχόμενη υποβάθμιση των οικονομιών των ανωτέρω χωρών, η κατάρρευση της Dexia, μια ακόμα αποτυχημένη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να επιβαρύνουν και άλλο την τρέχουσα κατάσταση. Είναι πανθομολογούμενο ότι ούτε το μέγεθος του EFSF μπορεί να χειριστεί αθροιστικά τα νέα μεγέθη, αλλά ούτε και η φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών προσφέρει κάποια λύση. Επιπλέον το εθνικό μας hobby - το κυνήγι των μαγισσών έναντι των οίκων αξιολόγησης, των αγορών και των κερδοσκόπων – παίρνει ευρωπαϊκές διαστάσεις μέσα σε ένα παράλογο σκηνικό από το οποίο λείπει μόνο μια ορθόδοξη λιτάνευση και παράκληση. Η 23η Οκτωβρίου του 2011, λοιπόν θα μπορούσε να είναι η ημερομηνία κατά την οποία η ΕΕ θα πάψει να είναι το απαθές καλάθι που θα περιμένει τις αγορές (βλέπε Jordan) να σουτάρουν, αλλά να αναλάβει το ρόλο του Jordan και να μοιράζει το παιχνίδι, να σκοράρει και να καθορίζει την εξέλιξη του.

    Όπως προαναφέραμε στις ατζέντα θα βρεθούν οι δυο προαναφερθείσες επιλογές: 1. η επιλογή της παρέμβασης της E.C.B. και 2. η επιλογή του Eurobond.

    H επιλογή της E.C.B. ως “ lender of last resort”, μπορεί να κάνει χρήση κεφαλαίων ύψους 3 τρις ευρω. Η E.C.B. παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της, τελικά αγόρασε πολλά ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, ενέργεια που πρόσκαιρα συγκράτησε τα spreads σε λογικά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να δώσει μόνιμη λύση. Το συμβούλιο της τράπεζας δεν έχει αποφασίσει για το επόμενο βήμα. Οι αγορές το γνωρίζουν αυτό και είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε κενό της λύσης. Μια πρόταση του David Lucca της New York Fed, που έχει ενδιαφέρον είναι η παρέμβαση της E.C.B. ως εγγυήτριας των κρατικών χρεών. Δεν πρόκειται περί ακριβής λύσης, καθώς η E.C.B. θα εγγυηθεί το “rollover at face value of maturing sovereign debts”. Θα λειτουργήσει όπως το κράτος που εγγυάται τις καταθέσεις των καταθετών στις τράπεζες. Όπως αποφεύγεται στην δεύτερη περίπτωση το “bank run”, έτσι αποφεύγεται και στην πρώτη η αναταραχή από τα ομόλογα. Φυσικά σε περίπτωση που οι αγορές θελήσουν να τεστάρουν την δύναμη και την αποφασιστικότητα της E.C.B., θα χρειαστούν κεφάλαια για την αναχαίτιση των «κερδοσκόπων», καθώς οι λοιποί επενδυτές θα ησυχάσουν από τις προσφερόμενες εγγυήσεις.

    Η επιλογή του Eurobond, απορρίπτεται ακόμα από την γερμανική πλευρά. Οι γερμανοί φορολογούμενοι αρνούνται να πληρώσουν για λογαριασμό των Ελλήνων και Ιταλών φορολογουμένων, αλλά αυτή η στείρα άρνηση θα γεννήσει σίγουρα προβλήματα για την γερμανική οικονομία σε δεύτερο χρόνο. Το προσδοκώμενο θα ήταν η έκδοση του Eurobond, που θα καλύπτει τα χρέη όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης, έτσι ώστε τα τρέχοντα χρέη να υποκατασταθούν με νέους ασφαλέστερους τίτλους. Το ποσοστό που έχει προταθεί, είναι να υποκατασταθεί χρέος που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ. Αυτό θα δώσει χρόνο στα κράτη να αναδιαρθρώσουν το υπόλοιπο μέρος του χρέους τους και να ενδυναμώσουν τους μηχανισμούς προστασίας του τραπεζικού τους συστήματος.

    Στις 23 Οκτωβρίου η λύση είναι τεχνικά εφικτή αλλά πολιτικά δύσκολη. Το χρέος των ΗΠΑ δίχασε τη χώρα, το χρέος της ευρωζώνης δέχεται διαφορετική αντιμετώπιση από κάθε χώρα και η υπερεθνική E.C.B. διστάζει. Η ύφεση φαντάζει πιο δυνατή παρά ποτέ, τα εργαλεία του συστήματος (τα επιτόκια) είναι ήδη πολύ χαμηλά και οι κυβερνήσεις δεν έχουν από πού να δανειστούν. Ελπίζουμε ο φόβος λοιπόν και η δύναμη της αυτοσυντήρησης να φωτίσουν τον τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 23 Οκτωβρίου.

    K.X. (για το www.tradenews.gr)

 11. popolaros avatar
  popolaros 17/10/2011 16:57:48

  Καταρχήν σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να γίνει όσο υπάρχει ο Τζέφρι και η κυβέρνηση νεάτερνταλ στο τιμόνι.
  Τα πάντα όλα συζητούνται και την άλλη μέρα αναιρούνται.

  Ο κακοφωνίξ έχει μια συνέπεια σε αυτά που γράφει από πέρσι με την οποία συμφωνώ απόλυτα.
  Στο βάθος του τούνελ...υπάρχει η δραχμούλα.
  Το θέμα είναι το χρονικό βάθος και με ποιού την πρωτοβουλία.
  Βγάζοντας από την φωτογραφία την ανύπαρκτη κυβέρνηση νενέκων, μένουν μόνο 2 παράγοντες.
  1. Όποτε αποφασίσουν και συμφέρει τους αλλοδαπούς, κυρίως Γερμανούς.
  2. Ένα 'τυχαίο' γεγονός.
  Υποθέτω, αφού μας στεγνώσουν πρώτα μέσα στο ευρώ.
  Υπάρχει βέβαια πάντα ο αστάθμητος παράγοντας λαός.

  Δυστυχώς δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό από το ευρύ κοινό ότι οι 'χειριστές' των εκτυπωτικών μηχανών βγάζουν πραγματικά λεφτά (όχι τυπωμένα κωλόχαρτα), μέσα από σχεδιασμένες 'κρίσεις', πληθωρίζοντας και αποπληθωρίζοντας κατά περίπτωση.
  Πρώτα πληθωρίζουν με φτηνό χαρτί και μετά ελέω κάποιας 'τυχαίας' κρίσης αποπληθωρίζουν κόβοντας τη ρευστότητα.
  Έτσι γίνονται οι περιουσίες από λαούς/κράτη που δεν έχουν να πληρώσουν.
  Είναι τόσο απλό που...τρελαίνεσαι.

  Το έγκλημα εσχάτης προδοσίας του ΓΑΠ and neoliberal friends ήταν ένα.
  Να μας βγάλει γρήγορα-γρήγορα εκτός αγορών ώστε να κλείσει η στρόφιγγα της ρευστότητας.
  Τ3-Τ10, δηλώσεις διεθνώς περί διαφθοράς και τιτανικών κλπ, δεν έγιναν τυχαία λόγω βλακείας.
  Έδωσαν το άλλοθι στους χειριστές της στρόφιγγας.
  Από εκεί και πέρα η πορεία είναι προβλέψιμη και στον αυτόματο πιλότο.
  Την ίδια στιγμή στριμώχτηκε η Γερμανία στη γωνία για να ανοίξει την ευρωστρόφιγγα.
  Οι Γερμανοί θυμήθηκαν τον παλιό τους εαυτό και βγήκαν στα κεραμίδια αμυνο-επιτιθέμενοι και ο θεός βοηθός.

  Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο γενικής υποτίμησης περιουσιών.
  Μετά έχουμε την αλλαγή ιδιοκτητών, eureka κλπ
  Αφού αλλάξει χέρια, θα έχουμε πάλι ρευστότητα με ένα μαγικό τρόπο.
  Το ερώτημα είναι εάν θα δουλέψουν οι μηχανές στη Φραγκφούρτη ή στο Χολαργό.

  Όσον αφορά τις καταθέσεις, ρώτησα ένα εφοπλιστή που έβγαλε πέρσι εκτός 600 εκκ. σε μια ημέρα και μου είπε να μην ανησυχώ και να έχω εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση τζέφρι. :) :)

 12. kakofonix avatar
  kakofonix 17/10/2011 17:15:42

  Φοβάμαι πως οι 2 επιλογές μπορεί να ακούγονται λογικές, αλλά αποτελούν πραγματική ουτοπία στη σημερινή πολιτική συγκυρία και αυτό λόγω των δομικών προβλημάτων του ευρώ, του εξής ενός: Νομισματική ένωση αλλά όχι δημοσιονομική ένωση.

  Όταν κάνουμε ανάλυση, δεν δίνουμε τόσο βάρος στις διαθέσιμες λύσεις, αλλά στις εφικτές λύσεις, με γνώμονα το συμφέρον αλλά και τον τρόπο σκέψης των πολιτικών προϊσταμένων.

  Ο Γερμανός και ο Φινλανδός φορολογούμενος έχουν κάθε λόγο να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε από τις 2 ''λύσεις'', καθώς φοβούνται ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική ενοποίηση θα τους έριχνε στο επίπεδο του Έλληνα ή του Πορτογάλου. Αυτό αντανακλά στις πολιτικές ηγεσίες.

  Πιο πειστική φαντάζει μια λύση haircut των χρεών του νότου με πιθανή έξοδο από το ευρώ. Αυτά όσον αφορά το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους (ιδιωτικού και δημόσιου), καθώς το ελληνικό έχει ήδη δρομολογηθεί...

 13. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 17/10/2011 19:35:28

  Φίλε Κακοφωνίξ μερικές μικρές ενστάσεις.

  1. Προσχέδιο προϋπολογισμού: 6 δις έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε ομόλογα και έντοκα. Ας υποθέσω ότι όλα είναι ομόλογα...6 δις είναι το πρόβλημα; μα δεν πληρώνουν από τα 3 (50% ο μπαρμπέρης πχ) ...οπότε ο πρώτος μπαμπούλας του Αλέξης πάει περίπατο....πες στον Αλέξις κοντά 1 δις πήγε η PROTON το 1/3 του κουρέματος των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων με 50%

  2.Τράπεζες: πχ ας πάρει ο μπαρμπέρης ένα κούρεμα 50% στο χρέος. Από τα 50 δις θα πρέπει οι Τραπεζίτες να βάλουν 25 ζεστό, διαφορετικά τα μαγαζιά τα παίρνει το Δημόσιο...100 δις διαγραφή 75 καθαρό χρέος και 25 στις ΚΡΑΤΙΚΕΣ Τράπεζες πλέον.Εκεί είναι το πρόβλημα τα μαγαζάκια τους που έχουν πάρει εγγυήσεις και ρευστό πάνω από 150 δις €....τώρα τρίχες 110+είναι μόνο το Μνημόνιο οπότε πάλι στα 300 δις χρέος θα είμαστε και με 50% κούρεμα 31/12/2012

  3. Για ψάξε τι είναι ο ELA; για τις Τράπεζες....

  Το ζητούμενο λοιπόν είναι απλά η εκχώρηση (τι ποσοστό; ) της εθνικής κυριαρχίας...θα έχουμε στη νέα επιτυχία στο νέο σώσιμο.

  Μπορούσαμε εδώ και 2 χρόνια να λέγαμε (εγώ ο αρχαίος και δύο τρεις άλλοι) "δις ιζ πάρτα" τώρα όμως έχει "δισ ιζ φέρτα" γιατί έχουμε δανεικά και από κρατικές οντότητες και όχι μόνο από ιδιώτες....οπότε στο κούρεμα δεν ισχύει για τα € πχ του Μνημονίου...που + το ΜΠΔΣ (αν περάσει) θα χρωστάμε περισσότερα και με κούρεμα.

  Αν κινδυνεύουν οι καταθέσεις; Συγνώμη αλλά με αφήνει αδιάφορο όχι γιατί δεν έχω 2 € στην άκρη ή δεν κατανοώ την κατσίκα του γείτονα αλλά για να έχεις καταθέσεις πρέπει να έχεις χώρα και με το ΜΠΔΣ δεν θα έχεις παρά επίτροπους....τότε να δω τι θα κάνει ο οποιοσδήποτε τις καταθέσεις όταν οι αποφάσεις και τα κλειδιά θα τα έχει ο χψ ανθύπατος.

  Λύσεις;

  Τις προτάσεις στο τραπέζι
  με το κόστος και το χρόνο (διάρκεια υλοποίησης)
  και εκλογές για να αποφασίσουμε:

  γιατί ή θα γίνουμε Κούβα με € ή Κούβα με δραχμές τα υπόλοιπα είναι απλές φανφάρες.

  Πρόγραμμα στόχους και οδικό χάρτη χρειαζόμαστε ας μιλήσουν ορισμένοι (οι πολιτικοί) μια φορά ειλικρινά...

 14. kakofonix avatar
  kakofonix 17/10/2011 21:53:33

  Δεκτές οι ενστάσεις, αλλά μην μένετε μόνο στα ψυχρά νούμερα. Το κυριότερο πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι τα ομόλογα αλλά 1. Οι καταθέσεις που συνεχώς μειώνονται, 2. Τα δάνεια που μένουν απλήρωτα λόγω ύφεσης και 3. Τα ακίνητα που χάνουν συνεχώς την αξία τους. Μια βίαιη αναπροσαρμογή της αξίας των ομολόγων θα μπορούσε (μάλλον περί βεβαιότητας πρόκειται) να πυροδοτήσει και τα 3 προβλήματα ταυτόχρονα. Συνεπώς τα 25δις μπορεί να γίνουν 150 για πλάκα. Όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία ισχύει περίπου το ίδιο, δηλαδή μείωση εισφορών και απομείωση αξίας των ακινήτων. Αυτό σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό για να πληρωθούν συντάξεις, σε μια εποχή που τίποτα δεν περισσεύει.

  Προσοχή στην ούγια! Άλλο η κινδυνολογία του Alexis και άλλο η ρεαλιστική ανάλυση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.