#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2011 22:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

2011 όπως 1929;

[caption id="attachment_116955" align="alignnone" width="600" caption="1929-πανικόβλητοι χρηματιστές έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης"][/caption]

Τέσσερα χρόνια μετά την ημέρα που η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανέστειλε τρία από τα επενδυτικά της προγράμματα, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιστωτικής κρίσης, η παγκόσμια οικονομία είναι πάλι στο χείλος του γκρεμού. Η υποβάθμιση της Αμερικής, από την αξιόπιστη Standard and Poor`s, ενός εκ των τριών μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης, προκαλεί τριγμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί όμως θεωρούν τη συγκεκριμένη αξιολόγηση ως ένα απλό σύμπτωμα μιας βαθύτερης ασθένειας.

Η εφημερίδα Sunday Telegraph παρουσιάζει τη κατάσταση με άσχημους όρους. «Ξυπνήστε, η ευρωζώνη καταρρέει. Το κλείσιμο κάποιων ιταλικών και ισπανικών τραπεζών, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει…».

Το 2011 θα μείνει μάλλον στην ιστορία, όπως και το 1929, όταν έγινε το κραχ της Wall Street, ή την Μαύρη Τετάρτη του 1989. Σε αντίθεση, όμως, με το 2008, οι οικονομικοί ηγέτες της ΕΕ δεν διαθέτουν σήμερα τα μέσα και τα εργαλεία για να τερματίσουν τη κρίση. Τα κρατικά χρέη αυξήθηκαν κατά πολύ, κυρίως επειδή χρειάστηκε να διασωθούν οικονομικά οι τράπεζες πριν από τρία χρόνια, και επειδή τα επιτόκια δεν μπορούν  να πέσουν πιο χαμηλά απ` ότι είναι σήμερα.

Για την αντιμετώπιση της ύφεσης του 2008 τα χρέη των τραπεζών μεταφέρθηκαν στο κράτος. Έτσι η κρίση των τραπεζών δεν έγινε κρίση του δημόσιου χρέους. Τώρα όμως αυτό γίνεται, και οι αγορές τρομοκρατούνται. Γι αυτό και η "Παγκόσμια Κρίση Μέρος Δεύτερον" θα είναι πολύ χειρότερη.

Οι τράπεζες στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης καταφεύγουν όλο και περισσότερο στην ΕΚΤ για την άντληση κεφαλαίων, επειδή οι συνήθεις αγορές χρηματοδότησης είναι κλειστές γι' αυτές. Αυτό, όμως, με τη σειρά του, μειώνει την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, αυξάνονται συνεχώς οι πιθανότητες μετατροπής της υφιστάμενης πιστωτικής κρίσης  στη Νότια Ευρώπη, σε σοβαρή ύφεση.

Αυτό που χρειάζεται, λέει ο συντάκτης του BBC  Robert  Peston,  είναι  ''ένας διακόπτης στο μηχανισμό μετάδοσης του φόβου".

Το πρόβλημα είναι ότι ένας διακόπτης, με τη μορφή του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF),γίνεται όλο και λιγότερο εφικτός. Όπως υποστηρίζει ο Perston τραπεζίτες του είπαν ότι μπορεί να χρειαστούν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ως "δύναμη πυρός", τα περισσότερα από τα οποία πρέπει να εξασφαλισθούν από μια απρόθυμη Γερμανία.

Ευτυχώς που η Βρετανία δεν εντάχθηκε στην ΟΝΕ, λένε τώρα στο Λονδίνο και ελπίζουν πως με λίγη μόνο, αλλά σταθερή λιτότητα, θα βγούν από τη κρίση αλώβητοι. Και έτσι, εμφανίστηκε ξανά ο Gordon Brown, με άρθρο του στον Independent on Sunday, υπενθυμίζοντας σε όλους πως αυτός ήταν που είπε όχι στο ευρώ.

«Η Ευρώπη στρουθοκαμηλίζει…», γράφει ο Brown, «από την αρχή, όλοι οι ηγέτες της ευρωζώνης θεώρησαν πως η κρίση αφορά μόνο στις αδύναμες χώρες. Όλα τα προβλήματα που καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν οι G7, είναι πολύ λίγα, και πολύ αργά. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα επιμέρους προβλήματα της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Ο Brown ολοκληρώνει τις σκέψεις του λέγοντας πως θα πρέπει να σταματήσει η εσωστρέφεια, και η Ευρώπη να στραφεί προς τις ξένες αγορές των οκτώ πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενων οικονομιών (Ινδία , Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδονησία, Τουρκία, Κορέα, και Μεξικό). «Η ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμαστεί για να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο…», καταλήγει.

Τέλος, η Sunday Times βλέπουν τη τρέχουσα κρίση ως έναν ακόμη σπασμό μέσα σε μια γενικότερη παρακμή της ευμάρειας αλλά και της επιρροής της Δυτικής Ευρώπης. «Οι δημοκρατικές πιέσεις επί των κυβερνήσεων της Δύσης ώστε να κρατάνε τους ψηφοφόρους τους πλούσιους, και να διογκώνουν τις δημόσιες δαπάνες, έχουν οδηγήσει σε τρελά επίπεδα ιδιωτικού αλλά και κρατικού δανεισμού». Όπως γράφει η εφημερίδα, οι παγκόσμιες τραπεζικές κρίσεις μπορεί να αποτελούν τη συνέπεια της προσπάθειας διατήρησης της ευμάρειας, εν μέσω περιόδου γενικευμένης μείωσης των κερδών.

( με πληροφορίες από το http://www.thefirstpost.co.uk/)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 07/08/2011 23:02:34

  1937

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Orestios 07/08/2011 23:12:31

   εγώ θα έλεγα 1932... Αλλά δεν είμαι τόοοσο αρχαίος.

   • Orestios avatar
    Orestios @ archaeopteryx 07/08/2011 23:19:53

    εκείνο που απασχολεί τους επιστήμονες είναι το φύλο σου

   • factorx avatar
    factorx @ archaeopteryx 07/08/2011 23:52:06

    !!!!

    • Orestios avatar
     Orestios @ factorx 08/08/2011 00:33:07

     τους "επιστήμονες" του βήματος βρε φάκτορα

 2. λαικη δεξια avatar
  λαικη δεξια 07/08/2011 23:25:10

  οπως και αν ειναι , ολα αυτα τα ''καλα'' , οδηγουν σε παγκοσμιο πολεμο , αφου η ιστορια δεν διδασκει και απλα επαναλαμβανεται.
  επιμενω ομως , οτι ολοι εμεις , με προσωπο και οχι οι απροσωπες αγορες ( ποιες και ποιοι ειναι αληθεια ; ) , ολοι εμεις μαζι , πρεπει να παρουμε τις τυχες στα χερια μας και να τσακισουμε , οτι και να σημαινει αυτο , τα καθε λογης λαμογια , υπηρετες των αγνωστων αγορων.
  απο τωρα , ουτε καν απο αυριο.

  • beniz avatar
   beniz @ λαικη δεξια 08/08/2011 00:05:05

   Ακριβώς...και ξερούν οτι η ημέρα πλησιάζει....προσπαθούν να αρπάξουν οτι προλάβουν...

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 07/08/2011 23:50:57

  Η λύση είναι απλή: χρέος Δ Ε Ν αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξυπηρετούνται μόνο χρέη κρατών προς ταμεία, νοσοκομεία, κοινοφελείς οργανισμούς και αυτά στο επίπεδο του εφικτού. Τίποτα για όλους τους άλλους. Μετά απαγόρευση δια ροπάλου νέου δανεισμού, κοινοτική οικονομία, οριστική απαγόρευση στις τράπεζες να διακρατούν μετοχές και καλή καρδιά.

  "Ό,τι δεν λύνεται κόβεται" Μέγας Αλέξανδρος

  "Η μεγαλύτερή μου αρετή είναι ότι ανάγω τα πιο σύνθετα προβλήματα στις πιο απλές πρωταρχικές τους βάσεις" Αδόλφος Χίτλερ

 4. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 08/08/2011 00:37:37

  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ: Όπως βλέπουμε η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν το πρόβλημα της Ευρωπαικής Ένωσης. Αντιθέτως το τερατούργημα της Ε.Ε. είναι το πρόβλημα και τόσο καιρό τα μέτρα της κυβέρνησης μας ποτέ δεν είχαν σκοπό να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον λαό της αλλά είχαν σκοπό να βοηθήσουν τις τράπεζες και την ευρωζώνη. Αυτό το είχαν γράψει και οι Financial Times τότε που είχαν γράψει πως ο Γιωργάκης είναι ο άνθρωπος των Αμερικανών στην Ελλάδα. Όσο τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να πείσουν τον Ελληνικό λαό ότι το μέλλον της Ελλάδος είναι μέσα στην Ε.Ε. όχι μόνο δεν θα δούμε λύση αλλά θα οδηγηθούμε και σε εθνικές καταστροφές.

  • The Saint avatar
   The Saint @ Χρήστος Δημάρης 08/08/2011 02:35:01

   Σωστά τα λές σε γενικές γραμμές...
   Ισως όμως αυτό που μέλλει γενέσθαι παγκοσμίως να είναι σημαντικότερο γιά τον κόσμο απ'ότι οι "καταστροφές" σε τοπικό επίπεδο...
   Αλλωστε, ακόμη και αν είχαμε με κάποιον τρόπο "ασπίδα" προστασίας (όπως ίσως νομίζουν οι Αγγλοι σήμερα που είναι εκτός ΕΕ) μη νομίζεις ότι θα λειτουργούσε, αφού οι οικονομίες των κρατών δεν είναι παρά οι κρίκοι μιάς αλυσίδας. Αν αυτή σπάσει, τότε το "τσουνάμι" που θα δημιουργηθεί, δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.