01/04/2010 10:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

200.000 μετατάξεις ή απολύσεις στο ΔημόσιοΣαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο επέρχονται με νομοθετική ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη». Πάνω από 200.000 υπάλληλοι μετατάσσονται υποχρεωτικά ή και απολύονται τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της κατάργησης χιλιάδων ανενεργών και ζημιογόνων οργανισμών των σημερινών δήμων. Η μεταρρύθμιση, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις αρχές του νέου έτους.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν ως τότε οριστικά περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παντός είδους, αλλά και να μεταφερθούν δεκάδες υπηρεσίες από τις νομαρχίες στους δήμους και από τα υπουργεία στις περιφέρειες. Η αλλαγή δεν θα συνοδευτεί από καμία ανανέωση σύμβασης έργου, θα επέλθει αντίθετα ευρεία ανακατανομή του μόνιμου προσωπικού, ώστε τα νέα διοικητικά σχήματα που θα προκύψουν να αρχίσουν να λειτουργούν από 1ης Ιανουαρίου 2011. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου, προβλέπει τα εξής:

* Κλείνουν όλα ανεξαιρέτως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στους ΟΤΑ, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τις 6.000. Κάθε δήμος έχει ανάλογα με τον πληθυσμό του από 5 ως και 50 ΝΠΔΔ. Αποστολή τους είναι η συντήρηση βιβλιοθηκών, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η διαχείριση των ΚΑΠΗ και κληροδοτημάτων κτλ., ενώ πολλά δεν έχουν καν ουσιαστικό αντικείμενο. Μόνο στα Διοικητικά τους Συμβούλια έχουν τοποθετηθεί πάνω από 60.000 άτομα, ενώ ανέκαθεν, όπως προκύπτει και από τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών, υπήρχαν εστίες διαφθοράς και ρουσφετολογικών προσλήψεων. Με τη ρύθμιση της κυβέρνησης επιτρέπεται σε κάθε νεοσύστατο «καλλικράτειο» δήμο να διατηρεί μόνο δύο Νομικά Πρόσωπα, ένα για την εξυπηρέτηση «κοινωνικών - προνοιακών αναγκών» και ένα για την άσκηση «πολιτιστικής, αθλητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας» . Ετσι να νέα Νομικά Πρόσωπα δεν θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τα 700 ή 740.

* Αναστέλλουν τη λειτουργία τους περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πολλές εξ αυτών είναι ανενεργές ή και ζημιογόνες. Στη θέση τους θα επιτρέπεται η σύσταση μόνο μιας δημοτικής επιχείρησης ανά δήμο, η οποία θα ονομάζεται «κοινωφελής δημοτική επιχείρηση». Δηλαδή θα περιοριστούν σε 350-370.

* Εξακολουθούν, προσώρας, να λειτουργούν 46 μονομετοχικές ΑΕ, οι οποίες με βάση και τον νέο νόμο για τις προσλήψεις θα έπρεπε να κλείσουν, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης αποδέχθηκε σχετικό αίτημα των δημάρχων. Παράλληλα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δημάρχων το αν θα διατηρήσουν ή θα κλείσουν άμεσα τις πολυμετοχικές αναπτυξιακές εταιρείες.

* Καταργούνται περίπου 900 σχολικές επιτροπές μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα σχολικά κτίρια στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε δήμο να έχει μία σχολική επιτροπή για κάθε βαθμίδα.

Απολύσεις και μετατάξεις
Μόνο το μόνιμο προσωπικό θα παραμείνει στους δήμους. Ολοι οι συμβασιούχοι, που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή και με συμβάσεις έργου θα απολυθούν μετά τη λήξη τους, ανεξαρτήτως του χρονικού ορίου που έχει τεθεί για την εν γένει ανανέωσή τους (31.12.2011). Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, επισήμαναν ότι «οι ανάγκες θα καλυφθούν κυρίως από μόνιμο προσωπικό». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των συμβασιούχων που τελικά θα απολυθούν θα υπερβαίνει τις 35.000.

Για το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση ή μεταφορά υπηρεσιών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αναγκαστικές μετατάξεις, αφού όμως προηγουμένως δοθεί «περίοδος χάριτος» τριών μηνών, ώστε οι εργαζόμενοι να επιλέξουν που επιθυμούν να μεταταγούν.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που μετά τις αναγκαστικές μετατάξεις δεν θα αποδεχθούν το νέο καθεστώς εργασίας, θα πρέπει να απολυθούν.

Θ. Πάγκαλος: Αν χρειαστεί θα απολυθούν
Ανοικτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος το ενδεχόμενο να απολυθούν υπάλληλοι στους οργανισμούς του Δημοσίου που πρόκειται να συγχωνευτούν. «Το προβλέπει το Σύνταγμα. Προς το παρόν θεωρούμε ότι η λύση μπορεί να είναι η μετάταξη σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκες γιατί είναι μικρός ο αριθμός των υπαλλήλων» δήλωσε στην εκπομπή «Ζoom» της ΝΕΤ. Οπου όμως είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων, είπε ότι δεν αποκλείει τίποτε. «Ο,τι επιτρέπεται από το Σύνταγμα της χώρας και το νομικό της καθεστώς και είναι ωφέλιμο οικονομικά πρέπει να εξεταστεί. Εχουμε αποφασίσει να κυβερνήσουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το πολιτικό κόστος. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=323472&dt=01/04/2010

ΣΧΟΛΙΑ

 1. El Gekko avatar
  El Gekko 01/04/2010 11:17:47

  Μπορούμε δηλαδή να είμαστε αισιόδοξοι;
  Αλλά πάλι 370 δήμοι και 300 βουλευτές;
  Εκεί δεν χωρά καμία μείωση για λόγους οικονομίας;

 2. mavro kounavi avatar
  mavro kounavi 01/04/2010 11:33:44

  Καλό Πάσχα σε όλους.

  Μετά τις sosialistikes περικοπές σε δώρα και επιδόματα, την αύξηση ΦΠΑ και φόρων στη βενζίνη, οι υπάλληλοι της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Θεσπρωτίας σταμάτησαν πλέον να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για τις μετακινήσεις εκτός έδρας. Δεν γίνονται πλέον εκτός έδρας. Έτσι θα γλιτώσει το κράτος δαπάνες που αφορούσαν τα περίπου 9.7 ευρώ της ημερήσιας αποζημίωσής τους και την αποζημίωση των 0,15 ευρώ για τη χιλιομετρική απόσταση (βενζίνη + φθορές, υπολογισμένες στη μέση τιμή της βενζίνης στην επικράτεια και βεβαίως προ των αυξήσεων σε ειδικό φόρο και ΦΠΑ). Αυτό βέβαια έχει μια μικρούλα παρενέργεια.

  Αν το κράτος επιθυμεί να στείλει τους υπαλλήλους στα συσκευαστήρια μανταρινιών ώστε αυτά να πάρουν πιστοποιητικό για εξαγωγή θα πρέπει να έρθει και να δώσει χρήματα για την ενοικίαση οχημάτων για τη μετάβαση των υπαλλήλων στους τόπους ελέγχου. Αλλιώς εξαγωγές γιοκ. Το κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου στη Θεσπρωτία είναι τουλάχιστον 50 ευρώ ημερησίως. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της Βενζίνης την ώρα που η Θεσπρωτία είναι σταθερά μέσα στην πεντάδα των πλέον ακριβών νομών όσον αφορά τα καύσιμα. Είναι φαντάζομαι περιττό να πω ότι το ίδιο ισχύει και για τους ελέγχους Φυτικού και Ζωικού Κεφαλαίου ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή των επιδοτήσεων, για τους ελέγχους στους νέους αγρότες, στα σχέδια βελτίωσης κτλ κτλ.

  Κατόπιν αυτών ας κοπιάσει ο ... "μάγκας" Ριρής ο Πάγκαλος μαζί με τα παιδιά του σωλήνα του geoffrey και ας τους γαργαλήσουν τα λιόκια.

  Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του τι έρχεται ...

 3. thsan avatar
  thsan 01/04/2010 12:31:44

  Φίλε mavro koynavi χαιρετώ

  Στη Σέρρες ακινητοποίηθηκαν όλα τα οχήματα της Δνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Πληροφοριακά η Μπατζελή κάλεσε την ΠΕΓΔΥ και πρότεινε να μειώσει το όριο για την καταβολή χιλιομετρικής αποζημίωσης από 40 σε 20χλμ. Για τα υπόλοιπα το βλέπει δύσκολο. Το εξώδικο είναι έτοιμο και της αποστέλλεται εντος ολόγων ημερών. Τότε θα αρχίσει το πραγματικό γλέντι, με την πλήρη αποχή από εργασίες εκτός έδρας.
  Ας πιαστεί η Μπατζελή χέρι χέρι με τον Παπακωνσταντίνου να δίνουν πιστοποιητικά εξαγωγών, να ελέγχουν ελαιοκομικό - αμπελουργικό μητρώο, ενεργειακά φυτά, κ.λ.π, να γνωρίσουν και την Ελληνική επαρχία. Θα περισσέψουν τόσα χρήματα από τις περικοπές που δεν θα έχουν πρόβλημα με τη βενζίνη.
  Χωρίς ντροπή μεταχειρίζονται τους γεωπόνους χειρότερα από τους εφοριακούς. Τραβάμε μια γραμμή και κόβουμε ή πυροβολούμε. Μάλλον τα πόδια μας γιατί όπως φαίνεται κανείς τους δε γνωρίζει σημάδι. Σε αντίθεση με μας...

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ thsan 01/04/2010 17:47:04

   Φαίνεται πως πάντα οι νόμιμοι πληρώνουν για τους παράνομους. Αυτοί που δουλέυουν πραγματικά, τιμωρούνται για τα πλασματικά εκτός έδρας και τις πλασματικές υπερωρίες.

 4. Lalakis avatar
  Lalakis 01/04/2010 13:23:58

  ΠΑΣΟΚ θέλαμε;

 5. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 01/04/2010 13:30:12

  Και αν δουλέψει τίποτα μετά σφύρα μου καλαματιανό. Αυτά θα θέλουν δύο χρόνια μεσα στην κρίση να αρχίσουν να δουλεύουν είναι και το ΕΣΠΑ.

  Πάντως είναι η αλήθεια τέτοια μέτρα ούτε Μάνος και Μητσοτάκης δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν.

 6. σαμ avatar
  σαμ 01/04/2010 17:11:21

  Τα μέτρα είναι τολμηρά, απαραίτητα, και ολόσωστα. Γεμίσαμε με ένα εκκατομύριο άχρηστους που πίνουν το καφεδάκι τους και πάνε βόλτα μια φωτοτυπία από όροφο σε όροφο. Τα ξέρουμε και να μην επιχειρήσουν οι δημόσιοι τεμπέληδες να μας πείσουν για το αντίθετο.
  Και στην τελική ανάλυση, χρειαζόμαστε περισσότερες νοσοκόμες, περισσότερους αστυνομικούς, περισσότερους δασκάλους, όχι όμως περισσότερους "διοικητικούς" αργόσχολους.
  Να τους κόψει το βήχα, επιτέλους!

  • πολίτης avatar
   πολίτης @ σαμ 01/04/2010 18:25:23

   Ναι, ναι, ΘΕΙΕ ΣΑΜ, κόψε το βήχα και κυρίως τη μιλιά. Πάντως συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε περισσότερες νοσοκόμες όσο περνάει ο καιρός, με τόσες δολοφονίες, αυτοκτονίες, εγκεφαλικά... και όλα τα καλά της ειρηνικής, ευτυχισμένης, σοσιαλιστικής μας κοινωνίας.

  • anonymous avatar
   anonymous @ σαμ 01/04/2010 19:21:25

   Αμ το ωραίο είναι ότι δε χρειαζόμαστε ούτε περισσότερες νοσοκόμες ούτε περισσότερους αστυνομικούς ούτε περισσότερους δασκάλους.
   Ανάλογα με τον πληθυσμό μας έχουμε αρκετά καλό αριθμό. Το πρόβλημα είναι ότι μόλις διοριστούν κοιτάνε να πάρουν αποσπάσεις για να λουφάρουν.

   • πολίτης avatar
    πολίτης @ anonymous 01/04/2010 19:36:05

    Κοίταξε, για να πούμε την αλήθεια, απόσπαση δε ζητάς για να λουφάρεις, αλλά για να γυρίσεις στον τόπο σου. Εκτός αν εννοείς απόσπαση σε πολιτικό γραφείο ή άλλη υπηρεσία με λιγότερη δουλειά.
    Όμως μόλις διορίζονται αρχίζουν οι εγκυμοσύνες, σχεδόν όλες επαπειλούμενες, απουσία δύο ετών και μετά δεύτερο παιδί και πάει λέγοντας. Τη νύφη πληρώνουν όσοι μένουν, τρέχουν και δε φτάνουν.
    Κι επειδή σέβομαι τη μητρότητα και την οικογένεια (βέβαια η ιδιωτική υπάλληλος και η επαγγελματίας είναι μάλλον λιγότερο μάνα για το κράτος), δε θα επικρίνων ούτε αυτό. Θα επικρίνω όμως τη γονική άδεια σε πατέρες, κυρίως επειδή ακούω πολύ συχνά τελευταία ότι κάποιοι σούπερ άντρες - πατεράδες, πληρώνουν τα ένσημα των συζύγων τους σε εικονικούς εργοδότες, ώστε να φαίνεται ότι εργάζονται και να πάρουν αυτοί την άδεια (ο πατέρας παίρνει άδεια ανατροφής τέκνου 9 μηνών, όταν η σύζυγος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, όχι όμως όταν είναι άνεργη). Ίχνος αξιοπρέπειας δηλαδή.
    Βέβαια οι περισσότεροι που δεν ξέρετε το δημόσιο από μέσα, έχετε την τάση να τα ισοπεδώνετε όλα και όλους. Δε δουλεύουν μόνο οι νοσοκόμες και οι αστυνομικοί, δουλεύουν πολλοί υπάλληλοι με συνείδηση και ικανότητες, διοικητικοί και τεχνικοί. Τώρα αν εμπιστεύεσαι νοσοκόμα να σου βγάλει φόρο και σύνταξη, τί να σου πω, τράβα στο ΚΑΤ και υπόβαλε αίτηση.

 7. Χριστιανοδημοκράτης avatar
  Χριστιανοδημοκράτης 01/04/2010 18:31:22

  Eαν γινει ετσι οπως παρουσιαζεται, ειναι αρκετα καλο εως πολυ καλο. 60.000 ανθρωποι στα ΝΠΔΔ;;;;;;;Ελεος!

 8. spartaner avatar
  spartaner 01/04/2010 20:50:08

  Δεν κατάλαβα γιατί λοιδωρούμε τη κυβέρνηση που επιτέλους προσπαθεί να βάλει τάξη. Αυτά βέβαια έπρεπε να τα κάνει η ΝΔ σαν φιλελευθερο κομμα που ισχυρίζεται ότι είναι. Αλλα όπως είναι γνωστό ο ΚΚ ο νεότερος δεν τόλμησε να κάνει ουτε μια σοβαρή αλλαγή στη παραγωγική δομή της χώρας. Ουτε μια ανατροπή..ούτε μια σύγκρουση..Ενώ ήξερε πολύ καλά οτι η χώρα χρειάζεται ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
  @ Anonymous. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.. Και για να μαθαίνουν και οι υπόλοιποι αναγνώστες του φορουμ σύμφωνα με άρθρο του Τσίμα στην εφημερίδα ΝΕΑ έχουμε τους διπλάσιους αστυνομικούς σε αναλογία πληθυσμού απο τη Μεγάλη Βρετάνια τους διπλάσιους καθηγητές και δασκάλους απο την Φιλανδία. Ελεος πιά. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά και να πεισθεί ο λαός οτι ναι εδώ εχουμε πρόβλημα πρέπει να αρχίσουν απο τη βουλή τις αλλαγές.
  Μείωση αριθμού Βουλευτών απο 300 σε 150.. καταργηση της θεμελειωσης συνταξιοδότησης για βουλευτές με 8 χρόνια βουλευτικής θητείας. Κατάργηση της συνταξιοδότησης με τα 49 χρόνια ηλικίας σε αστυνομία και σώματα ασφαλείας... ναι ναι συμβαίνει ακόμα αυτό...
  Αντε και καλό Πασχα.

 9. Νιόνιος-διονύσης avatar
  Νιόνιος-διονύσης 01/04/2010 20:54:47

  αντε ντε να το δουμε και να μην το πιστεψουμε,καιρος να βαλουμε τα μυαλο μας να δουλεψει για να παραγουμε κατι,και να μην δουλευει μονο για να μπουν στο δημοσιο και να λουφαρουνε.φτανει πια ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ Δ.Υ

 10. somis avatar
  somis 01/04/2010 22:22:17

  Οταν λέει "..Αναστέλλουν τη λειτουργία τους περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις..", εννοεί και τις Δ.Ε.Υ.Α. των Δήμων ;

  Οι Δ.ημοτικές Ε.πιχειρήσεις Υ.δρευσης Α.ποχέτευσης που λειτουργούν στους περισσότερους Δήμους, - για όσους γνωρίζουν - διέπονται από ειδικό Νόμο και αποτελούν το ΟΡΓΙΟ της φαυλότητας. Σχεδόν όλες χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ, ενώ αμοίβουν τους υπαλλήλους τους με ασύλληπτα ποσά (κατώτερος μισθός νέας καθαρίστριας 1400 ευρώ, μισθός μηχανικών με λίγα χρόνια υπηρεσίας 3.000 ευρώ, υδρονομείς 2.200 ευρώ, υδραυλικοί τεχνίτες όλοι πάνω από 2.000 ευρώ !!).
  Προσοχή ! δεν υπερβάλλω.
  Οι ΔΕΥΑ αποτελούσαν και αποτελούν προνομιακό χώρο, λόγω του νομικού καθεστώτος τους, όπου όλοι οι Δήμαρχοι έχουν διορίσει απίθανους και άσχετους, ενώ ταυτόχρονα είχαν τη δυνατότητα να χορηγούν (οι Δήμαρχοι, ως πρόεδροι των ΔΕΥΑ) να δίνουν και μπόνους (; !!) στους αρεστούς.
  Φίλος, μου έλεγε, ότι η ΔΕΥΑ της πόλης του (με 30.000 κατοίκους και 60 μόνιμους υπαλλήλους !!), χρωστά 14.000.000 ! ευρώ, ενώ από τις μηνιαίες εισπράξεις της επιχείρησης το 80% πηγαίνει στη μισθοδοσία !
  Επειδή, βλέπω ότι δεν γίνεται ρητή αναφορά στις ΔΕΥΑ, οποιαδήποτε αλλαγή θα είναι μια τρύπα στο νερό ! Αν γνωρίζουν οι σχολιαστές κάτι παραπάνω ..

  • mARIA avatar
   mARIA @ somis 15/04/2010 08:13:03

   ΕΠΕΙΔΗ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΔΕΥΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΑ! ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 900 ΕΥΡΩ1 ΚΑΙ ΟΙΤΕ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΤΕ ΜΠΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ. ΕΓΩ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΩ. ΚΑΙ ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΛΟΒΑΡΑΜΕ ΟΠΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΗ ΜΙΛΑΣ

 11. sim avatar
  sim 01/04/2010 23:48:12

  να μας πεί πόσα κοματικά στελέχη διορίστηκαν στον κρατικό μηχανισμό και τους μισθούς-επιδόματα-οδοιπορικά-συνεδρειάσεις του κάθε ενός απο αυτούς.
  να διώξει τους μισούς από αυτούς και μετα να μιλήσει για απολύσεις,φόρους,μισθούς, κλπ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.