#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/09/2011 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

200.000 απολύσεις σε υπουργεία και δήμουςΜετά την επίσπευση της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας σε 151 οργανισμούς και φορείς, το κυβερνητικό μενού περιέχει άμεση και δραστική μείωση κατά το ένα τρίτο περίπου του σκληρού πυρήνα του κράτους. Αυτή θα προέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από την αναδιάρθρωση, συγχώνευση ή συρρίκνωση οργανισμών, εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οργανικών μονάδων υπουργείων, γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων, τμημάτων και ειδικών γραμματειών, που θα αφήσει μετέωρους περισσότερους από 200.000 απασχολουμένους.

 

Οι σαρωτικές αλλαγές στα οργανογράμματα και η αναμόρφωση τμημάτων όλων των υπουργείων θα κλείσει τη στρόφιγγα των προσλήψεων στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι νεοεισερχόμενοι να αποτελούν τα επόμενα χρόνια είδος προς εξαφάνιση. Παράλληλα, θα συνοδευτεί, όπως επισημαίνουν στελέχη της δημόσιας διοίκησης, από κατάργηση οργανικών θέσεων.

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται μέχρι σήμερα στις θέσεις αυτές, θα κινδυνεύουν ακόμα και με απόλυση, καθώς, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται μόνιμοι, δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η απομάκρυνσή τους από την εργασία.

 

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, μιλώντας χθες σε συνάντηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων, επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για άγριο «τσεκούρωμα» στο στενό πυρήνα του κράτους. «Απαντώντας με αποφασιστικότητα στο επιτακτικό αίτημα για ριζική ανασυγκρότηση του κράτους, έχουμε εισαγάγει νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες πραγματοποιούμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον τομέα της απλοποίησης των διοικητικών δομών των δημόσιων φορέων και κατ’ επέκταση στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους». Επίσης, γνωστοποίησε ότι σε κάθε υπουργείο συστήνεται γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών, στην οποία υπάγονται όλες οι υφιστάμενες οικονομικές οργανικές μονάδες και ανέφερε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ετοιμάσει σχέδιο-υπόδειγμα Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα αποστείλει άμεσα σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία κατάρτισης των νέων οργανογραμμάτων τους.

 

Όσον αφορά στην τύχη των περίπου 200.000 εργαζομένων στους φορείς που θα οδεύσουν προς κατάργηση ή συγχώνευση, προκειμένου να μπει «μαχαίρι» στο κράτος, οι «λύσεις», που προτείνονται αφορούν μεταξύ άλλων:

-Την υποχρεωτική μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

-Την υπαγωγή σε εργασιακή εφεδρεία, στην περίπτωση που έχουν συνάψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

-Την ένταξη σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή εθελοντικής μειωμένης εργασίας, με αντίστοιχη μείωση μισθού.

 

Τη στενωπό της εργασιακής εφεδρείας, που θα οδηγήσει στο πρώτο μαζικό κύμα απολύσεων από το Δημόσιο, θα κληθούν να ανέβουν και εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά τους 4.000 απασχολουμένους σε 151 επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα ανοίξουν μέσα στις προσεχείς ημέρες τον κύκλο της εφεδρείας, χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, προανήγγειλε απολύσεις και στους δήμους.

Αναφερόμενος στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι στόχος είναι οι ΟΤΑ, ως κομμάτι της γενικής κυβέρνησης, να μη συμβάλλουν στο έλλειμμα ούτε ένα ευρώ. «Επειδή κάποιοι δήμοι, περίπου δέκα ή 15, δεν είναι σε θέση να σηκώσουν κάποια δανειακά βάρη, αν δεν ελαφρύνουν από προσωπικό, θα είμαστε οι πρώτοι που θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία, μέσα από το πρόγραμμα εξυγίανσης. Ισως να μη χρειαστούμε το μηχανισμό της εφεδρείας, αλλά θα φτάσουμε αν χρειαστεί και σε απολύσεις προσωπικού, αναγκαστικά. Δεν γίνεται διαφορετικά», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

 

Διαφωνεί πλήρως η Ν.Δ.

Την πλήρη διαφωνία της εξέφρασε η ΝΔ, όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας από την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Α. Λυκουρέντζος , την πρότασή της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία, που δεν περιλαμβάνει απολύσεις, εγγυάται δημοσιονομικό κέρδος, αλλά και κοινωνικό όφελος, η κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε προθάλαμο και διαδικασία απολύσεων.

«Διαφωνούμε πλήρως. Ο πανικός και η σύγχυση είναι κακοί σύμβουλοι σε μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει παντού», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Επίσης ανέφερε, ότι η μείωση του μεγέθους του Δημοσίου φαντάζει τόσους μήνες άπιαστος στόχος για το Υπουργείο Οικονομικών, αφού η λίστα που δημοσιεύεται περιλαμβάνει οργανισμούς οι οποίοι ήδη έπρεπε να είχαν “εξυγιανθεί”, ή συγχωνευτεί ή καταργηθεί.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το πρόγραμμα μετατάξεων που εφαρμόστηκε στον ΟΣΕ ,ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, καθώς  και στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι, τη στιγμή που οι μετατάξεις αυτές ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται εντός των ημερών και η κυβέρνηση τις προέβαλε αρκούντως, ξαφνικά οι υπάλληλοι που έμειναν στους εν λόγω φορείς μαθαίνουν ότι μπορεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας και να απολυθούν.

Όπως είπε, είναι ανησυχητικό ότι κανείς δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα απολυθεί σήμερα αυτό το προσωπικό, ενώ το πλέον παράλογο είναι ότι μετά την “εφεδρεία” του 10%, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού.

«Η κυβέρνηση με άλλα λόγια, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα προχωρεί την εργασιακή εφεδρεία και στη συνέχεια αξιολογεί το προσωπικό! Δηλαδή πρώτα θα διώξουν “χωρίς κριτήρια” και μετά θα αξιολογήσουν τους υπόλοιπους! Το κομματικό κράτος στο αποκορύφωμά του!» κατέληξε.

 Antinews, με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 14/09/2011 08:49:49

  Όσο οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι, δήθεν, ο κομματικός τους "πατερούλης" (το ΠΑΣΟΚ), δεν θα τους προδώσει και όσο θα προσανατολίζονται σε ατομικές λύσεις νομίζοντας ότι οι ίδιοι θα τη γλυτώσουν και θα απολυθούν "οι άλλοι", τόσο θα ξυπνάνε απότομα από την κλωτσιά με την οποία θα ξωπετάγονται συνοπτικά έξω από το δημόσιο. Τότε όμως θα είναι αργά...

  • καινός avatar
   καινός @ Αυριανιστής 14/09/2011 09:01:58

   τότε θα πέσει και η κυβέρνηση. Όταν ξεσηκωθούν οι ΔΥ...

 2. tpe avatar
  tpe 14/09/2011 08:58:50

  Συγνώμη, αλλά πραγματικά πιστεύεις πως θα γίνει έτσι;
  Μόνο με γενικές απολύσεις θα γίνει αυτό, όπως τώρα για το 10% των ΔΕΚΟ.
  Όταν θα έρθουν οι "σύμβουλοι", δηλαδή, θα γίνει αξιοκρατικά το πράγμα;
  Όταν θα καταργηθούν οργανικές θέσεις θα γίνει αξιοκρατικά το πράγμα;

  Εδώ άφησαν ακέφαλα τα υπουργεία και τις υπηρεσίες ώστε να βάλουν όχι απλά πασόκους, αλλά πρασινοφρουρούς σε θέσεις προϊσταμένων και διευθυντών, σε αυτά θα κολλήσουν;

 3. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 14/09/2011 09:04:53

  Η ΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ.

  ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ-ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ,ΕΠΕΙΔΗ
  ΕΤΣΙ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ.

  ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΝΔ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ,ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΥΣ
  ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ,ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΥΤΟΙ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΝΑ ΨΗ-
  ΦΙΖΟΥΝ ,ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΣ, ΠΑΣΟΚΙΚΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

  ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ,ΠΟΥ ΠΑΝΤΟΤΕ
  ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.....

  • tpe avatar
   tpe @ ΣΠΥΡΟΣ 14/09/2011 09:10:01

   Αυτό δείχνει πόσο ηλίθιος είναι ο μέσος ψηφοφόρος... Το ζωντόβολο δεν μπορεί να καταλάβει πως ο "βολευτής" ΔΕΝ έχει ιδέα αν το ψήφισες; ΙΔΕΑ!

  • Lampros avatar
   Lampros @ ΣΠΥΡΟΣ 14/09/2011 09:27:39

   +1000000. Σωστός, προσυπογράφω

  • Steliosmd avatar
   Steliosmd @ ΣΠΥΡΟΣ 14/09/2011 11:07:14

   Αχοουυυυ..παντοτε την πληρωνει..το αμεμπτο, αξιοκρατικο , ηθικο γαλαζιο κομμα ...που ποτε δεν διορισε δικους του ανθρωπους ...στο μυαλο σας βλεπω κυριαρχει ο ..στρατηγος ανεμος..

   • Lampros avatar
    Lampros @ Steliosmd 14/09/2011 13:35:27

    Αυτός ο "συμψηφισμός" θα μας φάει. Δεν υπάρχει άμεμπτος, και αλάθητος μόνο ο Χριστός. Η πληγή της ελλάδας όμως ειναι το πασοκικό κατεστημένο, όσο και θέλουμε (τε) να το ωραιοποιήσουμε.

 4. Lampros avatar
  Lampros 14/09/2011 09:26:24

  Αληθεια πιστευει κανεις πως οι ίδιοι άνθρωποι που παρεδωσαν την Ελλάδα, θα ειναι... αξιοκρατικοί (!) στις απολύσεις?? θα ακολουθήσει μια περίοδος εκβαισμών σε μή πασόκους υπαλλήλους, ανευ προηγουμένου.
  Ειναι το τελευταίο όπλο τους, με αυτό θα διατηρήσουν συντεταγμένο τον κομματικό τους στρατό που τους προστατεύσει απέναντι στην οργή του κόσμου.

 5. The Saint avatar
  The Saint 14/09/2011 10:30:31

  Πάμε άλλη μία... (και όσες χρειαστεί...)
  ΔΕΝ βρίσκονται σε σύγχιση, ΔΕΝ βρίσκονται σε πανικό, εκτελούν απλά τις εντολές που δέχονται.
  Η εξαθλίωση, του λαού, και η συνεπαγόμενη παράδοση της χώρας με κάτω τα χέρια, (και πάνω τα πόδια) στους οικονομικούς διακορευτές-αφεντικά τους, προχωρεί αργά αλλά σταθερά πρός την επιτευξή της...
  Εμείς θα τους αφήσουμε; (όσο έχουμε ακόμη χρόνο; )

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ The Saint 14/09/2011 10:54:59

   Το ρητορικό ερώτημά σου, αγαπητέ Άγιε, απεύθυνέ το στους ΔΥ, που επιμένουν να δίνουν 60 και 70% στο ΠΑΣΟΚ στις συνδικαλιστικές τους εκλογές. Είχα προ εβδομάδας μια συζήτηση με μια φίλη μου, η οποία εργάζεται μαζί με τον άντρα της στο υπουργείο Οικονομικών. Ξέρεις τι μου έλεγε για την "προσωπική διαφορά" που εξήγγειλε ότι θα τους κόψει ο Βενιζέλος; Ότι... "άλλο τι λέγεται στις τηλεοράσεις και άλλο τι θα γίνει"! Ναι, ναι, ακόμα πιστεύουν ότι τελικά θα καταφέρει να τους κοροϊδέψει τους "κουτόφραγκους" και να τους δώσει την "προσωπική διαφορά"!

   • anonymous avatar
    anonymous @ Αυριανιστής 14/09/2011 18:23:49

    Αυτό τους έχουν πει και αυτό πιστεύουν. Είναι μανούλες σε αυτά οι ΠΑΣΟΚοι. Τώρα αν δεν τα καταφέρουν θα τους πουν το παλέψαμε αλλά δε μας βγήκε. Και φυσικά πάλι θα το χάψουν.

 6. τσωφλι πασατεμπου avatar
  τσωφλι πασατεμπου 14/09/2011 12:35:11

  Δεν καταλαβα, πρεπει να διαφωνησει κανεις επι της ουσιας , η επι του αριθμου ;

  οκ, ο αριθμος ειναι υπερβολικος, αλλα επι της ουσιας ; Πρεπει αναγκαστικα να μιλησουμε πολιτικα, δεν πρεπει να υπερασπιστουμε τις επιλογες του Σαμαρα την επομενη μερα, τις αναγκαστικες του επιλογες, τις σωτηριες ; Θα τον αφησουμε ανυπερασπιστο να κανει οτι πρεπει - με μετρο και με σωφροσυνη, αλλα και με απολυτη αισθηση του ρεαλισμου και του κοινου νου ;  ειπωθουν αληθειες ; Πως θα υπερασπισουμε τις επιλογες του Σαμαρα αυριο

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ τσωφλι πασατεμπου 14/09/2011 13:14:15

   Μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι "οι επιλογές του Σαμαρά αύριο" θα είναι όσο νεοφιλελεύθερες θα θέλατε εσείς...

   Αλήθεια, για τον ιδεολογικό σας συνοδοιπόρο, το Μάνο, που προτρέπει τους ναζί να μη μας δώσουν ούτε ευρώ (!), τι έχεις να πεις;

   • The Saint avatar
    The Saint @ Αυριανιστής 14/09/2011 19:40:14

    Ποιός ασχολείται με τον Μάνο;
    Ο τύπος έχει "τελειώσει" πολιτικά εδώ και καιρό...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.