16/09/2009 00:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειαςΠροεκλογική περίοδος των κούφιων λόγων, του εντυπωσιασμού, των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την κυβέρνηση). Το πραγματικό διακύβευμα, ωστόσο, ο αληθινός λόγος που πρέπει η χώρα να οδηγείται σε μια εκλογική αναμέτρηση και να εκλέγεται ο καλύτερος (κι όχι ο αρεστός της διαπλοκής) είναι η ευημερία αυτού του τόπου και των πολιτών της.

 Τα συγκλονιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ μπορεί για κάποιους να μη σημαίνει τίποτε. Είναι οι γνωστοί χρυσοκάνθαροι της εξουσίας, τα γιουσιουφάκια της διαπλοκής, τα golden boys του Χρηματιστηρίου και οι παρα-δημοσιογράφοι –πληρωμένες γραφίδες (Mont Blanc κατά προτίμηση) ή όπως λέγαμε παλαιότερα επί Σημίτη... τα ντιλίβερι μπόις του εκσυγχρονισμού.

 Όλοι αυτοί, λοιπόν, αισθάνονται όμορφα στα πολυτελή σπίτια τους και τα ακόμη πιο εντυπωσιακά σκάφη τους με τις πληρωμένες μοντέλες, ακόμη κι όταν ακούν από τη ΓΣΕΕ ότι το 21%-23% του πληθυσμού, δηλαδή περί τα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

 Φυσικά τα γνωστά τζάκια της πολιτικής και των επιχειρήσεων δεν ασχολούνται με την είδηση ότι η πραγματική ανεργία (κι όχι τα μαγειρεμένα στοιχεία του Κοντοπυράκη της Στατιστικής) θα φτάσει το 2010 στο 17,3% του εργατικού δυναμικού με τους σημερινούς άνεργους συμπολίτες μας να φτάνουν τις 700.000.

Δεν ενδιαφέρονται αν ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι στο 82% του ευρωπαϊκού αλλά οι τιμές των προϊόντων στο 94%.

 Βεβαίως χαίρεται όταν ακούει 3 στους 4 εργαζόμενους να δηλώνουν ότι θα δούλευαν Σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς αμοιβή αρκεί να μη χάσουν τη δουλειά τους.

 Και όπως είναι αναμενόμενο, τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση όταν διαβάζουν στην έρευνα της ΓΣΕΕ ότι το εισόδημα των 20% περισσότερων πλούσιων Ελλήνων είναι έξι φορές περισσότερο από το εισόδημα του 20% των λιγότερο εύπορων πολιτών.

 Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου και λοιποί διεκδικητές της ψήφου μας, έχοντας λύσει το πρόβλημα της επιβίωσής τους (και μάλιστα χωρίς ούτε ένα ένσημο οι περισσότεροι) το μόνο που κάνουν είναι να γράφουν όμορφα λόγια που ξεχνιούνται την επόμενη των εκλογών.

 Όσο για τους συνδικαλιστές, εθιμοτυπικά πλέον παρουσιάζουν μια έρευνα με στοιχεία – σοκ και στη συνέχεια «συνωστίζονται» στα κομματικά γραφεία μήπως και αρπάξουν καμιά βο(υ)λευτική έδρα.

 Αυτό είναι κύριοι το στοίχημα για αλλαγή του τόπου: Να ανατραπούν όλα όσα οδηγούν τη ΓΣΕΕ να παρουσιάζει με το πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των Ελλήνων. Οι τελευταίοι απαιτούν λύσεις κι όχι πράσινες παρόλες για το «όραμα» που έχει ο Γ. Παπανδρέου ή για την επανίδρυση που ευαγγελίστηκε ο Κ. Καραμανλής.

 Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η ψήφος μας στις 4 Οκτωβρίου....

 Οικονομικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 16/09/2009 01:03:27

  'Δεν ενδιαφέρονται αν ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι στο 82% του ευρωπαϊκού αλλά οι τιμές των προϊόντων στο 94%'
  Αν συνυπολογίζονται οι μισθοί και οι τιμές των ανατολικών χωρών τότε η διαφορά μας από τις δυτικές χώρες, που είναι οι μόνες οικονομικά αναπτυγμένες, είναι πολύ μεγαλύτερη.

 2. Giannis76 avatar
  Giannis76 16/09/2009 01:39:22

  Εγώ αμφισβητώ τα στοιχεία αυτά. Όταν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ τότε εγώ με τα 20.000 ευρώ να αισθάνομαι πλούσιος?

 3. Lavazza avatar
  Lavazza 16/09/2009 07:52:50

  Με όλον τον σεβασμό προς τους συμπολίτες μας που περνάνε δύσκολα, θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα Γιάννη.

  Ούτε κι εγώ τα πιστεύω αυτά τα νούμερα που ακούω.

  Όταν πάω εγώ στο λογιστή και βλέπω να παρκάρουνε απ' έξω με Cayenne ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουνε 7-8 χιλιάρικα ετήσιο εισόδημα δεν πιστεύω αυτά τα νούμερα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Lavazza 16/09/2009 11:46:53

   Lavazza, μπορεί να μην πιστεύεις αυτές τις εκτιμήσεις (αφού δεν παύουν να είναι εκτιμήσεις), αλλά ο λόγος που σε κάνει να μην τις πιστεύεις είναι μάλλον αφανής. Είναι η "πυρηνική οικογένεια", που στην Ελλάδα ακόμα καλά κρατεί, και χρηματοδοτεί τα νεώτερα μέλη της τα οποία είναι οι πρώτοι στόχοι της κρίσης και της εργασιακής ζούγκλας. Σε είκοσι χρόνια (το πολύ) από τώρα, που η τωρινή οικονομικά ενεργός και εργασιακά ασφαλής γενιά θα έχει... αποδημήσει και θα έχει αντικατασταθεί από τους σημερινούς νεαρούς των 400 ευρώ και της εργασίας-λάστιχου (οι οποίοι φυσικά δεν θα μπορούν να ενισχύουν τους δικούς τους απογόνους όπως ενισχύονται οι ίδιοι σήμερα από τους γονείς τους), τότε να τα ξαναπούμε για το αν αυτούς τους απαισιόδοξους δείκτες θα τους βιώνουμε καθημερινά ή όχι. Λάβε μάλιστα υπ' όψη σου ότι στη σημερινή δυτική Ευρώπη, όπου το φαινόμενο της οικογενειακής προστατευτικότητας δεν υφίσταται, το πλέγμα κοινωνικής προστασίας είναι πολύ ισχυρότερο, ενώ στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτο. Σήμερα λοιπόν δεν μπορούμε να βιώσουμε (σε βαθμό που να γίνονται αντιληπτοί) αυτούς τους δείκτες, αλλά δεν παύουν να υφίστανται σε λανθάνουσα κατάσταση. Κουκουλώνονται από το φερετζέ της προστατευτικότητας και της αλληλεγγύης της ελληνικής οικογένειας.

   • Παλαιός Οννεδίτης avatar
    Παλαιός Οννεδίτης @ Αυριανιστής 16/09/2009 12:34:10

    Συμφωνώ ότι με όσα λες περί της οικογενειακής προστασίας και τον κίνδυνο εξάλειψης του με τα χρόνια. Να προσθέσω και την σταδιακή εξαφάνιση της πυρηνικής οικογένειας και την αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών που θα αδυνατούν να υποστηρίξουν τα παιδιά τους για προφανείς λόγους (1 μόνο εισόδημα. Όπως υπάρχει και το θέμα της καθυστερημένης ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας λόγω υπερπροστατευτικότητας.
    Από την άλλη και ο Lavazza τονίζει ότι όντως υπάρχει μια σημαντικά μεγάλη ομάδα που παρουσιάζει απειροελάχιστα εισοδήματα ενώ διάγει βίο χλιδής. Εκεί η απάντηση είναι η ψηφιοποίηση. Δυστυχώς τα πληροφορικά συστήματα υλοποοιήθηκαν αποσπασματικά χωρίς να ληφθούν προβλέψεις διαλειτουργικότητας. Αναμένω να δω τώρα που ολοκληρώθηκε το εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας και προτύπων πόσο γρήγορα θα εφαρμοστεί.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Αυριανιστής 16/09/2009 13:54:10

    @Παλαιός Οννεδίτης:
    Μα, η υλοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων έγινε νομίζεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες που είχε το υπουργείο Οικονομικών, ή με βάση τις ανάγκες της Ιντρακόμ/-σόφτ που τα προμήθευσε;

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/09/2009 09:10:00

  Εξαρτάται από τον κλάδο που δραστηριοποιείσαι @Lavazza. Εσύ π.χ. που τροφοδοτείς χονδρική μαγαζιά με καφέ φυσικό είναι στην Ελλάδα να μην έχεις ποτέ αναδουλειά. Και όσο βυθιζόμαστε στη κρίση τόσο θα ανεβαίνει η δουλειά σου.
  Αν κάνεις όμως μια βόλτα στους εμπορικούς δρόμους βλέπεις κλειστά καταστήματα -τα οποία τα κατάπιαν τα μωλλ- που σε λίγο γίνονται καφέ.
  Εμείς π.χ. που δραστηριοποιούμαστε σε δύσκολο κλάδο που πλήττεται από τους πρώτους σε μια οικονομία μείναμε 2 άτομα, αφού έπρεπε να φύγουν σταδιακά όλοι. Ξέρεις τι είναι από ένα τζίρο άλφα τη μία χρονιά να πέφτεις κατά 70% την επόμενη; Και να κάθεσαι εκεί μετά; Προκαταβολή φόρου επιχείρησης, ΦΠΑ, επιταγές, παραγγελίες, προμηθευτές, τι γίνεται με όλους αυτούς. Πρέπει να τους καλύψεις.
  Δεν φοροδιαφεύγουν όλοι, ειδικά αν έχεις να κάνεις με λογιστήρια μεγάλων εταιρειών με ηλεκτρονική διασταύρωση του ΑΦΜ ούτε που τολμάει ένας μεσαίος επαγγελματίας να ψελλίσει τίποτα για ακαταχώρητα έσοδα. Αυτά τα παιχνίδια τα παίζουν στο πολύ υψηλό επίπεδο και μόνο στις εισαγωγικές επιχειρήσεις με τη μητέρα εταιρεία. Για τόλμησε όμως να πας στην εφορία κανένα πιστωτικό τιμολόγιο μεγάλου ύψους και θα δεις για πότε θα μπουκάρουν για έλεγχο.

  Τι νομίζεις, στην εφορία είναι χαζοί;

  • Nick avatar
   Nick @ αλλενάκι 16/09/2009 10:59:17

   Πόσα άτομα ήσασταν πχ το 2008; Πολύ άσχημο πάντως να πέφτει ο τζίρος σου 70% και να προσπαθείς να δώσεις τα χρωστούμενα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 16/09/2009 12:45:33

   Το 2008 έμειναν 2 άτομα, από 6, τα άτομα έφευγαν σταδιακά από την αρχή του 2007. Τώρα απλώς ισοσκελίζουμε.

 5. donaE avatar
  donaE 16/09/2009 10:51:43

  Εχει δικιο το αλλενακι.Εκτος αυτου ειδατε τι γινεται με τις ακαλυπτες.Οπως πολλοι δεν δηλωνουν για να φοροδιαφευγουν ,αλλοι ειναι στο κοκκινο και ζουν με τις αναχρηματοδοτησεις και τα δανεικα.Πολυ δανεικα ομως!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ donaE 16/09/2009 11:42:35

   καλημέρα donaE!

 6. ataktos avatar
  ataktos 16/09/2009 11:20:32

  τώρα που ο Γιωργάκης έγινε σε μια νύχτα Γιώργος με την βοήθεια των ΜΜΕ το παιχνίδι καλά κρατά .Ποιος θα βλέπει τώρα την φτώχεια …μήπως είναι σημερινό φαινόμενο ….τώρα απλά θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο

 7. leon avatar
  leon 16/09/2009 16:08:13

  Ιδου το πραγματικο ερωτημα λοιπον...
  Δεν εμπιστευεσαι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για κυβερνηση διοτι ... (βλεπε παραπανω)
  Τι ψηφιζεις ομως? Κατι πρεπει να ψηφισεις. Καποιος πρεπει να γινει κυβερνηση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.