#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2008 22:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης

«Επιτέλους τους ξεριζώσαμε...»
Κεμάλ Ατατούρκ, 13 Αυγούστου 1923.
 
Οι Έλληνες στον Πόντο ανέρχονταν σε 700.000 άτομα την παραμονή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι το τέλος του 1923 είχαν εξοντωθεί 353.000 άτομα.

Οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, δερόμενοι και υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο οδηγούντο στα όρη από τους δημίους τους. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς πέθαιναν κατά την πορεία από τα βασανιστήρια. Το τέρμα του ταξιδιού δεν σήμαινε και τέρμα των δεινών τους, γιατί οι βάρβαροι κάτοικοι των χωριών, τους παρελάμβαναν για να τους καταφέρουν το τελειωτικό πλήγμα ...Οι Τούρκοι αρνούνται σήμερα τη σφαγή – τη σφαγή των Ελλήνων. Κι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τα αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η γενοκτονία των Χριστιανών ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης όλων των μειονοτήτων της άλλοτε κραταιάς Αυτοκρατορίας. Ένα σχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1914, με τον πρώτο διωγμό. Και ολοκληρώθηκε μετά την καταστροφή του 1922. 

http://diaspora-grecque.com Σχετικά για το ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σπύρος avatar
  Σπύρος 18/05/2008 23:00:12

  Mήν γράφετε τετοια.
  Θα σάς καταγγείλει ο Τρεμόπουλος ο ΄Οικολόγος΄ πούθελε να δοθεί το ονομα τού Κεμάλ και σε άλλο δρόμο τής Θεσσαλονίκης..Και ο Μεταξάς τον λάτρεψε άλλως τε.
  Μεγάλη η προσφορά τής Τουρκιάς στην Ανθρωπότητα...
  Ανέκαθεν.
  Αιωνία η Μνήμη αυτων πού χάθηκαν .
  Οχι στήν Λήθη πού επιδιώκουν οι Γενίτσαροι.

 2. evlatis avatar
  evlatis 18/05/2008 23:47:36

  Και οι γερμανοί το 40-44 εξόντωσαν χωρίς αιτία χιλιάδες συμπατριώτες μας. Μετά τον πόλεμο χιλιάδες έλληνες για να τιμήσουν τους σκοτωμένους αδελφούς τους έφυγαν για τη Γερμανία για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της, ο δε Εθνάρχης Καραμανλής για
  ν'εντάξει την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ απαρνήθηκε τις πολεμικές αποζημιώσεις που όφειλαν οι γερμανοί.
  Τελικά γι'αυτά δεν υπάρχει μνήμη;;;

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 19/05/2008 00:02:38

  ΠΟΝΤΙΟΙ και ΚΟΥΡΔΟΙ

  «Βρισκόμουν ακόμη στην Ιταλία, όταν έλαβα από την Αθήνα, από τον Υπουργό της Κοινωνικής Προνοίας, τηλεγράφημα αν δέχουμαι ν’ αναλάβω τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου με ειδική εντολή να πάω στον Καύκασο όπου κιντύνευαν πάνω από εκατό χιλιάδες Έλληνες και να προσπαθήσω να βρω τρόπο να μετακομιστούν στην Ελλάδα σώοι ..

  Έφυγα απο την Ιταλία, πέρασα από την Αθήνα, πήρα μαζί μου μια δεκαριά διαλεχτούς συνεργάτες, τους περισσότερους Κρητικούς, κι έφυγα για τον Καύκασο, να δω από κοντά πώς θα μπορέσουν να σωθούν οι χιλιάδες αυτές ψυχές. Από το νότο οι Κούρδοι Π Ε Τ Α Λ Ω Ν Α Ν όσους Έλληνες έπιαναν, κι από το βορρά οι μπολσεβίκοι κατέβαιναν με φωτιά και με τσεκούρι. και στη μέση οι Έλληνες του Μπατούμ, του Σοχούμ, της Τιφλίδας, του Καρς, κι όλο στένευε γύρα από το λαιμό τους η θελιά, και περίμεναν, γυμνοί, πεινασμένοι, άρρωστοι, το θάνατο ..

  Περάσαμε τη Γεωργία, μπήκαμε στην Αρμενία, απόξω από το Καρς, τις μέρες εκείνες, είχαν πάλι πιάσει οι Κούρδοι τρεις Έλληνες και τους είχαν
  π ε τ α λ ώ σ ε ι σα μουλάρια…», Καζαντζάκης, «Αναφορά στον Γκρέκο», κεφ. ΚΖ΄.

  «Αληθές = εθνικόν», είπε ο εθνικός -κι άρα, αληθινός!- ποιητής, κυρ- sir- signior- σιόρ- Διονύσιος Σολομός. Κι αν οι Μπολσεβίκοι εξαφανίστηκαν και τους κρίνει, πλέον, ο …«υλισμός της Ιστορίας», οι Κούρδοι, εκτός από φυλλάδια στα φανάρια κι ομάδες συμπαράστασης στον Αγώνα του Κουρδικού λαού, οφείλουν, -το ελάχιστον!- μια «συγνώμη», ε; Αλλιώς, ισχύει το «πούστηδες και παλληκάρια, γίναμε μαλλιά - κουβάρια»…

 4. isnogood avatar
  isnogood 19/05/2008 09:40:34

  Διαβάστε το παρακάτω για να δείτε οτι οι πραγματικοί Κεμαλιστές βρίσκονται στο υπουργείο των εξωτερικών της Ελλάδας και σε πολλά ελληνικά κόμματα.
  Αν δεν κάνουν κάτι ΜΟΝΟΙ τους οι ΠΟΝΤΙΟΙ δεν θα δουν ποτέ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ!!!

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ: ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΧΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  Όταν πριν από λίγες εβδομάδες άκουσα από το βήμα ημερίδας για την πορεία της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων, έναν από τους κύριους ομιλητές να καταγγέλλει με σπαραγμό, τις διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας για την ΜΗ αναγνώριση της γενοκτονίας από το κοινοβούλιο της Αρμενίας το 1998 και το 2003, πραγματικά συγκλονίστηκα!
  <> αναρωτήθηκα…
  Κι έτσι αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα για να διαπιστώσω αν αληθεύει η καταγγελία…
  Ξεκίνησα από το Υπουργείο των Εξωτερικών.
  Αφού μετά από πολλά τηλεφωνήματα μπόρεσα επιτέλους να μάθω τα ονόματα και τα τηλέφωνα των Ελλήνων Πρέσβεων στο Ερεβάν την επίμαχη περίοδο, δηλαδή το 1998 και το 2003, προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί τους.
  Ξεκίνησα την αναζήτηση του Πρέσβη ο οποίος βρίσκονταν στην Αρμενία το 2003.
  Αφού μίλησα δυο φορές με την γραμματέα του στην Αθήνα και της εξήγησα τι ακριβώς έψαχνα, εκείνη μου είπε ότι θα μεταβιβάσει την ερώτηση στον κύριο Πρέσβη…
  Ο οποίος και φυσικά μου έδωσε την γνωστή διπλωματική απάντηση που περίμενα: δήλωσε άγνοια για το θέμα και με παρέπεμψε στον σημερινό Πρέσβη της Ελλάδας στην Αρμενία για να μου δώσει κάποια απάντηση…
  Μετά μίλησα με το γραφείο του Έλληνα Πρέσβη της Βιέννης, ο οποίος υπηρετούσε ως Πρέσβης στην Αρμενία το 1998.
  Προς μεγάλη μου έκπληξη πήρα απάντηση για τα γεγονότα, κάτω όμως από το γνωστό …διπλωματικό κλίμα. Το 1998 το κόμμα της διασποράς ΤΑΣΝΑΚ, έφερε για ψήφισμα στην αρμενική βουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τον Κεμάλ. Όμως δεν συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα και έτσι η πρόταση …δεν προχώρησε. Παρουσιάστηκε δηλαδή ως ένα ενδοαρμενικό ζήτημα, στο οποίο δεν είχαμε καμία συμμετοχή ως Ελλάδα. Απλά δεν είχε ωριμάσει το θέμα για να προχωρήσει.
  Δηλαδή με λίγα λόγια, η ελληνική διπλωματική αποστολή δεν είχε καλλιεργήσει τόσα χρόνια καθόλου το θέμα της αναγνώρισης της Ποντιακής γενοκτονίας από τους Αρμένιους!
  Αυτό εισέπραξα εγώ…
  Και όχι μόνο δεν το καλλιέργησε, αλλά ποιος μου λέει ότι δεν το ΠΟΛΕΜΗΣΕ και από πάνω λόγω του ξαφνικού έρωτα που μας έπιασε με τους Τούρκους την εποχή εκείνη!
  Και αυτά έγιναν σε μια χώρα – την Αρμενία- η οποία έχει υποστεί η ίδια την εθνοκάθαρση και την γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τους Τούρκους!!!
  Δηλαδή σε άλλες χώρες τι κάνει η ελληνική διπλωματία;
  Προφανώς ταυτίζεται με το Θύτη!!!
  Όμως εγώ το προχώρησα περισσότερο. Απευθύνθηκα στο γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που είχε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας εκείνη την περίοδο.
  Μίλησα δυο φορές με κάποια κυρία από το γραφείο τύπου, θέτοντας την ερώτηση για το πώς σχολιάζει την καταγγελία για την παρεμπόδιση της αναγνώρισης της γενοκτονίας από την ελληνική πρεσβεία στο Ερεβάν το 1998 και το 2003 και ακόμα περιμένω απάντηση…
  Απευθύνθηκα και στο γραφείο του βουλευτή κυρίου Μπεγλίτη, ο οποίος υπηρετούσε στο υπουργείο των εξωτερικών την επίμαχη περίοδο, θέτοντας την ίδια ερώτηση και ακόμα περιμένω επίσημη απάντηση ….
  Προσπάθησα να επικοινωνήσω και με τον Πρέσβη της Αρμενίας στην Αθήνα, για να μου πει και εκείνος αν ξέρει κάτι για το θέμα, όμως κι εκεί τίποτε. Προφανώς δε ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις του με το Υπουργείο Εξωτερικών.
  Σιωπή παντού.
  Ένοχη σιωπή…
  Αλλά τι να περιμένουν οι Πόντιοι, όταν και οι δυο σημερινοί αρχηγοί των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της Ελλάδας, έχουν καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του ΧΙΤΛΕΡ των ποντίων Κεμάλ; Έχουν άραγε καμιά αυταπάτη ότι το κράτος έχει αλωθεί; Ότι οι περισσότερο Κεμαλιστές δεν βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά στην Ελλάδα;
  Αλλά αλήθεια, δεν είναι ύβρις στο αίμα των 353 χιλιάδων νεκρών μας, να βλέπουμε στις οθόνες της τηλεόρασης κάθε χρόνο, τα ποντιόπουλα να ψέλνουν τα κάλαντα με την ποντιακή λύρα και να εύχονται χρόνια πολλά και καλή χρονιά στους τιμητές του σφαγέα των παππούδων τους;
  Δεν είναι ύβρις προς τους συγγενείς που δεν γνωρίσαμε, επειδή τα οστά τους είναι κατάσπαρτα στα βουνά, τα ποτάμια και τα παρχαρομύτια της πατρίδας τους;
  Όλοι εμείς οι επιβιώσαντες της Γενοκτονίας δεν δικαιούμαστε να αυτοαποκαλούμαστε Πόντιοι, αν δεν αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Όπως κάποιοι πραγματικοί Πόντιοι, που αγωνίζονται άδολα, που ετοιμάζουν διεθνή ημερίδα στην Κομοτηνή στις 24 Μαΐου , όπου θα συζητηθεί, σ’ ένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο, το τι πρέπει να γίνει τώρα, για να υπάρξουν επιτέλους 2,3, 5, δεκάδες αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας. ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ.
  Τους υπόλοιπους, που ταυτίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη βαρβαρότητα, τους αφήνουμε στη μοναξιά τους.
  Μόνο να γνωρίζουν, ότι οι Πόντιοι δεν ξεχνούν. Και θα πληρώσουν αυτή την πράξη τους. Στις επόμενες εκλογές οι Πόντιοι έχουν το λόγο.

  Αναστάσιος Καζαντζίδης
  Εκπαιδευτικός-αρθογράφος

  Υ.Γ.
  Τα ονόματα των πρέσβεων και των υπευθύνων των πολιτικών γραφείων στους οποίους απευθύνθηκα, είναι στη διάθεση όποιου τα ζητήσει.

 5. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 19/05/2008 12:05:06

  Γνωρίζετε ότι πολλοί επιμένουν ότι ο Κεμάλ ήταν Ντονμέ?

 6. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 19/05/2008 13:25:05

  Σας παραθετω αυτά τα λινκ
  εδω ειναι ενα αρθρο του Βλάση Αγτζιδη:

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/05/29/18-5-2007/

  και εδω ειναι μια δικια μου προσωπική μνημη

  http://voice.pblogs.gr/2008/05/thn-patridam-ehasa.html

  και μια ειδηση..

  Ταινία για τον Πόντο στο Φεστιβάλ Καννών Από την Αυστραλία

  CINEMA.ERT.GR 9 Μαι.

  Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας γνωστοποίησε ότι η ταινία μικρού μήκους, "Πόντος" θα προβληθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

  Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας γνωστοποίησε ότι η ταινία μικρού μήκους, "Πόντος", σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή του νεαρού Πόντιου της Μελβούρνης, Παναγιώτη Στεφανίδη (τέως Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας), επιλέχτηκε μεταξύ χιλιάδων άλλων έργων που στάλθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και θα προβληθεί στον τελικό γύρο, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 24 Μαΐου 2008.

  Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας επισημαίνεται πως "ο Παναγιώτης Στεφανίδης, νέος της τρίτης γενιά των ομογενών της Αυστραλίας, μόνος του, πέτυχε κάτι που οι οργανωμένοι φορείς των Ποντίων του κόσμου, σωματεία, ομοσπονδίες και παγκόσμια όργανα, δεν μπόρεσαν να πετύχουν με αδιάκοπους και συνεχείς αγώνες δεκαετιών, μαζί και με τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις. Έφερε το Ποντιακό θέμα στο κέντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας".

  Η Ιστοσελίδα του έργου "Πόντος" είναι: http://www.pontosmovie.com/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.