#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2012 09:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

18 χρονών άνεργος και φορολογούμενος


Είσαι 18 ετών και μίας ημέρας και σύμφωνα με το φορολογικό είσαι υποχρεωμένος να υποβάλεις δήλωση, όμως, δεν έχεις εισοδήματα, σε ταϊζει ακόμη ο μπαμπάς. Ωστόσο, η φορολογική σου δήλωση που θα έχει μηδενικό εισόδημα θα φορολογηθεί και ο φόρος δεν θα είναι μηδέν.

Το απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα έχει την εξής πρωτοτυπία. Ακόμη και μηδενικό εισόδημα να υποβάλει κάποιος άνω των 18 ετών θα φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που είναι 3.000 ευρώ. Εφόσον φυσικά δεν έχουν, το τονίζουμε κάποιο εισόδημα από σύνταξη ή μισθωτή εργασία.
Επειδή τα εισοδήματα αυτά δεν είναι από μισθό ή σύνταξη η φορολόγηση αυτών των 3.000 ευρώ, που είναι ανύπαρκτα, θα φορολογηθούν με φόρο 26%.

Ο… αχαϊρευτος 18άρης που τον ταίζει ο πατέρας του θα πληρώσει και φόρο για τα 3.000 ευρώ που ποτέ δεν έβγαλε αλλά και προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο.
Αν μάλιστα έκαναν το λάθος στην οικογένειά του να του έχουν γράψει και ένα σπίτι στο οποίο μένει, πάει την πάτησε καθώς αυτό είναι τεκμήριο και ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα θα πληρώσει επιπλέον φόρο.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα αδικιών που κρύβει το φορολογικό νομοσχέδιο. Άλλο; Φανταστείτε κάποιον που έχει μπλοκάκι (και είναι χιλιάδες αυτοί καθώς μισθωτή εργασία σπανίζει πια) και παίρνει 300 ευρώ το μήνα, δηλαδή γύρω στις 4.000 ευρώ το χρόνο. Δε φτάνει που φορολογείται με 20%, δε φτάνει που καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 και θα πληρώσει φόρο από το πρώτο ευρώ, δε φτάνει που πληρώνει κάθε χρόνο τέλος επιτηδεύματος (κερατιάτικο το λένε κανονικά) 500 ευρώ, τώρα του λένε ότι αυτό θα αυξηθεί κατά 20% ίσως και παραπάνω. Μάλιστα, κάποιο κόμμα πρότεινε να πάει το τέλος μέχρι 2.000 ευρώ. Είναι ή δεν είναι παρανόηση;

Πάμε και στη φορολογική κλίμακα, όποια κι αν είναι αυτή. Ενας ελεύθερος επαγγελματίας σε σχέση με έναν μισθωτό έχει διαφορετική αντιμετώπιση καθώς ο δεύτερος καλείται να πληρώσει τελικά περισσότερα από τον πρώτο παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να κρύψει ούτε ένα ευρώ.
Φανταστείτε έναν γιατρό του Κολωνακίου, δηλώνει 50.000 ευρώ, αποκρύβει άλλα 200.000 ευρώ τουλάχιστον και τελικά για το πρώτο ποσό φορολογείται λιγότερο από τον μισθωτό που ότι γράφει το χαρτί, τόσο φόρο πληρώνει.

Δε μπορεί να πει κανείς. Τρομερή δικαιοσύνη. Αντί να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανάλογα με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται, τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου εργασίας τους, τον κόσμο που απασχολούν και μια σειρά άλλων κριτηρίων, μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Και ο υδραυλικός που κυνηγά το μεροκάματο και ο μεγαλοδικηγόρος που «ξεχνά» να κόψει τιμολόγιο.
Αυτά τα ωραία ζούμε στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sawas avatar
  sawas 06/12/2012 07:37:16

  Τα νήπια γιατί εξαιρούνται?
  Ξέρουν οι φωστήρες ότι με την νηπιακή και παιδική εργασία μπορεί κάποιος να αποκτήσει φορολογήσιμο εισόδημα? Τους ξέφυγε επίτηδες? Ας τους το υπενθυμίσει κάποιος.

  Επίσης ο αέρας που μας παραχωρείτε στην Ελλάδα είναι και αυτός φορολογήσιμος!
  Το περπάτημα!
  Ο βήχας!
  Το κάθε κλικ στο πληκτρολόγιο!

  Ιδέες να θέλεις!

  ΥΓ. Νερό όχι, τον Νιαγάρα βάζουν στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ!!!

  • Kostas nikolaou avatar
   Kostas nikolaou @ sawas 06/12/2012 13:41:13

   Μην τους βάζεις ιδέες για τα νήπια και τα παιδάκια. οι ανιψούλες μου πλάκα πλάκα ( 10 και 11 χρονών) πρέπει να βγάζουν περισσότερα χρήματα από εμένα που είμαι με μπλοκάκι ( σε όποιο σοι πάνε οι πιτσιρίκες τις δίνουν θείοι και παππούδες από 5 και 10 ευρώ, έχω σκεφτεί να τις ζητήσω και δάνειο).
   βρε καλά κάνουν οι φωστήρες, φορολογία σε όλους

 2. Ηλίας Κοντάκος avatar
  Ηλίας Κοντάκος 06/12/2012 08:41:52

  Ο πατέρας μου πέθανε πριν από 6 χρόνια. Το γεγονός ότι έχουμε έναν άνθρωπο λιγότερο στην οικογένεια για να τρέφουμε δεν δημιουργεί τεκμαρτό εισόδημα τουλάχιστον 100.000 ευρώ ετησίως να μας το φορολογήσουν με 26% + 55% προκαταβολή (σύνολο 40,3%), οπότε να τους πληρώσουμε φόρο 40.300 ευρώ; Πώς δεν σκέφτηκε κανείς από το οικονομικό επιτελείο τέτοια καταπληκτική πρόταση;

 3. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 06/12/2012 08:46:00

  Βρε τους γελοιους είναι αποφασισμένοι να στηλουν κ´ τους υπόλοιπους έλληνες στην ξενιτιά

 4. ΣΑΚΑΤΑΚ avatar
  ΣΑΚΑΤΑΚ 06/12/2012 09:35:32

  Σιγά το νέο... τι περιμέναμε δηλαδή?.. δεν μας καταλαβαίνω ώρες ώρες...

 5. ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
  ΑΓΡΟΤΗΣ 06/12/2012 09:55:33

  Απλό, Δίκαιο, Αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα!
  Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές!

 6. ΚΛΜ avatar
  ΚΛΜ 06/12/2012 10:56:35

  Νά τα, τα φιλελεύθερα θέσφατα της μείωσης των φόρων - επί το έργον! Κρατισμός και καρα-κρατισμός, διότι μόνον αυτό ξέρει να κάνει η πολιτική τάξη. Ευτυχώς που δεν βγήκαν οι Κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια, διότι το να σ'τα παίρνει ο φιλελεύθερος έχει άλλη χάρη.

 7. Λόρδος Σέσιλ Ρόουντς avatar
  Λόρδος Σέσιλ Ρόουντς 06/12/2012 11:40:43

  υπάρχει σκεπτικό πίσω από αυτήν την φαινομενικά παράλογη απόφαση:θέλουν να αναγκάσουν τα τεμπέλικα Ελληνόπουλα να μπαίνουν από μικρά στην παραγωγή,έτσι έκαναν και οι λευκοί αποικιοκράτες στους Αφρικανούς,τους έβαζαν φόρους για να τους εντάξουν με το ζόρι στην εγχρήματη οικονομία

 8. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 06/12/2012 11:49:55

  OXI OXI ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ .
  ΔΗΛ. ΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ 32 ΕΤΩΝ ΜΕ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 40 τ.μ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ,ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ?
  Ε, ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΙ'ΑΥΤΟ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ,ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ .
  ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ "ΑΓΙΟΣ" ΑΥΤΟ. ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ANTINEWS
  ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ..........

  • Simon Bolivar avatar
   Simon Bolivar @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 06/12/2012 21:34:15

   Μη συνεχίζεις βούρκωσα .

 9. Απελπισμένος avatar
  Απελπισμένος 06/12/2012 13:26:37

  Αυτά δεν τα ξέρατε όταν ψηφίζατε ? Τώρα που τα είδατε ειναι πολύ αργά. Το σχέδιο βαίνει προς ολοκλήρωση και μέχρι να τους ξεκαρφώσουμε απ τις καρέκλες τους θα έχουν όλον τον χρόνο να το ολοκληρώσουν. Λυπάμαι αλλά πιο πολύ λυπάστε εσεις που τους πιστέψατε και τους δώσατε το δικαίωμα να διατηρήσουν την σαπίλα. Είμαι 48 ετών άνεργος και περιμένουν να φορολογηθώ. Το πρώτο πράγμα που θα μάθω στα παιδιά μου είναι πως να φυλάγονται απο τους ΚΛΕΦΤΕΣ, ιδίως τους μεταμφιεσμένους σε άσπιλους σωτήρες.

  Τον μόνο πολιτικό που θα εμπιστευτώ πλέον θα είναι αυτός που θα το αξίζει. Αυτός που δεν θα έχει κανένα πολιτικο πρόγραμμα (είδαμε κ αυτούς που είχαν) και το μόνο που θα δεσμευτεί να πράξει είναι το αυτονόητο, να ρωτήσει τον Ελληνικό λαό για τις επιθυμίες του. Δημοψηφίσματα για το οτιδήποτε. Όλα απο την αρχή. Και είναι και εφικτό και αντρίκιο. Όλα τα λοιπά περι του θα πεινάσουμε και του θα πεθάνουμε απο τις ελλείψεις είναι εκ του πονηρού. Ή μάλλον εκ των βολεμένων.

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/12/2012 13:51:32

  Άν ισχύσουν όντως μερικά τέτοια, οι αποφάσεις του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα απο τον Ιανουάριο θα είναι πλημμύρα...

 11. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 06/12/2012 13:57:51

  Δεν θέλω να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, αλλά άκουσα σήμερα το πρωί τον Στουρνάρα στο ραδιόφωνο και έμεινα έκπληκτος με τις βλακώδεις προτάσεις που του υπέβαλαν οι τρεις συνιστώσες της κυβέρνησης... Και, κατά τα λεγόμενά του, όταν τους προέβαλε αντεπιχείρημα σε όσα πρότειναν, αυτοί δεν ήξεραν τι να πουν....
  Ο Στουρνάρας βρίσκεται υπό πίεση, υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ένας εξαίρετος υπουργός Οικονομικών. Αλλά έχει απέναντί του σοβαρούς ανθρώπους που θα υποβάλουν σοβαρές και μελετημένες προτάσεις; Μάλλον όχι. Και δεν νομίζω ότι αυτά που έλεγε ήταν ψευδή.
  Στην όλη ιστορία με το φορολογικό, βλέπω τη συνήθη ελληνική τσαπατσουλιά και κουτοπονηριά. Από πολλές πλευρές.
  Βέβαια, για να πούμε και για τις δικές του ευθύνες, δεν τον άκουσα να μιλάει για περιουσιολόγιο, που είναι ο μόνος πραγματικός τρόπος πάταξης της φοροδιαφυγής.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΒΙΣ 06/12/2012 16:14:19

   Oι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ πάντως, δεν στερούνται απλής λογικής.
   Τουλάχιστον έχουν αυτό το προτέρημα.
   h**p://www.naftemporiki.gr/finance/story?id=2261057

 12. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 06/12/2012 15:33:07

  Γιατί θεωρούμε τον Στουρνάρα σοβαρό κι ότι υπό άλλες συνθήκες θα ήταν καλός ΥπΟικ; Αυτός δεν έλεγε όταν ήταν αρχηγόπουλο στον ΙΟΒΕ ότι το 2011 θα είμαστε στις αγορές; Και που ακριβώς έβγαζε το ψωμάκι του πριν γίνει τσάρος;!

 13. Διογενης(ο αλλος) avatar
  Διογενης(ο αλλος) 06/12/2012 16:12:30

  δυστυχως η ακολουθια των πραγματων εχει ως εξης
  Σαμαρας-σημερα
  Τσιπρας-αυριο
  Χρυση Αυγη- μεθαυριο.
  οι αποστασεις "σημερα-αυριο-μεθαυριο" ειναι αυτες μερικων μηνων.
  γιατι κυριοι, το οτι πρεπει να πληρωσουμε σαν λαος για την ηλιθιοτητα δεκαετιων ειναι εκ των νω ουκ ανευ. και το λεω αυτο γνωριζοντας οτι τοσο σε ατομικο οσο κ σε οικογενειακο επιπεδο δεν εχω οφεληθει πουθενα. ουτε δημ. υπαλληλος ειμαι, ουτε δανεια πηρα ποτε, ουτε ρουσφετια κ χαρες κυνηγησα, ουτε σε προγραμματα ενταχθηκα, ουτε...ουτε...ουτε.... . να πληρωσουμε λοιπον γιατι διαφορετικα δεν γινεται. ομως ο κοσμος δειψα πανω απ' ολα για δικαιοσυνη. μια δικαιοσυνη που το σημερινο πολιτικο συστημα αδυνατει να δωσει στους πολιτες, οχι γιατι δεν μπορει αλλα γιατι δεν θελει. οι μονοι που μπορουν να το κανουν πραξη ειναι δυστυχως, ξαναλεω προς αποφυγη παρεξηγησεων ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η ΧΑ. αλλα τουλαχιστον αυτος ο εχθρος δεν θα ειναι λερναια υδρα. κατι ειναι κ αυτο.

 14. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 07/12/2012 15:47:33

  > Αντί να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανάλογα με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται, τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου εργασίας τους, τον κόσμο που απασχολούν και μια σειρά άλλων κριτηρίων,

  Φαίνεται ότι η προηγούμενη (αποτυχημένη) χρήση παρόμοιων κριτηρίων φορολόγησης δεν σας έμαθε τίποτε.

  Νομίζετε ότι θα δυσκολευθούν κάποιοι να δηλώσουν ως έδρα ανήλιαγο υπόγειο 5 τ.μ. στα Τζουμέρκα ή στην Ευρυτανία, όπως γινόταν παλαιότερα (στην προηγούμενη εφαρμογή του μέτρου) ή να μεταφέρουν την έδρα σε γειτονικές χώρες, όπως γίνεται κατά κόρον σήμερα; Νομίζετε ότι θα δυσκολευθούν να βάλουν όλο τους το προσωπικό να εργάζεται με μπλοκάκι ή να αγοράζουν υπηρεσίες από εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων; Νομίζετε ότι είναι αφελείς και θα αφεθούν αμαχητί να πιαστούν στα δίχτυα του υπ. οικονομικών; Μάλλον απατάσθε.

  Τα προτεινόμενα "αντικειμενικά" κριτήρια θα στρεβλώσουν περισσότερο την ήδη στρεβλή αγορά εργασίας και δεν θα έχουν σοβαρό οικονομικό αποτέλεσμα (εκτός ίσως από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των, μέχρι να ανασυνταχθούν τα φορολογικά υποκείμενα).

  Πριν φθάσουμε όμως στο ποια φορολογικά μέτρα θα ισχύσουν κατά κατηγορία, θα έπρεπε ως σύνολο (και ως διοίκηση) να απαντήσουμε ευθαρσώς στο τι ποσοστό του ΑΕΠ έσοδα (και άρα μέγεθος) πρέπει να έχει το κράτος και ποιοι θα αναλάβουν το σχετικό φορτίο. Το παραπάνω υπονοεί πως όταν το ΑΕΠ μειούται, θα μειούνται ανάλογα και τα κρατικά έσοδα (κι ενδεχομένως το μέγεθος του κράτους). Όσο δεν γίνεται αυτό, θα επαναλαμβάνουμε τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος.

  Τα παιγνιδάκια του εκάστοτε υπ. οικονομικών με τις απλές αλλαγές των φορολογικών συντελεστών, των κλιμάκων φορολόγησης και οι διαρκείς μεταβολές του συστήματος (που παράγουν επενδυτική ανασφάλεια) πρέπει να σταματήσουν. Το μέχρι στιγμής ανακοινωθέν φορολογικό νομοσχέδιο δυστυχώς υποπίπτει σε όλα τα παραπάνω σφάλματα. Ούτε απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου φέρνει (καταργήθηκε καμμία παλαιότερη διάταξη ή εξαίρεση ή ειδική περίπτωση;), ούτε σταθερότητα εγγυάται. Εν ολίγοις, μυρίζει "μία από τα ίδια" και του χρόνου ο τρόπος φορολόγησης θα ξανααλλάξει πάλι.

  Χάθηκε και αυτή η ευκαιρία για ουσιαστικές τομές και ρήξεις...

 15. Β.Β avatar
  Β.Β 17/12/2012 17:29:40

  Το λάθος νομίζω που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι τους αντιμετωπίζουν σαν πολιτικούς & όχι σαν κοινούς εγκληματίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.