#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/07/2010 08:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

1.000.000 James Bond !Στο σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, αυτό που προέκυπτε τόσα χρόνια από τις πάμπολλες κινηματογραφικές  ταινίες και τα μυθιστορήματα, ήταν πως οι υψηλές διαβαθμίσεις και ο χειρισμός των απόρρητων πληροφοριών βρίσκεται στα χέρια ελάχιστων εκλεκτών με κωδικές ονομασίες όπως Μ ή C. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει στη σημερινή Αμερική.

Μια πρόσφατη έρευνα του δικτύου πληροφοριών που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της επίθεσης της 11/9/01, αποκαλύπτει πως τα άτομα που έχουν ήδη λάβει διαβάθμιση υψηλού επιπέδου, είναι  περίπου 854.000. Έτσι, ο James Bond έχει γίνει πια μια καθημερινότητα.

Τα νούμερα αυτά δημοσιεύονται στην εφημερίδα Washington Post, η οποία ανέθεσε σε μια ομάδα δημοσιογράφων της να ερευνήσουν επί δυο χρόνια, και να ολοκληρώσουν την εργασία τους, που ονομάζεται «Top Secret America».

Οι δημοσιογράφοι, πέρα από την ατέλειωτη στρατιά των απλών ανθρώπων, ανακάλυψε και την ύπαρξη 1.271 κρατικών οργάνων και υπηρεσιών, καθώς και 1.931 ιδιωτικών εργολαβιών, που ασχολούνται με την αντι-τρομοκρατία.

Η δημιουργία αυτού του τεράστιου αραχνοειδούς δικτύου ξεκινάει την 16/9/2001, μια εβδομάδα μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους, όταν ο τότε πρόεδρος Μπους κήρυξε τον «πόλεμο εναντίον του τρόμου». Όπως είχε πει, ο πόλεμος θα έχει μεγάλη διάρκεια, και χρειάζεται υπομονή από πλευράς των Αμερικανών, όμως ήταν αποφασισμένος να τον ξεκινήσει. Αυτό για το οποίο όμως δεν προειδοποίησε, ήταν το ότι ο πόλεμος αυτός, 9 χρόνια αργότερα, θα είχε συντελέσει στη δημιουργία μιας χαοτικής στρατιάς υπηρεσιών με δαπάνες τέτοιου μεγέθους, που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν η χώρα του.

Το σύστημα δεν είναι απλά πελώριο και πανάκριβο, είναι επίσης και τελείως αναποτελεσματικό. Ο επίσημος αμερικανικός προϋπολογισμός για θέματα υπηρεσιών πληροφοριών είναι σήμερα περίπου $75 δισεκατομμύρια, τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της εποχής προ 11/9, με εκατοντάδες νέες υπηρεσίες αφιερωμένες στη καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού.

Μεγάλο μέρος από τη δουλειά αυτών των υπηρεσιών, υπερκαλύπτεται και αλληλοκαλύπτεται. Η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα 51 ομοσπονδιακών και στρατιωτικών μονάδων σε 15  πόλεις, που έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενό τους την ανίχνευση της χρηματοδότησης των δικτύων τρομοκρατίας. Είναι τόση η γραφειοκρατία αλλά και η «χαρτούρα» που δημιουργείται, με 50.000 αναφορές κάθε χρόνο, που κανένας δεν μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα. Μόνο κάποιοι ελάχιστοι υψηλόβαθμοι, αποκαλούμενοι super users, έχουν μια γενική θεώρηση των ευρημάτων, και όπως είναι φυσιολογικό «πνίγονται» από το μέγεθος των πληροφοριών. Όπως δηλώνει ένας από αυτούς στην εφημερίδα: «Δεν θα ζήσω αρκετά ώστε να έχω πληροφόρηση για τα πάντα…».

Υπάρχουν όμως και κάποιες παράμετροι που θα ευχαριστούσαν τον 007. Η εφημερίδα κατάφερε να εντοπίσει ένα απόρρητο πρόγραμμα  με έδρα σε κάποιο ουρανοξύστη της Maryland, ο οποίος διέθετε ψεύτικα παράθυρα για κάλυψη. Πολλά νέα κτίρια που κτίσθηκαν για να στεγάσουν τις νέες υπηρεσίες, διαθέτουν ειδικά δωμάτια καλυμμένα με μέταλλο, ώστε να αποθαρρύνονται οι ωτακουστές.

The Guardian

Απόδοση: Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ataktos avatar
    ataktos 21/07/2010 11:32:53

    http://www.youtube.com/watch?v=7MQ5_Ju5D-I&feature=player_embedded

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.