#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/05/2013 07:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"O άλλος μεγάλος Πολιτισμός"Το αντιγράφω, αυτούσιο, από τον ΒΗΜΑτοδότη:

«Όταν οι Κινέζοι άκουσαν τη λέξη Hellas, προσπάθησαν να την αποδώσουν στη γλώσσα τους. Για να τη γράψουν, χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα, τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά. Δηλαδή πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα. Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου. Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».

Αυτό για να δείτε με πόσο σεβασμό αντιμετωπίζουν τη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου άσχημος αυτός ο συμβολισμός για μια χώρα, όπως λένε, τόσο ταλαιπωρημένη και παράλληλα τόσο πλούσια σε Ιστορία και πολιτισμό, όπως η δική μας. Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο. Περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού που ομιλεί κινεζικά αποκαλεί την Ελλάδα «Σι-Λα»»

Σε δύσκολους καιρούς, που φαίνεται να έχει χαθεί η ελπίδα και οι Έλληνες είμαστε βυθισμένοι στην απόγνωση, κάποιοι μας λένε που να στρέψουμε το βλέμμα για να αντλήσουμε, κουράγιο, δύναμη και ελπίδα….

Να προσθέσω και τον στίχο του Ελύτη, «όπου και να  βρίσκει το κακό αδερφοί, όπου και να θολώνει ο νούς σας μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό, μνημονεύεται  και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη»!

Ύστερα, είδα και άκουσα εκείνους τους λεβέντες του Πολεμικού Ναυτικού να τραγουδάνε τον Εθνικό μας Ύμνο, το βράδυ της Ανάστασης. Και ζήλεψα το πάθος τους. Και χάρηκα την τόλμη τους!

Ποιός, είπε, πώς χάθηκε η ελπίδα;

ΚΡ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρηνα avatar
  Ρηνα 06/05/2013 11:58:05

  Εντυπωσιακο!!!

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 06/05/2013 12:07:54

  Ναι, μόνο που οι Κινέζοι δεν το σκέφτηκαν τόσο φιλοσοφημένα. Απλώς προσπάθησαν να αναπαραστήσουν στη γλώσσα τους τον ήχο τής λέξης "Ελλάς". Τα κινέζικα είναι μια ιδιάζουσα γλώσσα στην οποία οι ξένες λέξεις αποδίδονται πολύ δύσκολα.
  Έτσι, το "Σιλά" σημαίνει "Ελλάς" και όχι "ο άλλος μεγάλος πολιτισμος", όπως το "στάκαμαν" είναι μια ελληνόηχη παραφθορά τού "stick 'em up" και δεν σημαίνει "εις την κώμην" στα δωρικά.
  Εξάλλου, οι Κινέζοι από πού κι ως πού να ξέρουν την Ελλάδα; Ο "άλλος μεγάλος πολιτισμός" για αυτούς λογικά είναι η Ινδία, μια χώρα που μέσω τού Βούδδα επηρέασε βαθύτατα την Κίνα. Η Ελλάδα πώς τους επηρέασε;

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Στέργιος 06/05/2013 15:02:44

   από την μαζικής εμβέλειας βικιπαίδεια -καλό θα είναι πριν αποφαίνουμε να προηγείται μία έστω εν τάχει διερεύνηση, άλλωστε δεν είναι δυνατόν να είμαστε παντογνώστες, το ελληνικό ερευνάν όμως το οφείλουμε-:
   "Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν έναν εξίσου ιστορικό πολιτισμό, π.χ. η κινεζική και η ελληνική γραφή χρονολογούνται στην ίδια εποχή, όπως και η φιλοσοφία τον δυο πολιτισμών. Σε επαφή ήρθαν οι δυο πολιτισμοί επί Μεγάλου Αλεξάνδρου οποίος κατάκτησε την σημερινή δυτική Κίνα. Για αυτό το λόγο η κινεζική γλώσσα είναι από τις ελάχιστες που το όνομα της Ελλάδος προέρχεται από την Ελληνική Ελλάς: Σιλά (κινέζικα: 希臘). Ο ιστορικός λαός τις δυτικής Κίνας λεγόταν Ντα Γουαν, (大宛) δηλαδή οι μεγάλοι Ίωνες. Το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής επί δύο περίπου αιώνες ανέπτυξε εμπόριο με την Ινδία και την Κίνα.
   Ένας από τους πιο δραστήριους φιλόλογους ήταν ο Λούο Νιάν Σενγκ μεταφράζοντας σχεδόν όλα τα σημαντικά έργα της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στα Κινεζικά. Ο καθηγητής Chen Minhua έχει γράψει 20 βιβλία για την αρχαία Ελλάδα και θεωρείται ένας άπο τους μεγαλύτερους γνωστες της αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας[13] "
   Τον σεβασμό της Κίνας στην Ελλάδα, τον είδαμε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών τους αγώνων -ας συγκριθούν πχ με την τελετή του Λονδίνου... χα!. Γενικώς οι αρχαίοι πολιτισμοί αλληλοσέβονται μεταξύ τους, οι νεώτεροι έχουν ένα προβληματάκι-κομπλεξάκι έναντί τους....

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Στέργιος 06/05/2013 18:59:23

   National Taiwan Univercity Chorus
   Ετσι επηρεάζει η Ελλάδα μας...
   http://www.youtube.com/watch?v=wqNZ1kAEKEM&feature=player_embedded

  • lotofagos avatar
   lotofagos @ Στέργιος 07/05/2013 12:52:31

   Βλέποντας τους κινέζους εμπόρους στις τοιχογραφιες της πομποιας μαθαίνει κανείς μερικά πράματα παραπάνω

 3. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 06/05/2013 12:07:54

  "Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο."
  Και οι Τούρκοι, επίσης.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Νέστωρ 06/05/2013 13:01:39

   Γενικώς οι λαοί της Ασίας μάς αποκαλούν Ίωνες: Γιουνάν στα αραβικά, στα περσικά, στα χίντι, στα ούρντου, στα μαλαϊκά και στα ινδονησιακά, Γιαβάν στα εβραϊκά, Γιαβάνα στα σανσκριτικά, Χουναστάν στα αρμενικά. Οι τουρκικοί λαοί τής Κεντρικής Ασίας μάς αποκαλούν Γιουνανιστάν, ενώ οι Τούρκοι αποκαλούν τους Έλληνες της Τουρκίας και της Κύπρου Ρουμ, δηλαδή Ρωμαίους/ Ρωμιούς.
   Οι λαοί τής Ευρώπης και κατ'επέκταση τής Αμερικής και των πρώην αποικιών τής Αφρικής μάς αποκαλούν Γραικούς.
   Περίεργες εξαιρέσεις, οι Νορβηγοί που χρησιμοποιούν το Hellas για να μιλήσουν για την χώρα μας (αλλά το Grekisk για τον λαό) και οι Γεωργιανοί, οι οποίοι αποκαλούν την Ελλάδα "Ρατζνουλέτι", που σημαίνει "η χώρα των σοφών", τρομάρα μας.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Στέργιος 06/05/2013 18:46:48

    Τι πρόβλημα έχεις αγαπητέ; και μια πέτρα να μείνει η Ελλάδα, πάλι μεγάλη θα είναι, από την αρχαία αλλά και την νέα ιστορία της. Την Ελλάδα δεν την κάνουν οι εφιάλτες και οι τσοχατζόπουλοι αλλά οι ¨ομηροι και οι Ελύτηδες. Αυτήν την Ελλάδα έχουμε στην καρδιά μας. Αμάν πια με το αυτομαστίγωμα.
    Χριστός Ανέστη!

    • Ανδρεας45 avatar
     Ανδρεας45 @ Νίκος Αργεάδης 07/05/2013 03:59:00

     Αν δεν εβαζες αυτο το "χριστος ανεστη",θα εισουν τελειος.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ανδρεας45 07/05/2013 04:06:18

      Αληθώς ο Κύριος!

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Ανδρεας45 07/05/2013 05:25:45

      Αγαπητέ Ανδρέα, γνωμη μου είναι πως πρεπει να "αγκαλιαζουμε" ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες, όχι μόνο αυτούς με τους οποίους συμφωνούμε. Πρέπει κάποτε να μαθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας σαν Έλληνες. Και δεν μπορούμε αγαπητέ να αγνοούμε πως ανεξαρτήτως του αν μερικοί δεν ανέχονται τον Χριστιανισμό και θέλουν την αρχαία θρησκεία (και το σέβομαι) υππαρχουν και αυτοί που θέλουν να λέγονται και να είναι χριστιανοί.
      Αλλά προπάντων είμαστε Έλληνες, είμασταν και πριν γίνουμε χριστιανοί, μην το ξεχνάς.
      Να είσαι καλά.

     • Παναγιώτης avatar
      Παναγιώτης @ Νίκος Αργεάδης 08/05/2013 09:51:10

      Είσαι γνήσιος Έλληνας όταν είσαι και χριστιανός;Κάνε μια <> και θα το δείς!

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Παναγιώτης 09/05/2013 23:52:07

      Θα πρέπει να ξεχάσουμε 1500 χρόνια ιστορίας του έθνους αγαπητέ για 'ενα στενό και ΜΟΝΟ αρχαιοπρεπεή ορισμό της Ελληνικότητας;
      Να αρχίσουμε να φοράμε χλαμύδες και να λέμε ύμνους στο Δία;
      Για όνομα του Θεού, δεν είμαστε σοβαροί.

   • Γιώργης Α. avatar
    Γιώργης Α. @ Στέργιος 07/05/2013 08:41:31

    საბერძნეთი
    H χώρα των σοφών ανθρώπων.

   • MASTER avatar
    MASTER @ Στέργιος 07/05/2013 22:16:57

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!

 4. δημης avatar
  δημης 06/05/2013 12:16:47

  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
  ++++++++++++++++++++ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ...
  Γράφετε ,πολύ σωστά για τον πολιτισμό.
  Μπορεί όμως ο Πολιτισμός να αναδειχθεί να προαχθεί και να επανεξαχθεί χωρίς Σχολεία - Παν/μια χωρίς Εκπ/κούς ;;;;;;;;;;;;;;;
  Ένα από τα ΟΡΑΜΑΤΑ του ΜΕΓΑΛΟΥ Φιλόσοφου του Χαϊλδεβεριανού ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΣΑΤΣΟΥ ήταν :" Να είχα 10 Καθηγητές να αναδείξουμε μέσα από την Εκπ/ση χιλιάδες Έλληνες Καθηγητές να δώσουμε πάλι στην Ανθρωπότητα τον ανθρωπισμό και την Ελληνική Σοφία"
  Σε ότι αφορά τους ΛΕΒΕΝΤΕΣ που δικαίως μας κάνουν όλους περήφανους (και που ήταν ,πέραν των Ευχών ,να μακρηγορήσω είχα την τιμή να διδάξω σε Αξιωματικούς του ΠΝ..) σας λέω από" πρώτο χέρι" ότι στα προσωπά τους τότε και τώρα λάμπει το "ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ".

 5. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 06/05/2013 13:24:29

  Δύναμη και ελπίδα , αντλούμε μόνο από την ψυχή μας . Αυτή μας στηρίζει να σηκωθούμε και να προχωρήσουμε ..... Η ψυχή μας είναι το παρελθόν μας , η καταγωγή μας , η μνήμη μας ..... Πολλές φορές , είναι οι άλλοι που μας δείχνουν το δρόμο που εμείς δεν βλέπουμε ..... Χρόνια πολλά, κ. Ροδινέ !!!

 6. ~Mara~ avatar
  ~Mara~ 06/05/2013 15:37:28

  Tί μου θύμισες.... τώρα αγαπητέ Κώστα.
  Εκείνο τον τόσο... μακρινό Νοέμβριο του 2008, όταν ο Πρόεδρος της Κίνας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.
  Όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μαζί με τον πρόεδρο της υπερδύναμης, ραβδίζανε παρεούλα τις ελιές στην Κρήτη και οι έγκριτοι.... δημοσιογράφοι όπως ο κ. Χατζηνικολάου δεν αφιερώσανε ούτε ένα δίλεπτο... από το δελτίο τους για να δείξουν αυτή την εικόνα.
  Για τους Ζαχόπουλους και τα βατοπέδια... όμως ε...??? Δελτία ολόκληρα.....  ....Ο Κινέζος πρόεδρος σε δηλώσεις αμέσως μετά την άφιξη του εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται στη χώρα μας, με την οποία η Κίνα συνδέεται με φιλικές επαφές και ανταλλαγές μεταξύ των λαών που μπορούν να ανατρέξουν στα βάθη των αιώνων. «Τα τελευταία χρόνια, η Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας εδραιώνεται αδιάκοπα, οι επαφές και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αναπτύσσονται ταχύρρυθμα» είπε και δήλωσε αφενός ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη και βοήθεια στην προσπάθεια της διοργάνωση των Ολυμπιακών, αφετέρου προθυμία «μαζί με την ελληνική πλευρά να καταβληθούν κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο των διμερών σχέσεων».

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Xinhua, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Ζιντάο ως «σημαντικό ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, ειδικότερα δε αναφέρθηκε στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών. Και ο κ. Πρωθυπουργός δήλωσε«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη», προτείνοντας - σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο- την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων και από τις δύο χώρες, για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων. Ανέφερε δε ο Πρωθυπουργός «Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την αρχή της ενιαίας Κίνας».

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ ~Mara~ 07/05/2013 00:30:22

   Και στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του, απαξίωσε να παραστεί η ΠΑΣΟΚ Νομάρχης και οι τοπικοί βουλευτές του "κινήματος". Έπαιζαν τότε ακόμα το έργο COSCO go home και "αγωνίζονταν" να διώξουν τον Κ.Κ. γιατί ο λαός δεν άντεχε άλλη λιτότητα. Που θα έδιναν αυξήσεις, ντε, πάνω από τον πληθωρισμό.

   • ~Mara~ avatar
    ~Mara~ @ Νίκος Α 07/05/2013 09:00:24

    Έτσι ακριβώς Νίκο.
    Και μετά o αποχαυνωμένος και αδιάφορος λαός ψήφισε τον mr... "...we need global goverment and we need it fast...." , για να γλιτώσει από τον "κουρασμένο" και "ανίκανο" Καραμανλή και ....πρόκοψε....

    Χρόνια σου Πολλά Χριστός Ανέστη!

    • Νίκος Α avatar
     Νίκος Α @ ~Mara~ 07/05/2013 17:02:19

     Αληθώς Ανέστη.
     Τις ευχές μου για ό,τι καλύτερο.

 7. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 06/05/2013 15:41:02

  Η ελπίδα δεν τρώγεται,ούτε πληρώνει τα δάνεια και τα χαράτσια.
  Και τα παλικάρια του Πολ.Ναυτικού σε λίγο με το νεο Βαθμολόγιο και τις νέες μειώσεις θα συνεχίσουν να τραγουδούν;

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Μεγάλες στιγμές 06/05/2013 21:44:44

   Το πάθος και η ψυχή , είναι κάτι ανώτερο , πέρα και πάνω από αριθμούς και βγαίνει από μέσα σου ......

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 06/05/2013 18:48:23

  Κώστα, εξαιρετικό και διαφωτιστικό.
  Χριστός Ανέστη!
  Από την Νέα Υόρκη.
  Νίκος Α.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 07/05/2013 11:03:18

   Xρόνια Πολλά Νίκο!
   Ελπίζω να μην....επέστρεψες στη ΝΥ...μονίμως;

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Κώστας Ροδινός 07/05/2013 17:03:30

    Καλημέρα, Κώστα, Χρόνια Πολλά!
    Οι Μακεδόνες ποτέ δεν εγκαταλείπουμε την μάχη. Επιστρέφω σε λίγες μέρες.

 9. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 06/05/2013 19:34:27

  Κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν πως η οικονομική δυσπραγία ωχριά μπροστά στην Πνευματική Εξαθλίωση και την Ηθική Εξαχρείωση.Κάποιοι δεν εννοούν να αποδεχτούν πως Έλληνες γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες και πως τούτες δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα.Πως για την Ελλάδα δεν είναι πρωτόφαντα τούτα τα φαινόμενα αλλά αποτελούσαν πραγματικότητα ζωής την οποία και πολλοί δεν ήθελαν να δουν χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχε

  Ας αποδεχτούμε πως σήμερα η πρόκληση των καιρών είναι η μεγαλύτερη με την οποία και ο Ελληνισμός βρέθηκε αντιμέτωπος στο διάβα της Ιστορίας του.Είμαστε αντιμέτωποι ακόμη και με την ανάγκη να δώσουμε στον όρο Πολίτη μια νέα δυναμική διάσταση.Το πως ανταποκρίνεται ο καθείς μας απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις και τις προσκλήσεις των καιρών είναι το μέγα ερώτημα και το μέγα διακύβευμα σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο

  Στοιχεία όπως οι αξίες, οι παραδόσεις μας , η παιδεία μας , η γλώσσα μας,το θρήσκευμα μας,η μόρφωση μας , η αισθητική μας , η συμπεριφορά μας, διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας σήμερα.Στην αλληλουχία τους Κρινόμαστε άπαντες , στην Συνέπεια με την Δημοκρατική μας Συμπεριφορά και τον Δημοκρατικό μας Πατριωτισμό Κρινόμαστε άπαντες.στην Συνέχεια μετρούμε και αναμετρούμαι το Ηθικό μας ανάστημαΤούτα τα στοιχεία συνθέτουν την και συναπαρτίζουν την Εθνική μας Συνείδηση και δεν έχουμε άλλο στοιχείο που να μας συνδέει σε τούτο τον τόπο.

  «Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου»
  «Μισώ τους αδιάφορους και γι΄αυτό: Γιατί με ενοχλεί το κλαψούρισμά τους, αιωνίων αθώων. Ζητώ να μου δώσει λογαριασμό ο καθένας απ΄αυτούς με ποιόν τρόπο έφερε σε πέρας το καθήκον που του έθεσε και του θέτει καθημερινά η ζωή, γι΄αυτό που έκανε και ειδικά γι΄αυτό που δεν έκανε. Και νιώθω ότι δεν μπορώ να χαλαλίσω τον οίκτο μου και δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί τους τα δάκρυα μου».(Aγρύπνια -aixmi.gr)

 10. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 06/05/2013 21:41:08

  Πολύ σωστά .

 11. tak avatar
  tak 07/05/2013 08:32:30

  Καλημέρα Νίκο και χρόνια πολλά! Ας θυμηθούμε τον Πολέμη:

  Τι είναι η πατρίδα μας;

  Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
  Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
  Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
  Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;

  Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι
  και κάθε χώρα της με τα χωριά;
  κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει,
  κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;

  Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα
  αρχαία μνημεία της χρυσή στολή
  που η τέχνη εφόρεσε και το καθένα
  μια δόξα αθάνατη αντιλαλεί;

  Όλα πατρίδα μας! Κι αυτά κι εκείνα,
  και κάτι που 'χουμε μες την καρδιά
  και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα
  και κράζει μέσα μας: Εμπρός παιδιά!

  Εμπρός παιδιά!
  Εμπρός παιδιά!
  Εμπρός παιδιά!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ tak 07/05/2013 16:58:48

   Καλημέρα Τακ. Συγκινητική η υπεθύμιση του ποιήματος του Πολέμη. Να είσαι καλά.
   Χριστός Ανέστη!

 12. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 07/05/2013 08:56:18

  Τι θέλει να πει ο άραγε ποιητής; Με ποιους τάχε άραγε;


  "Ποιός είναι αυτός που πύργους χτίζει στον αέρα
  με τη φωνή του κράχτη και μοιράζει μας
  βασιλικά τα κάστρα, κι άπρεπων ελπίδων
  ίσκιους μπροστά στα μάτια μας σαλεύει;
  Είμαστ' εμείς οι απάτριδοι κι οι αγιάτρευτοι·
  γιούχα και πάντα γιούχα των πατρίδων!

  Είμαστ' εμείς οι αθάνατοι απολίτιστοι·
  κι οι Πολιτείες λημέρια των ακάθαρτων,
  κι οι Πολιτείες ταμπούρια των κιοτήδων·
  στη στρούγγα λυσσομάνημα και φαγωμός
  λύκων, σκυλιών, προβάτων και τσοπάνηδων.
  Γιούχα και πάλε γιούχα των πατρίδων!

  Η μάντρα είν' ο αφίλιωτος οχτρός μας,
  την πλατωσιά του κόσμου τη στενεύει,
  στριγγλόχορτα φυτρώνουν και γοργόνια
  βλαστομανώντας κάτω από τον ίσκιο της·
  του δολερού αναγάλλιασμα, τα μαραζώνει
  τα ξεφτέρια του νου και της καρδιάς τ' αηδόνια.

  Το κρίμα εκεί σκορπιός, ποτέ λιοντάρι·
  και τον κακό τόνε μολεύει η μάντρα
  και βρέφος ο καλός που τον ποτίζει αφιόνι·
  δουλεύτε τον ξανά τον κόσμο στη φωτιά,
  και τα καλά του ξανανθίστε και τα κρίματα,
  χτυπώντας τον, με το σφυρί και με τ' αμόνι!"

  Ποιοί είναι αυτοί που πύργους χτίζουν στον αέρα; Και ποιά είναι η μάντρα που είναι ο αφίλιωτος οχτρός μας; Και ποιο είναι τ' αφιόνι;

  Και τι εννοεί μ' αυτό;

  "Έλληνες χριστιανοµάχοι
  και πολύθεοι, στερνολείψανα
  διαλεχτά και µετρηµένα,
  και του Ναζωραίου εσείς πιστοί,
  πλήθια από το ράσο οδηγηµένα,
  κράχτε, φωτοκαύτε κι αφορίστε,
  όλοι ειδωλολάτρες είστε!
  Και κανείς σας και κανείς,
  και σοφίας κι αν είναι θάµα και τιµής,
  απ’ τον ήλιο της ζωής δεν τήνε παίρνει
  την αχτίδα που το φως τού φέρνει."

  Παλαμά μας ενοχλείς! Παράτα μας! Εμείς τάχουμε όλα τακτοποιημένα. Κάτσε στον τάφο σου!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Γιάννης Φαίλτωρ 07/05/2013 17:32:26

   Χρόνια Πολλά Γιάννη. Επίκαιρος ο Παλαμικός στοίχος, διατρητικός. Πετυχημένη και συγκινητική η επιλογή σου.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Νίκος Αργεάδης 07/05/2013 17:59:38

    Χρόνια πολλά Νίκο. Χριστός Ανέστη

 13. Φελίζα avatar
  Φελίζα 07/05/2013 10:46:11

  "Κάθε μέρα που περνά σε αυτή την ήττα που ζούμε δεν είναι η ίδια η ήττα που πονά αλλά ότι ξεμακραίνουν όλα. Λες και δεν μπήκαμε εμείς σε καράβι αλλά ό,τι μάς έδενε με αυτό το κομμάτι γης έλυσε τους κάβους και μάς άφησε πίσω. Στην κουπαστή χωρίς να μάς κουνάνε μαντήλι οι Ποιητές και οι Ήρωες μας κοιτάζουν κατάματα με το βλέμμα του προδωμένου που δεν καθρεπτίζει τίποτε άλλο μέσα του παρά μόνο απογοήτευση. Λες και μέσα στους αιώνες πόνταραν σε μας για την Αθανασία τους αλλά αποδειχθήκαμε τα πιο κουτσά άλογα του ιπποδρόμου της Ιστορίας. Κι όμως εμείς στις παρελάσεις καμαρωτά καλπάζαμε στις επετείους μνήμης Ποιητών και Ηρώων!
  Μένουμε πίσω με τα πόδια μας τσιμεντωμένα στο λιμάνι ξεγυμνωμένοι πλήρως από τον οπλισμό που μάς έκανε μέχρι πρότινος άτρωτους. Δεν είσαι τίποτε χωρίς την πανοπλία που σου έδωσαν να φοράς όσοι έκαναν την χώρα αυτή στίχους και χρώματα, αίμα και αγώνες. Ένα δίποδο όπως εκατομμύρια άλλα στον πλανήτη είσαι χωρίς την ασπίδα της ταυτότητας σου. Αλλά ας τα πούμε όλα τώρα μιας και τα έχουμε χάσει όλα. Δεν την γούσταρες την ταυτότητά σου. Ποτέ δε σου άρεσε ο “βαλκανοχωριάτικος” πολιτισμός και ήθελες να παίρνεις αέρα ευρωπαϊκό από φιλολογικά στέκια αριστερών και τεμπέληδων φαφλατάδων. Δεν γούσταρες τον Ελύτη και τον Ρίτσο, τα λόγια τους αποσπασματικά γούσταρες να τα βάζεις σε γιορτές για λίγους ανάμεσα σε χαβιάρι και μπρικ ή το πολύ-πολύ για να πείσεις καμιά γκόμενα ότι είσαι “διαβασμένος”.
  Δεν τον γούσταρες τον άπλυτο πολεμιστή, τον άυπνο και ξυπόλητο που από τη φύση του κατανοούσε ότι η κατάφαση στην δουλικότητα είναι η μετάλλαξή του σε ζωντανό νεκρό. Τον ανέφερες σε ομιλίες “επαναστατικές”, τον έκανες πανό, βιβλίο και παράδειγμα στους γελοίους πολιτικούς λόγους, αλλά με τίποτε δεν θα ήθελες να είσαι δίπλα του για ένα λεπτό. Το αίμα, η απλυσιά, ο ιδρώτας και η αγωνία του θανάτου θα σου “γύριζαν” το ευαίσθητο στομάχι σου. Η στιγμή του ηρωισμού μυρίζει άνθρωπο. Το "Ελλάς ευγνωμωνούσα" είναι ένα μπρούτζινο καρφί που στεριώνει την καρδιά. Πρέπει να έχεις καρδιά για να σου αξίζει αυτό το καρφί.
  Δεν είναι η ήττα που πονά, είναι ότι μείναμε πίσω μόνοι χωρίς το φως του Αγγελόπουλου και χωρίς τους “ήρωες που περπατούν στα σκοτεινά” του Σεφέρη. Δεν υπάρχει πια η μουσική του Χατζιδάκι να “ντύσει” το Χάρτινο Εγώ μας. Μείναμε πίσω ορφανοί. Και είναι πραγματικά μακάριοι οι τόσοι ηλίθιοι που ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί. Τρέχουν ακόμα κάτω από μπαλκόνια να ακούσουν υποσχέσεις μιας καλύτερης ζωής χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν ότι η καλύτερη ζωή είναι φαγητό πλαστικό, αναπαραγωγή του είδους άνευ συνειδήσεως και θάνατος μέσα σε κάτουρα και σκατά χωρίς τους Ποιητές και τους Ήρωες.
  Όσο για εκείνον τον Μπρεχτ που είπε το χιλιοαντιγραμένο σε άρθρα και φιλολογικές βραδιές “αλίμονο στην χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες”, πέθανε χωρίς να δώσει την απάντηση για του τι θα ήταν ο ποιητής αν δεν είχε ως έμπνευση τους ήρωες. Δυστυχώς για αυτόν δεν ζει για να δει πώς είναι μια χώρα που δεν έχει ανάγκη ήρωες και κατ' επέκταση ξέμεινε από ποιητές. Να κοίταζε εμάς εδώ κοκαλωμένους στο λιμάνι καταδικασμένους να πορευτούμε μέχρι το τέλος χωρίς Ποιητές και Ήρωες. Μονάχα με την σιγουριά του ότι αλίμονο στην χώρα που δεν έχει ανάγκη την Ταυτότητά της.
  Άντε τώρα να σταθούμε και πάλι στην ουρά με το χαρτάκι στο χέρι να πληρώσουμε το ενοίκιο στέγασής μας μη και μάς τιμωρήσουν οι νοικοκυραίοι που έπεισαν τον όχλο ότι ζωή και πατρίδα είναι πρόσθεση και αφαίρεση. Άντε να κάνουμε τους διακανονισμούς μας με τα γκρίζα ανθρωπάρια των δημοσίων κατοχικών υπηρεσιών. Να απειλήσουμε, να οργιστούμε, να παρακαλέσουμε μη και χάσουμε κανέναν πόντο από τους τούβλινους τοίχους των σπιτιών μας. Άντε να ζήσουμε όσο μάς μένει γιατί δεν έχει μετά. Το μετά μπήκε στο μπαούλο της Ιστορίας και τοποθετήθηκε στην κουπαστή. Κάθονται πάνω του ο νηστικός στρατιώτης και ο τρελός ποιητής κοιτάζοντας εμάς τους δειλούς και μοιραίους να παίρνουμε τις τελευταίες μας ανάσες αμέριμνοι πριν το λιμάνι που πάνω του στεκόμαστε αρχίσει να βυθίζεται. Πριν το δικό μας Μηδέν σύρει μαζί του και την δικιά τους Αθανασία στον πάτο."
  simplemangreek.blogspot.gr

 14. Απόδημος avatar
  Απόδημος 07/05/2013 12:33:39

  Χρόνια Πολλά, Xριστός Ανέστη.
  Μια συνάδελφος Κινέζα μου είχε πει ότι όταν θέλουν να πουν κάποιος είναι πολύ όμορφος/η, λένε ειναι όμορφος/η σαν Ελληνας (άραγε λόγο αρχαίοελληνικών αγαλμάτων..;)

 15. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 07/05/2013 15:29:56

  Την ίδια περίπου εποχή που σμιλευόταν το ελληνικό θαύμα στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ, έζησε και έδραε στην Κίνα ο Κομφούκιος. Πρέπει να συνέπεσε με τον Κλεισθένη. Βίοι παράλληλοι. Αλήθεια, αν δεν είχε πεθάνει ο Μέγας Αλέξανδρος τόσο νέος αμφιβάλλει κανείς ότι θα έφτανε μέχρι εκεί; Αυτή θα ήταν συνάντηση πολιτισμών.

 16. DebbyTant avatar
  DebbyTant 07/05/2013 17:19:45

  Φελιζα η μοιρα των δηθεν ισχυρων ειναι να ακολουθουν τις διαθεσεις των πραγματι ισχυρων. Εκει ειναι το προβλημα.

 17. ΝΠ avatar
  ΝΠ 07/05/2013 19:04:24

  Άσχετο,αλλά δημοσιεύτηκε ότι ο Αλεξανδρείας τίμησε τον Καβάφη.Ο Θεοδώρου
  Β΄.Λόγω,150 και 70 χρόνων από τη γέννησή του και το θάνατο.
  Αναφέρεται και το εξής:
  Την εκκλησία αγαπώ,τα εξαπτέρυγά της,
  τα ασήμια των σκευών,τα κηροπήγιά της,
  τα φώτα, τις εικόνες της, τον άμβωνά της.
  Εκεί σαν μπω,μες σε εκκλησίες των Γραικών,
  με των θυμιαμάτων τις ευωδίες,
  ο νους μου πηγαίνει σε τιμές μεγάλες της φυλής μας,
  στον ένδοξό μας Βυζαντινισμό.
  1.Από ποιο ποίημα είναι;
  2.Πώς σχολιάζετε ,οι πλέον ειδήμονες,το γεγονός;

 18. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 07/05/2013 19:51:55

  Ο Καβάφης δεν έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια για την εκκλησία. Το αντίθετο θα λέγαμε. Για τους δικούς του λόγους. Σε δυο πολύ σπουδαία του ποιήματα είναι τούτο πολύ καθαρό -με τη γνωστή λεπτή και ξυραφένια Καβαφική ειρωνεία. (Φυσικά αυτά δεν διδάσκονται στα σχολεία. Όχι δα!)

  Πρώτα πρώτα στο ποίημα, Μύρης· Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ., όπου θρηνεί για το χριστιανό φίλο του το Μύρη που πέθανε λέγοντας

  "...και σκέπτομουν που πια δεν θα τον δω
  στα ωραία κι άσεμνα ξενύχτια μας
  να χαίρεται, και να γελά, και ν' απαγγέλλει στίχους
  με την τελεία του αίσθησι του ελληνικού ρυθμού·..."

  και βλέπει το τελετουργικό της κηδείας και το αποστρέφεται στο τέλος λέγοντας:

  "...Πετάχθηκα έξω απ' το φρικτό τους σπίτι,
  έφυγα γρήγορα πριν αρπαχθεί, πριν αλλοιωθεί
  απ' την χριστιανοσύνη τους η θύμηση του Μύρη..."

  Αλλά τα αισθήματά του έναντι της εκκλησίας ξετυλίγονται και στο περίφημο Εις τα περίχωρα της Αντιοχείας, όπου ο Ιουλιανός προστάζει να πάρουν το λείψανο του καλλίνικου μάρτυρα Βαβύλα από το τέμενος της Δάφνης. Και σε αντίποινα φωτιά ξεσπά στο ναό του Απόλλωνος. Ποιος να την έβαλε τάχα; Κι έτσι:

  "...Στάχτη το είδωλο· για σάρωμα, με τα σκουπίδια!
  Έσκασε ο Ιουλιανός και διέδοσε -
  τι άλλο θα έκαμνε - πως η φωτιά ήταν βαλτή
  από τους Χριστιανούς εμάς. Ας πάει να λέει.
  Δεν αποδείχθηκε· ας πάει να λέει!
  Το ουσιώδες είναι που έσκασε!.."

  Τώρα γιατί τον βράβευσε ο Αλεξανδρείας; Μάλλον θα εκτιμά πολύ την ποίηση.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/05/2013 23:54:57

   Αγαπητέ Γιάννη ο ελληνισμός είναι οξύ που διαπερνά τα πάντα. Και τους χριστιανούς Δεσπότες που ενώ λειτουργούν μπορεί να σκέφτονται και τον Δία, δίχως να το θέλουν.

 19. PARIS avatar
  PARIS 07/05/2013 19:52:14

  ΚΑΠΟΤΕ ΦΙΛΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ..... ΣΕ ΜΑΚΡΙΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ.......ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΕ , Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ , ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΠΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

 20. ΝΠ avatar
  ΝΠ 07/05/2013 20:18:01

  Γιάννης Φαίλτωρ :
  Ευχαριστούμε:Για τα στοιχεία και την ενημέρωση.

 21. ΑΜΟΡΓΟΣ avatar
  ΑΜΟΡΓΟΣ 09/05/2013 16:57:49

  ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Κ.Κ. ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ'70,ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠ'ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ,Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΞΕ ΕΦΑΜΙΛΛΗ ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠ'ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ,ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ''ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟΑ ΣΑΣ..''

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.