#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/01/2010 13:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"100 πρώτες ημέρες": Η κοινή γνώμη σε …αφασίαΒλέποντας τις δημοσκοπήσεις της Κυριακής ένα είναι το αβίαστο συμπέρασμα: από την εκλογή της 4ης Οκτωβρίου το σκηνικό παραμένει εκνευριστικά αμετάβλητο.

Έγιναν τόσα πολλά στις 100 αυτές ημέρες , αλλά η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων (όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις) παραμένει η ίδια. Στην ουσία οι πολίτες παραμένουν στις πολιτικές επιλογές του Οκτωβρίου χωρίς να εκφράζουν ακόμα γνώμη. Η …αφασία αυτή της κοινής γνώμης εξηγείται ως στάση αναμονής. Ο λαός δεν μιλάει όχι γιατί δεν έχει τίποτα να πει αλλά γιατί σκέφτεται και περιμένει.

Η πρώτη Μη Κυβερνητική Κυβέρνηση

Οι 100 πρώτες ημέρες του ΠΑΣΟΚ άφησαν πίσω τους μόνο μια γεύση ανοργανωσιάς και ανετοιμότητας.

Η κυβέρνηση πριν προλάβει καν να διορίσει γενικούς γραμματείς, κατέθεσε έναν προϋπολογισμό προϊόν «οικονομικής τρομοκρατίας» και φορολαγνείας.

Προαναγγέλλει θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ για να προτείνει τελικά το ίδιο σχέδιο το οποίο είχαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα συρτάρια τους.

Προαναγγείλει αλλαγή του εκλογικού νόμου κρυφά από τους βουλευτές της με αμφίβολη οποιαδήποτε περαιτέρω στήριξη, πέρα από τη εκφρασμένη συμφωνία της ηττημένης στις εκλογές της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη.

Προκαλεί την κοινή γνώμη (και μεγάλο μέρος των δικών της οπαδών) με το θέμα της ιθαγένειας, διαπράττοντας το ίδιο λάθος με την κυβέρνηση Σημίτη στο θέμα των ταυτοτήτων. Και μάλιστα με ένα σχέδιο το οποίο μοιάζει (και πιθανότατα είναι) σχέδιο ΜΚΟ, ίδιας με τις άλλες ΜΚΟ οι οποίες αδιαφορούν για την εθνική συνοχή της χώρας. Απαξιώνει την πολυθρύλητη «πράσινη ανάπτυξη» διαπράττοντας την απίστευτη ανοησία με τα τέλη κυκλοφορίας και την απόσυρση προκαλώντας κοινωνική αναστάτωση και απώλεια περίπου 168 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο για να ικανοποιηθούν οι πολιτικές και οικολογικές ανησυχίες του Πρωθυπουργού και του νεότευκτου υπουργείου Περιβάλλοντος και κάποιων άλλων ΜΚΟ.

Με αυτά και με πολλά άλλα το ΠΑΣΟΚ κατάφερε μέσα σε 100 ημέρες να δημιουργήσει την πρώτη Μη Κυβερνητική Κυβέρνηση (ΜΚΚ) της Ιστορίας και πλέον κυβερνητικά καθήκοντα ασκούν και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. (Αλήθεια, τώρα με την οικονομική κρίση, οι ΜΚΟ πόσα χρήματα θα πάρουν από τον κρατικό προϋπολογισμό; Η κρίση δεν θα αγγίξει τη χρηματοδότησή τους;)

Η ΝΔ προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της

Η ΝΔ στο μεταξύ προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τις πληγές της και να βρει τους νέους ρυθμούς της. Επιπλέον έχει να αντιπαλέψει και την εσωστρέφεια στην οποία προσπαθεί να τη ρίξει ο επίτιμος (όχι πλέον η θυγατέρα, αυτή προφυλάσσεται από τη φθορά) και οι συνεργάτες του. Προσπάθειες οι οποίες συντηρούν ένα κλίμα διάσπασης και αποξενώνουν τον σκληρό πυρήνα των μητσοτακικών από τον κόσμο της ΝΔ χωρίς να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στο εκλογικό σώμα.

Ειδικά στο διαδίκτυο το θέαμα της προγραφής Σαμαρά και των υποσχέσεων για ανατροπή του από αρχηγό της ΝΔ είναι θλιβερό. Αυτή τη στιγμή ένας διαδικτυακός μηχανισμός ο οποίος τάσσεται υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη (τους ξέρει η Ντόρα; Υιοθετεί αυτόν τον μηχανισμό;) «πλαγιοκοπεί» τον Σαμαρά και από «φιλελεύθερη» και από «ακροδεξιά» σκοπιά το βλέπουμε να γίνεται κι εδώ οργανωμένα.

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με αυτό που προκαλεί ένα κουνούπι το βράδυ: εκνευρισμός και τίποτε άλλο. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ακροβατεί από τον νεοφιλελευθερισμό ως την ακροδεξιά (με αρωγό τον Καρατζαφέρη) και καμία ιδεολογική συνοχή δεν έχει πέρα από τη λαγνεία της ισχύος. Το ίδιο που χαρακτήριζε και την επιλογή τους της 29ης Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά ο Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει έναν κομματικό μηχανισμό που στην καλύτερη περίπτωση βαριέται να δουλέψει και στην χειρότερη διάκειται εχθρικά απέναντί του. Να μην μιλήσουμε για τους κομματικούς δημοσιογράφους, τους αποσπασμένους, τους γραμματείς και φαρισαίους που τριγυρίζουν στα κομματικά γραφεία και προσπαθούν είτε να γλύψουν τους ανθρώπους του Σαμαρά είτε να τους τραβήξουν την καρέκλα.

Όλα αυτά προκαλούν αναστάτωση στην ΝΔ και την σπρώχνουν στην εσωστρέφεια, σε συνδυασμό βεβαίως με ορισμένες κρίσιμες επιλογές μελών της «σκιώδους» κυβέρνησης οι οποίες κάθε άλλο παρά ευτύχησαν. Και οι οποίες ενδιαφέρονται περισσότερο για την προσωπική προβολή τους, παρά για την εικόνα το κόμματος και τους αρχηγού τους.

Να φύγει μπροστά με το Συνέδριο

Το Antinews το έχει ξαναπεί: Η μάχη για την ανασυγκρότηση της ΝΔ θα είναι πολύ πιο δύσκολη από την μάχη για την εκλογή του νέου αρχηγού.

Ωστόσο,  η ΝΔ πρέπει να βγει άμεσα από αυτή την εσωστρέφεια της αντιπροτείνοντας αφενός ολοκληρωμένες και ουσιαστικές πολιτικές στις ακροβασίες του ΠΑΣΟΚ (χωρίς λογικές ισορροπίας) και αφετέρου προχωρώντας στην οργανωτική της ανασυγκρότηση.

Να αφήσει πίσω της το  παρελθόν και να αντιληφθεί ότι πλέον μπορεί να της χρησιμεύσει μόνο ως μια ανάμνηση, με τα καλά της και τα κακά της. Το παρελθόν όμως δεν εκφράζεται μόνο σε ιδέες και θέσεις αλλά και σε πρόσωπα. Που είναι όλοι εκείνοι που με όπλο την αυτενέργεια έδωσαν τα νίκη στον Σαμαρά;

Να ακολουθήσει επιθετική τακτική τόσο στα οργανωτικά όσο και στα πολιτικά ζητήματα.

Να εξηγήσει στο λαό όχι μόνο την ακαταλληλότητα των σχεδίων του ΠΑΣΟΚ αλλά και τι θα κάνει η ίδια ως κυβέρνηση. Να κάνει (για παράδειγμα)  για το μεταναστευτικό ότι έκανε με την ομιλία του Σαμαρά στον προϋπολογισμό, στην οποία έδειξε ότι και γνώστης της οικονομίας είναι και θέσεις έχει.

Το σημαντικότερο: Να ανοίξει το ταχύτερο της πύλες της οργανωτικά και να δημιουργήσει το κόμμα από την αρχή έτσι ώστε να εντάξει όλα αν είναι δυνατόν τα μέλη τα οποία γράφτηκαν την 29η Νοεμβρίου.

Η γνώμη μου είναι ότι το Συνέδριο και οι διαδικασίες του πρέπει να είναι ο πολιορκητικός κριός του Σαμαρά εναντίον των παλιών νοοτροπιών, του χειρότερου εχθρού δηλαδή που καλείται να αντιμετωπίσει ωε αρχηγός της ΝΔ. Το Συνέδριο θα βάλει στην πάντα το παλιό και θα αναδείξει το καινούργιο.

Ολοκληρώνοντας, η απουσία κινητικότητας στο εκλογικό σώμα δεν σημαίνει ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση όσον αφορά το προεκλογικό της σχέδιο έχει ήδη αποδομηθεί. Η απουσία κινητικότητας είναι στάση αναμονής. Οι Έλληνες περιμένουν να δουν τι θα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ποια θα είναι η ΝΔ του Σαμαρά. Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ μοιάζει αδύναμο να συγκροτήσει πολιτικές και κυβερνητικό έργο, ειδικά όταν αρχίζουν οι έριδες των υπουργών, η ΝΔ έχει μπροστά της πλήθος επιλογών. Κι έτσι ο Αντώνης Σαμαράς έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τις οποίες ο λαός αναμένει.

Radiomedic

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 11/01/2010 13:46:43

  Θα μπορούσε ο Σαμαράς να πάρει ορισμένους σχολιαστές του Antinews και να τους κάνει συμβούλους του. Έχουν παραχθεί τόσοι ΤΟΝΟΙ σοβαρής πολιτικής σκέψης από το antinews και τους σχολιαστές του, που αρκεί να τα πάρει ως έχουν για να χτυπάει την κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Blimblomblim 11/01/2010 14:18:59

   Υπάρχουν πολλοί αρκετά ικανοί συμπατριώτες μας που αγωνίζονται για τον επιούσιο και δεν ανήκουν σε οργανωμένα σχήματα γιατί απλά ποτέ δεν τους εδόθη η ευκαιρία ή τους παραγκώνισαν οι μηχανισμοί. Αυτούς πρέπει να τους βρει και να τους αξιοποιήσει με το ζόρι.

   Μια φορά ο ΓεροΚαραμανλής ήθελε να βάλει κάποιον σε ένα πόστο και ο κάποιος δεν ήθελε. Τον έπιασε από το γιακά και φυσικά τον έβαλε στο πόστο με το ζόρι.

  • loretta avatar
   loretta @ Blimblomblim 12/01/2010 00:16:14

   παντως το διαβαζουν ...αυτο ξερω εγω.

 2. provocateur avatar
  provocateur 11/01/2010 14:14:33

  Αντί για τη ΝΔ αντιπολίτευση κάνει ο Μίχαλος του ΕΒΕΑ

  Η κατρακύλα της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει τέλος. Αντί να κάνει αντιπολίτευση και μάλιστα σκληρή απέναντι στα απίθανα μέτρα της απίστευτης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, έχει αφήσει το ρόλο αυτόν σε άλλους όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της ΝΔ στο...
  έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση ως τροπολογία για τις γονικές παροχές. Εκτός από μία χαλαρή αντίδραση του εκπροσώπου Πάνου Παναγιωτόπουλου τίποτα άλλο. Λες και στη ΝΔ έχουν πιει το αμίλητο νερό. Βουλευτές και στελέχη σε πλήρη σιωπή. Καμία αντίδραση, καμία διαφωνία. Τέτοια εκκωφαντική σιωπή που προκαλεί απορίες.
  Απέναντι στη ληστρική φοροεπιδρομή της ανάλγητης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ η στάση της ΝΔ και του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά είναι να βγάζουν το σκασμό απογοητεύοντας όλους όσους πίστευαν ότι μετά τον Κ. Καραμανλή και την απελπιστική κατάσταση που έφερε στο κόμμα θα μπορούσε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα

  http://taxalia.blogspot.com/2010/01/blog-post_7681.html#ixzz0cFnCgb0B

 3. donaE avatar
  donaE 11/01/2010 14:33:22

  Προς τι ο εκνευρισμος Radiomedic .Τιποτα δεν συμβαινει που δεν εχει ξαναγινει.
  Στην Καλαματα του Σαμαρα, λενε οτι αν δεν βρεξεις κ... δεν τρως ψαρι.

 4. Kostas avatar
  Kostas 11/01/2010 14:35:36

  Ο Σαμαράς γνωρίζει ότι έχουν περάσει μόλις 3,5 μήνες από την κυβέρνηση Καραμανλή (και ο λαός θυμάται ακόμη πολύ καλά την "αποτελεσματικότητά" της). Επιπλέον, ξέρει πολύ καλά ότι αν η σημερινή κυβέρνηση αποτύχει, δεν θα έχει να παραλάβει τίποτα σε μερικά χρόνια που θα αναλάβει την εξουσία. Και για τους 2 αυτούς λόγους δεν παίζει σκληρά μέχρι στιγμής απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

  Το πρόβλημα για την χώρα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν τρέχει αρκετά γρήγορα (όπως θα έπρεπε). Π.χ. η διαβούλευση είναι σωστή κίνηση (π.χ. για την οικονομία, το ασφαλιστικό, κτλ), αλλά σε συνθήκες κρίσης δεν μπορείς να περιμένεις 3 μήνες για να πάρεις αποφάσεις. Ο λαός περιμένει να δει επιτέλους πρωτοβουλίες και αποφάσεις από την κυβέρνηση που να διασφαλίζουν ότι δεν θα συνεχιστεί η κατρακύλα της χώρας (και φυσικά από του χρόνου να αρχίσει δειλά - δειλά να ελπίζει και στην ανάκαμψη).

  Αν όμως οι αποφάσεις δεν παρθούν στο πρώτο τετράμηνο του 2010, όσο εύκολα πήρε το +10 το ΠΑΣΟΚ τόσο εύκολα θα πάει στο -10. Το πρόβλημα όμως τότε θα είναι ότι η χώρα θα βρίσκεται σε ακόμη πιο τραγικά αδιέξοδα και ο Σαμαράς δεν θα έχει τίποτα να παραλάβει όταν έλθει στην εξουσία.

  Στο τέλος τέλος, ίσως τελικά ο Σαμαράς να εύχετε πολύ περισσότερο και από τον Παπανδρέου να πετύχει η σημερινή κυβέρνηση και να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά ότι οι λύσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα είναι τόσο επώδυνες που δύσκολα ο Παπανδρέου θα μπορέσει να πάρει εκλογές (ακόμη και στην περίπτωση που τελικά θα έχει πετύχει την ανάκαμψη της χώρας).

 5. stelios avatar
  stelios 11/01/2010 14:36:35

  provocateur,
  μην προβοκαρεις,εχει κανει δηλωσεις και ο Τραγακης....

 6. Orestios avatar
  Orestios 11/01/2010 14:52:12

  H κοινή γνώμη θα είναι σε αφασία όσο δεν βρίσκει έκφραση. Δυστυχώς η μείζον αντιπολίτευση ακόμη δεν έχει καταφέρει να αντιπροσωπεύσει την δυσφορία και την αντίδραση της κοινωνίας. Είναι επαρκής η δικαιολογία της δυσκολίας εύρεσης ρυθμού στη ΝΔ? Η απάτη της συναίνεσης μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε αντιφατικές δηλώσεις, από μέρους της ΝΔ. Έλλειμα συντονισμού να το πει κανείς? Ίσως. Αλλά όσο αφήνεται η κοινωνία σε ασύδωτες και αδιαφανείς κυβερνητικές πρακτικές, τόσο θα απομακρύνεται η πιθανότητα να αποτελέσει φάρο ελπίδας.

 7. karenin avatar
  karenin 11/01/2010 15:30:49

  Η Ν.Δ κόντεψε να το κλείσει το μαγαζί, και επειδή δεν μπορούσε να το πάει άλλο το παρέδωσε. Απο εκεί και πέρα έχουμε, τον ΣΥΝ, που δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει αύριο, το ΛΑΟΣ να μάχεται με την Δραγώνα, και το ΚΚΕ να έχει κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο αδιαφορώντας για τις λεπτομέρειες.
  Ο δε Σαμαράς φαίνεται καθαρά, μέσω του υπαρχηγού στην Αρκαδία, να έχει κλείσει συμφωνία με τον Παπανδρέου, πως μέχρι να ψηφιστούν όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια, θα ανασυγκροτεί το κόμμα.
  Αυτή είναι η εικόνα του πολιτικού σκηνικού, και σοφά η κοινή γνώμη δείχνει αμετάβλητη.

 8. panagiotis avatar
  panagiotis 11/01/2010 15:42:07

  Προσωπικά πιστεύω ότι πολύ καλά κάνει και δεν μιλάει πολύ ο προεδρός μας. Το ΘΑΣΟΚ ΑΥΤΟΕΞΕΦΤΙΛΙΖΕΤΕ κάθε μέρα μόνο του. Σημασία έχει να κρατούντε οι σημειώσεις και τον κατάλληλο χρόνο να χτυπηθεί το κόμμα των ΦΟΡΩΝ και ΨΕΜΜΑΤΩΝ. Και από εμάς εγρήγορση και καταγραφή σε ότι συμβαίνει για εμάς χωρίς εμάς !

 9. Green St avatar
  Green St 11/01/2010 15:42:07

  Παρακολουθούσα την συνέντευξη του Λοβέρδου προς τον Χατζινικολάου στον Real και κατέληξα σε ένα συμπέρασμα. Η πολιτική αδράνεια της ΝΔ οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε να την κάνει δέσμια για τα προβλήματα του τόπου και να την παρουσιάζει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για το οξύ οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
  Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι οι έλληνες έχουν μνήμη χρυσόψαρου, το ΠΑΣΟΚ έχει πείσει, μέσω των επικοινωνιακών μηχανισμών που έχει, ότι υπεύθυνη για όλα είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ τα προηγούμενα 5 ετη.
  Ϊσως και ο έλληνας να έχει πάψει να ενδιαφέρεται για το ποιός είναι υπεύθυνος. Να ζητάει απλά λύσεις και όχι αποδιοπομπαίους τράγους.
  Στην ΝΔ όμως έπεσαν στον λάκκο που τους έσκαψε το ΠΑΣΟΚ και απλά δεν ξέρουν πως να βγούν. Είναι πολύ απλό όμως. Κατά το ήμισυ η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της έχουν μεγαλύτερη κυβερνητική θητεία από ότι τα πρώην κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ. Επί 20 χρόνια κυβερνούσαν συνεπώς είναι συν-υπεύθυνοι για το σημερινό χάλι. Το δημόσιο χρέος δεν δημιουργήθηκε μέσα σε 5 χρόνια. Προυπήρχε.
  Η ανυπαρξία υποδομών και μηχανισμών στην οικονομία που θα βοηθούσαν στην αύξηση του ΑΕΠ δεν έγινε στα 5 προηγούμενα χρόνια. Προυπήρχε.
  Ο δημόσιος τομέας, η ασυδοσία, η διαπλοκή όλα αυτά προυπήρχαν. Μάλιστα πολλοί από τους σημερινούς υπουργούς καλούνται σήμερα να πάρουν αποφάσεις και να νομοθετήσουν, καταργώντας νόμους που είχαν δημιουργήσει ως υπουργοί του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.
  Σαφέστατα η ΝΔ καταδικάστηκε (κυρίως από τους δικούς της ψηφοφόρους) για τις επιλογές που έκαναν συγκεκριμένα στελέχη της. Σίγουρα δεν έκανε ως κυβέρνηση τις απαιτούμενες αλλαγές για να διορθωθεί η κατάσταση.
  Δεν παύει όμως η δική της πολιτική, αυτή που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός, να είναι η πραγματική νικήτρια στις εκλογές της 04ης-ΟΚΤ.
  Δεν ακολουθούμε τα ευχολόγια και τις αοριστίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά συγκεκριμένα μέτρα που είχε προτείνει ο Κ.Καραμανλής και για τα οποία ηττήθηκε στις εκλογές. Δεν αναιρείτε η πολιτική όταν καταδικάζετε το πρόσωπο. Συνήθως σημαίνει ότι το πρόσωπο δεν είναι ικανό να φέρει εις περας την συγκεκριμένη πολιτική. Αλλά τα πρόσωπα στην πολιτική αλλάζουν όπως φάνηκε στις 29-ΝΟΕ.

 10. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 11/01/2010 15:43:54

  Η «κοινή γνώμη». Ποια είναι η «κοινή γνώμη»; Που, μάλιστα, έχει περιέλθει σε αφασία;

  Η «κοινή γνώμη» είναι λοιπόν:

  1. «Αυτή» που έδωσε στις 4/10/2009 το +10 κόμμα κάτι στον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

  2. «Αυτή» που έδωσε το 50 κόμμα κάτι στον Αντώνη Σαμαρά στις 29/11/2009.

  (Παρένθεση: και μόνο για τις δύο αυτές ενέργειες η «κοινή γνώμη» έχει καταπονηθεί τόσο πολύ που ΚΑΙ η ανάλυση θα μπορούσε να σταματήσει εδώ ΚΑΙ οι απαιτήσεις μας απ΄αυτό το «φάντασμα» να περισταλούν ή να ανασταλούν για μακρύ χρονικό διάστημα. Όμως η καταπόνηση της «κοινής γνώμης» είναι τελικώς πολύ «μεγαλύτερη, γιατί είναι ...)

  3. «Αυτή» που διαβάζει Εσπρέσσο και βλέπει Σταρ, αδιαφορώντας για τη συμμετοχή της στα κοινά.

  4. «Αυτή» που διαμορφώνεται μέσα από καθοδηγητικές των απαντήσεων ερωτήσεις, που της τίθενται σε γκάλλοπ εταιριών και πολιτικών κομμάτων, ώστε να πάρει εύκολα την «τελική της μορφή» από την χειραγώγηση των ΜΜΕ.

  Από «αυτή» την κατακουρασμένη κοινή γνώμη δε μπορεί να περιμένει τίποτε ο Σαμαράς.

  Υπάρχει όμως και η «άλλη» κοινή γνώμη. Αυτή που ορισμένοι φαντασιώνονται ότι δυσανασχετεί με τα νομοσχέδια για την ιθαγένεια, τον εκλογικό νόμο και τον Καπποδίστρια 2, ότι θα κατέβει στους δρόμους για την αποπομπή της Δραγώνα, ότι συμμετέχει στη διαβούλευση του opengov και ότι είναι έτοιμη να συνδράμει το πολύπλευρο έργο του Χρυσοχοϊδη.

  Από αυτή την «κινητική και εύρωστη» κοινή γνώμη έχει άραγε κάτι να περιμένει η ΝΔ του Σαμαρά; Νομίζω όχι! Γιατί αυτή η «κοινή γνώμη» είναι το άλλο φάντασμα που συμπληρώνει το τοπίο, προσφέροντας άλλοθι στην απάθεια και παρηγοριά στους πικραμένους και τους κήρυκες κάθε αντίδρασης, εξέγερσης ή απείθειας.

  Αυτή η κοινή γνώμη είναι εξ ορισμού πολύ πιο δύσκολη και εξαιρετικά δύσπλαστη και το κυριότερο δημιουργεί μόνη της ένα πλαίσιο λειτουργίας χαοτικό. Αυτή η κοινή γνώμη «θέλει» να έλκει και όχι να έλκεται. «Θέλει» να πρωτοτυπεί και να κολυμπάει σε ακραίες θέσεις και όχι να δέχεται να εξορθολογίστεί πολιτικά από ένα κόμμα ή τον ηγέτη του που δείχνει σαφώς μέχρι τώρα ότι έχει επιλέξει να πορευτεί μετριοπαθώς και ισορροπιστικά. Μια τέτοια «σούπα» μπορεί να κοιμίζει ή να καταπίνεται αμάσητη, αλλά δεν είναι το κυρίως πιάτο και συνιστάται μόνο σε αρρώστους: Και απ΄αυτή την άποψη είναι το μόνο φαγητό που ταιριάζει σήμερα στη ΝΔ.

  Για να βρει ο Σαμαράς το φάρμακο της «κοινής γνώμης» έχει δύο επιλογές: ή να διαλέξει το κατάλληλο υπνωτικό για την επόμενη τετραετία (τουλάχιστον) ή να προσπαθήσει να φαρμακοτρύψει κάτι ομοιοπαθητικό που να ανακουφίζει από την αδημονία της εξουσίας. Το αν μέχρι τότε θα έχει μαγειρέψει και το κυρίως πιάτο μένει να το δούμε – αν και κατά τη γνώμη μου δεν έχει και τόση σημασία.

  • Swell avatar
   Swell @ antiathlitikos 11/01/2010 20:08:15

   @"Αυτή" που "σκοτώνεται για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τους διαβόητους προέδρους τους.

 11. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 11/01/2010 16:06:52

  Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Θεωρώ ήκιστα πιθανό, οι πολίτες να παραδίδουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους στις Εφορίες οργισμένοι, να παρατηρούν την αβουλία και την αμηχανία των Κυβερνητικών και ταυτόχρονα η διαφορά να παραμένει στο 10%. Δεν αμφισβητώ καθόλου το ότι το ΠΑΣΟΚ είναι άνετα 1ο κόμμα, αμφισβητώ όμως πως η διαφορά παραμένει ακούνητη γιά 3 μήνες στο 10%. Θεωρώ πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ακόμα ένα εργαλείο στα χέρια του συστήματος των νταβατζήδων γιά να βοηθήσουν τον GAP και την παρεούλα του να ξεκολλήσουν από την ξέρα της οικονομίας και τις δυσκολίες και αντιδράσεις που συνάντησαν με την δημοσιοποίηση του νέου νόμου γιά την ιθαγένεια.

 12. perastikos avatar
  perastikos 11/01/2010 16:26:05

  Η Ελλάς έφτασε στο πάτο με την ανέχεια μας και την αδιαφορία μας. Τόσος ξεπεσμός δεν έχει προηγούμενο. Αν ο Σαμαράς λοιπόν έχει σοβαρούς σκοπούς για το τόπο(αμην Παναγία μου να έχει), αυτό ότι και να λέμε εμείς θα φανεί, ωστόσο με τα κοράκια παντού έτοιμα να κατασπαράξουν κάθε τέτοια κίνηση για ευνόητους λόγους, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Εύχομαι απο καρδιάς να πετύχει πριν είναι πολύ αργά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και απο τους συνεργάτες του και αυτό το σημείο πάντα γίνεται μελανό για κάποιο λόγο....και κάτι τύποι σαν τον Αβραμο π.χ. που κάνουν μόνο για διαφήμιση οδοντόκρεμας ή του skip, το κάνουν ακόμα πιο μαύρο αυτό το σημείο...
  Αν πάντως έπαιρνε ο Σαμαράς συμβούλους απο τους σχολιαστές του antinews όπως αναφέρθηκε πιο πάνω,είμαι σίγουρος ότι θα έκανε ένα σχήμα που θα έβαζε τα γυαλιά σε πολλα απο τα κυβερνητικά σχήματα των τελευταίων 40 χρόνων και βάλε...

 13. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 11/01/2010 18:49:17

  Ποιος ο λόγος να βγει ο Σαμαράς να κάνει αντιπολίτευση;
  Να ξεφτιλιστεί κι αυτός όπως και ο ΚΚ;
  Η πρώτη απάντγσγ που θα δέχεται σε κάθε παρέμβαση του είναι το "εσείς τι κάνατε 5 χρόνια; ".
  Οι μνήμες από την περίοδο της καραμαλικής ξάπλας είναι νωπές στον κόσμο και άκρως εκνευριστηκές για τους περισότερους ΝΔκράτες.
  Είναι η περίοδος της εσωτερικής τακτοποίησης.Να ξεβρωμίσουμε πρώτα από τα παράσιτα του χώρου μας και μετά πάμε μπροστά επίθεση.
  Σ'αυτή τη λογική πιστεύω ότι ο Αντώνης κινήται σώστα και γι'αυτό και βλέπουμε μέτριες και καθυστερημένες αντιδράσεις στις κινήσεις του ΓΑΠ.
  Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα γίνεται απλά χωρίς να λες τίποτα.
  Οι κυβερνήσεις αλλάζουν από εσωτερική φθορά και όχι από την άξια αντιπολίτευση.
  Υπομονή λοιπόν και θάρρος.

 14. roman avatar
  roman 11/01/2010 20:51:21

  Απο την μια δειχνουμε πως εχουμε αντιληθφει το συστημα πλυσης εγκεφαλου των ΜΜΕ και απο την αλλη δινουμε βαρυτητα σε ενα εργαλειο ελεγχου τους...τις δημοσκοπησεις!

  Ελεος μην ασχολουμαστε με αμφιβολου αξιοπιστιας σημοσκοπησεις απο φυλλαδες διαπλεκομενων!!Τους δινουμε αξια που δεν πρεπει!

 15. parsifal avatar
  parsifal 12/01/2010 00:11:44

  O Σαμαράς, τι λέει ο Σαμαράς για ολα αυτά ? Μήν χάνετε την σκέψη του Σαμαρά !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.