#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/09/2011 12:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Χρεοκοπία ή εκλογές" μας λένε τώραΑφού κυβέρνηση και παπαγαλάκια μας φόρτωσαν την Τρόικα, αφού εκτέλεσαν ένα χρόνο τώρα και την παραμικρή επιθυμία της και υποθήκευσαν το μέλλον της Ελλάδας μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο, και την κατάρρευση της χώρας προσπαθούν τώρα να εμφανίσουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό του Μνημονίου ως ... αντιστασιακούς και να πάνε σε μια ηρωϊκή έξοδο με εκλογές, όπως γράφουμε σε προηγούμενη ανάρτηση.

Παρακολουθώντας όμως την σημερινή ειδησεογραφία προκύπτει και ένα άλλο ενδεχόμενο: Να υϊοθετήσει (δεν γράφω "κλέψει") ο Βενιζέλος το βασικό πολιτικό αίτημα του Σαμαρά για "επαναδιαπραγμάτευση" και να επιχειρήσει να διαπραγματευτεί μια βελτίωση των όρων με την Τρόϊκα που και η ίδια βλέπει πλέον ότι το πράγμα δεν βγαίνει. Το τι θα καταφέρει βέβαια το γνωρίζουμε ήδη από την μέχρι τώρα θητεία του στο Οικονομικών

Ιδού μια συνοπτική παρουσίαση του τι λένε από το πρωί σε κανάλια και ραδιόφωνα:

ΣΚΑΪ: Εξαιρετικά ρευστό το πολιτικό τοπίο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν είναι πλέον δεδομένη. Η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την 6η δόση, αναβλήθηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου. Τα στελέχη της τρόικας θα αποχωρήσουν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρας, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο πιέζουν την ελληνική πλευρά καθώς το χρονοδιάγραμμα για την έκτη δόση είναι ασφυκτικό.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Το σίγουρο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πιθανόν σε συνεννόηση με τον Γιώργο Παπανδρέου – κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει – μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις αρνούμενος να αποδεχθεί την πίεση της τρόικας για λήψη πρόσθετων μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να πράξει κάτι τέτοιο, ούτε καν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να στηρίξει μία τέτοια πολιτική νέων μέτρων, η κοινωνία δεν διαθέτει καμία περαιτέρω υπομονή να υποστεί νέα συμπίεση και ο ίδιος δεν επιθυμεί να ακολουθήσει μία αδιέξοδη πολιτική, στο βωμό της οποίας ήδη θυσιάστηκε ο προκάτοχός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και την είχε εφαρμόσει με περισσή πίστη και ελάχιστη πολιτική αντίληψη.

Ο κ. Βενιζέλος αλλάζει την κυβερνητική στρατηγική, επιδιώκοντας αυτή τη φορά να διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα και να πετύχει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, έχοντας ως επιπλέον όπλο το επιχείρημα ότι για το σημερινό αδιέξοδο φταίνε και οι δανειστές μας με τη συνταγή της ύφεσης, που επέβαλαν στην Ελλάδα. Απαιτεί στην πραγματικότητα μία πολιτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα, βασιζόμενος και στην αγωνία των ξένων, που δεν θέλουν να αποτύχει η προσπάθεια της Ελλάδας για διάφορους λόγους. Η κίνηση της κυβέρνησης έχει πολλαπλούς στόχους: Πρώτον, μεταφέρει το πρόβλημα στους εταίρους, που πρέπει να επιταχύνουν τις όποιες αποφάσεις τους. Δεύτερον, να βελτιώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται. Τρίτον, να ανακτήσει δυνάμεις στο εσωτερικό μέτωπο, ιδίως στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ, που έχει σχεδόν διαλυθεί υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων.

Πρόκειται όμως και για ένα παιχνίδι με τη φωτιά: Εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν και έχουν όντως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει χρόνο και μέσα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

 

Κ. Σκανδαλίδης:  “η κυβέρνηση αντέδρασε στις πιέσεις της τρόικας... αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να πατήσει πόδι...Δικαιολογημένα η κυβέρνηση αντιδρά σε τόσο μεγάλες πιέσεις. Έλεος πια." (ΣΣ χα χα χααααα)


ΧΙΩΤΗΣ: Ο Βενιζέλος πήρε τηλέφωνο τον Παπανδρέου, και ο Παπανδρέου του είπε, μην δεχθείς νέα μέτρα, δεν σηκώνουμε νέα μέτρα.

Σήμερα το πρωί η εικόνα που προκύπτει είναι λίγο διαφορετική, ότι η τρόικα δεν ζήτησε νέα μέτρα, αλλά είπε ότι έχουμε συμφωνήσει να γίνουν πέντε πράγματα και δεν γίνονται.

Κάποιοι λένε, ο Βενιζέλος έχει καταλάβει ότι δεν τραβάει τον κάρο και προσπαθεί να παρασύρει τον Παπανδρέου στις εκλογές. Το όχι που πήρε χθες από τον Παπανδρέου, ενδεχομένως να είναι και μια στρατηγική που υποστηρίζει ότι το πράγμα δεν βγαίνει έτσι. Πρέπει να πάμε σε εκλογές, να πούμε του κόσμου, ή θα μας εμπιστευτείτε να τα ισοπεδώσουμε όλα ή διαφορετικά στείλτε μας στο σπίτι, φωνάξτε τον Σαμαρά ή όποιον άλλον θέλετε να το κάνει αυτός.

Η πλευρά Βενιζέλου λέει, μην εντυπωσιάζεστε από τα ναζάκια της τρόικας κι άλλη φορά έχουν σηκωθεί από το τραπέζι, είναι μέσα στην τακτική τους.

Το κακό είναι ότι σηκώθηκαν από το τραπέζι μια ημέρα που τα ευρωπαϊκή κοινοβούλια ψηφίζουν αν θα μας ζητήσουν εγγυήσεις ή όχι για να απελευθερώσουν τη χρηματοδότηση.

Δημιουργεί ένα κακό πανευρωπαϊκό κλίμα σε βάρος της χώρας.

Αν το λέει η Επιτροπή της Βουλής την απολύεις, την τρόικα δεν μπορείς να την απολύσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Ήταν δύσκολο να μας δώσουν πράσινο φως όταν η επιτροπή της Βουλής βγαίνουν και λένε ότι με το σημερινό χρέος η Ελλάδα πάει στον πάτο.

Είναι ένα πόρισμα του οποίου του δώσαμε μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι θα έπρεπε να έχει (σ.σ. Ο Βενιζέλος το έκανε θέμα).

Πολύ ωραία ΔΕΘ θα κάνει ο Παπανδρέου.

Η επιτροπή της Βουλής θα έπρεπε να προσέχει τα νούμερα του προϋπολογισμού και όχι να κάνει προβλέψεις.  Ξεπερνάει τις αρμοδιότητες της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αναμενόμενο ήταν το «ναυάγιο».

 

Έχει να κάνει με τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα, δεν αντέχει ο κόσμος.

Η τρόικα λειτουργεί με όρους τεχνοκρατικούς. (ΣΣ χα χα χααααα)

Σε αυτό το δεκαήμερο θα γίνουν κινήσεις θα γίνουν κινήσεις για να αμβλυνθούν οι αιτίες που προκάλεσαν την κρίση.

Είναι όλα ανοικτά.

Μπορεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές, διότι δεν βγαίνει αυτό το πράγμα.

Πιθανότατα ο κόσμος να επιλέξει μια άλλη, ίσως, κυβέρνηση η οποία θα του παρουσιάσει ένα άλλο σχέδιο. Γιατί εδώ είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν βγαίνει. Μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει, αλλά αυτό είναι άσχετο τι του πιστεύω εγώ. Αν η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει κάτι άλλο, ας ακούσουμε την πλειοψηφία του κόσμου.

Η ουσία είναι ότι θα πάμε σε πράγματα που δεν τα έχει ξαναζήσει ο τόπος και τα οποία θα είναι πρωτόγνωρα.

 Μ. Ξαφά:  Αν δεν προχωρήσουμε στις αλλαγές που πρέπει, είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε χρεοκοπία και σε έξοδο από την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι υπάρχει πολιτική βούληση για έξοδο από την κρίση.

 

Η θύελλα αντιδράσεων προς την έκθεση της Βουλής δείχνει την παθογένεια του συστήματος που δεν μπορεί να αντιληφθεί την υπάρχουσα κατάσταση.

Αν η δόση δεν δοθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου που τελειώνει το ρευστό, θα έχουμε στάση πληρωμών.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο μιας μεγάλης ΔΕΚΟ. Π.χ. ο ΟΣΕ θα πρέπει να κλείσει και να απολυθούν όλοι. Μόνο έτσι θα δείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση. Οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν το 70% των δαπανών.

Η χώρα βυθίζετε πιο πολύ στην ύφεση με το μπαράζ της φορολογίας, παρά αν απολύσεις 100 άχρηστους από το Δημόσιο.

Η τρόικα θέτει τους στόχους, η κυβέρνηση αποφασίζει τα μέτρα.

Αντί να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, αυξάνονται τα πρωτογενή ελλείμματα.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μνημόνιο σαν το τίμημα που πρέπει να πληρώσει και όχι σαν μια χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει τη χώρα. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πιστεύει αυτό που κάνει.

Φ. Κουβέλης: Δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της πτώχευσης, είμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε ότι μια ενδεχόμενη πτώχευση θα αλλάξει τα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει τις εκλογές ως αναγκαστική λύση αδιεξόδου.

Χρειάζεται ένα 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα έπρεπε ήδη να έχει συντελεστεί.

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μεγάλη πτώση 4,22% σημειώνει στο άνοιγμα του το Χρηματιστήριο ΑΘηνών. «Τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα χθες το βράδυ ίσως να επιβαρύνει την ψυχολογία σήμερα», σχολίασε η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Σε εξέλιξη ενημέρωση της Κομισσιόν

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνομιλίες που είχε χθες η κυβέρνηση με την τρόικα.
Σύμφωνα με το  in.gr ο Αμαντέου Αλταφάζ εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν,  δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να ενημερωθεί για τις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις από τον επικεφαλής του κλιμακίου της στην Αθήνα κ. Ματίας Μόρς και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει επίσημο σχόλιο εντός της ημέρας.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Επίτροπος Ρεν έχει καθημερινή και λεπτομερή ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 02/09/2011 12:21:26

  Το σενάριο είναι έκλογές ΚΑΙ χρεωκοπία.

  Απλά θέλουν να φορτώσουν την χρεωκοπία στον Σαμαρά.

  Και ο Τζέφρυ να αγωνίζεται για το λαό ( διάβαζε κρατικοδίαιτους Δ.Υπαλήλους...) στούς δρόμους, και να τρώει δακρυγόνα.

  Και τέτοιοι μα_ _ _ες που έιμαστε ,όπως το έχουμε αποδείξει επι δεκαετίες, θα το χάψουμε πάλι!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΣΤΕΛΙΟΣ 02/09/2011 12:49:18

   Κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας δηλαδή, δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο πράγμα!

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Αυριανιστής 02/09/2011 13:51:26

    Σωστό αν εννοείς τα λαμόγια τους προμηθευτές.

    Αλλωστε το "κρατικοδίαιτοι Δ.Υπάλ" που έγραψα είναι πλεονασμός!

  • madprof avatar
   madprof @ ΣΤΕΛΙΟΣ 02/09/2011 21:24:19

   Στέλιο μάλλον θα δικαιωθείς! και οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους πολίτες.
   Kάποιος είχε βγάλει ένα πιστόλι πάνω στο τραπέζι, της ρώσικης ρουλέτας που θέλησε οικειοθελώς να στήσει με τους κολλητούς του και τα γιουσουφάκια του, σε βάρος της οικονομίας της χώρας και των πολιτών της.
   Θα τολμήσει να αναλάβει την ευθύνη και να γίνει ο Ιδανικός Αυτόχειρας ή θα την κάνει κατά usa μεριά και μην τον είδατε τον και Ιδανικότερο παλαιόθεν;

 2. ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
  ΠΙΛΟΤΟΣ 02/09/2011 12:26:34

  Γιωργάκη... Κι αν σου σκάσει ;
  (στα χέρια η χρεωκοπία)

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/09/2011 12:28:09

  Τα λόγια του Χιώτη μου δημιουργούν ένα ερώτημα: Λέτε να ήταν στημένη η παραίτηση της κας. Μπαλφούσια;

  Πάντως, το όλο σκηνικό, μετά από αυτά που διάβασα στην ανάρτηση, μου λέει ότι μάλλον δεν θα πάμε σε εκλογές. Πάνε απλώς να περάσουν τα νέα μέτρα (μετά τη ΔΕΘ, φυσικά) ως "αναπόφευκτα".

  Επίσης, τα λεγόμενα του Χιώτη μας λένε ότι δεν είπε το όχι κανένας από την ελληνική πλευρά, αλλά η τρόικα κάνει "ναζάκια".

  Αυτό σε συνδυασμό με την παραίτηση Μπαλφούσια, εμένα με υποψιάζει ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Θέατρο, κανονικό θέατρο. Το σχέδιο του ΓΑΠ εναντίον της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και της υφηλίου ολόκληρης εκτελείται κανονικότατα...

  "Φωνάξτε το Σαμαρά". Το λένε πια και μόνοι τους.

  Μόνο που ο Αντώνης πρέπει να έρθει με όλη την εξουσία στα χέρια του. Χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς παραχωρήσεις ελέω "φιλότιμου".

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 02/09/2011 12:44:25

  Το "σχόλιο" της Ξαφά θα μπορούσε να ήταν και πιο σύντομο: "αίμα να 'ναι, κι ό,τι να 'ναι"...

 5. sereos avatar
  sereos 02/09/2011 12:59:41

  όλα αυτά είναι θέατρο για να πάει Δ.Ε.Θ. με -βροχή- και όχι με καταιγίδες. μετά την Δ.Ε.Θ. θα τα βρουν πάλι με την τρόικα!!!!!!!!!!!!!

 6. avanti avatar
  avanti 02/09/2011 13:04:14

  ΄Αλλο ένα κόλπο γκρόσο του ΓΑΠ & των πασοκων. Η τρόικα θα έρθει πάλι σε 10 μέρες, (γιατί δεν είχαν τα στοιχεία που ζητάει η τρόικα αφού ο έλεγχος ήταν προγραμματισμένος? ) δηλαδή όταν θα περάσει η ΔΕΘ, και τότε θα εξαγγείλουν τα νέα μέτρα, ξεπούλημα ΔΕΚΟ κλπ., απολύσεις υπαλλήλων του δημοσίου και άλλα όμορφα. Το θέμα των απολύσεων παίζει καθημερινά... είναι ηλίου φαεινότερο. Σιγά μην κάνουν εκλογές, δεν απαγκιστρώνεται έτσι εύκολα το σύστημα πασοκ & γιωργάκης από την εξουσία, πρέπει να το καταλάβουμε.

 7. ataktos avatar
  ataktos 02/09/2011 14:14:27

  το σκυλολόι του γιωργακη έφτασε πάλι να εκβιάζει τον λαό μας .....

 8. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 02/09/2011 18:02:19

  Εκλογές δεν γίνονται ακόμη.
  Πρέπει ο ΓΑΠ να δεί πώς θα την κάνει. Και μ΄αυτό εννοώ ότι το Πασοκ δεν τόχει πλέον ούτε ως κληρονομιά. Θα πρέπει να δεί τί θα πάρει και τί θ΄αφήσει. Επιπλέον, οι χειραγωγούμενοι είναι η χαρά της Τρόϊκας, του ΔΝΤ και των άλλων οικονομικών δυνάμεων. Πού ν΄αφήσουν τέτοιο κελεπούρι να τους φύγει.
  Οταν θα βγεί σκάνδαλο και θα εμπλέκεται ΓΑΠ ή οικογένεια τότε πάει να πεί ότι αρχίζει και μετρά μέρες. Προς το παρόν τίποτα.....
  Εκτός κι αν ο Αντώνης έχει κάτι στο νού του -που το ελπίζουμε σφόδρα- και να πάμε σ΄εκλογές.

 9. madprof avatar
  madprof 02/09/2011 23:40:56

  "Μ. Ξαφά: Αν δεν προχωρήσουμε στις αλλαγές που πρέπει, είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε χρεοκοπία και σε έξοδο από την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι υπάρχει πολιτική βούληση για έξοδο από την κρίση."
  Προτείνω λοιπόν τις εξής ριζικές αλλαγές (sic!) :
  Το πιστόλι στο τραπέζι της ρώσικης ρουλέτας που στήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδανικού Αυτόχειρα, σε βάρος της οικονομίας της χώρας και των άμοιρων και κομματοπολτοποιημένων πολιτών της, και παίρνουν μέρος εκόντες άκοντες και οι λοιποί πρώην και νυν Τσέλιγκ-ες/-οπούλα, υπουργοί και συνεργάτες τους, πρέπει α) να περιστρέφεται από παίκτη ωσάν μπουκάλα και όπου στραφεί ο λαιμός του να είναι ο επόμενος του ιδανικού αυτόχειρα και β) να έχει γεμάτο τον κύλινδρο και να γεμίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, από ειδικό επί των αυτοπυροκροτήσεων και αυτοπυροβολισμών που θα παρέχει και τεχνική υποστήριξη στους τυχερούς! Στους εναπομείναντες = από τύχη επιβιώσαντες λόγω έλλειψης πυρομαχικών και χρεοκοπίας θα επιληφθεί Μπόγιας με Τσεκούρι!

  • madprof avatar
   madprof @ madprof 03/09/2011 00:16:59

   "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μνημόνιο σαν το τίμημα που πρέπει να πληρώσει και όχι σαν μια χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει τη χώρα. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πιστεύει αυτό που κάνει."
   Δηλαδή ? πιστεύει κανείς σήμερα πως η λύση είναι η ηγεσία της ν.δ. και οι εκλεγμένοι στυλ τριπλέτας που αφθονούν και σχηματίζουν fractals Nepotismoχλιδάτων της κάστας;

 10. Α avatar
  Α 03/09/2011 16:45:52

  Δε νομιζω να τους ειναι και τοσο ευκολο να απολυσουν απο το δημοσιο... δηλ. τους ψηφοφορους τους...
  Κι απο την αλλη, πως θα το κανουν οταν ολοι θα ειναι στο δρομο?
  Η αισθηση ειναι οτι μαλλον παμε για εκλογες, αλλα ισως αυτο σημαινει και χρεωκοπια... καποιας μορφης...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.