#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/04/2013 19:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Χοντρό παιχνίδι" με την ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής και EurobankΠολύ χοντρό παιχνίδι και ιδιαίτερα σκληρά παζάρια, γίνονται τις τελευταίες ώρες γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής και Eurobank. Όπως είχαμε γράψει πριν μερικές ημέρες, η τρόικα θέτει εμπόδια στη συγχώνευση γιατί τώρα... θυμήθηκε ότι θα δημιουργηθεί μια υπερ-τράπεζα. Κι όμως, πριν μερικούς μήνες είχε δώσει το πράσινο φως για τη συγχώνευση και την κοινή ανακεφαλαιοποίηση.

Τις τελευταίες ώρες και ιδιαίτερα χθες κατά την πρώτη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα, οι τροικανοί εμφανίστηκαν σκληροί στις διαπραγματεύσεις τους εγείροντας θέμα τραπεζών αν και ήξεραν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση.

Το θέμα θα αποτελέσει την αιχμή των παζαριών που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και θα συζητηθεί και στη συνάντηση της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά το πρωί της Κυριακής.

Το μεσημέρι η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να παίξει το ρόλο του... καλού μπάτσου διέψευσε ότι η τρόικα έχει βάλει βέτο για τις τράπεζες, ωστόσο στην Αθήνα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τόμσεν και η παρέα του έχουν θέσει και επισήμως το θέμα. Προφανώς πρόκειται για πολύ πρόστυχο παιχνίδι με αλλότριους σκοπούς και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Αν δε γίνει η συγχώνευση των δύο τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίηση οι δύο ξεχωριστές τράπεζες θα γίνουν βορά στα χέρια ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων που θα αγοραστούν έναντι πινακίου φακής. Αυτός είναι ο λόγος που η τρόικα επιμένει να σπάσει το τραπεζικό deal και να αγοράσει κυρίως το «φιλέτο» της Εθνικής, μιας τράπεζας που μπορεί να μην είναι δημόσια, ωστόσο, έχει τον έλεγχό της. Ο κίνδυνος αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος είναι η ουσιαστική προσπάθεια της τρόικας που κρύβει τους μύχιους πόθους της πίσω από τις ενστάσεις για μια μεγάλη τράπεζα που θα είναι δήθεν ανελαστική και δυσκίνητη.

Πιθανότατα, το τραπεζικό θέμα να γίνει η «μητέρα όλων των μαχών» στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη. Ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ότι μεγάλο fund από τη Γαλλία προτίθεται να μπει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Decodex avatar
  Decodex 05/04/2013 19:22:32

  Το federation επιβαλλει τραπεζικη ενωση και οι μεγαλοι τρωνε τους μικρους. Αφου σχεδον ολοι ειναι φεντεραλιστες και υπερ της Ευρωπαικης συνομοσπονδιας κρατων, δεν καταλαβαινω τη πατριωτικη διαθεση του αρθρου. Η γραμμη ειναι συγκεκριμενη και η κυβερνηση την ακολουθει...οι τραπεζες στην ομοσπονδια πρεπει να ακολουθησουν την οικονομικη ενοποιηση.

 2. Padron avatar
  Padron 05/04/2013 19:26:54

  Ας δούμε λοιπόν, πως μια "δημόσια" τράπεζα επιβίωσε έναντι των ιδιωτικών και μάλιστα της σώζει κιόλας. Κι αυτό ισχύει σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς, που δεν εμπλέκονται κόμματα και πολιτικοί.
  Δεν είναι καιρός να σταματήσει η απαξίωση της περιουσίας όλων μας ;

 3. tpe avatar
  tpe 05/04/2013 19:31:49

  Ωραία, ας πούμε πως το ακυρώνουν. Τι θα κάνουν με τις μηνύσεις που θα φάνε; Άντε να αποδείξουν τώρα οι οι "τροϊκανοί" πως οι πτώσεις των τιμών των μετοχών των 2 τραπεζών δεν έχουν σχέση με τη διαρροή αυτή (άσχετο, γιατί δεν μιλάει κι η ΕΚ;)
  Άντε επίσης να αποδείξεις πως δεν έχει γίνει χειραγώγηση κι άλλα τέτοια ωραία.

 4. euagelos avatar
  euagelos 05/04/2013 19:44:34

  Για να δούμε αν θα τα καταφέρουν να καταστρέψουν ΚΑΙ το τραπεζικό σύστημα, οπότε να χρειαστούν μετά 20 χρόνια για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει στοιχειωδώς ευεργετικά για την πραγματική οικονομία.

  • euagelos avatar
   euagelos @ euagelos 08/04/2013 00:54:12

   Απαντώ στο εαυτό μου: Ναι τα κατάφεραν.

 5. Γεωργία avatar
  Γεωργία 05/04/2013 22:20:32

  Που είναι οι φεντεραλιστές έλληνες πολιτικοί;
  Καραμπινάτο είναι αυτό που πάει να γίνει: κλείσιμο/διαχωρισμός eurobank και πώληση της national bank group στην Deutsche Bank Group.

 6. Α avatar
  Α 05/04/2013 23:44:35

  Τράπεζες, τράπεζες, τράπεζες.... από κει ξεκινάει η κρίση , εκεί σκαλώνει η επίλυση της κρίσης, ολόκληρες χώρες (Κύπρος) και οικονομίες καταστρέφονται εξ΄αιτίας τους...

 7. Daffy avatar
  Daffy 07/04/2013 03:12:43

  Δεν ξέρω γιατί δεν παρουσιάζονται τα πράγματα, όπως πρέπει και μάλιστα από ανθρώπους που θαπρεπε να διαβάζουν πίσω από τις ανακοινώσεις και τις σκόπιμες διαρροές. Το θέμα λέει που βάζουν οι τροικανοί είναι το μεγεθος της νέας τράπεζας. Ποιος σας είπε λοιπόν ότι ο προβληματισμός τους είναι αυτός, όταν μάλιστα βγαίνει και η ανακοίνωση που ουσιαστικά για κάποιον που γνωρίζει το θέμα δείχνει που εστιάζεται η ενσταση. Η ανακοίνωση λοιπόν λέει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις με κριτήριο πάντα και τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος. Και αυτό που έχει προκύψει από την ένωση των δύο τραπεζών είναι ότι τελικά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι τουλάχιστον κατά 1,7 με 2 δισ.ευρώ υψηλότερο, αφού η συγχώνευση προγραμματίστηκε με κριτήρια διάσωσης του Λάτση και όχι με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια. Η διοίκηση της Εθνικής αγνοούσε τους τρόπους αποτίμησης του fair valuation στα δανειακά χαρτοφυλάκια της Eurobank με αποτέλεσμα το 1 συν 1 να κοστίζει πολύ περισσότερο απο τις συνέργειες που πίστευαν.
  Περίμεναν έτσι το ΤΧΣ να βρει λύση για να μην επωμιστούν οι μέτοχοι ιδιώτες πρόσθετο κεφαλαιακό βάρος κοντά στα 2 δις ευρώ. Οταν όμως λέμε ΤΧΣ εννοούμε έλληνες φορολογούμενους αφού τα λεφτά περνούν στο χρέος. Ενα ΤΧΣ που λίγες μάλιστα ημερες πριν εξυγίανε με άλλο 1,4 δισ.ευρώ τα κυπριακά υποκαταστήματα για να τα πάρει η Πειραιώς, μένοντας να δούμε πως δεν θα επηρεάσει το χρέος- όπως υποσχέθηκαν -το ξαφνικό αυτό πρόσθετο κόστος. Σημειώνεται ότι σε ανύποπτη στιγμή η διοίκηση Τουρκολιά τέλη του 2012 προειδοποίησε ότι ο όμιλος της Εθνικής θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια.
  Μάλιστα την ανακοίνωση αυτή την έκανε 2-3 μέρες μετά την επισημοποίηση των στοιχείων της ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
  Πέραν αυτών η εμπλοκή στην διαδικασία συγχώνευσης εκθέτει την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας για το εξής απλό λόγο. «Δεν έχω πληροφόρηση για καμία αντίδραση από την τρόικα δήλωνε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλ. Τουρκολιάς, το μεσημέρι της Δευτέρας 1 Απριλίου 2013.
  Το βράδυ ωστόσο της ίδιας μέρας 1η Απριλίου 2013 ο Γ Προβόπουλος διοικητής της ΤτΕ αναφέρει στη ΝΕΤ «ναι, η τρόικα έχει θέσει θέμα για την συγχώνευση Εθνικής – Eurobank»
  Η ερώτηση λοιπόν είναι απλή. Αν η Εθνικής συγχωνευθεί με την EFG χρειάζεται περί τα 17,5 δισ.ευρώ ανακεφαλαιοποίησης. Το 10% πρέπει να το συνεισφέρουν οι μέτοχοι, κάτι που είναι αδύνατον αφού εκτός ότι λεφτά δεν υπάρχουν, το σχήμα έχει αρνητική καθαρή θέση (δε βάζει κανεις λεφτά για να έχει η μετοχή του αξία 0)Οπότε το ΤΧΣ βάζει και αυτα τα λεφτά και η Τράπεζα κρατικοποιείται στην ουσία, καθώς θεωρείται απίθανο να βρεθούν εντός της τριετούς προθεσμίας τα συνολικά λεφτά για εξαγορά από τους μετόχους. Κρατική τράπεζα σημαίνει ότι το ΤΧΣ. Αν κρατικοποιηθεί όμως τότε, πως το ΤΧΣ που θα έχει επενδύσει 17,5 δισ ευρώ τουλάχιστον θα μπορέσει στο μέλλον να τα πάρει πίσω; Οπότε η επιβάρυνησ στο χρέος σίγουρη. Επίσης ένα τόσο μεγάλο σχήμα με ενεργητικό 180 δισ.ευρώ δεν γίνεται να εξαγοραστεί από κανέναν όχι μόνο τώρα αλλά και ...αιωνίως αφού το κόστος είναι απαγορευτικό. Τα περί Deutche Bank τουλάχιστον αφελή που σε λίγο θα βγουν και οι δικοί τους σκελετοί στη φόρα. Τι προκύπτει λοιπόν. Φθηνότερα θα κοστίσει να παραμείνουν χώρια και να μειωθεί το κόστος ανακεφαλαιοποίησης, ενώ μπορεί μόνη της η καθε μια είτε να βρει ιδιώτη να καλύψει το 10% είτε και να πωληθεί ευκολότερα αν περάσει στο ΤΧΣ.

 8. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 08/04/2013 01:25:46

  Δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα, αλλά μου φαίνεται ότι εσείς ξέρετε για τι πράγμα μιλάτε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.