#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/02/2013 18:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Χοντραίνει" το παιχνίδι με την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ


Πολύ χοντρό παιχνίδι, γιατί τα λεφτά είναι πολλά, παίζεται γύρω από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ που θεωρούνται κλειδιά στο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση. Η αποχώρηση – βόμβα μιας εκ των διεκδικητών, του ομίλου Sintez μέσω της θυγατρικής Negusneft, ανατρέπει τα δεδομένα. Ο ρωσικός όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα και ήθελε να αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή και να αποτελέσει το ηγέτη στη διάθεση φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Sintez είχε καταθέσει προσφορά ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την εξαγορά της ΔΕΠΑ αλλά και της ΔΕΣΦΑ, μια προσφορά που απείχε από τη δεύτερη που ήταν την Gazprom η οποία είχε δώσει περί τα 900 εκατ. αλλά μόνο για τη ΔΕΠΑ. Μια τρίτη κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν οι όμιλοι Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη προσέφεραν 450 εκατ. για τη ΔΕΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες έλεγαν ότι η Sintez εφόσον αγόραζε τις δύο εταιρείες θα έκανε προσφορά και για τα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση.

Η είδηση για αποχώρηση του βασικού διεκδικητή προκαλεί τεράστια αναστάτωση στην κυβέρνηση κι ένα ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ. Λίγο προτού δημοσιευτούν τα τεύχη δημοπράτησης, υπήρχε γκρίνια για καθυστερήσεις, ωστόσο όπως φαίνεται κάποιοι στην κυβέρνηση γνώριζαν για την αρνητική εξέλιξη. Μάλιστα, ετοιμάζονταν να αλλάξουν τους όρους για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο παιχνίδι και όσοι παίκτες συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, σε συνεργασία με τους εναπομείναντες. Προφανώς ήξεραν ότι θα αποχωρήσει η ρωσική εταιρεία και θα πρέπει να αλλάξουν όλα.

Όλοι πλέον αναρωτιούνται γιατί αποχώρησε ο κολοσσός της ενέργειας και τι μέλλει γενέσθαι. Να θυμίσουμε δε ότι υπήρξε δυσφορία από την πλευρά των Αμερικανών για το ενδεχόμενο να καταλήξει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά χέρια.

Κάποιοι λένε ότι η Sintez ήταν ο «λαγός» ώστε να αποχωρήσουν όλοι οι υπόλοιποι και να μείνει η Gazprom. Λέγεται δε ότι μπορεί να έχουν συμφωνήσει οι δύο εταιρείες η μεν πρώτη να πάρει τελικά τη ΔΕΣΦΑ και η δεύτερη τη ΔΕΠΑ. Άλλωστε και οι δύο εταιρείες ελέγχονται από το κράτος, δηλαδή από τον Πούτιν.

Αυτό που γίνεται πλέον φανερό είναι ότι παίζεται πολύ μεγάλο παιχνίδι με τους Ρώσους να ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και τους Αμερικανούς, αν και ανεπίσημα, να είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο σενάριο. Και στη Αθήνα έχουν πάρει φωτιά τα «λόμπι» που προωθούν τα συμφέροντα των δύο πλευρών χρησιμοποιώντας μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς. Με την κυβέρνηση φυσικά να είναι στη μέση σε μια από τις μεγαλύτερες business των τελευταίων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 03/02/2013 19:13:58

  Τό παιγνίδι πού ίσως παίζεται είναι η ενδεχόμενη επιθυμία τών Ρώσσων νά πάρουν κάτι μετά από εξασφάλιση συναινέσεως τών Αμερικανών, πού ήδη έχουν στείλει τό μήνυμά τους στήν Κυβέρνηση, δηλαδή τήν ...ντιρεκτίβα τους, νά μήν δοθή τίποτε στούς Ρώσσους...
  Αλλά ισχύει ακόμη ο περιβόητος "νόμος" Cooper ?
  Δέν έληξε στίς 31. 12. 2011 ?
  Δέν φθάνει πού οι Αμερικανικές εταιρείες επιδεικτικά απέχουν από τόν διαγωνισμό, θέλει η Αμερικανική Κυβέρνηση τών 16,3 δίς δολλαρίων δημοσίου χρέους νά επιβάλη τόν αγοραστή ?
  Δηλαδή, ο επιθυμητός αγοραστής, πού δέν θά είναι εταιρεία Αμερικανικής ιδιοκτησίας, θά είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ?
  Μέ ποιόν ...υπόγειο τρόπο ?
  Τήν Ελλάδα ουκ ελλάττω παραδώσω !!!
  Ένα μάθημα γιά τό μέλλον - γιά νά μήν είναι εύκολες καί ανεξήγητες στούς πολλούς οι όποιες ενδεχόμενες αποχωρήσεις υποψηφίων αγοραστών, νά μπαίνουν εξ αρχής υψηλές οικονομικές ρήτρες συμμετοχής μέ τήν υποβολή τής πρώτης καί μή δεσμευτικής προσφοράς. Ζεστά μετρητά, αρκετά ή πολλά μετρητά !!!
  Γιά νά διπλοσκεφθούν οι ...πονηροί αυτό τό εσκεμμένο παιγνίδι...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 03/02/2013 19:51:53

   Μια τυπική διόρθωση σε ένα απλό λαθάκι: 16,3 τρις είναι το χρέος των ΗΠΑ. Και σωστός σε όλα τα άλλα. Όποιος δώσει τα περισσότερα με τους λιγότερους όρους τα πήρε. Οι άλλοι που δε δίνουν σεντς να το βουλώσουν!

 2. Κώστας τουρίστας. avatar
  Κώστας τουρίστας. 03/02/2013 19:14:35

  Εμείς, "οι απ' έξω", είναι γνωστό οτι δέν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μπορούμε μόνο και πρέπει να το κάνουμε, να ενώσουμε τις φωνές μας και να ζητήσουμε απο την Κυβέρνηση να πάρει την σωστή απόφαση. Την σωστή για την Ελλάδα, όχι για τους ξένους ή, για κάποιους μεγαλοσχήμονες στο εσωτερικό.
  Αυτή η ευκαιρία για την πώληση της συγκεκριμένης κρατικής περιουσίας είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ και δέν θα υπάρξει δεύτερη φορά. Να "πουλήσουμε ακριβά το ...τομάρι μας" που λένε, και να μήν υποκύψουν σε διάφορες πιέσεις.
  Επίσης, άν είναι δυνατόν, ή εάν κάποιος έχει κάποια πληροφόρηση, να μάθουμε γιατί απεχώρησε η Sintez. ΄Αραγε, τί παιχνίδι παίζεται;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κώστας τουρίστας. 03/02/2013 19:53:55

   Για τη Sintez είναι πιθανότατο (με βάση κάποιες φήμες που κυκλοφορούν τελευταίες εβδομάδες) ο Πούτιν να έχει αποφασίσει να μείνει μόνο ένας διεκδικητής από τη Ρωσία στην κούρσα. Άρα λογική η κίνηση. Κοντά είμαστε στη λήξη του αγώνα και θα δούμε. Άλλωστε θα προηγηθεί επίσκεψη στη Μόσχα.

 3. kon.gerakinis avatar
  kon.gerakinis 03/02/2013 20:12:56

  Ρε παιδιά, απλά είναι τα πράγματα.

  Η Sintez εξαρχής απειλούσε ότι θα αποχωρήσει. Μάλλον μπορούμε να υποθέσουμε ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν ενδιαφερόταν να αγοράσει.

  Η Ελλάδα έχει συμφέροντα τα οποία άλλοτε ταυτίζονται με τις επιδιώξεις των Ρώσων και άλλοτε με τις επιδιώξεις των Αμερικανών.

  Από τη μία δηλαδή μας συμφέρει να έχουμε πάρε-δώσε με την χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην υφήλιο, γιατί αυτή η χώρα θέλει να επεκτείνει τη γεωπολιτική της επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη ισχύει το προφανές : πρέπει να μην είμαστε "όμηροι" ενός και μόνου προμηθευτή φυσικού αερίου.

  Χωρίς να είμαι σίγουρος, ο βέλτιστος συνδυασμός είναι να πωληθεί η ΔΕΠΑ στην Gazprom και ο ΔΕΣΦΑ στην SOCAR.

  Κατά αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να τηρήσουμε πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στους Ρώσους και στους Αμερικανούς.

  Και οι Ρώσοι βάζουν πόδι στην Ελλάδα και η αζέρικη εταιρεία που σχετίζεται με τους Αμερικανούς θα μπορεί να πουλάει στην Ελλάδα αφού θα φτιαχτεί ο αγωγός ΤΑΡ για να σπάσει το μονοπώλιο των Ρώσων στην Ευρώπη. Είπα μόλις τώρα ότι οι Ρώσοι βάζουν πόδι στην Ελλάδα και αυτό δεν ακούγεται και πολύ καλό. Σας βεβαιώνω όμως ότι άμα δείτε πως το φυσάνε το παραδάκι όταν κάνουν διακοπές θα μείνετε κάγκελο. Η ροή των τουριστών από Ρωσία με τέτοια deals θα ενισχυθεί πάρα πολύ. Ταυτόχρονα η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας με τον ΤΑΡ θα ανέβει κατακόρυφα και μάλλον μπορεί να υποτεθεί ότι η SOCAR θέλει τον ΔΕΣΦΑ ακριβώς για αυτόν τον λόγο : τον αγωγό.

  Και όλα αυτά συμβαίνουν μονάχα τώρα που είναι η αρχή των ιδιωτικοποιήσεων και η Ελλάδα επιτέλους ξύπνησε από τον μακρύ λήθαργο της Μεταπολίτευσης και κατάλαβε την γιγαντιαία αξία που έχει, δηλαδή αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Πλησιάζει η ώρα που θα μπει πωλητήριο στα λιμάνια και στα τρένα και τότε προβλέπω ότι θα έρθουν οι Κινέζοι και θα τα σαρώσουν όλα και θα βγάζουν αφρούς από το στόμα οι Αμερικανοί γιατί θα καταλάβουν ότι η σινορωσική οικονομική εισβολή δίνει δύναμη στην Ελλάδα που οι ίδιοι την είχανε του κλώτσου και του μπάτσου στα ελληνοτουρκικά να χειραφετηθεί από αυτούς.

  Παρά τις φοβερές οικονομικές δυσκολίες τέτοια θέλουμε να βλέπουμε για να παίρνουμε κουράγιο. Θέλουμε να βλέπουμε την Ελλάδα να βγαίνει μπροστά και να διεκδικεί όσα δικαιούται.

 4. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 03/02/2013 20:58:04

  16,3 τρίς δολλάρια δημόσιο χρέος, έκανα λάθος γράφοντας 16,3 δίς...

 5. Birdy avatar
  Birdy 03/02/2013 22:07:57

  Προσοχη, μη μπερδευεστε. Οι ισχυροτερες αντιρησσεις για τους Ρωσους ερχονται απο Βερολινο και την γερμανοκρατουμενη Κομισσιον. Οχι απο τις ΗΠΑ. Αν πραγματι εφυγαν οι Ρωσοι της sintez o κ. Αθανασοπουλος θα πρεπει να δωσει εξηγησεις. Πως καταφερε να διωξει αυτους που εδιναν οσα ολοι οι αλλοι μαζι!

 6. Tsol avatar
  Tsol 04/02/2013 00:13:06

  Εν τω μεταξύ ενώ εμείς στενάζουμε από την υπερφορολόγηση, τις μειώσεις μισθών - συντάξεων και την φτώχεια κάποιοι παίζουν παιχνίδια και εξυπηρετούν συμφέροντα τρίτων εις βάρος μας. Σαν πολίτης απαιτώ η περιουσία του κράτους να πωληθεί προς ώφελός μας και όχι να ξεπουληθεί προς ώφελος του βερολίνου, της μόσχας και της ουάσιγκτον.

 7. Ο Μίτος της Αριάδνης avatar
  Ο Μίτος της Αριάδνης 04/02/2013 00:41:21

  Να μάθουμε όλη την αλήθεια αν αποχώρησαν οι Ρώσοι, από τους ίδιους. Ας γίνουν κι αυτοί λιγάκι πιό ξεκάθαροι πια στις απαιτήσεις και στις παροχές τους!!

 8. cool avatar
  cool 04/02/2013 13:14:26

  ο μυτιλιναιος ακομα χρωστα τα 110 μυρια στην ΔΕΗ ? κ θελει να αγορασει την ΔΕΠΑ ? παμε καλα ? κ οσο στοιχημα οτι θα του την δωσουν?

 9. cool avatar
  cool 04/02/2013 13:16:07

  ..........για το λαθρεμποριο καυσιμων του Λατση του Μελισσανιδη δεν μιλαει
  κανεις ?

 10. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 04/02/2013 13:22:02

  Η Πραγματική διάσταση του ζητήματος είναι να καταστεί η Ελλάδα
  ενεργειακός κόμβος αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική θέση της. Κάτω απο αυτό το πρίσμα πρέπει να εξετάζονται οι όποιες εξελίξεις Δυστυχώς υπάρχει-ως συνήθως- πανσπερμία δημοσιευμάτων φορές διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους .

  Πίσω και πέρα απο όλα αυτά Πρέπει να δούμε τους δύο αξονες που διαμορφώνονται. Πρωτος αξονας ΗΠΑ-Τουρκία-Ηνωμένο Βασίλειο που επιθυμούν την αναγωγή της Τουρκίας -ως φερέγγυας συμμάχου χώρας- σε ενεργειακό κέντρο το οποίο θα συμβάλλει στο να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρωπαικής Ενωσης απο την Ρωσία
  Δευτερος Αξονας Ισραήλ-Κύπρος -Ελλάδα . Το Ισραήλ θεωρεί ότι η ενεργεαική οδός Κύπρου - Ελλάδας είναι ασφαλής ως προς τη διοχέτευση του φυσικού αερίου, ενώ ταυτοχρόνως δημιουργείται εκ των πραγμάτων κοινωνία συμφερόντων με την ΕΕ. Ο Δεύτερος άξονας συμπαρασύρει μαζί του , αμυντική συνεργασία των τριών χωρών , Καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελορίζου κα ιένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

  Σε ότι αφορά ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ φαίνεται το δημοσίευμα που αναφέρει Πρωθυπουργική παρέμβαση με στόχο να μπούν νέοι παίχτες στο διαγωνισμό ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ να έχει βάση, καθώς η Ελλάδα δείχνει διατεθειμένη να εκμεταλευτεί στο έπακρο τον ανταγωνισμό Ρωσίας-ΗΠΑ με γνώμονα -συν τα όσα ανεφέρθησαν- την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού οικονομικού οφέλους και την ανταγωνιστικότητα που θα επιφέρει η μείωση του ενεργειακού κόστους .

  • MCA. avatar
   MCA. @ Δρόλαπας 04/02/2013 22:04:29

   ΗΠΑ και Ισραήλ σε αντίπαλα στρατόπεδα ακούγεται παράλογο.

 11. γίωργος avatar
  γίωργος 04/02/2013 16:05:14

  Έδώ θά φανεί ή μαγκιά τού Σαμαρά,νά σκεφθεί τό συμφέρον τής πατρίδας,καί νά μπούν-νά πάρουν-οί ρώσοι τήν δουλειά.......Τόσα χρόνια στά τέσσερα άπέναντι στούς άμερικάνους είχαμε κανένα κέρδος??

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ γίωργος 05/02/2013 17:28:17

   ΗΣΥΧΙΑ

 12. olga avatar
  olga 05/02/2013 16:37:54

  Η Ρωσια την τελευταια 10ετια ειναι οικονομικος πνευμονας της Ελλαδας. Εκατομμυρια τονοι αγροτικων προιοντων εξαγονται εκει , εκατονταδες χιλιαδες Ρωσοι τουριστες ερχοντ αι στην Ελλαδα και πολλες επιχειρησεις δραστηριοποιουνται εκει. Απ την Αμερικη μονο δεινα εχουμε δει ως τωρα. Αλλιμονο αν ο Σαμαρας αγνοησει το γιγαντα που λεγεται Ρωσια, η Ελλαδα μονο θα χασει δεν θα εχει κερδισει τιποτα απ αυτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.