#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2011 19:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Φώς, που δεν φυλακίζεται…ζωή, που δεν τελειώνει…»

«Γιατί χαμογελούν οι Κούροι και οι Κόρες της προκλασικής εποχής;»Διάβασα το συγκλονιστικό απόσπασμα που ακολουθεί, στο «Ναυτίλο» του Στάθη.

“Πάνε χρόνια, δεν θυμάμαι πια, αν απ' τα «ΝΕΑ» τότε ή απ' την «Ελευθεροτυπία» αργότερα, αναρωτιόμουν, γράφοντας για το «αρχαϊκό μειδίαμα» των αγαλμάτων: γιατί άραγε χαμογελούσαν οι κούροι και οι κόρες της προκλασσικής εποχής;

Και επίσης γιατί καμμιά μαρτυρία από τότε ούτε κάποια ερμηνεία σήμερα (είτε από τα τελετουργικά ορμώμενες είτε από τα ήθη) δεν εξήγησαν και δεν εξηγούν ένα τόσο χαρακτηριστικό φαινόμενο - το χαμόγελο τόσων αιώνων εγχάρακτο στα πρόσωπα των θεών και των ανθρώπων.

(Βεβαίως όταν διερωτάται κανείς για τέτοια πράγματα, μάλιστα δημοσίως, στη χώρα των μεταμοντερνικών χατζατζάρηδων αμέσως τρώει τη ρετσινιά του αρχαιολάγνου -ποσώς, οι χατζατζάρηδες) - αλλού είναι η ουσία: μου είχε γράψει λοιπόν τότε ένας φιλόλογος, καλή του ώρα, ένα γράμμα και μου κοινωνούσε τη δική του μυστική ανάγνωση ότι «πιθανόν να χαμογελούσαν τα αγάλματα διότι προμάντευαν και γνώριζαν ότι θα νικούσαν οι άνθρωποι στα μηδικά»...

Χρόνια τώρα στις δύσκολες ώρες ανάβω κεράκι σε αυτήν τη σκέψη (και μακαρίζω τους παίδες που αυτός ο φιλόλογος δίδαξε και διδάσκει)...

Τι  θυμήθηκα….

Όταν προετοιμαζόμουν για να δώσω εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, παρακολουθούσα «Αρχαία Ελληνικά»  στο  φροντιστήριο του «Θεάκου», στην Πλατεία Κάνιγγος. Δυστυχώς, τώρα έχει μετατραπεί σε ταχυφαγείο.

Μια μέρα ο φιλόλογος  μας υπαγόρευσε από στήθους ένα απόσπασμα από τον «Γοργία».

Ύστερα, μας ρώτησε ποιοι θέλαμε να ανέβουμε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Βράχο. Σηκώσαμε όλοι τα χέρια, αλλά τελικά στο ραντεβού εμφανίστηκα μόνος,  καθότι η ώρα της συνάντησης ήταν στις 5 το πρωί! «Προτού ακόμα βγεί  ο ήλιος από τον Υμηττό».

Αισθάνθηκα άσχημα, αλλά όμως μου είπε, το έκανε και για τον εαυτό του! Ξεκινήσαμε ακριβώς. Δεν περίμενε ούτε λεπτό. Όποιος, αργεί σε τέτοια ραντεβού δεν θα έρθει ποτέ γιατί όπως λέει ο Ελύτης στο «Άξιον Εστί», «ο ήλιος, όπως το έχει συνήθειό του, στην ίδια πάντα ώρα χάραζε το φώς του…»

Ήταν Αύγουστος…

Όταν φτάσαμε στο Ερεχθείο,  μόλις είχε αρχίσει να φωτίζεται στην κορυφή, ο σκοτεινός όγκος του Υμηττού.

Ύστερα, οι πρώτες αχτίνες φίλησαν στο πρόσωπο τις Κόρες της Αθήνας, τις Καρυάτιδες.

Έκρηξη κάλλους, λουσμένη απ’ το μοναδικό αττικό φώς!

«Κοίτα πως χαμογελούν και λάμπουν», είπε!

«Είναι ο έρωτας  του αιωνίου ελληνικού φωτός,  με τη ζωή.. Την  Αέναη…

Φώς, που δεν φυλακίζεται…

Ζωή, που δεν τελειώνει…»

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/09/2011 19:55:39

  Εξαιρετικό. Αντίδοτο στην ηττοπάθεια που μας καλλιεργούν μήνες τώρα...

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/09/2011 20:07:48

  Γιατί φίλε μου είναι το φως που δεν μπορούν να κάψουν ποτέ, που ντύνει το χαμόγελο, το δάκρυ, τον ιδρώτα των ανθρώπων σε στιγμές οικίες ανθρώπινες και ευλαβικές πέρα και πάνω από αριθμούς και γομολάστιχες.
  Γιατί είναι το φως που θερμαίνει τις ρίζες της γης τούτης των πατεράδων μας και των παιδιών μας και που ξεκαθαρίζει τη σκέψη μας στο τι οφείλουμε και τι πρέπει να κάνουμε στις ώρες της κρίσης.
  Για αυτό χαμογελούν 2,700 χρόνια γιατί το χαμόγελό τους αντηχεί στο δρόμο που δια βαίνουμε και μας συντροφεύει σε αυτόν που μπρος μας χαράζεται και που κανένας τοίχος σκοπιμότητας δεν μπορεί να φράξει.
  Γιατί το φως κι η σκέψη που χαράσσουν το χαμόγελο δεν έχουν όρια είναι πάντα εκεί χαμογελώντας και λουσμένοι στο φως να σου θυμίζουν τις ρίζες σου και ποιο είναι το καθήκον σου αιώνιοι πιστοί φρουροί και σύντροφοι.

  Γιατί τίποτα δεν πανικοβάλει τους μηδίσαντες από το να μειδιώ στις φοβέρες τους.

 3. φωνη avatar
  φωνη 24/09/2011 20:11:21

  Αν μου επιτρέπετε να σας παραπέμψω σε ένα άλλο διάσημο μειδίαμα αναγεννησιακό (περίοδος που συγγενεύει πνευματικά με την περίοδο την κλασσική). Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Βασικό χαρακτηριστικό και σε αυτό το μειδίαμα είναι το μυστήριο, το αινιγματικό στοιχείο. Και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είχε πει πως αν θες να πείσεις για τη ρεαλιστικότητα μιας εικόνας, η εικόνα αυτή δεν πρέπει να είναι ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας. Αν θες να πείσεις ότι μια εικόνα είναι ζωντανή πρέπει πάντα να μη στα εξηγεί όλα, πρέπει να σου αφήνει κάτι αναπάντητο που θα ενεργοποιήσει τη φανατασία σου. Και όταν βάζεις τη φαντασία σου να λειτουργεί, ξαφνικά ζωντανεύει το θέαμα στα μάτια σου γιατί συμμετέχεις περισσότερο σε αυτό. Επίσης, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έλεγε ότι 2 σημεία του προσώπου καθορίζουν την έκφραση: οι σχισμές-γραμμές των χειλιών και των ματιών. Όταν δημιουργείς ένα αίνιγμα στις γραμμές των χειλιών ή στις γραμμές των ματιών, δημιουργείς μια αινιγματική φιγούρα.Ίσως, και στην περίπτωση του Κούρου και της Κόρης να είναι το μειδίαμα ένα αινιγματικό στοιχείο που "ζωντανεύει" τα αγάλματα. Δική μου ανάγνωση αυτή.

 4. rally monkey avatar
  rally monkey 24/09/2011 20:19:40

  ξεχωριστά κειμενα - μαζι με εκεινο το αλλο που δεν του δόθηκε ο χωρος και χρόνος που του άξιζε

 5. athamas avatar
  athamas 24/09/2011 20:34:45

  Δεν είμαι σίγουρος ότι χαμογελούν ακόμα ! Νομίζω ότι έχουν την λάμψη του χαλκού!

 6. jkr avatar
  jkr 24/09/2011 20:34:52

  Δεν έχω λόγια...

 7. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 24/09/2011 20:43:37

  Το ταξίδι της Αρχαϊκής πλαστικής λίγο πριν τους Περσικούς πολέμους είναι απολαυστικό. Από τον Παίδα του Κριτίου, στον Ξανθό Έφηβο με το ελαφρώς κεκλιμένο κεφάλι, στον Αριστόδικο. Και μην ξεχνάμε τις περίφημες κόρες. Την Κόρη του Αντήνορος και την Κόρη του Ευθυδίκου με το αυστηρό ύφος...

  Η επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης σε συνδυασμό με περίπατο στον Ιερό Βράχο είναι αναζωογονητική στ΄ αλήθεια.
  (Μοναδική παραφωνία η ξεφτισμένη ελληνική σημαία που κυματίζει στο βράχο, δείγμα των καιρών...)

 8. stanley@gr avatar
  stanley@gr 24/09/2011 20:52:07

  τι εγραψες παλι Κωστα!!!

 9. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 24/09/2011 21:26:52

  Κύριε Ροδινέ,
  Ο φιλόλογος του Στάθη και ο καθηγητής ο δικός σας δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν και σήμερα δάσκαλοι και καθηγήτριες, γιατροί και νοσηλεύτριες, εργάτες και διευθύντριες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που απλά κάνουν τη δουλειά τους, με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, αλλά και το δικό τους ιδιαίτερο μεγαλείο. Αν δεν έχουμε διαλυθεί ακόμη, είναι γιατί αυτές και αυτοί, μας κρατάνε ακόμη όρθιους σήμερα, και όχι οι πνευματικές και οι πολιτικές μας ‘ηγεσίες’.

  Ο φιλόλογος του Στάθη και ο καθηγητής ο δικός σας μετουσίωσαν αξίες, ιδεώδη και ιδανικά αιώνων σε ένα απόσταγμα, μια υπερπολύτιμη σταγόνα ήθους.
  Αυτό μεταλαμπάδευσαν στον Στάθη και σε σας. Και εσείς σε μας.

  Αν κάποιος μου ζητούσε να εκφράσω με μια λέξη, όλα όσα έχω διαβάσει από σας η λέξη που θα επέλεγα είναι: Ήθος.
  Το χρειαζόμαστε ιδιαίτερα σήμερα.

  Εύγε!

 10. A.m.a.n. avatar
  A.m.a.n. 24/09/2011 21:57:05

  Ευχαριστώ κ.Ροδινε είστε υπεροχος.

 11. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 24/09/2011 22:10:50

  Υπέροχο...

 12. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 24/09/2011 22:15:55

  Εύγε!

 13. Ρήγας Φερραιος avatar
  Ρήγας Φερραιος 24/09/2011 22:25:28

  Αγαπητε κ. Ραδινε,
  πριν λιγο διαβασα το αρθρο σας. Οφειλω να σας συγχαρω για το ξεχωριστο σας κειμενο χωρις καμμια διαθεση κολακειας. Παλαιοτερα διαβαζα Ελευθεροτυπια και τον Σταθη. Την εφημεριδα την εκοψα μετα τον περιφημο εκεινο τιτλο: Σσσσ....ο Κωστακη κοιμαται!!! Τον Σταθη τον διαβαζω ομως στο διαδικτυο.
  Γραφω ομως για καποιο λογο ποιο σοβαρο νομιζω.
  Πριν μια ωρα περιπου ακουσα σε φιλικη παρεα την εξης αποψη: Δασκαλοι καθηγητες και γιατροι τελειωσατε μια κολοσχολη και νομιζετε οτι κατι εισστε....τιποτε δεν ειστε!!!! Εμεις οι επαγγελματιες φτυνουμε αιμα...καθε μερα.
  Απαντησα πως εχετε δικιο φιλοι ετσι ειναι και εφυγα.
  Ομως αυτο κατι σημαινει. Σημαινει οτι χαθηκε η κοινη λογικη, ο σεβασμος, η κοινωνικη συνοχη.
  Δεν γνωριζω τι βλεπουν αυτη την δυσκολη ωρα τα αγαλματα και χαμογελουν, οπως δεν γνωριζω και αλλα πραγματα. Ομως γνωριζω καλα πως ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Τα διαθετουμε αυτα χαρακτηριστικα για να αντιπαλεψουμε την θυελλα, η χαθηκαν ολα στο βωμο του αλογιστου κερδους , της διαφθορας , της ηθικης παρακμης;;;
  ΥΓ.Τα σχολεια μας εμειναν χωρις βιβλια. Ποια ειναι η αντιδραση της πνευματικης ηγεσιας;;; των γονεων;;;

 14. Προφήτης avatar
  Προφήτης 24/09/2011 22:41:44

  Το χαμόγελο των Καρυάτιδων ας πετρώσει την Treuhand
  Μάς παίρνουν τη χώρα, αδέρφια

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Προφήτης 24/09/2011 23:07:51

   αυτή τη χώρα "δεν μπορεί κανείς να μας την πάρει" γιατί "τα θεμέλιά μας είναι τα βουνά"

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Κώστας Ροδινός 25/09/2011 11:07:33

    αμ και τα βουνά παίρνουν... Αιολικά στα Αστερούσια και στο Αποπηγάδι... Ποιόν εξυπηρετούν; Σίγουρα όχι τον καταναλωτή ή την Μαύρη Τρύπα του ΔΕΣΜΗΕ (δηλαδή τοιν φορολογούμενο)

 15. victoria (true) avatar
  victoria (true) 24/09/2011 22:46:39

  Η αίθουσα με τις κόρες κ τους κούρους στο νέο μουσείο είναι εκπληκτική...
  (αν κ η αγαπημένη μου είναι στο βωμό με τις Νίκες, αυτή που φτιάχνει το σανδάλι της, τι απλό κ πανέμορφο!)
  Ευχαριστούμε για την υπενθύμιση

 16. ierofantis avatar
  ierofantis 24/09/2011 22:59:41

  Χαμογελούν Κώστα, οι Κόρες και οι Κούροι, γιατί βλέπουν ξανά τους Έλληνες να ξυπνούν...

  Κοιμηθήκαμε δεκαετίες ολόκληρες στην απατηλή ευδαιμονία και στα εύκολα.

  Και ξεχάσαμε τα σπουδαία, αλλά και τα τα δύσκολα.

  Το έθνος μας διέρχεται σταδιακή αλλά ορατή διαδικασία αφύπνισης.

  Τα κελεύσματα των δανειστών και οι υποκλίσεις των υποτακτικών τους πληγώνουν το αίσθημα και την καρδιά καθενός από εμάς. Στο φόβο που μετέρχονται για να μας υποτάξουν πρώτα ψυχικά και έπειτα οικονομικά, πολιτικά, και πολιτιστικά, το μόνο ασφαλές διαχρονικό καταφύγιο είναι η ελληνικότητά μας και τα νάματα του πολιτισμού μας.

  Δεν είναι τυχαίες και αμελητέες ποσότητες αυτά.

  Είναι τα πυρηνικά όπλα του ελληνισμού.

  Οι ξένοι το ξέρουν αυτό. Και τρέμουν μην τα ξαναθυμηθούμε...

  Δυστυχώς για αυτούς το ρολόϊ ήδη έχει αρχίσει να κτυπά ανάποδα.

  Γελούν οι Κούροι και οι Κόρες, Κώστα.

  Γελούν, γιατί οι Έλληνες ξυπνούν...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ierofantis 24/09/2011 23:16:00

   γειά σου ρε Ιεροφάντη!
   Προτείνω, όσοι πιστοί, να πάμε ένα βράδυ Παρασκευής στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης!

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Κώστας Ροδινός 24/09/2011 23:20:22

    Ευχαρίστως.

    Κινδυνεύουμε όμως να ξεχαστούμε μέσα, μέχρι το Σάββατο το πρωί...!

   • vardarskian avatar
    vardarskian @ Κώστας Ροδινός 24/09/2011 23:43:38

    μη το κανονίσετε όμως τελευταία στιγμή... να προλάβει να έρθει κι η επαρχία..

 17. Kakofonix avatar
  Kakofonix 24/09/2011 23:10:45

  Ο Στάθης είναι το σημείο εκείνο όπου συναντιέται η κοινή λογική και αφού υπερβαίνει αγκυλώσεις και προκαταλήψεις, δείχνει το μονόδρομο της λύσης, μέσα από μία ένωση στη βάση κοινών στοιχείων.

  Γιατί το χαμόγελο αυτό είναι ο κοινός μας τόπος. Είναι το θεμέλιο από όπου θα χτιστεί το αύριο, αν το αφήσουν να υπάρξει.

  Μονόδρομος δεν είναι τα μνημόνια και οι γονυκλισίες του Παπανδρεϊσμού. Μονόδρομος είναι η ουσία που αφήνει το κείμενο του Στάθη, ικανή να συγκινήσει και να παρακινήσει τον καθένα, σε οποιαδήποτε παράταξη ή φιλοσοφική αφετηρία βρίσκεται.

 18. Κατερίνα avatar
  Κατερίνα 24/09/2011 23:13:18

  Δεν υπάρχει νερό. Μονάχα φως.
  O δρόμος χάνεται στο φως κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο.

  Ριτσος

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Κατερίνα 24/09/2011 23:57:08

   +1000

 19. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/09/2011 00:14:39

  Ύστερα, μας ρώτησε ποιοι θέλαμε να ανέβουμε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Βράχο. Σηκώσαμε όλοι τα χέρια, αλλά τελικά στο ραντεβού εμφανίστηκα μόνος, καθότι η ώρα της συνάντησης ήταν στις 5 το πρωί! «Προτού ακόμα βγεί ο ήλιος από τον Υμηττό».

  Είμαι σίγουρος Ροδινέ. Άν εμφανιζότανε όλοι, η σημερινή θεματολογία τών αναρτήσεων θά ήταν διαφορετική.
  Τά αγάλματα χαμογελούν, γιατί γνωρίζουν τόν άνθρωπο

 20. athamas avatar
  athamas 25/09/2011 00:24:01

  Εγώ πάλι σε άλλη χώρα ζω! Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι αντί για δάσκαλο είχαμε έναν πρώην αστυνομικό, που με κάποιο μαγικό της εποχής έγινε δάσκαλος !Πρόεδρος του χωριού ο μεγαλύτερος, διεστραμμένος, απατεώνας. Στις Εθνικές εορτές απόντες η εν ζωή βετεράνοι, όλων τον πολέμων και τα στεφάνια τα κατέθεταν οι κατσαπλιάδες. Το ίδιο μοτίβο σε όλη την εκπαιδευτική βαθμίδα, οι ευνοημένοι και οι άριστοι πάντα ήταν γόνοι αυτών των οικογενειών !Σήμερα η χώρα μου χρωστά 350 δις ευρώ, οι νέοι εντελώς αγράμματοι, τα προτυπά μας βγαλμένα από τουρκικά σίριαλ. Ζηλεύω ρε την χώρα σας…….-

 21. Μαθηματικός avatar
  Μαθηματικός 25/09/2011 02:19:43

  Αγαπητέ φίλε
  Μια απάντηση προς τη φιλική παρέα που ξεστόμισε τα παραπάνω λόγια, θα μπορούσε να είναι το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά , " Τα καθ'εαυτόν"

  "...Έμενε η χαρά της επαφής με τα παιδιά. Αλλά αυτή η χαρά, στη μέση ειδικά εκπαίδευση, πληρώνεται με αφόρητο μόχθο. Υπάρχουν σχολικές τάξεις όπου μπαίνεις και από την πρώτη στιγμή λειτουργεί μια συναρπαστική αμοιβαιότητα συνεννόησης και επικοινωνίας με τα παιδιά. Και υπάρχουν άλλες όπου φτύνεις αίμα : να τα συγκεντρώσεις στο μάθημα, να αποτρέψεις την περίσπαση της προσοχής τους, να τους αφυπνίσεις κάποια ενδιαφέροντα, κάποιον προβληματισμό, να πετύχεις ρωγμές σε παχυδερμική αδιαφορία. Τον εξουθενωτικό μόχθο του δασκάλου μόνο όποιος τον έχει ζήσει τον καταλαβαίνει. Γυρνούσα στο σπίτι ύστερα από 5 ή 6 ώρες διδασκαλίας και ήμουν ένα σερνάμενο πτώμα, δίχως τη δύναμη να βγάλω λίγες λέξεις από το στόμα μου. ..."

  Δεν το έζησαν και γι' αυτό δεν του παρεξηγώ.

 22. trooper avatar
  trooper 25/09/2011 09:57:58

  συγχαρητήρια κ. Ροδινέ!!! έξοχο!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.