#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2010 13:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Τρομοκρατική δράση" και οι διαδηλώσειςΕν κρυπτώ, σε τμήμα θερινών διακοπών και χωρίς καμιά ιδιαίτερη εξήγηση η κυβέρνηση κατάργησε πλήρως τις ασφαλιστικές δικλίδες του προηγούμενου «τρομονόμου», που προστάτευαν ακόμη και τη βίαιη πολιτική και συνδικαλιστική δράση από ποινικές κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση».

Παράλληλα τιμωρεί αυστηρότερα (10ετή κάθειρξη) όσους δίνουν «ουσιώδεις» πληροφορίες σε τρομοκρατικές οργανώσεις για διευκόλυνση του έργου τους ή τους παρέχουν υλική ή άυλη υποστήριξη, ακόμη και αν δεν τελέστηκαν τελικώς «τρομοκρατικές πράξεις»!

Με τις αλλαγές αυτές λύνονται ουσιαστικά τα χέρια των διωκτικών αρχών. Ετσι ακόμη και η τέλεση πλημμελημάτων (όπως διακεκριμένες φθορές, σωματικές βλάβες, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών κ.ά.) μπορούν να χαρακτηριστούν αυθαίρετα ως τρομοκρατική δράση από οργανωμένη ομάδα διαδηλωτών!

Αρκεί απλώς, σύμφωνα με τον ορισμό περί τρομοκρατίας, να θεωρηθεί ότι οι κατηγορούμενοι επιθυμούν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό, να εκφοβίσουν σοβαρά τον πληθυσμό ή να εξαναγκάσουν παρανόμως δημόσια αρχή ή έναν διεθνή οργανισμό σε πράξη ή παράλειψη.

Γιατί όμως η κυβέρνηση προχώρησε τόσο βιαστικά και αθόρυβα στην κατάργηση; Κάθε ομοιότητα ή σύγκριση με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες κοινωνικών συγκρούσεων, που πολλοί αναμένουν, δεν είναι καθόλου συμπτωματική, απαντούν νομικοί. Η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει τα μέτρα της, συμπληρώνουν.

Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ό,τι καταργήθηκε προβλέπεται στο Σύνταγμα.

Το ανησυχητικό είναι όμως ότι οι σοβαρές αυτές αλλαγές, που άπτονται θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, έγιναν από το θερινό τμήμα και όχι από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η νέα ρύθμιση για το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, που περιλαμβάνεται στον νόμο για την κύρωση συμβάσεων του ΟΗΕ κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ψηφίστηκε στο τέλος Αυγούστου και δημοσιεύτηκε προχθές.

Η βασική, κρυφή, τροποποίηση καταργεί την παράγραφο 8 του προηγούμενου άρθρου, σύμφωνα με το οποίο δεν συνιστάν «τρομοκρατική πράξη» η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων (κακουργημάτων και πλημμελημάτων), εάν αυτά σκόπευαν στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αποτελούσαν δράση υπέρ της ελευθερίας ή εάν αποσκοπούσαν στην άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, όπως προβλέπονται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η ρύθμιση αυτή υπήρχε στο προοίμιο της ευρωπαϊκής απόφασης-πλαίσιο και είχε τεθεί από τον δημιουργό του «τρομονόμου», Μιχ. Σταθόπουλο. Αποτελούσε τη νομοθετική εγγύηση ότι δεν θα διωχθεί το φρόνημα και η ανοιχτή πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Τους φόβους ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί είχαν εκφράσει από τότε όλες οι οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα άλλωσε έχουν διωχθεί διαδηλωτές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παρά την ύπαρξη της παλαιάς προστατευτικής ρύθμισης.

Υπάρχει και μια ευνοϊκή ρύθμιση, που τιμωρεί με ποινή από 1-6 χρόνια όσους μετέχουν σε τρομοκρατική οργάνωση που συστάθηκε για τέλεση πλημμελημάτων. Αρκεί βέβαια να μπορεί να αποδειχτεί κάτι τέτοιο.

Οσον αφορά την απειλή κάθειρξης 10 ετών σε όσους δίνουν ουσιώδεις πληροφορίες σε τρομοκράτες, η επιστημονική επιτροπή της Βουλής διατύπωσε επιφυλάξεις καθώς επισήμανε πρόβλημα αοριστίας και υπερβολικής διεύρυνσης του αξιόποινου.

Χρήστος Ζέρβας, Ελευθεροτυπία

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=205592

ΣΧΟΛΙΑ

 1. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 22/09/2010 13:14:01

  Νάτα τα σοσιαλιστικά!!

  Αυτά είναι tiramolako μου...


  Πάντα τέτοιες αριστερές πρωτοβουλίες βρε!

  Τι ακριβώς της είναι της είναι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το Γκιόργκος είπαμε???

  Επιτέλους, τώρα, με το βρακί κάτω, το σοσιαλιστικό μεγαλείο του Πασόκ φάνηκε στις πραγματικές του διαστάσεις: αυτές της μπάμιας.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ (A)θανάσης 22/09/2010 13:19:23

   Ναι....τώρα του(ς) έκανες τη μούρη κρέας!

  • anonymos avatar
   anonymos @ (A)θανάσης 22/09/2010 23:08:52

   Ολα τα αντιλαικα μέτρα τα ξερονήσια και κλπ από τους κεντρώους γίνανε στην Ελλάδα

 2. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 22/09/2010 13:17:48

  Προς το παρόν κάνουν τα πάντα, αφήνουν τα μπλόκα να αποκλείουν τις εμπορικές μεταφορές, το ΥΠΟΙΟ είναι αποκλεισμένο από τους πλανόδιους, για να αποφύγουν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ εικόνες αστυνομικής βίας προς το εξωτερικό.
  Μήπως είναι ευνοϊκή περίοδος για ντου (από παντού!) ? ))

 3. prasini anaptixi avatar
  prasini anaptixi 22/09/2010 13:20:21

  Το Νοέμβρη δεν αποδοκιμάζουμε απλώς το μνημόνιο.Αποδοκιμάζουμε χούντα, όσο έχουμε ακόμα αυτή τη δυνατότητα.Μη γελιέστε.Δεν θα σταματήσουν πουθενά, όσο θα μεγαλώνουν οι κοινωνικές αντιδράσεις.Σαν δοσίλογοι πρέπει να εκτεθούν όλοι οι συνοδοιπόροι του μνημονίου στην προεκλογική εκστρατεία.Καθαρά και χωρίς περιστροφές.

  • anonymos avatar
   anonymos @ prasini anaptixi 22/09/2010 23:20:19

   Ακριβώς
   Ουτε μια ψήφος τον Νοέμβρη στους κουισλιγκς του ΔΝΤ.
   Να μην επιτρέψουμε σε κανένα φίλο/γνωστό να ψηφίσει υποψήφιο που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και οι Κουβέληδες/Μητσοτάκηδες.
   Να συναργαστούμε τα τρία αντιμνημονιακά κόμματα ΝΔ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ ώστε να τους αποκλείσουμε και απο τον δεύτερο γύρο. Κανένας Δήμος/Περιφέρεια στο ΠΑΣΟΚ.

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 22/09/2010 13:27:57

  Ε, τώρα κι εσείς, όλα τα θέλετε βρε πλεονέκτες! Δεν σας αρκεί που ο Καστανίδης κατάργησε την προφυλάκιση και που κάθε εγκληματίας μπορεί να βγάζει τη γλώσσα στους αστυνομικούς όταν αναγκάζονται να τον αφήνουν ελεύθερο μέχρι τη δίκη;

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 22/09/2010 13:35:21

  Γι αυτό η Φράου Χέλγκα χθες προσπαθούσε να εξισώσει τον Κλιγκόπουλο και τους μεταφορείς ως περίπου ίδιους με τους δολοφόνους των παιδιών της τράπεζας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ αλλενάκι 22/09/2010 13:40:11

   Η Φράου και MEGA-Τσαρίνα Χέλγκα, με τις πολλές μετακομίσεις από κανάλι σε κανάλι, έδωσε σημαντικό μέρος του εισοδήματός της ως μεταφορικά σε φορτηγατζήδες. Και δεν το ξεχνά.
   Άς πρόσεχε και άς ήταν λιγότερο κινητική επαγγελματικά.

  • aengus avatar
   aengus @ αλλενάκι 22/09/2010 17:20:09

   Τον θαύμασα για την υπομονή του…
   Σκηνικό στρατοδικείου.

 6. Σαος avatar
  Σαος 22/09/2010 15:50:58

  Κάτι παρόμοιο έγινε και στις ΗΠΑ. Στα χνάρια της ιδιαίτερης πατρίδας του ο ΓΑΠ. Από την άλλη ένας αλβανός «φτωχός μετανάστης» τραυμάτισε 3 θαμώνες ΠΡΟΠΟτζίδικου και ενώ ο ίδιος ήταν έξω με πενταήμερη άδεια από τις φυλακές για δολοφονία(!!!!!!!!) και βέβαια κυκλοφορούσε με κλεμμένο όχημα...Κατά τ' άλλα είμαστε η Δανία του Νότου και του εγκεφαλικού όγκου του ΓΑΠ...

  • aengus avatar
   aengus @ Σαος 22/09/2010 17:17:23

   Εμείς ακούγαμε Δανία του Νότου αλλά ο ΓΑΠ νομίζει ότι γράφεται «Δανεία». Από εκεί ξεκίνησε η παρεξήγηση…

 7. ataktos avatar
  ataktos 22/09/2010 16:31:23

  οι φορτηγατζήδες είναι λουμπεναριό, οι μαθητές ανώριμοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι κηφήνες, οι αγρότες γαλάζια και κόκκινα φερέφωνα, οι ΟΣΕτζήδες προνομιούχοι, το ΠΑΜΕ περιφρονεί το Σύνταγμα, οι δικηγόροι λαμόγια... Εν ολίγοις, δικαιούνται να διαδηλώνουν μόνο η ΠΑΣΚΕ Βουλευτών και το ΑΜΑΕΜ (Αγωνιστικό Μέτωπο Αυστηρότερης Εφαρμογής Μνημονίου)και ο tiramola !!!!!

  • Enzo avatar
   Enzo @ ataktos 22/09/2010 17:30:17

   μουαχαχαχαχαχαααααααααααααΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!

  • aengus avatar
   aengus @ ataktos 22/09/2010 17:43:33

   Τραγουδώντας το «Πάγωσε η σαμπανιέρα»!

   • Μisha avatar
    Μisha @ aengus 22/09/2010 17:52:05

    ΑΠΑΙΧΤΟ!
    ΜΕ Νταλάρα εννοείται.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ aengus 22/09/2010 17:55:31

    Πως ξεκινάει η δήλωση πόθεν έσχες της κας Νταλάρα?

    "Έχω έναν καφενέ, ένα παλιό ρημάδι!"

   • aengus avatar
    aengus @ aengus 22/09/2010 18:46:57

    Ε, τί –μόνο νε Νταλάρα!

   • ένας Άμλετ avatar
    ένας Άμλετ @ aengus 22/09/2010 20:22:54

    «Με τραγούδια για τη φτώχεια και την προσφυγιά
    Παίρνω διαμέρισμα στην Κηφισιά»
    (και σε πολλά πολλά άλλα μέρη, που όμως δεν καταλήγουν σε –α- και θα χάλαγε η ρίμα.)

 8. anonymos avatar
  anonymos 22/09/2010 23:09:54

  Με κατι τέτοια στο τέλος θα κάνουνε συμπαθείς τους πραγματικους τρομοκρατες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.