#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/09/2011 15:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Τρενάρουν την χρεοκοπία για να σώσουν τις τράπεζες"Του Martin Feldstein*

Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια οικονομική δίνη, από την οποία είναι ίσως αδύνατο να ξεφύγει. Κατέχει ένα μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος (150% του ΑΕΠ, με αύξηση φέτος 10%), μια οικονομία η οποία καταρρέει (η φετινή μείωση του ΑΕΠ πάνω από 7%, έχει εκτοξεύσει την ανεργία στο 16%), ένα χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών ( σήμερα είναι 8% του ΑΕΠ). Το παραπάνω φονικό κοκτέιλ ολοκληρώνεται με τις αφερέγγυες ελληνικές τράπεζες που χάνουν συνεχώς καταθέσεις.

Η μόνη λύση για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται , είναι να δηλώσει αδυναμία πληρωμής του δημοσίου χρέους της. Όταν το κάνει, θα πρέπει να κόψει την αρχική αξία του χρέους τουλάχιστον 50%. Το τρέχον σχέδιο μείωσης της σημερινής αξίας των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, αποτελεί μόνο ένα μικρό βήμα για το παραπάνω.

Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ αφού πτωχεύσει, θα μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της, τονώνοντας έτσι την ζήτηση κάτι που θα οδηγήσει σε εμπορικό πλεόνασμα. Μία τέτοια στρατηγική “πτώχευσης και υποτίμησης”, έχει αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες του κόσμου που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση με την Ελλάδα.

Ο μοναδικός λόγος που αυτή η στρατηγική δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι λόγω του εγκλωβισμού της στο ενιαίο νόμισμα. Παράλληλα, οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η Ελλάδα από την στιγμή που είναι αφερέγγυα, είναι θέμα χρόνου να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Οπότε, γιατί οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας προσπαθούν τόσο σκληρά να εμποδίσουν ή καλύτερα να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο;

Υπάρχουν δύο λόγοι.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οι τράπεζες καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Γερμανία και την Γαλλία, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στο ελληνικό δημόσιο χρέος, τόσο άμεσα όσο και μέσω των πιστώσεων που έχουν επεκταθεί σε Ελληνικές και άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης. Η αναβολή της χρεοκοπίας δίνει τη δυνατότητα στα Γαλλικά και Γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  να μαζέψουν (build up) τα κεφάλαιά τους, να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικές τράπεζες μη χορηγώντας νέα πίστωση όταν λήξουν τα δάνεια, και να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος για τον αγώνα του γαλλογερμανικού άξονα να καθυστερήσει μία ελληνική χρεοκοπία, έχει να κάνει με τον κίνδυνο πρόκλησης και άλλων χρεοκοπιών σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης καθώς και σε τραπεζικά ιδρύματα, με κύριες εξ αυτών την Ισπανία και την Ιταλία. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος επισημάνθηκε από την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από την Standard & Poor’s.

Μια χρεοκοπία από μια εκ των παραπάνω χωρών, θα επιφέρει τεράστιες καταστροφές στις τράπεζες και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Γαλλία και την Γερμανία. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας, είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, όμως όχι τόσο ώστε να χρηματοδοτήσει την Ιταλία και την Ισπανία, εφόσον χάσουν την πρόσβαση τους στις ιδιωτικές αγορές.

Έτσι οι ευρωπαίοι πολιτικοί ευελπιστούν, ότι με το να δείξουν πως μέχρι και η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία, οι ιδιωτικές αγορές θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην βιωσιμότητα της Ιταλίας και της Ισπανίας και θα συνεχίζουν να δανείζουν τις κυβερνήσεις τους με λογικά επιτόκια και να χρηματοδοτούν τις τράπεζες τους.

Εάν επιτραπεί στην Ελλάδα να πτωχεύσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν τον δρόμο της, η Ιταλία και η Ισπανία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στα επιτόκια δανεισμού των δύο χωρών και μια άμεση αύξηση των κρατικών χρεών τους, με αποτέλεσμα να είναι αφερέγγυες.

Καθυστερώντας την ελληνική χρεοκοπία για δύο χρόνια, οι ευρωπαίοι πολιτικοί ελπίζουν, να δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στην Ισπανία και την Ιταλία να αποδείξουν ότι είναι οικονομικά βιώσιμες. Εφόσον, η Ιταλία και η Ισπανία καταφέρουν να είναι οικονομικά βιώσιμες στο τέλος των δύο ετών, τότε οι ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να επιτρέψουν στην Ελλάδα να πτωχεύσει χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης.

Επίσης, και η Πορτογαλία μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας, χρεοκοπώντας και βγαίνοντας και αυτή από την Ευρωζώνη. Όμως οι μεγαλύτερες χώρες θα είναι σε θέση να χρηματοδοτηθούν με λογικά επιτόκια, ώστε να συνεχιστεί το σύστημα της Ευρωζώνης.

Αν, όμως, η Ισπανία και η Ιταλία δεν πείσουν τις αγορές ότι είναι οικονομικά βιώσιμες, μέσα στο διάστημα των δύο ετών, τότε τα επιτόκια δανεισμού για τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες τους θα αυξηθούν σημαντικά και θα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι αφερέγγυες. Σε αυτό το σημείο θα πτωχεύσουν.

Επίσης, δεν θα μπορούν –τουλάχιστον προσωρινά- να δανειστούν, πράγμα που θα τους οδηγήσει στον πειρασμό να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα.

Ωστόσο, ελλοχεύει ένας μεγαλύτερος και πιο άμεσος κίνδυνος, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην υπάρξουν αυτά τα δύο χρόνια για την οικονομική ισχυροποίηση της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ως γνωστόν, το επίπεδο των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού δείχνουν ότι οι αγορές θεωρούν πως η Ελλάδα θα πτωχεύσει πολύ σύντομα. Και ακόμα πριν γίνει η εν λόγω χρεοκοπία, είναι πιθανό να υπάρξει μία ραγδαία αύξηση των επιτόκιων δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, οδηγώντας τις σε ένα δύσβατο οικονομικό μονοπάτι.

Έτσι, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα μάθουν με τον σκληρό τρόπο, ότι η προσπάθεια εμπαιγμού των αγορών είναι μια επικίνδυνη στρατηγική.

(*Ο Martin Feldstein είναι καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Harvard, διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών επί κυβερνήσεως Reagan, καθώς και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ) http://www.project-syndicate.org/commentary/feldstein40/English

(απόδοση Π.Ζ.)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 28/09/2011 16:10:57

  Είτε πάμε σε δραχμή, είτε μείνουμε στο ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσουμε σοβαρή ηγεσία, ο δρόμος είναι ένας:

  1) Εκτενής μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με στόχο την σμίκρυνσή του, την ταχύτερη και βέλτιστη λειτουργία και απόδοσή του.

  2) Τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι σύγχρονοι και εθνικές οδοί παντού.

  Δεν χρειάζεται να ξεπουλήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές αλλά να υποχρεώσουμε επενδυτές, με αυτοχρηματοδότηση, να βελτιώσουν τις υπάρχουσες και να φτιάξουν καινούργιες.

  Εαν φτιάξουμε υποδομές και κράτος οι επενδύσεις στην χώρα θα αυξηθούν με διψήφιους ρυθμούς και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

  • karenin avatar
   karenin @ Απορία 28/09/2011 17:39:26

   Aμμεση εθνική επιτακτική ανάγκη για έξοδο απο το ευρώ και επιστροφή στην δραχμή και σταση πληρωμών. Η χώρα πρέπει να απομακρυνθει πάραυτα απο την δίνη αυτου του πολέμου αγορών
   και Ε.Ε. Πάνε να ξεπλύνουν πολλές αμαρτίες πάνω της, και έχει γίνει το βολικό πεδίο βολής. Ο ΓΑΠ μπερδευει τους ρόλους του, λειτουργεί πιο πολύ μετην ιδιοτητα του προέδρου της Σοσιαλ. διεθνους, με σκοπό να συγκεράσει την κυρίαρχη αντίθεση του καπιταλισμου αγορές και πολιτική, και δεν καταλαβαίνει πως μας έχουν για σφάξιμο. Να ξεφύγουμε λοιπόν πριν φθάσει το Πάσχα και είναι αργά.
   Και, αγαπητέ απορία, δεν έχουμε άλλο ανάγκη απο υποδομές. Δόξα τον θεό κάτι φτιαξαμε. Από εμπορεύσιμες υποδομές έχουμε τώρα ανάγκη. Να παράγουμε κάτι και να πουλιέται.

   • Απορία avatar
    Απορία @ karenin 28/09/2011 18:06:21

    Μην το λες, η μισή χώρα είναι χωρίς δρόμους ή το δίκτυο είναι αρχαίο. Υπάρχουν τεράστιες περιοχές (π.χ. στην δυτ. βόρειο Ελλάδα, ήπειρο, δυτ. στερεά και αλλού) που το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο.

    Επίσης δεν υπάρχει σοβαρό σιδηροδρομικό δίκτυο πουθενά, σοβαρά λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, υδροδότηση, ενεργειακοι σταθμοί στα περισσότερα νησιά.

    Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι πρακτικά αναξιοποίητο, υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης σε όλη την επικράτεια.

    Και χωρίς σοβαρές δυτικοευρωπαϊκού τύπου υποδομές ποτέ δεν θα έρθει πραγματική ανάπτυξη. Μια ζωή θα μας έχουν για τα καρπούζια, τα ούζα, τη παραλία, τον ήλιο και το συρτάκι.

    Δεν λέμε καλά κι αυτά αλλά τα είδαμε που οδηγούν όταν δεν υπάρχει γενική και ισορροπημένη σε όλους τους τομείς ανάπτυξη...

    • Dyer avatar
     Dyer @ Απορία 28/09/2011 20:01:22

     Οι υποδομές είναι απαραίτητες αλλά δεν είναι αυτές που μας κρατάνε πίσω. Ούτε και οι παροχές υπηρεσιών ή η δημιουργία παγίων είναι αυτές που μπορεί να γυρίσουν το παιχνίδι. Την τελευταία δεκαετία με τέτοιες ενασχολήσεις ναυαγήσαμε. Από εμπορεύσιμα αγαθά έχουμε ανάγκη, αγαθά που θα εξάγονται ή θα υποκαθιστούν εισαγόμενα. Είναι η δραστηριότητα που κυνηγήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και να τα αποτελέσματα. Καλά το έθιξε η karenin.

 2. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 28/09/2011 16:28:36

  Το καλύτερο σκίτσο που έχει αναρτηθεί ποτέ στο ΑntiNews. Χαχαχαχαχαχαχαχα. AΠΙΣΤΕΥΤΟ!

 3. ataktos avatar
  ataktos 28/09/2011 17:45:51

  Μήνυση για Εσχάτη Προδοσία κατά των μελών του Κοινοβουλίου -ΙΙ (αποσπάσματα από το 4o υπόμνημα την 11-01-2011)....h.tp://elpida-politeias.gr/texts/complaint_ii

  • Απορία avatar
   Απορία @ ataktos 28/09/2011 18:09:10

   Να τους πεις να φυλάξουν τις μηνύσεις για όταν πέσει το ΠΑΣΟΚ, τώρα είναι τσάμπα κόπος...

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/09/2011 17:48:12

  Όλοι μα όλοι λένε το ίδιο πράγμα. Και οι Ρώσοι λένε το ίδιο πράγμα. Και τα βιβλία μου και η κοινή λογική λένε το ίδιο πράγμα, Και ο Γερμανός που μοιάζει με τον Χο Τσι Μινχ στα νειάτα του, το ίδιο πράγμα του ξέφυγε ("μόλις έχουμε τον μηχανισμό να προσταεύτούμε από εσάς, αντε γειά")

  Τι άλλο θέλει ο Μέγας Σκεπτόμενος και η παρέα του; Περιμένει Γερμανούς να "επενδύσουν" στην Ελλάδα; Να τους χαρίσει δίκτυα και να τους νοικιάζει εργάτες για δουλειά;

  ΠΟΣΟ μισέλλην μπορεί να είναι κάποιος για να μας υποβάλει σε τέτοιο εξευτελισμό; Πόσο ανόητος μπορεί να είναι κανείς ότι μας εκβιάζουν με δόσεις για να πάρουν ό,τι έχει απoμείνει; Πόσο πορωμένοι είμαστε που δεν βλέπουμε την υποδούλωση, το ξεζούμισμα και το πέταμα σα σκουπίδια;

  Δεν είμαι "αντιγερμανός". Δεν ισχυρίζομαι ότι η πορεία θα είναι ο,τιδήποτε εκτός από σκατά, στα χρόνια που έρχονται. Το λέει το βιβλίο: Ξεφούσκωμα της φούσκας σε καιρό ύφεσης. Εφιάλτης. Ωστόσο, η πορεία που εμείς κοιτάμε τον καθρεφτη και αποφασίζουμε ότι πατάμε στα πόδια μας είναι προτιμητέα από την υποδούλωση, και περί αυτού πρόκειται. Τα παιδιά μας θα είναι καλύτερα στο σενάριο που πατάμε σα πόδια μας. Αν ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ δεν το αποδέχεται αυτό, να κάνει αίτηση να πάρει άλλη υπηκοότητα.

  Όσο για τα κόμματα... Κατά μία άποψη, η πολιτική και οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης τελείωσαν τον Απρίλιο του 2010. Οι συμπάθειές μου, δεν είναι άγνωστες. Αλλά, ή είμαστε μία γραφική μειοψηφία, ή το καζάνι βράζει. Θα δείξει.

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 28/09/2011 18:40:39

   Ο Σκεπτόμενος έχει τριτοκοσμική αντίληψη.
   Περιμένει από τις πολυεθνικές να τον σώσουν.
   Το ίδιο περιμένουν κα στην Λιβερία (από όπου και το νόμισμα που σε απεικονίζει)

  • anonymous avatar
   anonymous @ archaeopteryx 29/09/2011 23:25:28

   Είναι τόσα τα ανοίγματά τους που η Ελλάδα είναι παρωνυχίδα μπροστά τους. Συνεπώς άστους να προσπαθούν όσο θέλουν. Απλά όταν σκάσει η φούσκα θα λένε ότι φταίει η Ελλάδα.

 5. JOHN avatar
  JOHN 28/09/2011 18:09:34

  Μα γι αυτο γινεται ολη η ιστορια.Διατηρουν την Ελλαδα τεχνικα με δανεια¨στη ζωη¨γιατι φοβουνται οτι εαν χρεωκοπησει θα εχουν προβλημα οι τραπεζες κυριως Γαλλικες και Γερμανικες που εχουν Ελληνικα ομολογα.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/09/2011 18:47:02

  λες να έχει δολιχοκέφαλους και στην Λιβερία (ή λές να είμαι και εγώ δολιχοκέφαλος λιβεριανός; Πρέπει να κοιταχτώ...)

 7. Kr. Kappadokis avatar
  Kr. Kappadokis 28/09/2011 20:17:46

  Μια συνοπτική καταγραφή των αιτίων σε παράλληλη ανάγνωση μπορεί να έχει και ως εξής :
  Η λέξη υπουργός προέρχεται από το ρήμα υπουργώ, που σημαίνει υπηρετώ .
  Ξεκίνησαν να είναι υπουργοί , διάκονοι στην λαϊκή κυριαρχία , με τον λαό να έχει το τεκμήριο τής αρμοδιότητας και καταντήσαμε να είναι υπηρέτες κυβέρνησης που προσκυνάει κάποιους που κυριολεκτικά πίνουνε το αίμα τού λαού .
  Οι τράπεζες υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν για να διαχειρίζονται υπεύθυνα και μέσα σε θεμιοτά πλαίσια το ιδιωτικό χρήμα , αποταμιεύοντας το περίσσευμα όσων συνέβαινε να περισσεύει κάτι και δίνοντας ευκαιρίες με δάνεια να κινηθούν εμπορικά εκείνοι που δυσπραγούσαν . Κατάντησαν να λειτουργούν ως κέντρο τής οικονομίας με κύριο στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών τους , χωρίς κανέαν ενδοιασμό και δίχως αναστολές για τις ζημιές σε βάρος προσώπων που τούς εμπιστεύτηκαν . Και προχώρησε πάραπέρα η υπόθεση , να έχουμε κυβέρνηση η οποία θέτει αλληλέγγυα συν-αχθο-φόρα όλη την κοινωνία (είτε είχε είτε δεν είχε κάποιος σχέση με τράπεζα) για να μοιραστεί το κόστος που οι τράπεζες θεωρούν αναγκαίο για να πετύχουν κερδοφορία ή να περιορίσουν τις ζημιές οι οποίες τούς επέρχονται ως αποτέλεσμα αποτυχιών τους σε επιχειρηματικά ρίσκα που λάβανε .
  Αυτό πώς λέγεται στην πολιτική οικονομία και στην κοινωνιολογία ;
  H λέξη "καπιταλισμός" μού φαίνεται πιά λίγη και ανεπαρκής για να εξηγήσει την κατρακύλα μας . Είναι και αυτό: αφού δεχθήκαμε ως συνολική κοινωνική επιλογή , να έχουμε το κέρδος ως μόνο κριτήριο αξιολόγησης κάθε δράσης , ακόμη και ανθρωπιστκής ,
  Είναι όμως νομίζω και άλλα , τα οποία δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσα να τα προσδιορίσω , αλλά έμμεσα διαπιστώνω την ύπαρξή τους .
  Κρατάω τούτην την διαπίστωση :
  Με πυξίδα την κεφαλαιουχική κερδοφορία , έφτασαν οι “υπηρέτες τού λαού” να περιορίζουν ζωτικούς πόρους τού λαού , για να διατηρηθούν κερδοφόρες οι
  ζημιογόνες τραπεζικές επιχειρηματικές επιλογές που γίνανε με τα λεφτά τού λαού και ερήμην του.

 8. Orestios avatar
  Orestios 28/09/2011 23:28:59

  Πού να ξέρω?
  Εκείνο που ξέρω είναι πως έτσι σκέπτεται η πλειοψηφία εκεί και δεν πρόκειται με αυτά τα μυαλά να προχωρήσουν ούτε μετά από 1000 χρόνια.

 9. Απορία avatar
  Απορία 28/09/2011 23:40:19

  Χωρίς ξένες επενδύσεις δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε. Έχουμε μείνει πολύ πίσω. Η βιομηχανία μας στους περισσότερους τομείς δεν είναι ανταγωνιστική. Πρέπει να γίνει εισαγωγή νέας τεχνογνωσίας από το εξωτερικό μέσω ξένων επενδύσεων. Και για να γίνουν τέτοιου είδους επενδύσεις χρειάζονται υποδομές, κράτικη μηχανή που να δουλεύει και κράτος δικαίου.

  • Dyer avatar
   Dyer @ Απορία 29/09/2011 16:26:33

   Απορία έχω την απορία για ποιο λόγο οι ξένοι να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να μη πανε στη Τουρκία ή τη Βουλγαρία; Τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν και το κατάφεραν να διαλύσουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας σε συνεργασία με το ανάλγητο κράτος (όχι βέβαια από κακία οι ξένοι, τα συμφέροντά τους το επέβαλαν) τώρα γιατί να σε αναστήσουν; Αν περιμένουμε τους ξένους για να ορθοποδήσουμε παμε χαμένοι, μέχρι μια καλή αποικία μας βλέπω.

 10. vasilis avatar
  vasilis 29/09/2011 06:17:12

  Παρακολουθώ με πόση ευκολία λέτε να παμε στη δραχμη

  Δεν λετε ομως τι θα γινει με τις περιουσίες μας ,τα δάνεια και φυσικά την κρατικη περιουσία.

  Δηλαδή η αξία τους θα πεσει στο 1/5 της σημερινης αρα όσοι έχουν φαει και εχουν βγαλει χρηματα εξω θα ερθουν και θα αγοραζουν τσαμπα τα παντα γιατινα γνωριζετε η ισοτιμία δραχμης Ευρω θα προσδιοριστει πάνω από 1100 δρχ προς ενα ευρω

  Εαν καποιος μου λυσει αυτες τις αποριες μαζισας για επιστροφη στη δραχμη

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ vasilis 29/09/2011 22:13:19

   Κι αυτούς που με τόσο κόπο έβγαλαν τα λεφτά τους έξω δε τους σκέφτεσαι; Τόσος κόπος να το κάνουν και τόση προπαγάνδα να πείσουν τον κόσμο ότι η δραχμή θα μας σώσει, να πάει τζάμπα;

 11. Επικούρειος avatar
  Επικούρειος 29/09/2011 08:17:59

  Από την αρχή αυτής της ιστορίας ο Δ. Καζάκης έγραφε και έλεγε για άρνηση του χρέους και για εθνικό νόμισμα σαν εργαλείο της οικονομικής επιστήμης για ανάταξη μια χρεοκοπημένης οικονομίας. Γυρίζει μόνος του όλη την Ελλάδα για να ενημερώσει, και οι περισσότεροι τον αντιμετωπίζουν σαν γραφικό μαρξιστή. Εκεί έχει φθάσει η ιδεοληψία μας, να απαρνιόμαστε την επιστημονική αλήθεια.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Επικούρειος 29/09/2011 22:10:26

   Επιστημονική αλήθεια ο Καζάκης; Καλό....

   • Επικούρειος avatar
    Επικούρειος @ TARAMAS 30/09/2011 07:46:19

    Σύμφωνοι, Ο Καζάκης λέει βλακείες. Εδώ όμως http://www.cepr.net/index.php/publications/reports/greece-and-the-imf-who-exactly-is-being-saved τι ακριβώς λένε τα παλικάρια; Και αυτοί γραφικοί; Και οι παραπομπές του άρθρου σε μελέτες του IMF; Και εκείνοι γραφικοί;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.