"Τρεις λόγοι για τους οποίους η Μέρκελ είναι τόσο πεισματάρα"
18/02/2015 17:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Τρεις λόγοι για τους οποίους η Μέρκελ είναι τόσο πεισματάρα"

Γιατί η γερμανίδα καγκελάριος παραμένει αδιάλλακτη «ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα για το ευρώ»; Το Bloomberg απαντά:

Γιατί η γερμανίδα καγκελάριος παραμένει αδιάλλακτη «ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα για το ευρώ»; Το Bloomberg απαντά:

1. Η Γερμανία θεωρεί το Grexit όχι απλά βιώσιμο, αλλά στην πραγματικότητα και επιθυμητό

Στις αρχές του χρόνου το Spiegel δημοσίευσε ένα εμπρηστικό άρθρο, στο οποίο ανέφερε πως η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει αποφασίσει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να συμβεί χωρίς να βλάψει το κοινό νόμισμα. «Η γκρίνια για το Grexit. Η Γερμανία είναι ανοιχτή σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» ήταν ο τίτλος. Όπως ανέφερε, αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν υιοθετούν πλέον τη θεωρία του ντόμινο, που υποστηρίζει ότι η ελληνική κατάρρευση θα ακολουθούνταν από άλλες. Υποστηρίζουν την θεωρία της αλυσίδας, σύμφωνα με την οποία αν φύγει ο αδύναμος κρίκος, η αλυσίδα θα γίνει ισχυρότερη.

Την επομένη της επιστροφής της δραχμής, το ευρώ θα είναι πιο δυνατό ή πιο αδύναμο; «Πριν από μερικούς μήνες θα επιχειρηματολογούσα ότι το Grexit θα ήταν καταστροφικό για το ευρώ. Τώρα δεν είμαι τόσο σίγουρος», απαντά ο συντάκτης του άρθρου, Μαρκ Γκίλμπερτ.

Το ευρώ είναι ενισχυμένο έναντι του δολαρίου, ακόμη και μετά από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές περιμένουν ότι θα υπάρξει συμβιβασμός. Αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι πλέον δεν ενδιαφέρονται αν η Ελλάδα είναι εντός ή εκτός του ευρώ.

2. Η Γερμανία μπορεί να θυσιάσει την Ελλάδα για να κρατήσει τους υπόλοιπους σε τάξη

Η Γερμανία επιμένει στις απαιτήσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία από τους γείτονές της και εμμένει στην οικονομική λιτότητα. Οι άλλοι δεν είναι τόσο θερμοί. Ψίθυροι από τη Γαλλία ακούγονται όλο και πιο δυνατά για την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ενώ στην Ισπανία το Podemos- που είναι κατά της λιτότητας- προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με τις εκλογές να γίνονται φέτος. Παραχωρώντας έδαφος στην Ελλάδα για να την κρατήσει στο ευρώ, μπορεί να ενθαρρύνει τις άλλες χώρες να ισχυροποιήσουν τις απαιτήσεις τους για μεγαλύτερες δαπάνες και λιγότερες περικοπές.

Στον απόηχο των ελληνικών εκλογών, η Γαλλία έδειξε δείγματα συμβιβασμού για να μείνει η Ελλάδα στη χρηματοδότηση που την κρατά στη ζωή. Προχθές όμως, ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ήταν εναρμονισμένος με την επίσημη θέση της Ευρώπης, ότι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Επιμένοντας στη λιτότητα, η Γερμανία φαίνεται ότι έχει «μαντρώσει» τα άλλα μέλη στο μονοπάτι της τευτονικής οικονομικής δικαιοσύνης.

3. Η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για τη Θεωρία των Παιγνίων

Πολλά έχουν ακουστεί για το υπόβαθρο του Γιάννη Βαρουφάκη στη θεωρία των παιγνίων και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει ένα συμβιβασμό. Αλλά οι άνθρωποι είναι λιγότεροι λογικοί στις διαπραγματεύσεις της πραγματικής ζωής από ότι στις θεωρητικές. Στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, δύο εξίσου φανατικές ιδεολογίες συγκρούονται: η φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη της δημοκρατικής εντολής της Ελλάδας που συναντά την αμετακίνητη γερμανική φιλοσοφία. Στο μυθιστόρημά του «Walking on Glass», ο Ιαν Μπανκς γράφει ότι σε μία τέτοια σύγκρουση, το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι «η ασταμάτητη δύναμη σταματά και η αμετακίνητη λογική μετακινείται».

Προς το παρόν, αυτό δεν συμβαίνει. Σήμερα, η Commerzbank εκτίμησε τις πιθανότητες ενός Grexit στο 50%, διπλάσιο από την πρόβλεψή της την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορεί να είμαστε πολύ κοντά στο να μάθουμε αν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μία περιορισμένη έκρηξη ή μία υπαρξιακή απειλή για το ενιαίο νόμισμα. Ας ελπίσουμε ότι οι αισιόδοξοι θα αποδειχθούν σωστοί.

bloombergview.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 18/02/2015 21:30:01

    Kαι ο τέταρτος σημαντικός λόγος, για τον οποίο η μασονικής σημειολογίας μόνιμη χειρονομία της την καθιστά, τόσο «γυναικάρα». “Δεν ήξερα τι να κάνω με τα χέρια μου,” απάντησε όταν ρωτήθηκε. Θοῦ, Κύριε!

  2. η Dimi avatar
    η Dimi 18/02/2015 22:24:11

    «Βυθίστηκε» το κόμμα της Μέρκελ στο Αμβούργο - Χειρότερα ποσοστά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (video) http://on-msn.com/1Jq2YXR

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.