17/09/2010 18:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

“Σε τρεις μήνες ο χάρτης της τραπεζικής αγοράς δε θα είναι ίδιος’

Αυτό επισημαίνουν στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν πρόσωπα κια πράγματα και έχουν γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που γίνονται τελευταία. Αν και το σενάριο των τραπεζικών deals είναι πολυφορεμένο και πολυγραμμένο διότι “πουλάει” και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εντούτοις οι γνωρίζοντες μιλούν για ένταση των συζητήσεων πίσω από τις κουρτίνες. Και τονίζουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν δημιουργηθεί δύο – τρεις πολύ ισχυροί όμιλοι οι οποίοι θα έχουν “μαζέψει” τους μικρούς.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τρία ουσιαστικά deals.

Η Εθνική θα πάει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πιθανότατα με τα άλλα δημόσια οχήματα, δηλαδή ΑΤΕ και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η κίνηση Ταμβακάκη να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να έχει ζεστό χρήμα για εξαγορές καθιστά κυρίαρχη την Εθνική. Και για ένα άλλο λόγο: Η τράπεζα μπορεί να αποπληρώσει τα χρήματα που πήρε από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Οι άλλοι που δεν το έχουν κάνει δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό, εκτός κι αν άνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης. Είναι αμφίβολο πόσες από τις τράπεζες θα μπορούν να περάσουν από το δεύτερο strees test. Μια συμφωνία Εθνικής -Τ.Τ. και λοιπών, αφενός δε θα προκαλέσει έκρηξη των εργαζόμενων και αφετέρου θα δημιουργήσει μια εξαιρετικά ισχυρή τράπεζα, με εντυπωσιακό δίκτυο και με πελάτες από όλο το φάσμα της αγοράς αφού το “φιλέτο” που λέγεται Τ.Τ. είναι ιδιαίτερα “αγαπητό”. Παράλληλα δημιουργείται ένας ισχυρός όμιλος “δημοσίου” χαρακτήρα που επιθυμεί ιδιαίτερα και η κυβέρνηση.
Προσέγγιση της Marfin με την τράπεζα Πειραιώς, κάτι που είχε γίνει και παλαιότερα, στις καλές εποχές, αλλά δεν είχε ευνοϊκή κατάληξη. Τόσο ο Σάλλας όσο και ο Βγενόπουλος θα έβλεπαν τώρα μια συνένωση δυνάμεων, ίσως και με τη συμμετοχή της τράπεζας Κύπρου. Και οι δύο τράπεζες είναι “πεσμένες” χρηματιστηριακά και ευάλωτες σε επιθετικές κινήσεις άλλων.
Το σενάριο της προσέγγισης Λάτση με Κωστόπουλο έγινε καλοκαιρινό ανάγνωσμα, χωρίς ποτέ να διαψεύδεται ή να επιβεβαιώνεται. Alpha και Eurobank έχουν συχνές επαφές και δεν αποκλείεται να είναι το πρώτο deal που θα ταράξει την αγορά αφού πρόκειται για δύο μεγάλες τράπεζες με ισχυρό χαρτοφυλάκιο και δίκτυο καταστημάτων.

Αγνωστο είναι τι θα κάνει η Εμπορική η οποία βρίσκεται στα χέρια των Γάλλων αλλά καταγράφει συνεχώς ζημιές. Δεν αποκλείεται οι Γάλλοι να κάνουν πραγματικότητα την πρόθεσή τους για φυγή από την Ελλάδα οπότε η τράπεζα θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολύφερνη νύφη για τους έχοντες ρευστότητα.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες καθώς το ΔΝΤ πιέζει να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές ενώ το αυστηρότερο stress test θα πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου, οπότε επιταχύνονται οι διαδικασίες. Γι' αυτό και καθόλου τυχαίες δεν είναι οι συναντήσεις κορυφαίων τραπεζικών σε ξενοδοχεία της Αθήνας ή ρεστοράν των Βορείων προαστίων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/09/2010 20:08:42

  Προσωπικά δεν βλέπω ΚΑΝΕΝΑΝ λόγο για να γίνουν συγχωνεύσεις, πέρα ίσως από το να σωθεί συγκεκριμένη τράπεζα που δεν πάει και τόσο καλά. Τις υπόλοιπες, σε τίποτε απολύτως δεν θα τις βοηθήσουν οι συγχωνεύσεις. Αφήστε το πόσο θα μειωθεί ο ανταγωνισμός στην τραπεζική αγορά. Άλλο είναι να υπάρχουν πέντε δυνατές τράπεζες και πέντε μεσαίες, και άλλο δύο-τρεις τεράστιες. Σκέφτεστε δύναμη που θα έχουν;

  Οπότε, προς τι η πρεμούρα κυβέρνησης και τρόικας για συγχωνεύσεις; Η τεράστια πρεμούρα;

  Η μόνη δυνατή εξήγηση είναι ότι θέλουν να τις συνενώσουν πριν τις εξαγοράσουν οι τράπεζες-αφεντικά του ΔΝΤ, για να μην είναι τόσο προφανές αυτό που θα κάνουν για τον έλεγχο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς και του ελληνικού χρήματος.

  Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για το colpo grosso του ΔΝΤ...

  • Dimitris D avatar
   Dimitris D @ Επώνυμος 17/09/2010 22:13:07

   Όλες οι συναλλαγές με πιστωτικές:
   http://www.capital.gr/capitaltv/player.aspx?id=792

   Που καταντήσαμε, από εκεί που δεν είχαμε καμία σχέση με τις τράπεζες, φτάσαμε να πρέπει να έχουμε λογαριασμό σε τράπεζα για το μηνιάτικο και θέλουν να μας κάνουν να πληρώνουμε το ψωμί με κάρτα!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Επώνυμος 18/09/2010 01:12:47

   Μια συγχώνευση είναι σωστή, αυτή της αγροτικής και του ΤΤ. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

 2. PELIAS avatar
  PELIAS 17/09/2010 20:34:21

  Μήπως κάποιος καλός συμφοουμίτης γνωρίζει την ιστορική πορεία του όρου “τράπεζα” σε κάθε της μορφή απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

  ΙΣΩΣ

  προκύψουν μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα

  Απο πότε χρονολογείται η πρώτη τραπεζα στην παγκόσμια ιστορία. Πού ιδρύθηκε και πώς λειτούργησε;

  ΠΕΛΙΑΣ

  • Nick avatar
   Nick @ PELIAS 17/09/2010 20:47:50

   Το Τάγμα των Ναϊτών δημιούργησε τη πρώτη Τράπεζα.

   -------------
   Λαμβάνουν πολλές δωρεές από ευγενείς και βασιλείς και η περιουσία τους πολλαπλασιάζεται καθώς προσέρχονται στις τάξεις του Τάγματος πλούσιοι ευγενείς, οι οποίοι δωρίζουν την περιουσία τους στο κοινό ταμείο. Επιπλέον, ιδρύουν κατά τόπους ταμεία όπου ο καθένας κατέθετε και με μία επιστολή μπορούσε να εισπράξει την κατάθεσή του σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Παλαιστίνη. Αυτή η ιδέα κυριολεκτικά δημιούργησε την πρώτη παγκόσμια τράπεζα και έκδωσε τις πρώτες παγκόσμια επιταγές, αυξάνοντας από τα τέλη που εισέπραταν ακόμα περισσότερο την περιουσία του Τάγματος, φτάνοντας στο σημείο να δανείζουν μεγάλα ποσά σε ευγενείς, ακόμα και σε βασιλείς, με τόκο και εγγύηση τα κτήματά τους. Έτσι δεν είναι παράξενο ότι στις αρχές του 1300 βρέθηκαν να κατέχουν σχεδόν 9000 κτήματα σε όλη την Ευρώπη και μεγάλο πλήθος από κάστρα.
   -----------------

   Πηγή: amra.gr/forum/index.php?topic=867.0

  • Enzo avatar
   Enzo @ PELIAS 17/09/2010 21:04:17

   Banca Monte dei Paschi di Siena , 1472, Ιταλια, η πιο παλια τραπεζα στον κοσμο.
   εχουμε φαει καμποσα χρονακια εκει. ααααααρχοντες.

   • λοτοφαγος avatar
    λοτοφαγος @ Enzo 17/09/2010 21:33:59

    Υπαρχει και παλαιοτερο πιστωτικο ιδρυμα. Το συστημα του δανεισμου το ξεκινησαν οι Μεδικοι τον 12ο αιωνα. Το πρωτο εχεγγυο του ιδουματος ηταν τα δικαιωματα διαπλου του Βοσπορου που τα πηραν απο τους αχρηστους αυτοκρατορες για bir para....

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/09/2010 20:48:36

  Υπήρχαν στην αρχαία Περσία κλπ. Στη σύγχρονη εποχή ξεκίνησαν τον 15ο αιώνα σε Βενετία, Φλωρεντία. Γράφει σε κάποιο βιβλίο του ο Β. Ραφαηλίδης ενδιαφέροντα πράγματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.