#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/09/2011 13:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Σε εξέλιξη η διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας"
Εν εξελίξει βρίσκεται η διαδικασία ελεγχόμενης και συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε ο σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

“Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων.”

Όπως λέει ο κ. Φουστ, μόνο εάν διαγραφθεί το 50% με 60% του ελληνικού χρέους, μπορεί η χώρα, έπειτα από μία δεκαετία, να δει φως στο τούνελ. “Μόνον σε αυτήν την περίπτωση, τονίζει, θα είχε η χώρα μια προοπτική.” Αλλά και τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να “ευημερήσει”.

Στην παρούσα φάση και με το έλλειμμα της Ελλάδας περίπου στα 2 δισ. ευρώ το μήνα, είναι φθηνότερο να χρηματοδοτείς την χώρα παρά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, υποστηρίζει η Credit Suisse σε έρευνα της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση στην οικονομία έχει χειροτερεύσει. Εκτιμάται, όμως, ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αλλά τοποθετείται χρονικά από τους αναλυτές σε δυο μεταγενέστερες χρονικές περιόδους: είτε μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, είτε την άνοιξη. Κατά την Credit Suisse το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης έχει σε σημαντικό βαθμό τιμολογηθεί στις αγορές. Έτσι, θα λειτουργήσει περισσότερο «καθαρτικά». Η Ελλάδα είναι «μικρότερη» από τη Lehman Brothers, υποστηρίζει. Δεδομένου ότι το πόσο είναι εκτεθειμένοι οι επενδυτές σε αυτή είναι γνωστό, δεν θα έχει το ίδιο αντίκτυπο.

Θεωρεί πάντως το "κούρεμα" που απαιτείται στο χρέος για να μειωθεί στο 80% του ΑΕΠ, κινείται στο 56% και θα φτάσει το 73% στο τέλος του 2012.Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανο σενάριο, συμπληρώνει και τονίζει πως κούρεμα των ομολόγων κατά 50% θα κοστίσει στο τραπεζικό σύστημα 80 δισ. ευρώ.

«Χρεοκοπία εντός ευρωζώνης για την Ελλάδα»

Οι επιλογές δεν είναι μόνο δύο και τα πράγματα δεν είναι μόνο μαύρα ή άσπρα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα από την σημερινή έκθεση της Fitch Ratings στην οποία ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως υπάρχει και «Τρίτος Δρόμος» για την ευρωζώνη, ενώ παράλληλα προβλέπει «χρεοκοπία εντός ευρωζώνης για την Ελλάδα». Η Fitch επισημαίνει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης για τα κρατικά ομόλογα που θα εκδίδονται από τα μέσα του 2013 ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ως προς τα ευρωόμολογα, η Fitch απορρίπτει τα επιχειρήματα της Angela Merkel υποστηρίζοντας πως «δεν ισοδυναμούν με ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και τονίζει πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ad hoc για κατά περίπτωση στήριξη κρατών ή ακόμη και χρηματοοικονομικών οργανισμών. «Η αξιολόγηση της Fitch στηρίζεται στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για την ευρωζώνη και είναι βέβαιη πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ώστε να εξασφαλίσει ότι η κρίση ρευστότητας στην αγορά δεν θα εξελιχθεί σε ένα άσκοπο και τυχαίο πιστωτικό γεγονός». Ως προς την Ελλάδα, «η Fitch εκτιμά ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει αλλά δεν θα βγει από την ευρωζώνη». Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν «οικονομικά παράλογη» ενώ επισημαίνει ότι θα δημιουργήσει ένα «δυσάρεστο προηγούμενο» που θα «υπονομεύσει θανάσιμα την αξιοπιστία και την δέσμευση άλλων κρατών- μελών.

Φινλανδία: "να μην μιλάμε δημοσίως για χρεοκοπία"

Στο μεταξύ, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Jyrki Katainen, απέφυγε να σχολιάσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σχολίασε ωστόσο πως εν γένει ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο» μέτρο. Ακόμα και αν ένα κράτος κηρύξει πτώχευση θα συνεχίσει να χρειάζεται τη βοήθεια άλλων χωρών», δήλωσε ο Katainen στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο φιλανδικό σταθμό MTV3.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη χρεοκοπία, ο Katainen αποκρίθηκε πως οι πολιτικοί που διακρίνονται από υπευθυνότητα δεν θα έπρεπε να μιλούν για αυτό δημοσίως. «Δεν είναι δυνατό να κάνουμε απλά υποθέσεις για τέτοια ζητήματα. Υπάρχουν πολλοί εκατομμυριούχοι επενδυτές που περιμένουν τους πολιτικούς να αρχίσουν τις εικασίες για την αναδιάρθρωση του χρέους για να αρχίσουν να ποντάρουν», είπε. Σύμφωνα με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, είναι δουλειά των πολιτικών τώρα να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 20/09/2011 14:05:04

  Θα σκάσω... Χρεοκοπία με πρωτοβουλία των βοηθών του Σόϊμπλε και εντός ευρωζώνης... Μια πανούκλα μας σώζει.

 2. Orestios avatar
  Orestios 20/09/2011 14:12:40

  Η τέλεια καταιγίδα ονομάζεται George

  • manos avatar
   manos @ Orestios 20/09/2011 14:28:12

   Γιατί ο καθηγητής της Οξφόρδεως, Φουστ τι σου λέει?
   Τώρα κατάλαβαν στην Οξφόρδη ότι βρέχει ξυλάγγουρα?

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 20/09/2011 14:34:34

  Μάλιστα... "είτε μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, είτε την άνοιξη".

  Μέχρι τότε υπολογίζουν ότι θα έχουν διαμερίσει τα ιμάτια της Ελλάδας εν αυτοίς, τα ναζιστικά κτήνη;

 4. Perastikos avatar
  Perastikos 20/09/2011 14:59:52

  Οι Γερμανοί θα πάρουν "Land" και οι Αμερικανοί "Sea", είναι το πιό λογικό. Εμείς παλιά μου τέχνη κόσκινο..... Μάλλον είναι χαραγμένο στο DNA μας να παλεύουμε πάντα για να απαλλαγούμε από τους κατά καιρούς κατακτητές.

  • tpe avatar
   tpe @ Perastikos 20/09/2011 16:24:15

   Γιατί το λες αυτό;
   Μόνοι μας τους φέρνουμε. Κι αυτό, ναι, είναι γραμμένο στο DNA μας...
   Εφιάλτης, κερκόπορτα, Κορυζής, Τσολάκογλου, δοσίλογοι, οικογένεια Παπανδρέου.

   Και ποιος ξέρει τι άλλο που απλά έχει σκεπαστεί καλά από το χαλί...

   • Perastikos avatar
    Perastikos @ tpe 20/09/2011 16:49:15

    Σίγουρα εμείς τους φέρνουμε, βέβαια όχι όλοι. Αυτοί που το μόνο που τους νοιάζει είναι η τσέπη τους και έχουν γραμμένη στα παλιά τους παπούτσια την πατρίδα. Βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει και αν νομίζουν ότι θα τους αφήσουν χώρο για κέρδη είναι βαθιά νυχτωμένοι, απλώς θα τους τσακίσουν, όπως όλους.

    • tpe avatar
     tpe @ Perastikos 20/09/2011 16:51:46

     Μα ακριβώς αυτό δεν έγινε σε όλες τις περιπτώσεις; Δηλαδή σε τι ήλπιζε ο Εφιάλτης, ή ο Τσολάκογλου;
     (Δεν μιλάω για το Βυζάντιο, γιατί εκεί χωράει πολύ κουβέντα για την 'Ελληνικότητά' του).

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ tpe 20/09/2011 19:27:01

    Τον Κορυζή ως προς τί τον μέμφεσαι; Ο άνθρωπος αντί να γίνει κατοχικός πρωθυπουργός, λίγο πριν οι κατακτητές εισέλθουν στην πρωτεύουσα, προτίμησε να αυτοκτονήσει!

    ΥΓ: Η ελληνικότητα του (κακώς ονομαζόμενου) «Βυζαντίου» είναι η υπαρκτή, βιωμένη ελληνικότητα (σε αντιδιαστολή με το πώς την φαντάζονται όσοι δεν την ζούνε). Όπως την παραλάβαμε από τους γονείς και τους παππούδες μας και εκείνοι από τους δικούς τους. Ένεκα αυτής της ελληνικότητας είμαστε Έλληνες - και όχι χάριν της καταγωγής μας (χωρίς να την αμφισβητώ).

    Άλλωστε, ελληνικής καταγωγής είναι πχ και οι Συριζαίοι. Ως ανθρωπολογικά υποκείμενα όμως, είναι άλλη φάση...

 5. johndoctor avatar
  johndoctor 20/09/2011 16:13:22

  Έχουμε χρεωκοπήσει εδώ και χρόνια κύριοι,απο τότε που υπογραψέ ο κύριος Παπακωνσταντίνου την φασιστική Δανειακή συμβασή και το μνημόνιο.
  Είμαστε δέσμιοι της Ε.Ε και καλό είναι ο κύριος Σαμαράς να προσπαθήσει με αγώνα και με συννενοήση με την Αριστερά το πως θα αναδιαπραγματευτεί το χρέος και να γίνει δικαστικός ΕΛΕΓΧΟΣ για το έλειμμα και αν οι καταγγελίες της κυρίας Γεωργαντάς είναι σωστές η όχι.
  Απο εδώ και περά χρειάζεται ένα γερό ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ μέτωπο μακριά απο κομματικές ταμπέλες

 6. undercover gpr avatar
  undercover gpr 20/09/2011 18:11:24

  Το PSI πως θα το ονομάζατε εάν όχι ελεγχόμενη χρεοκοπία ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.