#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/07/2013 15:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Πώς οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο της τηλεόρασης"

Άρθρο του καθηγητή και συγγραφέα κ. Δημοσθένη Δαββέτα στη Γαλλική LE FIGARO για την ΕΡΤΤίτλος: «Grèce: pour fermer la vision» («Ελλάδα: πώς οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο της τηλεόρασης»)

Μεγάλη μερίδα του γαλλικού Τύπου παρουσίασε την υπόθεση της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, της ΕΡΤ, παραπλανητικά. Οι ακριβείς πληροφορίες αναφορικά με το «κλείσιμο» της σχεδόν πάντοτε απουσίαζαν: έτσι λοιπόν [το «κλείσιμο»] παρουσιάστηκε ως μία απόφαση απόλυτα βάναυση και αντιδημοκρατική από την πλευρά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Ας πάμε λίγο πίσω στην περίοδο του 1981, όταν οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν την εξουσία. Προκειμένου να προσδώσουν στο δημόσιο τομέα μία ασφάλεια η οποία δεν υπάρχει στον ιδιωτικό, εφάρμοσαν μία υπερπροστατευτική πολιτική: ξεκίνησαν υπερφορτώνοντας τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με υπεράριθμες θέσεις εργασίας οι οποίες στηρίζονταν λιγότερο σε αξιοκρατικά κριτήρια απ’ ότι σε κομματική υποταγή. Στη συνέχεια, ευνόησαν σε όλα τα επίπεδα την επέλαση μίας πελατειακής συμπεριφοράς. Για να είμαστε σωστοί, αναγνωρίζουμε ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν λειτούργησε διαφορετικά τις σπάνιες φορές κατά τις οποίες ανέλαβε την εξουσία.

Καρπός της σύνδεσής της με το ΠΑΣΟΚ ή της στράτευσής της στο πλαίσιο της ευρύτερης αριστεράς, η νέα πολιτικο-πολιτισμική ελίτ στην Ελλάδα ξεκίνησε έτσι με ταχείς ρυθμούς να διαφεντεύει τόσο την τηλεόραση όσο και το ελληνικό ραδιόφωνο. Αυτοί οι «προοδευτικοί» αυτό-ενθρονίστηκαν ως εγγυητές μίας μοναδικής σωτήριας αλήθειας, την οποία και εξέφραζαν στην πράξη μέσω της προώθησης της «καλής» αριστεράς και την περιφρόνηση της «κακής» αντιδραστικής δεξιάς.

Να γιατί, τη στιγμή που εμφανίστηκε η υφιστάμενη δραματική κρίση, η ανάγκη μεταρρυθμίσεων κατέστη αναπόφευκτη. Θυμίζουμε ότι [οι μεταρρυθμίσεις αυτές] εγγράφηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα προκειμένου να ελαφρυνθεί επιτέλους ένας υπερτροφικός δημόσιος τομέας.

Είτε μέσω απολύσεων, είτε μέσω υπηρεσιακής μεταβολής των δημοσίων υπαλλήλων, ήταν απολύτως απαραίτητο να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Όταν ο πρόεδρος Hollande ήρθε στην Ελλάδα, η ΕΡΤ έκανε απεργία κι ως εκ τούτου οι συμπολίτες μας στερήθηκαν το στοιχειώδες δικαίωμα για άμεση ενημέρωση. Συνέβη ακριβώς το ίδιο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, αποσιωπώντας έτσι τις σημαντικές εμπορικές και πολιτικές συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών.

Με το χρόνο, η ΕΡΤ έγινε ένα αντικειμενικό εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις. Αν ο πρωθυπουργός ήθελε να προβεί στη μετακίνηση αυτών των δημοσίων υπαλλήλων, θα τον εμπόδιζε σε αυτό η ισχύουσα νομοθεσία η οποία την προβλέπει μόνο έως ποσοστού 2% το μήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα χρειάζονταν χρόνια ολόκληρα προκειμένου να αλλάξει το οτιδήποτε! Δεν υπήρχε λοιπόν καμία εναλλακτική από το κλείσιμο της ΕΡΤ υπό την παλαιά μορφή της για την ανασυγκρότησή της υπό μία νέα δομή, πιο δημοκρατική, πράγμα και το οποίο έγινε.

Επιπλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την όλη υπόθεση.

Κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, διορίστηκε συγκεκριμένος υπουργός ο οποίος επωμίστηκε τη διαχείριση αυτής της μετάβασης. Προς αυτή την κατεύθυνση παρουσίασε τρεις διαδοχικές προτάσεις στους υπεύθυνους προσωπικού της παλαιάς ΕΡΤ. Αναμένουμε να δούμε την κατάληξη που θα υπάρξει. Έτσι έχει η αλήθεια και έπρεπε να ακουστεί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις για την επιβίωσή της. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το έχει καταλάβει, ανοίγοντας ένα δύσκολο αλλά αναγκαίο μονοπάτι, έναν δρόμο τον οποίο οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστεί επίσης να πάρουν σε διαφορετικά επίπεδα.ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 11/07/2013 17:15:43

  Το πάρτι συνεχίζεται....
  Γιατί ο Χ εργαζόμενος της ΕΡΤ που θα προσληφθεί στην ΕΔΤ να πάρει αποζημίωση; και μάλιστα με ειδικό υπολογισμό;
  Σε αυτή τη χώρα των κολλητών και των οριζόντιων μέτρων της έλλειψης αξιολόγησης και αντικειμενικότητας ...το πάρτι συνεχίζεται.
  Οσοι προσληφθούν να πάρουν τους μισθούς τους για την ανικανότητα της Κυβέρνησης και όχι μερικές δεκάδες χιλιάδες € για την επαναπρόσληψη.
  Τα υπόλοιπα είναι σαν τον κυβερνητικό σχεαδιασμό ...του ποδαριού

 2. tassos.κ avatar
  tassos.κ 11/07/2013 18:30:54

  Αυτό ς ο φίλος ιθαγενής μήπως ζει στην προ Σικάγο εποχή; Γιατί δεν λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται τουλάχιστον 15 ώρες και να αμοίβονται με "ό,τι ελεήσθε"; Και το λέω γιατί δεν γνωρίζει ο κύριος αυτός ότι όταν ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ από μια εταρεία και προσλαμβάνεσαι από μια νέας μορφής, πρέπει να αποζημιώνεσαι και η επαναπρόσληψή σου δεν έχει προϋπηρεσία. Αυτό που αναφέρει θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που η νέα εταιρεία ήταν συνέχεια της προηγούμενης και αναλάμβανε το χρόνο προϋπηρεσίας. Αλλά αυτή ήταν η επιλογή της κυβέρνησης. Μήπως από την τσέπη τους τα πληρώνουν; Στοιχειώδης αρχή της Εργατικής Νομοθεσίας είναι εκτός κι αν ο παραπάνω κύριος είναι κανένας εφοπλιστής ή εισοδηματίας.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ tassos.κ 11/07/2013 22:05:30

   Δεν είναι συνέχεια;
   Στο Σικάγο δεν θα απολυόταν κάποιον θα πέρναγες νομοθετική ρύθμιση για να πάρει αποζημίωση πέρα και πάνω από όσα η νομοθεσία ορίζει για το υπόλοιπο ....πόπολο και να τον επαναπροσλάμβανες...
   Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλων χωρίς αξιολόγηση ήταν μια πιρουέτα στο πάρτι των ασχέτων που σχεδιάζουν και υλοποιούν στο πόδι και θα στοιχίσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια στο δημόσιο ταμείο.
   Αξιολογείς και διώχνεις κάποιον αν δεν κάνει τη δουλειά του/
   Δεν τον διώχνεις για να πάρεις τη δόση σου να του δώσεις μερικές δεκάδες χιλιάδες € αποζημίωση και να επαναπροσλάβεις τον ίδιο...
   Εκτός να στον κόσμο του Σικάγο απολύεις αποζημιώνεις και προσλαμβάνεις το ίδιο άτομο σε δύο μήνες ...με τα € των άλλων και χωρίς να αποδίδεις λογαριασμό γίνεται βέβαια στην Ελλάδα...

   YG

   για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης λοιπόν η ιστορία της ΕΡΤ συνολικά θα στοιχίσει πάνω από 300,000,000 ....κάναν συναντήσεις και "διαπραγματεύσεις" για να κόψουν συντάξεις και εξοπλιστικά για 250.000.000 ....αυτός είναι οικονομικός σχεδιασμός και προυπολογισμός...

   • Ανδρεας45 avatar
    Ανδρεας45 @ Ο Ιθαγενής 12/07/2013 06:07:26

    Ρε Ιθαγενη αυρο το "YG",γιατι το εβαλες εκει; Ολο το υπολοιπο κειμενο σου ειναι στα Ελληνικα,χαθηκε το Υ.Γ.;

    • Ανδρεας45 avatar
     Ανδρεας45 @ Ανδρεας45 12/07/2013 06:09:50

     αυτο

 3. Ελλην (ο κανονικος) avatar
  Ελλην (ο κανονικος) 11/07/2013 19:07:07

  Να απαντησω στο ερωτημα σου. Οταν μια επιχειρηση κλεινει και απολυει τους εργαζομενους υποχρεουται εκ του νομου να καταβαλλει αποζημιωση. Δεν εχει σημασια εαν η νεα εταιρεια επαναπροσλαβει ορισμενα απο τα ιδια ατομα. Το οτι η κυβερνηση εκανε τεραστια γκαφα και εκλεισε την ΕΡΤ χωρις να υπολογισει τις οικονομικες συνεπειες (περαν των πολιτικων συνεπειων που εχουν διασυρει την Ελλαδα διεθνως) δεν σημαινει οτι μπορει να την "διορθωσει" παραβιαζοντας τους ισχυοντες νομους για να γλυτωσει το κοστος. Ηδη η "φαεινη" ιδεα του κλεισιματος της ΕΡΤ -που ηταν κερδοφορα- για να την "εξυγιανει" θα μας κοστισει γυρω στα 300 εκατομμυρια (γιατι εκτος απο τις αποζημιωσεις υπαρχουν και ρητρες για την αθετηση συμβολαιων παραγωγης, κλπ).

 4. {Α}θανάσης avatar
  {Α}θανάσης 11/07/2013 19:11:54

  Καλά δεν είδες την εξαίρεση-πριμοδότηση από τις απολύσεις όσων αποσπάΣΤΗΚΑΝ σε υπουργικά γραφεία?

  ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η "ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ"...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ {Α}θανάσης 12/07/2013 07:54:51

   Αφαιρέθηκε η διάταξη.

 5. {Α}θανάσης avatar
  {Α}θανάσης 11/07/2013 19:12:32

  ...

 6. Χριστόφορος Μίχου avatar
  Χριστόφορος Μίχου 11/07/2013 19:28:15

  Σωστός ο Ιθαγενής!

 7. tassos.κ avatar
  tassos.κ 11/07/2013 19:55:27

  Αυτόν τον σχολιαστή τον έψαχναν πολύ καιρό; Μια ρητορική ερώτηση μόνο. Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να είχε ετοιμάσει το περιβόητο Ν/Σ για τη Ρ/Τ και να το φέρει ενώ λειτουργούσε η Ρ/Τ; Τι φοβόταν να μην την κλείσουν; Μην τρελαθούμε κιόλας. Δεν θα μπορούσε να αφήσει να λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί και να προχωρήσει στην κίνηση έτσι; Φοβόταν τις απεργίες και δεν φοβήθηκε το "μαύρο'; Τελικά μήπως ήταν εκδικητική για τη μη προβολή του Σαμαρά παρέα με τον Ολαντ και την επισκεψη στην Κίνα , β) να δώσει τα "αντισταθμιστικά στον Μπόμπολα και την παρέα του;. Και τέλος, μπορούν να μας πουν ποσα χρήματα χρωστούν τα ιδιωτικά κανάλια στο κράτος, τι έχουν πληρώσει απο τοτε που πρωτολειτούργησαν για τη χρήση των συχνοτήτων και πόσα πληρώνουμε εμείς τα Τούρκικα τηλεσκουπίδια έμμεσα;

 8. Dimitris avatar
  Dimitris 11/07/2013 23:22:28

  Ποια απόλυση και πράσινα άλογα? Περίπου 45.000 χιλιάδες ευρώ γράφουν σήμερα ότι θα πάρει ο καθένας τους και επαναπρόσληψη στο νέο φορέα. Αυτό δεν είναι απόλυση. Μπόνους είναι στο πελατειακό κράτος είναι....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Dimitris 12/07/2013 07:55:30

   Οι μισοί και αν...

 9. {Α}θανάσης avatar
  {Α}θανάσης 12/07/2013 08:18:21

  Το ότι μπήκε δεν σε απασχολεί καθόλου, ε?
  Και δεν αφαιρέθηκε ακόμα...

 10. {Α}θανάσης avatar
  {Α}θανάσης 12/07/2013 09:30:43

  Το γεγονός ότι μπήκε αρχικά η διάταξη δεν σε προβληματίζει?
  Δεν μας οδηγεί σε συμπεράσματα?
  Το γεγονός ότι θα ψηφιζόταν αν περνούσε απαρατήρητο?
  Το γεγονός ότι οι μόνες διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν από τους βολευτές της συμπολίτευσης αφορούσαν την ΜΗ μοριοδότηση και των αποσπασμένων σε βολευτικά γραφεία, δεν το σχολιάζουμε?

  Καταλάβαμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.