#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/09/2011 09:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Πόλεμος" εταιρειών και κρατών για την ανοικοδόμηση της Λιβύης(Μόνο στο Antinews)

Παρόλο που ακούγεται παράδοξο, η Γαλλία και η Αγγλία, οι οποίες ηγήθηκαν της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Καντάφι, δεν φαίνεται να βρίσκονται σε τόσο ευνοϊκή θέση ώστε να αποκομίσουν επικερδή συμβόλαια με το νέο καθεστώς.

Από την άλλη, η Ισπανία και η Ιταλία, που συμμετείχαν λιγότερο στην στρατιωτική επιχείρηση, καθώς ήταν απασχολημένες θέτοντας τα θεμέλια για  την επόμενη ημέρα, κατάφεραν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τα νέα συμβόλαια που θα διανεμηθούν.

Στις 29 Αυγούστου, μόλις μια βδομάδα μετά την πτώση της Τρίπολης, ο Πάολο Σκαρόνι, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας πετρελαιοειδών ENI, επισκέφθηκε την Βεγγάζη,  συνοδευόμενος από μια ομάδα τεχνικών για την επανεκκίνηση της παραγωγής πετρέλαιου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο El Feel, μέσω των οποίων προμηθεύεται πετρέλαιο το διυλιστήριο της Ζαουίγια, καθώς και για να αξιολογήσει τις ανάγκες των ανταρτών για προϊόντα πετρέλαιου. Σημειώνεται, ότι λίγες ημέρες πριν, ο ηγέτης  του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, επισκέφθηκε το Μιλάνο.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ENI, η οποία παρήγε 273.000 βαρέλια πετρελαίου την ήμερα πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις, έχει ήδη υπογράψει προκαταρκτικές συμφωνίες με  το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για αρκετές άδειες πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, η ισπανική Repsol, έχει καταφέρει και αυτή να κλείσει συμφωνίες με το Μεταβατικό Συμβούλιο. Επίσης, έχουν σταλεί και από την πλευρά της τεχνικοί για την επανεκκίνηση της παραγωγής πετρέλαιου στις πετρελαιοπηγές της El Sharara.

Τόσο η ENI όσο και η Repsol, φρόντισαν από νωρίς να πλησιάσουν τους αντάρτες, προσφέροντας διακριτικά τεχνική βοήθεια, τη στιγμή που άλλες ξένες εταιρείες τηρούσαν στάση αναμονής.

Από την πλευρά της, η Γαλλία αποφάσισε να κρατήσει μια πιο συνετή στάση, καθώς το γραφείο του Γάλλου προέδρου συμβούλευσε τις γαλλικές εταιρείες να μην έχουν πολλές επαφές με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, λόγω της αστάθειας του κινήματος των ανταρτών και της έλλειψης οικονομικών πόρων.

[caption id="attachment_120068" align="alignnone" width="600" caption="El Sharara"][/caption]

Για να βοηθηθούν οι γαλλικές εταιρείες στην νέα Λιβύη, το Παρίσι θεώρησε επαρκές να στείλει έναν σύμβουλο «ανοικοδόμησης» στην Βεγγάζη, όπου σε συνεργασία με τον πρέσβη της χώρας στην περιοχή θα οργάνωναν δύο εμπορικές αποστολές ώστε να αποκτήσουν επαφές με τους αντάρτες.

Η πρώτη αποστολή οργανώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου και ή δεύτερη οργανώθηκε από το γαλλολιβυκό εμπορικό επιμελητήριο και πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.  Μεταξύ των εταιριών που συμμετείχαν, ήταν  η Total, η Vinci, η EADS  και  η Sofrecom. Μια τρίτη αποστολή που είχε  προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου, ακυρώθηκε. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί άλλες δύο αποστολές για τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα το Παρίσι έχει αναλάβει δράση για να διανεμηθούν τα παγωμένα λιβυκά κεφάλαια από χώρες μέλη του ΟΟΣΑ στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Κάτι που θα επιτρέψει στο νέο καθεστώς, να δραστηριοποιείται διεθνώς. Υπεύθυνος για το ξεπάγωμα των λιβυκών κεφάλαιων και την αναδιανομή τους στο Μεταβατικό Συμβούλιο, είναι ο Emmanuel de Lajugie, αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και ανώτερoς σύμβουλος για το εμπόριο με την Μέση Ανατολή.

Έκτος από το Παρίσι, και το Λονδίνο παρότρυνε τους βρετανικούς ομίλους να είναι προσεκτικοί στις συναλλαγές  τους με το Εθνικό Μεταβατικό συμβούλιο και όλοι ακολούθησαν την συμβουλή, πλην της εταιρείας Heritage Oli Corporation που έστειλε απεσταλμένους στην Λιβύη χωρίς επίσημη υποστήριξη.

Η μόνη πρωτοβουλία που πήρε το Λονδίνο, ήταν να στείλει μια ομάδα αποτελούμενη από έντεκα ειδικούς της Μονάδας Σταθεροποίησης, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι από το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών και τον ιδιωτικό τομέα. Τον Ιούλιο η ομάδα κατέθεσε ένα σχέδιο  για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Επίσης, το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης χρηματοδότησε επιχειρήσεις  αποναρκοθέτησης  στις περιοχές που είχαν καταλάβει οι αντάρτες.

Ι.Ο.

(απόδοση ΠΖ)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.