#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/07/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Πλατεία", εθνική κυριαρχία και πολιτική ηγεμονία

«Αγανακτισμένοι» και Νέα Μεταπολίτευση - Δεύτερο Μέρος


 

(Tο Πρώτο Μέρος εδώ)


 

Οι «Αγανακτισμένοι», όσο παραμένουν μαζικό κίνημα αποδοκιμασίας της Μνημονιακής πολιτικής, έξω από κομματικά στεγανά, όσο παραμένει δηλαδή ειρηνικό και μαζικό, όσο συσπειρώνεται γύρω από την ελληνική σημαία, γίνεται ο φορέας αμφισβήτησης της ηγεμονίας ενός ολόκληρου καθεστώτος. Όχι απλώς μιας παραπαίουσας κυβέρνησης.

 

 

 

Η μοναδική απάντηση στον εκβιασμό τους
Είτε μας χρεοκοπήσουν είτε όχι, εμείς θα αξιοποιήσουμε τον πλούτο και τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα για να ορθοποδήσουμε. Γι’ αυτό και δεν θα τους αφήσουμε να μας τα πάρουν «κοψοχρονιά». Γι’ αυτό συσπειρωνόμαστε γύρω από τη γαλανόλευκη.

-- Κι αν θέλουν να μας πουν «εθνικιστές», ας μας πουν. Όταν οι Γερμανοί επισήμως βάζουν τις εκλογές του τελευταίου κρατιδίου τους πάνω από την Ευρώπη, εμείς γιατί να μη βάλουμε το εθνικό μας συμφέρον πάνω απ’ όλα;

-- Κι αν θέλουν μας πουν «λαϊκιστές», ας μας πουν. Όταν περνάνε τους νόμους εκβιάζοντας όλη τη Βουλή, ακόμα – και πρωτίστως – τους ίδιους τους δικούς τους βουλευτές, τι νόημα έχει πια «τι θα μας πουν»; Τον πιο αισχρό λαϊκισμό τον κάνουν οι ίδιοι! Με εκβιαστικά διλήμματα που διχάζουν το λαό για το… καλό του!              Πολύ σύντομα θα καταλάβουν ότι δεν έχει σημασία πια πως θα μας «στιγματίσουν». Αλλά πώς θα τους απομονώσουμε.

Σημασία δεν έχει τι θα πουν οι δανειστές μας. Αλλά τι θα πει ο Ελληνικός λαός.

Σημασία έχει ποιος θα αποδειχθεί ότι εκπροσωπεί τον Ελληνικό λαό.

Γιατί τους δανειστές μας ξέρουμε καλά ποιοι τους εκπροσωπούν.

Αυτοί μας εκβιάζουν με τη χρεοκοπία μας που είναι στο χέρι τους.

Εμείς τους εκβιάζουμε με το φαινόμενο ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει η δική μας χρεοκοπία, σε όλη την Ευρώπη (και πέραν αυτής) και που θα τους στοιχίσει πολύ ακριβότερα.

Εμείς, αν μας χρεοκοπήσουν, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας για να ορθοποδήσουμε σύντομα. Φτάνει να μη μας την έχουν λεηλατήσει προηγουμένως...

Εκείνοι, αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα πληρώσουν πολύ περισσότερα. Και το οικοδόμημα που έστησαν δεν θα συνέλθει ποτέ.

Είναι κακό πράγμα οι «εταίροι» να καθορίζουν τις σχέσεις τους με ωμούς εκβιασμούς. Δεν ήταν αυτή η Ένωση που ονειρευθήκαμε! Αλλά αν έτσι την κατάντησαν, αυτοί θα πληρώσουν πρώτοι τα λάθη τους.

Η Ελλάδα πληρώνει τα λάθη της ψευδεπίγραφης ευημερίας χωρίς παραγωγή, που έζησε τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά και εκείνοι θα πληρώσουν το σφάλμα μιας ψευδεπίγραφης Ένωσης χωρίς Αλληλεγγύη.

Όταν δαπανούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας για να αγοράζουμε τα προϊόντα τους (συνήθως υπερτιμημένα) ήμασταν «καλοί».

Όταν μας δάνειζαν πέρα από τις αντοχές μας για να χρηματοδοτούμε τα δικά τους πλεονάσματα με τα δικά μας ελλείμματα, ήμασταν «καλοί».

Κι αφού τους πληρώσαμε και ως πελάτες και ως δανειστές, τώρα μας... «τιμωρούν» από πάνω! Και τους πληρώνουμε και ως τοκογλύφους!

Δεν ζητήσαμε να μας κάνουν χάρη. Ζητήσαμε να μας δώσουν ευκαιρία να διορθώσουμε τα σφάλματα του παρελθόντος.

Μας φέρθηκαν με ωμότητα: ποντάροντας στην αδυναμία του χρεωμένου. Καιρός να τους φερθούμε ανάλογα: ποντάροντας στο ρίσκο του δανειστή!

Δεν είναι δικό μου αυτό. Το έλεγε ο John Meynard Keynes:

-- Όταν χρωστάς χίλιες λίρες στην Τράπεζα και δεν έχεις να πληρώσεις το πρόβλημα το έχεις εσύ.

-- Όταν χρωστάς ένα δισεκατομμύριο στην Τράπεζα και δεν έχεις να πληρώσεις, το πρόβλημα το έχει η Τράπεζα.

Αυτό είναι το ρίσκο του δανειστή!

Αφού τα θέλει ο... αποτέτοιος τους, ας το νιώσουν λιγουλάκι...

Δύο διακριτοί «πόλοι»
Η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα – η πολιτική του Μνημονίου - θα αλλάξει! Για ένα απλούστατο λόγο: γιατί δεν δουλεύει και γιατί δεν τραβάει.

Απ’ όλους τους Έλληνες πολιτικούς ο κορυφαίος που παλεύει για να αλλάξει η Πολιτική πριν διαλύσει τα πάντα και πριν πτωχεύσει η χώρα, είναι, όντως, ο Αντώνης Σαμαράς.

Ήδη αυτός έχει θέσει το αίτημα της Επαναδιαπραγμάτευσης: και του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Όσο τον πιέζουν να υποχωρήσει κι εκείνος αντιστέκεται, τόσο μετατρέπεται σε φορέα πολιτικής αμφισβήτησης και διαχείρισης της Ανατροπής.

Γιατί η αλλαγή της Οικονομικής πολιτικής δεν θα είναι μόνο Ανατροπή του καθεστώτος του υπερδανεισμού – και της υποτέλειας μέσω υπερδανεισμού – στην Ελλάδα. Αλλά και Ανατροπής ενός ευρωπαϊκού συστήματος που αντί να ενώνει την Ευρώπη, τη διχάζει. Κι αντί να την οδηγεί στην ευημερία, την οδηγεί στη συνολική πτώχευση και στις κοινωνικές εκρήξεις.

Το μαζικό κίνημα των «Αγανακτισμένων» δίνει το ισχυρότερο επιχείρημα στο Σαμαρά: Αλλάξτε την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, γιατί ούτε τη χρεοκοπία της θα γλιτώσετε, ούτε την κατάρρευση μιας σειράς άλλων χωρών της ευρωζώνης θα αποφύγετε. Κι αυτό θα σας στοιχίσει πολύ περισσότερο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Κι από την άλλη πλευρά, ο Σαμαράς, όσο επιμένει να αντιστέκεται και να ζητά Επαναδιαπραγμάτευση, δίνει στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» πολιτική διάσταση και ρεαλιστική αιχμή στον αγώνα τους.

Η πίεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει κερδίζει κόσμο, ακριβώς γιατί απέναντί της έρχεται ένας ηγέτης που από τώρα διεκδικεί αυτά που δεν μπορεί να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ.

Ούτε του Γιώργου Παπανδρέου, ούτε του Βαγγέλη Βενιζέλου...

Επειδή ο Σαμαράς αντιστέκεται, εκεί που ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος υπογράφουν.

Η δυναμική των δύο πόλων...


 Αν δεν υπήρχαν οι «αγανακτισμένοι», ο Σαμαράς έπρεπε να τους εφεύρει.

Κι αν δεν υπήρχε ο Σαμαράς, οι Αγανακτισμένοι έπρεπε να τον «εφεύρουν».

Και για να εξακολουθήσουν να ανατροφοδοτούνται μεταξύ τους αυτοί οι δύο «πόλοι» (ο μαζικός στις πλατείες και ο πολιτικός στο προσκήνιο) πρέπει να παραμείνουν διακριτοί μεταξύ τους.

Να μην υπάρξει άμεση ταύτισή τους. Ούτε αποξένωση ανάμεσά τους.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι πιέσεις του Σαμαρά να συναινέσει θα πολλαπλασιαστούν. Ακριβώς για να τον εμφανίσουν «ίδιο» με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να αφήσουν το κίνημα των αγανακτισμένων χωρίς πολιτική αιχμή.

Ταυτόχρονα θα πολλαπλασιαστούν και οι προβοκάτσιες, ώστε να υποχρεωθεί ο Σαμαράς να αποκηρύξει τους «αγανακτισμένους».

Και οι δύο προσπάθειες πρέπει να πέσουν στο κενό. Και για να γίνει αυτό, Αγανακτισμένοι και Σαμαράς πρέπει να κρατήσουν απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους. Αλλά να έχουν πλήρη επίγνωση των συνεργειών ανάμεσά τους...

Οι μεν να κάνουν αυτό που νιώθουν και μπορούν.

Ο δε να κάνει αυτό που πρέπει και αντέχει.

Τη δυναμική των «αγανακτισμένων» μπορεί να την εκφράσει μόνον όποιος αντιστάθηκε στους εκβιασμούς της μιζέριας και της υποταγής.

Και οι αγανακτισμένοι μπορούν να ελπίζουν και να κερδίζουν έδαφος, μόνον όταν υπάρχει κάποιος στο πολιτικό σύστημα που δεν υποκύπτει και αντιστέκεται.

-- Οι «αγανακτισμένοι» για να παίξουν το ρόλο τους, πρέπει να αποδείξουν ότι παραμένουν κομματικά ανεξάρτητοι κι ό,τι μπορούν να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους από προβοκάτορες.

-- Κι ο Σαμαράς για να παίξει το ρόλο του, πρέπει όχι μόνο να αντέξει στην πίεση, αλλά και να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την Ανατροπή που θα ακολουθήσει.

Ποτέ δεν είχαμε πλησιάσει τόσο στη «νέα Μεταπολίτευση», που χρόνια τώρα οραματιζόμαστε (ιδιαίτερα όσοι προλάβουμε να ζήσουμε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της προηγούμενης)…

Είμαστε πολύ κοντά, αλλά και πολύ μακριά ταυτόχρονα: Οι παγίδες είναι μπροστά μας. Οι κίνδυνοι να γίνουν λάθη είναι ορατοί…

Το καινούργιο που γεννιέται, συνήθως το ονειρευόμαστε, αλλά δεν το φανταζόμαστε:

Ονειρευόμαστε ότι θα έλθει. Αλλά δεν φανταζόμαστε ως που θα φτάσει.

Το γεννά ο ίδιος ο λαός που αφυπνίζεται. Ο ίδιος λαός, που ανέχθηκε και χειροκρότησε και ψήφισε το παλιό που πεθαίνει, ο ίδιος ο λαός ενταφιάζει το παλιό. Παίρνει τη μοίρα του στα χέρια του!

Από την πλευρά του ηγέτη απαιτείται ο μέγιστος σεβασμός στο λαό.

Αλλά και η μέγιστη αποστροφή στο λαϊκισμό!

Γιατί ο λαϊκισμός δεν υπηρετεί το λαό. Τον χειραγωγεί.

Ο ηγέτης οφείλει να ηγείται, όχι να σέρνεται...

Κι οφείλει να υπηρετεί, όχι να χειραγωγεί.

Και κάτι τελευταίο: Κάθε καθεστωτική αλλαγή στην Ελλάδα κινδυνεύει να υπονομευθεί από μια εξωτερική – εθνική απειλή. Όποιος διαχειριστεί την Ανατροπή πρέπει να έχει και το νου να εξουδετερώσει έγκαιρα κάτι τέτοιο.

Ο Καραμανλής δεν το απέφυγε το 1974. Δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τα αποτελέσματα της εθνικής κρίσης στην Κύπρο, ούτε στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η επόμενη Μεταπολίτευση δεν πρέπει να σημαδευτεί από μια αντίστοιχη εθνική τραγωδία. Γιατί αυτό μπορεί να την ακυρώσει έγκαιρα.

Και τελικά η Ελλάδα πρέπει να γίνει ισχυρότερη με τη Νέα Μεταπολίτευση. Όχι να βγει σοβαρά τραυματισμένη και ανάπηρη...

Τηλέμαχος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 07/07/2011 07:32:05

  Η Νέα Μεταπολίτευση θα είναι και η πραγματική. Η προηγούμενη ήταν η συνέχιση του προτεκτοράτου με άλλα μέσα. Εκεί που πριν είχαν τους βασιλιάδες, κατάφεραν να κάνουν οι ξένοι τη δουλειά τους μεσα από το δομικό έλεγχο της εκπροσώπησής μας και τον έλεγχο των εκπροσώπων μας. Πιο πολύπλοκο και πολυέξοδο για εκείνους, αλλά δεν αφήνει τον κόσμο να υποψιαστεί τόσο εύκολα το δούλεμα (με το βασιλιά ήταν σαφώς πιο εύκολο να υποψιαστεί τι γίνεται).

  Πολύ σωστά τα όσα γράφονται για συνέργειες μεταξύ Σαμαρά και Αγανακτισμένων, καθώς και για την ανάγκη να παραμείνουν διακριτοί πόλοι.

  Ας ελπίσουμε να επιβιώσει το κίνημα των αγανακτισμένων, γιατί διαφορετικά η οργή του κόσμου θα εκφραστεί την επόμενη φορά με πολύ πιο ριζοσπαστικό τρόπο. Και το "σύστημα" θα έπρεπε να είχε εφεύρει τους αγανακτισμένους... Είναι η τελευταία του ευκαιρία για να επιβιώσει.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Επώνυμος 07/07/2011 16:12:34

   Η Ελλάδα δημιουργήθηκε ως προτεκτοράτο της Αγγλίας κι έκτοτε παραμένουμε ιδιοκτησία της Αγγλίας-Αμερικής. Αλλάξαμε χέρια με ένα τηλεγράφημα.
   Κατά τη γνώμη τους η χώρα οφείλει να μένει προτεκτοράτο. Μόλις πήγε να ξεφύγει λίγο, έφαγε μια σφαλιάρα και δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο αγγλοαμερικανικός παράγων δε θα παραδώσει τον έλεγχο της περιοχής της αν. μεσογείου χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σύρραξη, σύρραξη από στην οποία εμείς δε μπορούμε να επικρατήσουμε. Προσοχή δεν εννοώ ελληνοτουρκική αν και μια τέτοια θα μπορούσε να είναι ένα από τα εργαλεία. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να πιαστούν άλλοι κι εμείς να φυλαγόμαστε για να μη φάμε καμιά αδέσποτη.

   Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με τη μεταπολίτευση, νέα παλιά κλπ. Πολύ φοβάμαι ότι δε θα δούμε άσπρο φως αν δε μας αδειάσουν τη γωνιά οι αγγλοαμερικάνοι κι αν δε μετατραπεί η περιοχή της αν. μεσογείου αν όχι περιοχή στην οποία θα κυριαρχούμε, τουλάχιστον περιοχή η οποία θα είναι ουδέτερη και ασφαλής.

   Η προσπάθειά μας λοιπόν θα πρέπει να συνίσταται στον ουσιαστικό έλεγχο της χώρας και στην πλήρη ελευθερία της. Μπορεί να επιτύχουμε αυτό το σκοπό αν κινηθούμε διακριτικά συστηματικά και με συνέπεια.

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/07/2011 08:06:17

  Καλημερα Τηλεμαχε. Συνυπογραφω με χερια και με ποδια !

  Να μου επιτρεψεις να παραθεσω την σκεψη μου...

  Ηγεσία vs Διαχείριση


  "Η ηγεσία είναι για τους ανθρώπους και διαχείριση για τα πράγματα."
  Με άλλα λόγια, διαχειρίζεσαι πράγματα και Ηγείσαι Ανθρώπων.


  Η ηγεσία έχει γίνει η πιο παρεξηγημένη άποψη/ορισμός στη χώρα μας. Έχει καταστεί άνευ σημασίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κάθε επίπεδο ακόμη και μέχρι την επιλογή των ηγετών της χώρας μας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την καλή από την κακή ηγεσία όταν βιώνουν τις συνέπειές ! είτε για καλό είτε για κακό, αλλά δεν έχουν ιδέα πόσο σημαντική είναι η ουσία της ηγεσίας αλλά και τι είναι.


  Γιατί διάλεξα αυτό το θέμα?? Διότι ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ έχουν διεισδύσει στην ηγεσία με τον ίδιο τρόπο που η πολιτική "ορθότητα" έχει διεισδύσει στη ζωή μας. Όταν η ηγεσία αντικαθίσταται από τη διαχείριση, τότε η ελευθερία πεθαίνει/θυσιάζεται. Οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι μεταξύ της διαχείρισης και της ηγεσίας. Ακόμη και βιβλία Πανεπιστημίων τα παρουσιάζουν θολά. Ηγεσία στην ιδέα είναι απλή αλλά στην εφαρμογή είναι απίστευτα δύσκολη και μαθαίνεται μέσα στη ζωή και κανείς δεν γεννιέται με αυτό το ταλέντο!! Έχω σκεφτεί πολύ για την ηγεσία και τη διαχείριση με τα χρόνια και έχω αναπτύξει αυτό το κριτήριο του διαχωρισμού. Δεν είναι πολύ απλό.


  Τι θα πρέπει να ψάχνει κάποιος από τον Ηγέτη του / την Ηγεσία γενικά??? Τι τύπο εξουσίας ψάχνουμε;
  Θα πρέπει να ψάχνουμε για το όραμα, τους στόχους, την καθοδήγηση και ενθάρρυνση, δίνοντας το παράδειγμα για τα κίνητρα, την έμπνευση, καθοδήγηση,τη δικαιοσύνη, την εμπιστοσύνη,την αναγνώριση, την ανταμοιβή και την απρόσωπη αγάπη ή για να το θέσω σε μια λέξη Ηγεσία, κάτι που σπανίζει και μπερδεύεται με τη διαχείριση.

  Εχουμε γεμίσει Διαχειριστές οι οποίοι είναι μάστορες σε/στο να..

  - Αποφυγή του κινδύνου
  - είναι Γλύφτες
  - Να προωθούν ανάξιους και ανίκανους αντί άξιων και ικανών
  - Να προωθούνται μέλη μιας κάστας... ειδικά πράσινης !
  - Μην υπηρετούν την Πολιτική ορθότητα
  - Μην υπάρχουν ξεκάθαροι και ΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
  - Να είναι ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΝΑΣΧΕΤΟΙ
  - Να έχουν ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ αυτοί Δίκιο
  κλπ κλπ

  Παντού, σε όλες τις κοινωνίες, οικογένειες, φιλίες, εργασία κλπ υπάρχουν οι Ηγέτες και οι ακολουθητές.

  ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΑ ΤΑΧΘΟΥΜΕ???


  «Η πρώτη ευθύνη ενός ηγέτη είναι να καθορίσει την πραγματικότητα. Η τελευταία είναι να εκφράσει τις ευχαριστίες του.
  Στο μεταξύ, ο ηγέτης είναι ένας υπηρέτης». .....!!!!!!!!!!!!
  - Max DePree


  ΠΠ

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/07/2011 11:46:41

   Θα τυπώσω το κείμενο του Τηλέμαχου να το κάνω φέιγ βολάν.

   Και ΠΠ μαζί σου για τους διαχειριστές και είναι τόοοοσο σοβαρή η κατάσταση, που πολλοί λένε πως προτιμούν διαχειριστές από ηγέτες! (άσχετα αν δεν καταλαβαίνουμε τι ορίζουμε ηγέτη -δλδ αν εννοεί κανείς ΑΓΠ, έχω ενστάσεις)

 3. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 07/07/2011 08:27:16

  H γη, ο φυσικός πλούτος, τα κεφάλαια ( χρήματα και πάγια) και η εργασία είναι παράγοντες που όταν αξιοποιούνται σωστά δημιουργούν προϋποθέσεις κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

  Η Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια ήταν μια χώρα μικρών, όπου οι μεσαίοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι κ.α. φάνταζαν «βαθύπλουτοι»

  Η απουσία ισχυρής αστικής τάξης και ο σφετερισμός των διαθέσιμων πόρων από οργανωμένες ομάδες συμφερόντων δημιουργούσαν εκ των πραγμάτων κενά τα οποία οι πολιτικές ελίτ δεν μπόρεσαν να καλύψουν εξαιτίας της εμμονής τους να δίνουν τη μάχη κυριαρχίας στους κρίσιμους «μετακινούμενους» με βάση τις τάσεις των δημοσκοπήσεων.

  Δεδομένου ότι η απληστία του τραπεζικού συστήματος για υπερκέρδη υπερίσχυσε της ανάγκης για δομική αναδιάρθρωση του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου έγιναν μόδα όλες οι νεοφιλελεύθερες συνταγές για να καταλήξουμε σήμερα στην βαθιά κοινωνικοοικονομική κρίση.

  Με ελάχιστες εξαιρέσεις το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικοοικονομικής λειτουργίας σε συνδυασμό με την αφέλεια και τον εφησυχασμό της κοινωνίας εδραίωσαν τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

  Εδώ και ένα χρόνο η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου χωρίς να λάβει υπόψη τις αιτίες των προβλημάτων προχώρησε σε λύσεις, που όπως απέδειξε η πράξη, δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια που θέτουν οι αιτίες των προβλημάτων.

  Αποτέλεσμα!

  Ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην κοινωνία δημιουργήθηκε ρήγμα, το οποίο σιγά- σιγά παίρνει διαστάσεις χάσματος που απειλεί την πολιτικοκοινωνική λειτουργία.

  Η εξέλιξη δεν είναι ασήμαντη, καθώς η αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων της εποχής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προκύψει χωρίς την κοινωνία ή με την κοινωνία απέναντι.

  Επιπλέον, η μορφή και τα χαρακτηριστικά της κρίσης χρέους, όπως επίσης και τα ερωτηματικά που προκαλεί το δοσμένο αδιέξοδο προετοιμάζουν το έδαφος για ανεξέλεγκτη μεγένθυση της οικονομικής και πολιτισμικής διείσδυσης ξένων χρηματοοικονομικών κέντρων, οι οποίοι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους να την επεκτείνουν και στο πολιτικό πεδίο. Με άλλα λόγια, υπάρχει αιτιώδης συνάφεια δύο καταστάσεων -αιτίας και αποτελέσματος- δλδη οι μεταβολές στο οικονομικοκοινωνικό πλαίσιο προκύπτουν εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής.

  Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι ότι κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τα «κεκτημένα» της χρονιάς που πέρασε και αυτονομημένη πλέον από το κοινωνικό σώμα, να τα επεκτείνει, με φυσική συνέπεια να επιταχύνει την συνολική πτώση.

  Αν, όπως προσπαθεί το τελευταίο διάστημα, (η κυβέρνηση) συνεχίσει να αφαιρεί από το παζλ της ανοιχτής διαβούλευσης τα κομμάτια της κοινωνικής διαμαρτυρίας, πολύ σύντομα, η ζοφερή κρίση που αποτελεί πρόβλημα για κάθε ελληνική οικογένεια, θα απειλήσει την ελευθερία της κοινωνίας μας.

  Αν η κυβέρνηση θεωρεί δημοκρατικό της δικαίωμα να προωθεί τα μέτρα λιτότητας που απαιτεί η τρόικα, τότε σίγουρα δεν είναι εκπρόσωποι του κάθε Έλληνα πολίτη.

  Αυτό σημαίνει ότι είναι ώρα για αλλαγές ουσίας. Σε όλα τα επίπεδα, ένα μεγάλο σύνολο από το πολιτικό προσωπικό που διοικεί από την μεταπολίτευση και εντεύθεν έκλεισε τον κύκλο του. Καιρός να ξεβολευτούν οι κονομημένοι - βολεμένοι με το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Είναι καιρός να αναπτυχθούν συνθήκες για πιο δημοκρατικό τρόπο ζωής

 4. Χρῆστος Μηλίγγος avatar
  Χρῆστος Μηλίγγος 07/07/2011 09:42:59

  Νέα μεταπολίτευση χωρὶς Ἄμεση Δημοκρατία εἶναι φαγητὸ ξαναζεσταμένο. Νὰ πληρώσουν τὰ σπασμένα ὅλοι οἱ ἔνοχοι πολιτικοὶ ἀπὸ τὸ '81 καὶ μετὰ ἀπὸ τὶς περιουσίες τους. Νὰ μὴν ἀγγίξουν σπιθαμὴ τῆς δημόσιας περιουσίας, γιατὶ θὰ τοὺς κοποῦν χέρια καὶ πόδια. Ἀντίσταση καθολικὴ τῶρα !
  Χρῆστος Ἠλίας Μηλίγγος, γεωλόγος

  • anonymous avatar
   anonymous @ Χρῆστος Μηλίγγος 07/07/2011 16:49:00

   Πιπέρι στο στόμα!!! Πρέπει να δημευτούν όλα τα Βόρεια Προάστια, τα καγιέν, τα κούτσι και πάλι δεν φτάνουν. Λείπουν τα λεφτά που πήγαν σε κοχιμπα και γαρδένιες!!!

 5. man8os avatar
  man8os 07/07/2011 10:27:33

  Δυστυχως μπαινουμε σε μια πολυ κρισιμη περιοδο.
  Η ανοδος της θερμοκρασιας και της δυσφοριας στο κεντρο δεν ειναι ευνοικη κατασταση για εμας. Το κινημα δεν ξερω αν θα αντεξει μεχρι το Σεπτεμβριο, και το ξερουν καλα αυτο στο ΠΑΣΟΚ και προσευχονται να μην αντεξει.
  Πρεπει να περιμενουμε να περασει και ο Αυγουστος για να καταληξουμε σε συμπερασματα για την βιοσιμοτητα τους κινηματος.

  Ο αλλος πολος, ο Σαμαρας, οφειλει να αντεξει εαν προσδοκα σε λαικη αναγνωριση και επακολουθα σε προθυπουργια. Προβλεπω μεγαλες ανακαταταξεις στο πολιτικο σκηνικο μεχρι το φθινοπωρο, ειδικα την ανοδο του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και την πτωση του ΠΑΣΟΚ. Ομως η συμπεριφορα των ψηφοφορων απεναντι στη ΝΔ θα καθοριστει απο την σταση του κυριου Σαμαρα, εαν θα αντεξει και θα διατηρησει κρυσταλινη σταση.

 6. δρόμος avatar
  δρόμος 07/07/2011 11:25:15

  Εξαιρετική τοποθέτηση, Τηλέμαχε. Συμφωνώ σε όλα.

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 07/07/2011 11:52:09

  Οι τσάντες-μαϊμούδες που πωλούνται κατά δεκάδες στο Σύνταγμα από λαθρομετανάστες, ποιά σχέση έχουν με τους "Αγανακτισμένους";
  Για εμένα, η μεγαλύτερη επανάσταση θα είναι να ανακαταλάβουμε τον δημόσιο χώρο, γενικά, από την άθλια ακροΑριστερά που μας έχει επιβάλει, με τη μέθοδο του τραμπουκισμού, την αισθητική του γυφτοτσάντηρου, της απλυσιάς και της βρώμας που τόσο την εκφράζει.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΒΙΣ 07/07/2011 16:34:04

   Πάρα πολύ σωστά! Πρόκειται για καθαρά τριτοκοσμικές καταστάσεις, που μας τις επιβάλλουν με περισσή αλαζονεία.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Επώνυμος 08/07/2011 05:44:31

    Επίσης, το εν λόγω αβαντάρισμα του παραεμπορίου και των λαθρομεταναστών από τους καπηλευόμενους την Κάτω Πλατεία ακροαριστερούς, έχει και έναν ακόμα σκοπό:

    Εξυπηρετεί το καπέλωμα, απωθώντας τους «φυσιολογικούς», ούτως ώστε να επικρατήσουν αυτοί και τα εθνομηδενιστικά προτάγματά τους (που, στην τελική, είναι νερό στον μύλο των κυβερνώντων).

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΒΙΣ 07/07/2011 17:43:44

   Νάξερες πόσο συμμερίζομαι την άποψή σου, και πόσα χρόνια προσπαθώ να βρω πρόθυμους συναγωνιστές ... στην τοπική μου, όταν πρότεινα συγκεκριμένες δράσεις, κοιτούσε ο καθένας σε διαφορετική κατεύθυνση ... τόσο πολύ έχει επιβληθεί ο τραμπουκισμός, που κανείς δεν τολμά να αντισταθεί.

   Και τελικά, μας πρόλαβε ο Σκάι, με τον εθελοντικό καθαρισμό σε γειτονιές. Παρόλο που ακούω κιόλας κάποιους εδώ να λένε "πλάκωσαν οι νεοταξίτες", δεν μπορώ παρά να επικροτήσω τις δράσεις που έχουν αναλάβει μέχρι τώρα.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/07/2011 12:00:05

  Οι πραγματικοί αγανακτισμένοι πολίτες, είναι ότι καλύτερο προσφέρεται στο supermarket των greek politiks σήμερα.
  Το πρόβλημα είναι οι "αγανακτισμένοι" πελάτες, που χώνονται παντού σαν ...άντε μη το γράψω, άς μείνω σεμνός ! Αυτοί έχουν δυστυχώς και τις "ντουντούκες με πολλά ντεσιμπέλ" - τους απύθμενους ΜουΜουΕζίνηδες εννοώ φυσικά.

  • factorx avatar
   factorx @ Ο Θείος 07/07/2011 13:22:10

   Για να γράφεις αγγλικούρες προφανώς ζεις εκτός Ελλάδος αποκομένος απο την πραγματικότητα με προσλαμβάνουσες μόνο απο τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Ούτε έχεις πάρει χαμπάρι προφανώς τι γίνεται στην ελληνικη κοινωνία - και να το ξαναπω ευγενικά. Τα σχόλια του antinews δεν είναι χώρος ελεύθερης βοσκής

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/07/2011 13:33:12

  Δεν κατάλαβα!
  Επειδή δεν βρίσκω τίποτε πραγματικά ενημερωτικό στα κανάλια με τα στάσιμα νερά και τα βατράχια, είμαι "αποκομμένος";
  Και συγγνώμη, αλλά τα υπάρχοντα κόμματα, από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέχρι τισ "συνιστώσες" του Σύριζα, θυμίζουν όχι απλώς σουπερμάρκετ, αλλά με ανακατωμένα εμπορεύματα στα ράφια, και χωρίς Ελληνικές επιγραφές.
  Χα! Αποκομμένοι είναι αυτοί που παίρνουν στα σοβαρά τους ΜουΜουΕζίνηδες και οι καθεστωτικοί είναι όσοι μπερδεύουν τον πολίτη με τον πελάτη και την πολιτική με τις ¨αγορές"..

  • factorx avatar
   factorx @ Ο Θείος 07/07/2011 13:53:30

   "Οι πραγματικοί αγανακτισμένοι πολίτες, είναι ότι καλύτερο προσφέρεται στο supermarket των greek politiks σήμερα.Το πρόβλημα είναι οι “αγανακτισμένοι” πελάτες, που χώνονται παντού σαν …άντε μη το γράψω, άς μείνω σεμνός ! Αυτοί έχουν δυστυχώς και τις “ντουντούκες με πολλά ντεσιμπέλ” – τους απύθμενους ΜουΜουΕζίνηδες εννοώ φυσικά."

   Αυτό που γράφεις δηλαδή τι είναι; μη καθεστωτική ανάλυση της πραγματικότητας; Ή απόπειρα προσομοίωσης της γραφής τύπου Μανδραβέλη;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 07/07/2011 14:50:30

   ...διότι οι "αγορές" ΕΙΝΑΙ το καθεστώς και όποιος τις σέβεται, είναι καθεστωτικός. Στην χειρότερη περίπτωση πιστεύει σ' αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς το φοβάται.

 10. ΙΑΣΟΝΑΣ avatar
  ΙΑΣΟΝΑΣ 07/07/2011 13:33:48

  Τι εγινε ρε παιδιά...το τσαντιρι γέμισε δεξιά - φασιστάκια?
  Τι γίνετε εδώ? Τι είδους ταυτηση είναι αυτη? Απορω και αμφiβάλλω αν 1-2 απο τους προλαλλησαντες εχει πραγματικα ενεργό ρόλο στο κινημα, αμφιβάλλω ακομα και άν έχει πατήσει το πόδι του...
  Κανέναν Σαμαρα, Σαχλαμάρα η οπως θες πές τον δε χρειαζετε η Ελλάδα,κανέναν, ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΥΣ, ηγέτης είναι ο λαός, και η μεγαλοφυία της μάζας.....Η εξουσία πρέπει να περασει στα χέρια όλων μας, στα χέρια του ΛΑΟΥ, αυτο ζηταει ο κόσμος στις πλατείες, οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχία του κινήματος και θρυαμβος αυτου του σαπιου και ανελέητου πολιτικού σηστηματος που οταν ζορίζετε μας εμφανίζει δήθεν σωτηρες,η συνταγη είναι γνωστή,έος δηλαδη σε όποιον δε το αντιλαμβάνετε, ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ οποιος πιστευει οτι ενας Σαμαρας θα μας σώσει, καλυτερα να παει στην Αγια Σωτηρα μήπως κάνει κανα θαύμα, εκτός αν εχει πληροφορίες κάποιος οτι θα βγει αυριο ο Αντωνακης και θα δεσμευτει οτι αν εκλεγει θα καταλήσει την ολιγαρχία και θα μεταβιβάσει την εξουσία στο λαό, δινοντάς του τη νομοθετική,εκτελεστική και δικαστική εξουσια, τοτε ΝΑΙ, μαζί και εγώ να γίνει ο Σαμαράς ο νέος Περικλής (εδώ γελάνε :P)

  • Kennan avatar
   Kennan @ ΙΑΣΟΝΑΣ 07/07/2011 14:04:46

   "Φασίστας" είναι αυτός που δεν δέχεται κανέναν διάλογο θεωρώντας τις απόψεις του τις μοναδικά σωστές - σαν κι εσένα δηλαδή. Θες να μιλήσουμε κι εμείς για τα "νούμερα" που ονειρεύονται πορτοκαλί επανστάσεις στην κάτω πλατεία και κουβάλανε κάθε μέρα εκεί τους ταλαίπωρους λαθρομετανάστες; Δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε θεωρώντας ότι η ενότητα του λαού σε αυτές τις στιγμές είναι το πρωταρχικό. Εσύ όμως και οι όμοιοί σου διχάζεται - καταλαβαίνω λοιπόν ποιούς εξυπηρετείτε ετσι

   Και ευτυχώς δεν είσαστε εσεις η "πλατεία", σας έχει γραμμένους το σύστημα και βολεύεται με τους δονκιχωτισμούς σας. Η πάνω πλατεία, ο πραγματικός λαός έδωσε μαζικότητα και νόημα στους αγανακτισμένους. Και όλοι εμείς εδώ είμαστε εκεί κάθε μέρα. Και αν αντέχεις δίνουμε και ραντεβού να τα πούμε απο κοντά. ή μηπως γράφεις από κανένα υπόγειο;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΙΑΣΟΝΑΣ 07/07/2011 14:15:15

   Δεν ξερω αν θα σωσει ο Σαμαρας ή αλλος ή και αν υπαρχει κατι να σωθει.
   Εκεινο που ξερω ειναι οτι ο "λαος" δεν ειναι τιποτε αλλο παρα μερικα εκατομμυρια ανθρωποι.Και μερικα εκατομμυρια δεν μπορουν να κυβερνησουν μαζι.Εξουσιοδοτουν καποιους.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 07/07/2011 16:36:35

    Για να κυβερνήσουν, όμως, οι "κάποιοι", όπως θέλουν τα μερικά εκατομμύρια. Όχι για να κυβερνήσουν όπως θέλουν οι ίδιοι οι "κάποιοι" ή οι πάτρωνές τους.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΙΑΣΟΝΑΣ 07/07/2011 17:41:09

   ο κόσμος που μαζεύεται στην κάτω πλατεία και ακούει τις συνελεύσεις ή δίνει το καθημερινό ραντεβου εκεί με την παρέα του είναι από όλες τις τάσεις, καθημερινοί, απλοί πολίτες

   υπάρχουν όμως και κάτι περίεργοι τύποι, κλασσικοί καθεστωτικοί παρακρατικοί του υποκόσμου, που το παίζουν "επιτηρητές", και μιλώ για διάφορους διάσπαρτους μεμονωμένα στα τραπεζάκια, στις ομάδες, μέσα στον κόσμο και σε όλα τα καίρια πόστα, οι οποίοι επεμβαίνουν επιθετικά σε οτιδήποτε ασυνήθιστο παρατηρούν (δε μιλώ για τους ασφαλίτες, αυτοί κινούνται διαφορετικά, συνήθως σε ομάδες των δύο, τριών, τεσσάρων και συζητάνε μεταξύ τους, χωρίς να επεμβαίνουν)

   όποιος έχει κατέβει στην πλατεία και έχει μάτια βλέπει...
   τέτοιους παρακρατικούς δεν θα δεις στην πάνω πλατεία να κάνουν κουμάντο, έχει κόσμο και φυσικά και ασφαλίτες

 11. takis1 avatar
  takis1 07/07/2011 14:17:00

  Έτσι είναι τα πράγματα ,α λλα΄επιτέλους στη ΝΔ πρέπει να σκεφθείτε πως υπάρχουν πράγματα που υπάρχουν και δεν λέγονται. "Ο Σαμαράς έπρεπε να εφεύρει τους Αγανακτισμένους και αυτοί τον Σαμαρά". Ό,τι πρέπει για να το πάρουν οι πράσινοι παπαγάλοι και να το κάνουν βούκινο. Μυαλό υπάρχει;

  • factorx avatar
   factorx @ takis1 07/07/2011 14:25:56

   Δεν διαβάζεις σαιτ της Νδ, εκτός αν το γραφεις συνειδητά για να προβοκάρεις. Τις δικές μας απόψεις γράφουμε

  • politco on avatar
   politco on @ takis1 07/07/2011 16:00:38

   Εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει μυαλό σίγουρα δεν θα στο απαντήσει κανείς από όσους είμαστε Ν.Δ. αφού ούτως ή άλλως θα το αντιμετωπίσεις με προκατάληψη. Γιατί; υπάρχει μυαλό σε έναν λαό που: α) "βλέπει" , σκάνδαλο Κοσκοτά - Παπνδρέου και τον ξαναβγάζει , βλέπει Σκάνδαλο Χρηματηστήριο - Σημίτη τουλάχιστον.... και τον ξαναβγάζει και επιλέον έχει και το ουτοπικό επιχείρημα να τα ρίχνει σε μία χειροπόδαρα δεμένη Κυβ. Καραμνλή τον οποίο τόσο ο λαός εθελοτυφλώντας όσο και το Σύτημα Πασοκ τον απομόνωσε κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π. ... Σε όλα αυτά πού είναι το μυαλό; Και διερωτάσαι εάν υπάρχει μυαλό στη Ν.Δ. , Ε ναι! και μυαλό με υπάρχει και Πολιτική υπάρχει. Λαός Δεν υπάρχει Αγαπητέ μου !!!

 12. politco on avatar
  politco on 07/07/2011 15:41:30

  ΤΗΛΕΜΑΧΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ . ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ . ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ!!! ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΦΟΒΙΚΑ ΘΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΟΤΥΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ !!! Η ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ! Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΞΕΚΙΝΑ !!!

 13. periklis avatar
  periklis 07/07/2011 16:05:50

  Η αγνη εκφραση των Αγανακτισμενων, παραλληλιζομερνη με τον αγνο πατριωτισμο του Σαμαρα, αποτελει τον χειροτερο εφιαλτη του διαχειριστη του Μαξιμου ! Η πολιτικη καταντια των καιρων μπορει να αντικατασταθει απο ενα κυμα αισιοδοξιας για τον Κοινωνικο¨"Οργασμο" που ετοιμαζεται !! Οργασμο ενοτητας και γνησιας λαικης εκφρασης υπο τον Ελληνα ηγετη !!

 14. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 07/07/2011 16:22:45

  Δεν θα διαφωνήσω καθόλου με το πνεύμα του αρχικού κειμένου καθώς και με τους προβληματισμούς που αναπτύσσει.Θα προσθέσω το εξής,πιθανόν να έχει καταντήσει μονότονο εκ μέρους μου.Δεν φτάνει ΜΟΝΟΝ η παρουσία Σαμαρά,ο έντιμος πολιτικός του λόγος και η γενικότερη πολιτική που αναπτύσσει.Χρειάζονται και τα ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ εργαλεία...με πολύ απλά λόγια,ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ μια ισχυρή ομάδα ανθρώπων που να προωθεί ΠΑΝΤΟΥ,με καθαρότητα και ΣΑΦΗΝΕΙΑ,τις θέσεις της παράταξης,μια πολιτική διακήρυξη,που να περιλαμβάνει όχι μόνο την οικονομία,αλλά να διεισδύει σε ΟΛΗ τη γκάμα των θεμάτων και επίσης η παράταξη,σ'επίπεδο βουλευτών και στελεχών,να επιδείξει τη ΨΥΧΗ και το ΣΘΕΝΟΣ που διακρίνει τη κάθε παρουσία και ομιλία του προέδρου,που πραγματοποιείται εντός και εκτός συνόρων.Καταλήγω με τον εξής συλλογισμό:όποιο πολιτικό πρόσωπο ή φορέας ΑΓΓΙΞΕΙ αληθινά τον Έλληνα πολίτη,τότε διαμορφώνονται οι συνθήκες μετάβασης στο καινούργιο...και ο Σαμαράς έχει ένα δυνατό πλεονέκτημα.Το κοινωνιολογικό του πιστεύω διαπνέεται από την αρχή δημοκρατικού πατριωτισμού....

 15. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 07/07/2011 17:21:27

  Τι πρώτο μέρος του κειμένου ασχολήθηκε με την αναγκαιότητα και τις προϋποθέσεις ανατροπής της παρούσης κυβερνητικής καταστάσεως. Το δεύτερο υπεισέρχεται στο "δια ταύτα", πιστοποιώντας τελικά την έλλειψη μακρόπνοης οπτικής που διακρινόταν στην ανάλυση και η οποία ενδημεί στο πρώτο - κατά τα άλλα ιδιαίτερα εύστοχο - μέρος.
  Σαν αποτέλεσμα, το δεύτερο μέρος περιορίζεται στα όρια προβολής ενός συγκεκριμένου κομματικού προγράμματος, χωρίς - κατά την γνώμη μου - να μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους υπάρχοντες συσχετισμούς.
  Εάν είχε την πρόθεση να είναι αποτελεσματικό, όφειλε να επιχειρηματολογίσει διεξοδικά και εμπεριστατωμένα για ποιους λόγους είναι φρόνιμη επιλογή η βασική πρόταση που το διέπει, δηλαδή η ΑΛΛΑΓΗ και όχι η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της πολιτικής του μνημονίου.
  Οπότε θέτει εμμέσως και το θεμελιακό ερώτημα, κατά πόσο στην τρέχουσα φάση είναι δυνατή μια ριζική ανατροπή της καταστροφικής πορείας του τόπου από ένα καθεστωτικό κόμμα.
  Διότι τίθεται το ερώτημα, εάν η αλλαγή του μνημονίου σώνει το μνημόνιο ή την χώρα. Υπό αυτήν την έννοια δεν έχω πεισθεί - και αυτό ισχύει προφανώς και για τον κορμό των αγανακτισμένων - ότι εάν δεν υπήρχε ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε οι αγανακτισμένοι να τον εφεύρουν.
  Δεν μπορούμε να παραδούμε, ότι εκ των πραγμάτων, όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην βουλή είναι βαθύτατα καθεστωτικά και κατά συνέπεια είναι υποχρεωμένα να κινούνται όλα εντός στενών πλαισίων. Υπό τον όρο καθεστωτικά δεν εννοώ, ότι δεν εμπεριέχεται στο πρόγραμμά τους στόχος ανατροπής του κοινοβουλευτικού κασθεστότος. Τουναντίον τα κόμματα, τα οποία ανέτρεψαν ήδη την κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι το "Πα""σο""κ", το "Λα"ος και η κ. Μπακογιάννη δια της επιβολής κοινοβουλευτικού φασισμού και αναμένεται να αναστείλουν και να νοθεύσουν ακόμη πιο βάρβαρα τις αρχές και του θεσμούς τους κοινοβουλευτισμού. Εδώ πρόκειται για μεθοδευμένη διάλυση της χώρας και η κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας ήταν μόνο το πρώτο μέρος αυτού του σχεδίου, ενώ έπονται χειρότερα.
  Εάν κάποιοι φρονούν, ότι στόχος της ρήξης με την πολιτική της χωματερής μπορεί να είναι για τον λαό η διάσωση του υπάρχοντος κομματικού κατεστημένου, μάλλον θα διαψευσθούν από την πορεία στην οποία εισήλθαν ήδη οι εξελίξεις.
  Και η άποψη, την οποία διατυπώνει προηγουμένως ο φίλος ψυχραιμία, ότι η όλη πολιτική έκφραση του λαού δύναται να συρρικνούται μόνο στην επιλογή αντιπροσώπων, βρίσκεται εκτός των ορίων της πραγματικής δημοκρατίας και της έννοιας του ενεργού και χειραφετημένου πολίτη, όπως αυτή ορίστηκε ακόμη και τριακόσια χρόνια πριν.

 16. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 07/07/2011 18:54:06

  Δύο σχόλια, αν μου επιτρέπετε:
  * Πρώτον, ένα από τα αναπόφευκτα στάδια ωρίμανσης ενός "μαζικού κινήματος", είναι όταν αναδεικνύει πολιτικές αιχμές που μετατρέπονται σε πολιτικά αιτήματα. Που με τη σειρά τους αποκτούν δυναμική μέσα στην κοινωνία.
  Είναι άλλο πράγμα ένα σύνθημα που ενοποιεί το λαό και πυροδοτεί τη δυναμική του "κινήματος" (το αντίστοιχο του "Ψωμία-Παιδεία-Ελευθερία" του 1973) κι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα Το πολιτικό αίτημα ("το αντίστοιχο του "κάτω η χούντα" του 1973).
  Όπως διαφορετικό είναι το διακηρυκτικό περίγραμμα της Εξέγερσης (το αντίστοιχο του "Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία") του 1973.

  Ένα μαζικό κίνημα πρέπει να αναδείξει το πρώτο και - κυρίως - το δεύτερο.
  Μια Εξεγερση (στην οποία μπορεί να οδηγηθεί ή και να ΜΗΝ οδηγηθεί ένα μαζικό κίνημα) χρειάζεται και το τρίτο για να προκαλέσει δυναμική στη συνέχεια.
  Το τι θα αναδείξει σήμερα και στο άμεσο μέλλον η "Πλατεία" θα το δούμε.
  Αλλά τα "ζητούμενα", κατά τη γνώμη μου, ειναι αυτά, που μόλις ανέφερα...

  * Δεύτερον, ένα μαζικό κίνημα δεν προκύπτει στιγμιαία (χρειάζεται χρόνο), δεν αναπτύσσεται γραμμικά (περνάει μέσα απο σκαμπανεβάσματα) και δεν οδηγεί αναγκαστικά σε "κορύφωση" (Εξέγερση).
  Η Εξέγερση, από τη μια πλευρά, θέτει άμεσα και πρακτικά ζήτημα Ανατροπής, αλλά από την άλλη εκτονώνει. Οπότε, αν δεν επιτύχει η ανατροπή, μια εξέγερση που "απέτυχε" μπορει να οδηγήσει σε μακροχρόνια εκτόνωση - ύφεση.

  Υπάρχουν όμως και "κορυφώσεις" που δεν είναι "εξεγέρσεις".
  Φανταστείτε το "κίνημα" σαν ένα "κύμα". Έχει τεράστια δύναμη, παρά το γεγονός ότι έχει "πάνω" και "κάτω" ή μάλλον ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή έχει "πάνω" και "κάτω".
  Για να αποκτήσει όμως, "δυναμική" - δηλαδή για να έχει "ανατρεπτικό αποτέλεσμα" (είτε οδηγήσει σε "εξέγερση" είτε όχι) - πρέπει να γίνει αυτοτροφοδοτούμενο.
  Οι αρχαίοι είχαν παρατηρήσει ότι η διαφορά ανάμεσα στον απλό "κυματισμό" που ξεφουσκώνει γρήγορα και την θαλασσοταραχή που συναπαίρνει τα πάντα, είναι τα διαδοχικά κύματα έχουν μια κανονικότητα που ανατροφοδοτείται κατά κάποιο τρόπο. Συγκεκριμένα είχαν κάνει την απλοϊκή παρατήρηση ότι κάθε τρίτο κύμα είναι ισχυρότερο. Εξ ού και "τρικυμία".
  Ένα μαζικό κίνημα εκτός από "σκαμπανεβάσματα" πρέπει να έχει και ένα μηχανισμό "ανατροφοδότησης", για να μην ειναί απλός "κυματισμός" που εκτονώνεται, αλλά για να μετατραπεί σε "τρικυμία" που ανατρέπει σάπιες δομές.

  Στην περίπτωσή μας, πάντα το μαζικό κίνημα άλλοτε ανεβαίνει κι άλλοτε ξεφουσκώνει. Αλλά κάτι πρέπει να το "ανατροφοδοτεί". Κι αυτό είναι η αίσθηση πολιτικού στόχου και η έξαρση μιας μεγάλης ιδέας.
  Το πρώτο χωρίς το δεύτερο, δεν πάει μακριά.
  Και το δεύτερο χωρίς το πρώτο ξεφουσκώνει εύκολα και ξαναφουντώνει πολύ δύσκολα...
  Αυτά για την ώρα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.