#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2010 23:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Ο Ομπάμα είναι ο αντίχριστος" - ή πως λειτουργεί ο εγκέφαλός μας

Το όνομα του Barack Hussein Obama αποτελείται από 18 γράμματα. Δηλαδή 6+6+6, ή αλλιώς 666. Τυχαίο;

Μεγάλος αριθμός Αμερικανών πιστεύει πως ο πρόεδρος τους είναι ο αντίχριστος. Μια τελευταία έρευνα στο New Jersey, αποκάλυψε πως ένας στους πέντε ασπάζεται τη θεωρία αυτή. Εξίσου μεγάλος αριθμός πολιτών πιστεύουν πως ο Ομπάμα είναι μουσουλμάνος, αλλοδαπός, ή ακόμη και σοσιαλιστής.

Η παραδοσιακή μέθοδος για να αποφεύγονται οι λανθασμένες απόψεις, είναι να παρέχεται στο κοινό ακριβής πληροφόρηση. Για παράδειγμα, εκατοντάδες ιστότοποι  ανάρτησαν το πιστοποιητικό γέννησης του Αμερικανού προέδρου, όμως εις μάτην. Πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν πως γεννήθηκε εκτός ΗΠΑ. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Συνήθως, σε παρόμοιες περιπτώσεις κατηγορούμε τη προπαγάνδα. Όσοι δηλαδή δεν πιστεύουν στη γνησιότητα του πιστοποιητικού γέννησης, είναι μάλλον παραπλανημένοι από κάποιους άλλους. Αυτό όμως προϋποθέτει μια αφέλεια όσον αφορά στη λειτουργία του μυαλού μας, και εξωτερικεύει το φταίξιμο το οποίο όμως ξεκινά από μέσα μας.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές ψυχολογικές μελέτες απέδειξαν ότι εμείς διαμορφώνουμε τις εισερχόμενες πληροφορίες στον ίδιο βαθμό που αυτές διαμορφώνουν εμάς. Φιλτράρουμε και επιλέγουμε αυτά που μας ταιριάζουν, και ξεφορτωνόμαστε όλα τα υπόλοιπα. Όλα αυτά συμβαίνουν υποσυνείδητα, στη περιοχή του λεγόμενου «κρυφού μυαλού». Τα αποτελέσματα αυτής της εγκεφαλικής γυμναστικής  τα βλέπουμε καθημερινά. Ελάχιστοι είναι αυτοί που αλλάζουν άποψη, σε καυτά ζητήματα, ακόμη και αν δεχθούν φρέσκες πληροφορίες. Για παράδειγμα, γνωρίζετε πολλούς συντηρητικούς που να άλλαξαν γνώμη μετά από μια ταινία του Michael Moore; Η πολιτική πόλωση παραμένει, παρά τη πληθώρα πλουραλιστικής ενημέρωσης.

Μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Social Psychology, αφορά σε εθελοντές φοιτητές που τους ζητήθηκε να χωριστούν σε δυο ομάδες και να γράψουν από μια ιστορία για δυο διαφορετικά πρόσωπα. Τον Tyrone Walker, και τον Brad Walker. (Το Tyrone είναι συνηθισμένο όνομα για μαύρους, και το Brad για λευκούς). Όπως αναμένονταν, όσοι έγραψαν για τον πρώτο, τον περιέγραψαν μαύρο, και όσοι έγραψαν για τον δεύτερο τον περιέγραψαν ως λευκό.  Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να διαβάσουν ένα άρθρο που αποτελούσε «κολάζ» πολλών διαφορετικών διαδικτυακών αναρτήσεων. «Ο αντίχριστος θα είναι κάποιος σαραντάρης, μουσουλμάνος, που ο κόσμος θα λατρεύει, ενώ αυτός θα υπόσχεται ελπίδα και παγκόσμια ειρήνη. Δεν θα έχει γιο, και θα είναι ένας άγνωστος που ξαφνικά θα ανέλθει στην εξουσία…ο Ομπάμα… έχει μόνο κόρες, είναι σαραντάρης και μουσουλμάνος, ήταν εντελώς άσημος, και κατέκτησε την εξουσία, ενώ υπόσχεται παγκόσμια ειρήνη».

Οι εθελοντές φοιτητές στους οποίους είχε δοθεί το «λευκό δόλωμα», αποδείχθηκε ότι δεν αποδέχτηκαν τη παραπάνω άποψη στον ίδιο βαθμό που την αποδέχτηκαν αυτοί στους οποίους είχε δοθεί το «μαύρο δόλωμα». Ας το σκεφτούμε για λίγο. Το να ζητηθεί απλά και μόνο να γράψουν για τον Tyrone ή τον Brad, καθόρισε και τη άποψή τους για το θέμα του αντίχριστου. Αυτό δηλαδή που έκρινε τη κατάσταση, ήταν όσα συνέβαιναν μέσα στο μυαλό των φοιτητών, και όχι η πληροφόρηση που παρείχε το άρθρο. Ένα άρθρο που ήταν το ίδιο για όλους. Η «φιλοξενία» των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο των «πειραματόζωων», άλλαξε ανάλογα με τη προετοιμασία που του είχε δοθεί λίγο πριν. Το συμπέρασμα είναι πως η ψυχολογική προαίρεση είναι αυτή που έκανε κάποιους να αποδεχτούν τους ισχυρισμούς περί αντίχριστου, και όχι αυτή καθαυτή η πληροφορία.

Η άποψη πως ο εγκέφαλος αποφασίζει για το ποια πληροφορία θα επιβιώσει μέσα μας και ποια θα εκδιωχτεί, έχει παραλληλίες με μια ισχυρή βιολογική θεωρία. Τη δαρβινική άποψη περί επικράτησης του ισχυρότερου. Όταν βλέπουμε λιοντάρια και πολικές αρκούδες, απορούμε με το πώς μπορούν και προσαρμόζονται στις σαβάνες και στους πάγους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή κάποια επιτροπή ζώων συνήλθε και το αποφάσισε. Δεν διεξήχθησαν εκλογές ώστε να αναδειχτεί κάποιος αρχηγός των αρκούδων, ο οποίος με τη σειρά του  αποφάσισε να μεταναστεύσουν στην Αρκτική. Αυτά τα ζώα δεν προσαρμόσθηκαν στο περιβάλλον τους, αν και συνήθως αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιούμε. Αυτό που συνέβη είναι πως το ίδιο το περιβάλλον τα προσάρμοσε επάνω του.

Σε αυτή την παρομοίωση, η πληροφορία είναι το λιοντάρι ή η αρκούδα. Το τι εισέρχεται στο κεφάλι μας, εξαρτάται από τις συνθήκες που αυτό προσφέρει. Αν ο νους μας ευνοεί τη σαβάνα, τότε επικρατεί το λιοντάρι και όχι η αρκούδα. Αν ευνοεί το ψύχος, συμβαίνει το αντίθετο.  Για αυτό και η παρουσίαση του γνήσιου πιστοποιητικού γέννησης του Ομπάμα, δεν προσφέρει κανένα βάρος σε αυτούς που έχουν ήδη αποφασίσει πως ο πρόεδρος τους είναι αλλοδαπός. Είναι σαν να βάζουμε ένα λιοντάρι στους πάγους, και να περιμένουμε να επιβιώσει, διώχνοντας μάλιστα τις πολικές αρκούδες. Δεν μιλάμε δηλαδή για επιχειρήματα των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικανών, απλά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μας.

Η παραπάνω θεωρία βασισμένη στην αλληγορία των ζώων, είναι σίγουρα ατελής. Τα ζώα δεν αλλάζουν το περιβάλλον τους, όμως ο νους μας διαμορφώνει τις πληροφορίες όπως οι πληροφορίες διαμορφώνουν αυτόν. Η ακριβής ενημέρωση δεν είναι εντελώς ανίσχυρη. Με το πέρασμα του χρόνου, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς τη πραγματικότητα. Σαν θεωρία όμως, η παραπάνω είναι χρήσιμη ως αντίδοτο στην έκπληξη που αισθανόμαστε όταν συνειδητοποιούμε πως μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας υιοθετεί συκοφαντίες, παραπληροφόρηση, και προκαταλήψεις. Σίγουρα, οι προπαγανδιστές εκτοξεύουν ποταμούς παραπληροφόρησης με σκοπό να προάγουν τα συμφέροντά τους. Όμως, αν ο εγκέφαλος μας ήταν αφιλόξενος τόπος για τέτοιου είδους σκουπίδια, τότε τα ψέματα θα εξαφανίζονταν τόσο γρήγορα όσο και ένα λιοντάρι στους πάγους της Αρκτικής.

S.A.  (Slate)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/09/2010 23:39:24

  Η απόλυτη εξήγηση του φαινομένου "τιραμόλα". Ήτοι του κλασικού Πασόκου,όχι απαραίτητα του κομματόσκυλου που πάει για μάσα, αλλά του γνήσιου ιδεολόγου, ο οποίος όμως παρά τις άπειρες ενδείξεις και αποδείξεις, επιμένει ακόμη να θεωρεί το Πασόκ σοσιαλιστικό και φιλολαϊκό κόμμα. Είναι έτσι καλωδιωμένος (hardwired) ο εγκέφαλός του. Τι να κάνει;

  • donaE avatar
   donaE @ Strange Attractor 23/09/2010 00:02:41

   Η ιδεολογια δεν εχει τιποτα να κανει με αυτο.Προκειται καθαρα για ιδεοληψια.Αλλοι δημιουργουν τον αντιχριστο για να διασωσουν τον Χριστο μεσα τους,αλλοι απλως πιστευουν στο Πασοκ για να σωσουν το εγώ τους.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Strange Attractor 23/09/2010 04:05:40

   Η πιθανή εξήγηση πολλών πράσινων,μπλε,κόκκινων,μαύρων ή ροζ φαινομένων...

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 22/09/2010 23:51:04

  To Hussein έχει 7 γράμματα.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Στέργιος 22/09/2010 23:56:13

   Και το Obama 5. Τυχαίο;

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Strange Attractor 22/09/2010 23:58:38

    675, ο αριθμός του θηρίου!!!

    Άμα είσαι πυροβολημένος Αμερικάνος προτεστάντης...

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 23/09/2010 00:05:08

    Στέργιο, έτσι ακριβώς. Επίτηδες ξεκινά έτσι το άρθρο για να δείξει ότι αν είσαι κολλημένος, ακόμη και μπροστά σου αν είναι τα στοιχεία δεν τα δέχεσαι, διότι το μυαλό σου είναι προϊδεασμένο.
    Ειρωνικά το λέει δηλαδή αυτό περί 6+6+6 κλπ.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Strange Attractor 23/09/2010 00:07:08

    Αν είσαι φανατικός, ό,τι και να σου δείξουν ως απόδειξη περί του αντιθέτου δεν σε πείθει. Στυλώνεις τα ποδάρια και αφιονίζεσαι.

   • ένας Άμλετ avatar
    ένας Άμλετ @ Strange Attractor 23/09/2010 06:58:31

    -9; Από 9/11 = 666. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

 3. Orestios avatar
  Orestios 23/09/2010 00:24:58

  Την άποψη πως ο Ομπάμα είναι μουσουλμάνος έχει και ο Χρυσοχοΐδης.
  Τον είδαμε να το λέει στην Βουλή.

  • Asterix avatar
   Asterix @ Orestios 23/09/2010 07:55:14

   Ο Χρυσοχο είναι βαθύτατα μορφωμένος άνθρωπος. Αν το λέει αυτός, έτσι θα είναι.

 4. Asterix avatar
  Asterix 23/09/2010 00:25:48

  Δεν καταλαβαίνω γιατί αμφιβάλλετε.
  Η φωτογραφία το δείχνει πεντακάθαρα.
  Εχει δύο κερατάκια.
  Αν δεν του τα φόρεσε η Michelle (παίζει άνετα σαν MILF) τότε ένας στους πέντε αμερικάνους έχουν δίκιο και τέσσερις στους πέντε έχουν άδικο.

 5. Greco avatar
  Greco 23/09/2010 01:19:41

  o misha επιμενει παντως οτι ειναι ο αντιχριστος

 6. neotera avatar
  neotera 23/09/2010 06:31:07

  Το πρόβλημα είναι πως οι πολιτικοί είναι μαριονέτες του συστήματος πλύσης εγκεφάλων που αποκαλείται "επικοινωνία" και οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις λαμβάνονται στο παρασκήνιο μακρυά από τον πολιτικό στίβο που κατάντησε σόου. Οι νταλικέρηδες έπρεπε να τα βάλουν απευθείας με τις τραπεζικές καταβόθρες που καταπίνουν όλα τα λεφτά. Αντί να προσφέρουν θέαμα στη βουλή και στα μπλόκα, να δημιουργήσουν ένα άλλο θέαμα, απρόσφορο για τα κουραδοκάναλα.
  Πως γίνεται αυτό ? Με δυό τρόπους, τον εξής έναν. Κανονικά έπρεπε να έχουν όσοι μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα ΔΝΤ κι όλος ο λαός που περιμένει τη σειρά του, πολιτική εκπροσώπηση στο ύψος των περιστάσεων. Να επιδείξει πολιτική πρωτοβουλία και μυαλό, να τα βάλει απευθείας με τις τράπεζες αγνοώντας το γιωργάκη ως ανδρείκελο των περιούσιων. Οι αριστερόφρονες θα πουν άλλης ποιότητας ΚΚ...
  Τέτοιο πράγμα στη χώρα δεν υπάρχει, ούτε έχει γεννηθεί ακόμα. Οπότε στις σημερινές συνθήκες άλλο τρόπο απ' το να σπάσουν εκατοντάδες τραπεζικά καταστήματα την αυγούλα εφορμώντας με τις νταλίκες τους δεν φαίνεται να έχουν, προκειμένου να τρομάξουν τους κλεπτοκράτες και σύμπασα την Αλητ.
  Να καταστήσουν δηλαδή πραγματική πολιτική απειλή και σύμβολο αγώνα παγκοσμίως αυτό που έκαναν πρόπερσυ οι βαλτοί ως παραπλάνηση, τρομοκρατία και εξορκισμό για να φέρουν τον γιωργάκη τον παγκοσμιοποιητή.
  Τι θα έλεγαν μετά από κάτι τέτοιο τ' αφεντικά του στις ΗΠΑ ? Θα συνέχιζαν να δίνουν "εύσημα" στον αντιπρόσωπό τους, θα συνέχιζαν τα ξένα μήντια να επιχαίρουν πως πάμε καλά στο "πείραμα" να καταστήσουμε την Ελλάδα πρώτο "τόπο" χωρίς κράτος?
  Αλλά και εντός της πάλαι ποτέ επικράτειας δεν θα αναγκάζονταν οι τραπεζίτες να βγουν και να πουν κάτι ? Ακόμα και να αλλάξουν την στάση τους προς τους πελάτες... Μετά από ένα τέτοιο συγκλονιστικό γεγονός, ίδια αρνητική θα παρέμενε η πολιτική τους στις πωλήσεις ?
  Αλλά βέβαια αυτά ανήκουν στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας στην ελλαδίτσα. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι, λιγώτερο ισοπεδωμένοι από τις οθόνες και την αμορφωσιά, όχι οι σημερινοί έλληνες, θα κάνουν αυτό το βήμα της απευθείας σύγκρουσης με τους "άρρωστους" του χρήματος, που σίγουρα μέλλει να γίνει αν εφαρμοστεί ή ίδια "θεραπεία" σε άλλες χώρες.

 7. Ζαβός avatar
  Ζαβός 23/09/2010 09:17:39

  Άλλη μάλλον είναι η ουσία της ανάρτησης κύριοι.

 8. TopGunZ avatar
  TopGunZ 23/09/2010 09:29:17

  Πφφφ, και χρειαζόντουσαν ολόκληρες έρευνες? Ας ρωτούσαν έναν ΠΑΣΟΚο...

  • Asterix avatar
   Asterix @ TopGunZ 23/09/2010 10:46:44

   Το ΠαΣοΚ είναι θρησκεία αγαπητέ μου. Ο καλός ΠαΣοΚος είναι σαν τον καλό Χριστιανό: Πιστεύει και δεν ερευνά!

   • athamas avatar
    athamas @ Asterix 24/09/2010 11:56:59

    Ο καλός πασόκος πιστεύει και *κονομά*!
    Ο κάλος (ο τόνος στο «α») πιστεύει και δεν ερευνά.

    Στο διά ταύτα η τελετή ορκωμοσίας του πλανητάρχη είχε έναν συμβολισμό πάντως που δεν πέρναγε απαρατήρητος.
    Το αν είναι αντίχριστος ο συγκεκριμένος είναι πασιφανές.
    Το αν είναι *ο* αντίχριστος δεν ξέρω.
    Επειδή αντίχριστοι υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλοί και δεν ήταν. είναι ή θα είναι μόνον ένας.

 9. StoXastis avatar
  StoXastis 24/09/2010 16:00:44

  Και τα πιστοποιητικα γεννησης ειναι τρελα ντοκουμεντα. Οτι γραφουν ειναι νομος, γεγονος αδιαμφισβητητο. Εδω υπαρχουν αφρικανοι με αρθριτικα και ασπρα γενεια που δηλωνουν 25 ετων για να υπογραψουν καλο συμβολαιο. Ενας πλανηταρχης που προωθειται απο το συστημα δεν διαθετει τα μεσα να αλλοιωσει ενα δημοσιο εγγραφο?
  Ομοιως για την θρησκεια. Καθεις μπορει να λεει οτι θελει, να εχει βαφτιστει ή να ειναι βουδιστης για πολιτικο οφελος. Τι πραγματικα πιστευει δεν μπορουμε ναμαστε σιγουροι.

  Κανενα εγγραφο δεν μπορει να προσδιορισει εναν ανθρωπο. Το ποιον του καθενος φαινεται απο τις πραξεις του
  Δεν υποστηριζω πως ο Ομπαμα ειναι ο αντιχριστος (ουτε εγω το γνωριζω), ομως τα επιχειρηματα που αναφερθηκαν δεν με πειθουν στο ελαχιστο για το αντιθετο.

  Αμφισβητω ευθεως την επιστημονικη αντικειμενικοτητα της ερευνας που αναφερεται στο αρθρο. Σκεφτειτε το λιγο. Ζητας απο καποιους να γραψουν μια ιστορια. Στατιστικα υποδεικνυεις την ιστορια που θα γραψουν.

  Brad: Ενα ονομα λευκου κολλεγιακου φοιτητη της υψηλης δυτικης κοινωνιας προφανως χριστιανου, καθολικου ή μη,γνωστο στα σαλωνια.
  Tyrone: Ενα ονομα ασημου μαυρου,αναρχικου μικρο-εγκληματια, φτωχης γειτονιας ή γκετο. Προφανως κατα του συστηματος, αθεος ή μη χριστιανικων πεποιθησεων(στατιστικα μουσουλμανος).

  Και υστερα λες:
  Ο αντίχριστος θα είναι κάποιος σαραντάρης, μουσουλμάνος, που ο κόσμος θα λατρεύει, ενώ αυτός θα υπόσχεται ελπίδα και παγκόσμια ειρήνη. Δεν θα έχει γιο, και θα είναι ένας άγνωστος που ξαφνικά θα ανέλθει στην εξουσία…ο Ομπάμα… έχει μόνο κόρες, είναι σαραντάρης και μουσουλμάνος, ήταν εντελώς άσημος, και κατέκτησε την εξουσία, ενώ υπόσχεται παγκόσμια ειρήνη».

  Και εσυ σκεφτεσαι: ο Brad καμια σχεση
  ο Tyrone ομως μεγαλωσε (εγινε 40) και ταιριαζει στο προφιλ. Ισως οταν ηταν ασημος μικρο-εγκληματιας, καποια ελιτ του εδειξε το δρομο να πιασει την καλη ως πιονι τους και αυτος προφανως δεχτηκε.
  Με την ιστορια που εγραψες πριν εχεις φροντισει οπως οι ηθοποιοι να βαλεις εαυτον στη θεση του ηρωα-ρολου.

  Συμπερασμα:
  "Ένα άρθρο που ήταν το ίδιο για όλους. Η «φιλοξενία» των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο των «πειραματόζωων», άλλαξε ανάλογα με τη προετοιμασία που του είχε δοθεί λίγο πριν. Το συμπέρασμα είναι πως η ψυχολογική προαίρεση είναι αυτή που έκανε κάποιους να αποδεχτούν τους ισχυρισμούς περί αντίχριστου, και όχι αυτή καθαυτή η πληροφορία"

  Εσκεμμενη παραλειψη:Το συμπέρασμα είναι πως η [ψυχολογική προαίρεση] είναι αυτή που έκανε κάποιους να αποδεχτούν τους ισχυρισμούς ΠΩΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ.

  Οταν λεει Ψυχολογικη προαιρεση (προδιαθεση) εμμεσως ομολογειται πως οι ιδιοι κατευθυνουν την ερευνα. Ασχετα απο αυτο, μεσω της ιστοριας του Ταιρον σε καθοδηγουν ηδη να σκεφτεις στη βαση της υποθεσης πως ο Ταιρον-Ομπαμα(μεσω της αντιστοιχιας) ειναι εχθρικα προσκειμενος (οι φοιτητες στην ερευνα ηταν μηπως κυριως λευκοι?)

  Το δια ταυτα ειναι πως η ερευνα ειναι εντεχνως κρυφα υποκειμενικη. Αρα τα συμπερασματα της ειτε ακυρα ειτε εκ του πονηρου προκαθορισμενα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.