#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2013 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Ουτσεκάδες" πίσω από την απόδραση στις φυλακές Τρικάλων;Σημεία και τέρατα αναμένεται να βγουν από τις έρευνες που διεξάγει η Αστυνομία στις φυλακές Τρικάλων. Εκεί, όπου πριν  από δέκα ημέρες, μετά από μια πολύ καλά προετοιμασμένη –στρατιωτικού τύπου, όπως χαρακτηρίζεται- επιχείρηση, κυριολεκτικά «γαζώθηκαν» οι εξωτερικοί φρουροί της φυλακής, και απέδρασαν έντεκα κρατούμενοι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, φαίνεται ότι προετοιμαζόταν και νέα απόδραση, πολύ μεγαλύτερη, για δεκάδες κρατουμένους. Κοντολογίς, η εικόνα που δίδεται από υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ότι το «σωφρονιστικό κατάστημα» ήταν ξέφραγο αμπέλι για το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο εύκολα περνούσε στο εσωτερικό της φυλακής, από ναρκωτικά έως όπλα.

Οι σοβαρότατες εξελίξεις στην Κύπρο και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, άφησαν στο περιθώριο το μείζον θέμα στις ελληνικές φυλακές, που με αφορμή την πρωτοφανή επίθεση και απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων, δείχνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, ο τέλεια οργανωμένος τρόπος που έγινε η επίθεση, η στρατιωτικού τύπου οργάνωση της επιχείρησης, η τεράστια δύναμη πυρός, καθώς και ο βαρύς οπλισμός σε πολυβόλα Καλάσνικωφ και σε χειροβομβίδες, δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά γύρω από το ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτό το συγκλονιστικό γεγονός. Κατά εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται ακόμα το ενδεχόμενο συνεργασίας οργανωμένου εγκλήματος και βαλκανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Οι έρευνες επικεντρώνονται προς την κατεύθυνση ενός από τους έντεκα δραπέτες (άπαντες Αλβανοί), ο οποίος έχει βαρύτατο ποινικό μητρώο, και έως τώρα δεν έχει συλληφθεί. Ως γνωστόν, συνελήφθησαν τρεις από τους δραπέτες. Για το συγκεκριμένο πρόσωπο διερευνάται το προφίλ του στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και ενδεχόμενες διασυνδέσεις με παραστρατιωτικές, τύπου αλβανο-κοσσοβάρικου UCK. Μια υπόθεση που δεν αποτελεί έκπληξη πάντως, δεδομένου ότι στα Βαλκάνια, αρκετές παραστρατιωτικές οργανώσεις αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με το οργανωμένο έγκλημα.

Να σημειωθεί, εκτιμούν μέλη του προσωπικού των φυλακών, ορισμένα εκ των οποίων είχαν πάρει μέρος στην επιχείρηση «ανακατάληψης» της φυλακής, στις 22-3-2013, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση, ότι στην στρατιωτικού τύπου επιχείρηση που έγινε, μετείχαν από επτά έως 15 άτομα, πολύ καλά οπλισμένα, που λειτουργούσαν με πλήρη πειθαρχία, είχαν μελετήσει καλά την περιοχή και, ενώ υπήρξε καταιγισμός πυρών, και πραγματικός πόλεμος, εκτελούσαν την αποστολή τους με απόλυτη ψυχραιμία. Ενδεικτικό της έντασης της επίθεσης είναι ότι ακόμα και προχτές, πυροτεχνουργοί του Στρατού και της Αστυνομίας συγκέντρωναν από την περιοχή γύρω από τις φυλακές, χειροβομβίδες (περί τις 18) που δεν είχαν εκραγεί, καθώς και εκατοντάδες κάλυκες από Καλάσνικωφ.

«Γυμνοί» στα Καλάσνικωφ

Το συγκλονιστικό είναι ότι η «μεγάλη απόδραση» έγινε μόλις ένα μήνα αφότου στην ίδια φυλακή εκδηλώθηκε απόπειρα απόδρασης του διαβόητου Παναγιώτη Βλαστού, με ελικόπτερο μάλιστα. Όπως κάτι αντίστοιχο είχε σημειωθεί στις 4 Ιουνίου 2006, στις φυλακές Κορυδαλλού  από τους  Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι. Ως γνωστόν, η τελευταία απόπειρα Βλαστού απέτυχε, όταν οι εξωτερικοί φρουροί κτύπησαν το ελικόπτερο.

Παρά ταύτα, στις 22 Μαρτίου, οι φρουροί των φυλακών Τρικάλων βρέθηκαν κυριολεκτικά «γυμνοί» απέναντι στους επιτιθέμενους. Οι τελευταίοι γάζωσαν τις σκοπιές που δεν διαθέτουν καμμία θωράκιση, και, ως εκ θαύματος δεν υπήρξαν νεκροί. Σήμερα, εξηγεί μέλος του προσωπικού των φυλακών, «αυτοί οι άνθρωποι ανεβαίνουν για να φυλάξουν, στη σκοπιά που είναι γαζωμένη με 140 σφαίρες, περνούν από τα μέρη που έχουν αφήσει τα σημάδια τους οι εκρήξεις χειροβομβίδων, και από το σημείο που έχει αφήσει σημάδι η λίμνη αίματος ενός συναδέλφου. Κι’ όμως, για τους μισούς από αυτούς ούτε καν αλεξίσφαιρα γιλέκα δεν υπάρχουν. Αισθανόμαστε, όχι απλά την αδιαφορία, άλλα ότι μας έχουν εντελώς παρατημένους», λέγουν χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι μόλις περίπου δέκα ημέρες πριν την επίθεση στα Τρίκαλα, στις φυλακές «υψίστης» ασφαλείας του Μαλανδρίνου, ο Ριτζάϊ είχε πάρει ομήρους φρουρούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Μέχρι να παραδοθεί, είχε προβεί σε σειρά φιλοαλβανικών «κηρυγμάτων», ενώ έστελνε φωτογραφίες με τους ομήρους, από το κινητό του σε ΜΜΕ της χώρας του. Όλα αυτά τα γεγονότα, σε συνδυασμό με ασφαλείς πληροφορίες από άλλες ελληνικές φυλακές, ότι εξυφαίνονται σχέδια απόδρασης και «εξεγέρσεων», έχουν οδηγήσει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στο συμπέρασμα ότι «η ατμόσφαιρα στις φύλακες μυρίζει μπαρούτι. Πόσο μάλλον, αφού κάποιες οργανωμένες ομάδες του υποκόσμου θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πιθανά προβλήματα που έχει το ελληνικό κράτος, εξαιτίας της κρίσης».

Η ΕΥΠ

Υψηλόβαθμοι κύκλοι της Αστυνομίας πάντως, σημειώνουν με έμφαση ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει ιδιαίτερα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από τη στιγμή που δολοφονήθηκε υψηλόβαθμος παράγων των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων, ο οποίος δούλευε και για λογαριασμό της ελληνικής ΕΥΠ. Να σημειωθεί πως της δολοφονίας αυτής, ακολούθησε πρακτικά το «ξήλωμα» του δικτύου της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας στη γειτονική χώρα, με άγνωστες συνέπειες και για άλλες βαλκανικές χώρες. Την ευθύνη γι’ αυτό επιρρίπτουν πολλοί στην προηγούμενη ηγεσία της ΕΥΠ.

Κατά αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, «όταν το δίκτυο αυτό βρισκόταν σε πλήρη δράση, μαθαίναμε εγκαίρως σχέδια τα οποία θα ελάμβαναν χώρα στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, και μέσα στο οργανωμένο έγκλημα». Διαπίστωση που αφήνει να φανεί το μέγεθος του πλήγματος που έχουν δεχθεί έκτοτε οι ελληνικές διωκτικές αρχές.

Θανάσης Αργυράκης, στον "Τύπο της Κυριακής"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aggelosview avatar
  aggelosview 31/03/2013 22:41:48

  Τα κάνουν γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχει επαγγελματική αντίδραση από απέναντι. Ο Ρουπακιώτης θέλει να βάλει εξωτερικούς φύλακες από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας. Έλεος. Οι φυλακές είναι στρατόπεδα. Δεν είναι γραφεία. Χρειάζονται άνθρωποι με εμπειρία και όχι βύσματα πολιτικών γραφείων. Στις σκοπιές αν υπήρχαν πολυβόλα 0,50' θα τολμούσε κανείς να πλησιάσει σε απόσταση βολής;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ aggelosview 31/03/2013 23:14:13

   Πρεπει να δοθει διαταγη στην αστυνομια να πυροβολησουν τους δραπετες μολις τους δουν.

 2. Zugzwang avatar
  Zugzwang 31/03/2013 23:15:28

  Να κανουμε τους χαζους τωρα και να παραστησουμε οτι ξεχασαμε πως ειχαν γινει εγκαιρα συζητησεις στην Βουλη; Συζητησεις οπου βουλευτες ειχαν επισημανει τις αδυναμιες στις προτεραιοτητες και στους σχεδιασμους των δυο συναρμοδιων υπουργειων και ειχαν προτεινει λυσεις που σημερα, κατοπιν εορτης, προσπαθουν αρον αρον να εφαρμοσουν οι αρμοδιοι.
  Ας ελπισουμε οτι το λουτρο αιματος θα σταματησει στην Κορινθια και δεν θα θρηνησουμε αλλα θυματα. Αν οχι, τοτε οι πολιτικες συνεπειες θα ειναι σοβαρες. Οχι τοσο για το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ οσο για την ΝΔ, της οποιας οι οπαδοι και ψηφοφοροι ειναι ευαισθητοι στην ολοενα αυξανομενη (σε ποσοτητα και σε σοβαροτητα) εγκληματικοτητα των παρανομων μεαναστων και αυτων που τους υποστηριζουν.

 3. John avatar
  John 31/03/2013 23:31:30

  Προφανώς αυτά δεν τα ανέφερε κανένα ΚΑΝΑΛΙ για να μην χαλάσουν την εικόνα τους αλλα η αλήθεια μένει. Τώρα πρέπει να δοθεί η μάχη κατα του εγκλήματος.

 4. fantomas avatar
  fantomas 31/03/2013 23:33:31

  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, παραδόθηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πενήντα (50) τυφέκια G3A3 και ανάλογος αριθμός πυρομαχικών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή φύλαξη των Φυλακών.

 5. Ένας τύπος avatar
  Ένας τύπος 01/04/2013 01:33:18

  Albanian bar, δεν πειράζει θα τα πούμε στις κάλπες.

 6. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 01/04/2013 08:53:12

  Αν δεν τους ριξουν στο ψαχνο μολις τους δουν, θα μιλαμε για μεγαλη ντροπη της Ελ.Ας.

 7. Αργοναύτης avatar
  Αργοναύτης 02/04/2013 08:10:34

  Όταν στην Αλβανία έχουν τον εγκληματία Ρετζάι για ήρωα, τότε βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ήρθατε ρε ψωμόλυσσες σαν σκελετοί από την πείνα, και σήμερα οι κοιλιές σας γίνανε σαν του Πάγκαλου. Και έχετε ρε χαμένοι το θράσος να μάχεστε την Ελλάδα ; Όχι αιχμαλώτους (συλλήψεις) για τους φονιάδες των Τρικάλων. ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ. Ρε κράτος, κάντε τη Μακρόνησο Guantanamo,

 8. αρμαθόδωρας avatar
  αρμαθόδωρας 02/04/2013 22:58:05

  Εδω και τόσα χρόνια υπάρχουν jammer που μπλοκάρουν τις επικοινωνίες με κινητό μέσα σε συγκεκριμένους χώρους. ΓΙΑΤΙ δεν έχουν τοποθετηθεί τέτοια στις φυλακές; Ποιόν εξυπηρετεί η χρήση κινητών πέρα από τους φυλακισμένους, εφόσον οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε σταθερό τηλέφωνο ανα πάσα στιγμη;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.