#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/08/2012 08:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Οι Τούρκοι έρχονται…"

Ο αφανισμός των Χριστιανών της Σμύρνης μέσα από τη διήγηση του Προξένου των Η.Π.Α George Horton…Η γυναίκα μου κι εγώ βρισκόμαστε στο Σεβδίκιοϊ, ένα Ελληνικό χωριό πού απέχει μερικά μίλια απ' τη Σμύρνη, επάνω στην Οθωμανική Σιδηροδρομική γραμμή, όταν έφθασαν ειδήσεις ότι ο Ελληνικός στρατός έπαθε σοβαρές ήττες. Οι φήμες αυτές δεν έγιναν στην αρχή πιστευτές, διαδίδονταν όμως ολοένα περισσότερο επίμονα και έφερναν στον πληθυσμό την αγωνία και το φόβο.

Τελικά η διήγηση έγινε βεβαιότητα. Έφτασαν επίσημες ειδήσεις ότι ο Ελληνικός Στρατός είχε υποστεί μια τρομερή και ανεπανόρθωτη ήττα και ότι τίποτε δεν εμπόδιζε πλέον τους Τούρκους να κατέβουν στην παραλία. Ο πληθυσμός άρχισε να φεύγει, στην αρχή λίγοι, υστέρα όλο και περισσότεροι, ωσότου η φυγή εξελίχθηκε σε πραγματικό πανικό.

Η πόλη είχε γεμίσει σχεδόν από πρόσφυγες απ' το εσωτερικό. Οι περισσότεροι απ' τους πρόσφυγες αυτούς ήταν μικροί αγροκτηματίες πού είχαν ζήσει στα αγροκτήματα πού είχαν κληρονομήσει από τους προγόνους τους από πολλές γενεές. Οι προγονοί τους είχαν εγκατασταθεί στη Μικρά Ασία πριν οι Τούρκοι αρχίσουν ν' αναπτύσσονται σε έθνος. Ήταν παιδιά της γης αυτής ικανοί να ζήσουν και να περιθάλπτουν τους εαυτούς των μέσα στα μικρά τους σπίτια και πάνω στα λίγα στρέμματα γης τους, έχοντας η κάθε οικογένεια την αγελάδα της, το γαϊδούρι της και την κατσίκα της. Παρήγαν μάλιστα και καπνό, σύκα, σταφύλια χωρίς σπόρο, και άλλα προϊόντα για εξαγωγή. Ήσαν πολύ έμπειροι στο να καλλιεργούν και επεξεργάζωνται τις καλύτερες ποιότητες καπνού σιγαρέττων και την ανεκτίμητη σταφίδα, της οποίας η Μικρά Ασία παρήγε τελευταία την καλύτερη ποιότητα του κόσμου.Το πολύτιμο αυτό στοιχείο των γεωργών πού αποτελούσε τη σπονδυλική στήλη της ευημερίας της Μικράς Ασίας μετετράπη σε επαίτες πού εξαρτώνταν αποκλειστικά απ' την ευσπλαγχνία των Αμερικανών. Έφθαναν κατά χιλιάδες στη Σμύρνη και σε όλο το μήκος της παραλίας. Γέμιζαν όλες τις εκκλησίες και τα σχολεία και τις αυλές της Χριστιανικής Ενώσεως Νέων και Νεανίδων καθώς και τα σχολεία της Αμερικανικής Ιεραποστολής. Κοιμούνταν ακόμα και στους δρόμους. Πολλοί έφευγαν κατά τις πρώτες κείνες μέρες επάνω σε ατμόπλοια και ιστιοφόρα. Τα καΐκια, στο λιμένα φορτωμένα με τους πρόσφυγες και τις αποσκευές τους αποτελούσαν ένα γραφικό θέαμα.

Και υστέρα άρχισαν να φτάνουν οι ηττημένοι, σκονισμένοι και ρακένδυτοι Έλληνες στρατιώτες κυττάζοντας ίσια μπροστά τους σαν υπνοβάτες πού περπατούσαν. Πολλοί απ' αυτούς — οι πιο τυχεροί — κάθονταν επάνω σε Ασυρριακά κάρρα, πού ήταν διάδοχοι των πρωτόγονων οχημάτων των χρησιμοποιουμένων την εποχή του Ναβουχοδονόσορος.

Σε ένα ατέλειωτο ρεύμα διέσχιζαν την πόλη και τραβούσαν για το σημείο της παραλίας όπου είχε αποσυρθεί ο Ελληνικός στόλος. Βάδιζαν σιωπηλά σαν φαντάσματα, χωρίς να κυττάζουν ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Κάπου κάπου μερικοί στρατιώτες εξαντλημένοι ολότελα, έπεφταν χάμω δίπλα στο δρόμο η μπροστά σε μια πόρτα. Άκουσα πώς μερικούς απ' αυτούς τους επήραν μέσα στα σπίτια και τους έντυσαν με πολιτικά ρούχα και πώς έτσι γλύτωσαν μερικοί. Άκουσα επίσης την πολύ πιθανή διήγηση πώς άλλοι στρατιώτες πού εξαντλήθηκε η αντοχή τους προτού να μπουν μέσα στην πόλη, βρέθηκαν αργότερα με κομμένο το λαιμό τους. Και υστέρα ακούσαμε τελικά πώς οι Τούρκοι πλησίαζαν στην πόλη.

[…]

…Το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 1922 κατά τις 11 η ώρα, άρχισαν ν' ακούγονται κραυγές τρόμου. Βγαίνοντας στην πόρτα του προξενείου είδα ένα πλήθος από πρόσφυγες, οι  περισσότεροι γυναίκες, έτρεχαν κατατρομαγμένοι προς το Προξενείο προσπαθώντας να εύρουν καταφύγιο μέσα σ' αυτό και ότι δεν τους άφηναν να μπουν οι δυο η τρεις ναύτες πού ήσαν προωρισμένοι για την υπεράσπιση της προξενικής περιουσίας.

[caption id="attachment_174945" align="alignnone" width="600" caption="Έσφαξαν ολόκληρες οικογένειες..."][/caption]

Ένα βλέμμα απ' την ταράτσα πού είχε θέα προς την προκυμαία, εξηγούσε αμέσως την αιτία του τρόμου τους. Το Τουρκικό ιππικό εγέμιζε την προκυμαία πηγαίνοντας προς τους στρατώνες του πού ήταν κοντά στο Διοικητήριο (Konak) στην άλλη άκρη της πόλεως. Ήταν ρωμαλέοι άνδρες και παρήλαυναν με πλήρη τάξη. Φαίνονταν πώς ήταν καλοθρεμμένοι και ξεκούραστοι. Πολλοί απ' αυτούς ήταν του Μογγολικού εκείνου τύπου πού βλέπει κανείς ανάμεσα στους Μωαμεθανούς της Μικρας Ασίας.

Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου άρχισε η λεηλασία και η σφαγή. Πυροβολισμοί ακούονταν όλη τη νύχτα σε διάφορα μέρη της πόλης και το άλλο πρωί Αμερικανοί υπήκοοι εκ γενετής, άνδρες και γυναίκες, άρχισαν να αναφέρουν ότι είχαν ιδεί πτώματα πεταμένα χάμω στους δρόμους στο εσωτερικό της πόλης.

[…]

Η τελευταία θέα της δύσμοιρης πόλεως τη χαραυγή εκείνη ήταν τεράστια σύννεφα πού ολοένα μεγάλωναν και  κατέβαιναν προς τον λιμένα, μια στενή λωρίδα παραλίας κατειλημμένη από μια μεγάλη μάζα ανθρώπων — ένα πλήθος πού ολοένα μεγάλωνε, έχοντας πίσω του τη φωτιά και μπροστά του τη θάλασσα, και ένας ισχυρότατος στόλος διασυμμαχικών πολεμικών πλοίων, ανάμεσα στα όποια υπήρχαν δυο Αμερικάνικα αντιτορπιλλικά αγκυροβολημένα σε μικρή απόσταση απ' την προκυμαία πού παρακολουθούσαν.

Τη στιγμή πού το αντιτορπιλλικό απομακρυνόταν απ' την τρομερή σκηνή και ερχόταν στο σκοτάδι, οι φλόγες πού τώρα λυσσομανούσαν επάνω σε μια εκτεταμένη περιοχή της πόλεως, δυνάμωναν διαρκώς σε λαμπρότητα παρουσιάζοντας μια σκηνή απαίσιας και τρομερής μεγαλοπρέπειας. Ιστορικοί και αρχαιολόγοι εδήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν παρά μόνο ένα γεγονός στα χρονικά του κόσμου πού θα μπορούσε να συγκριθεί ως προς την αγριότητα, την έκταση και ως προς όλα τα στοιχεία φρίκης, σκληρότητας και ανθρώπινου πόνου προς την καταστροφή της Σμύρνης και του Χριστιανικού πληθυσμού της απ' τους Τούρκους, κι' αυτό ήταν η καταστροφή της Καρχηδόνος απ' τους Ρωμαίους.

Πραγματικά στην Σμύρνη, τίποτε δεν έλειπε σχετικά με την θηριωδία, την ακολασία, τη σκληρότητα και όλη τη μανία του ανθρώπινου πάθους, το όποιο εξ αιτίας της ολοκληρωτικής αναπτύξεως του κατεβάζει το ανθρώπινο γένος σε επίπεδο χαμηλότερο κι απ' το πιο σκληρότερο και φρικτότερο επίπεδο του κτήνους. Γιατί καθ' όλη τη διάρκεια του διαβολικού αυτού δράματος οι Τούρκοι λήστευαν και βίαζαν. Ακόμα και ο βιασμός μπορεί να κατανοηθεί σαν ένα ορμέμφυτο της φύσεως, ακαταγώνιστο ίσως, όταν τα πάθη εξαπλώνονται άγρια μέσα σε έναν λαό χαμηλής νοοτροπίας και κατώτερου πολιτισμού, αλλά ο επανειλημμένος βιασμός γυναικών και κοριτσιών δεν ημπορεί ν' αποδοθεί ούτε σε θρησκευτική μανία, ούτε σε κτηνώδη πάθη. Ένα απ' τα δυνατώτερα συναισθήματα πού πήρα μαζί μου απ' τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι ανήκα στο ανθρώπινο γένος…

George Horton, Η Κατάρα της Ασίας

Για την αντιγραφή, Γιάννης Φαίλτωρ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. PUNISHER avatar
  PUNISHER 15/08/2012 09:37:39

  exei o kairos gurismata mono auto

  • LamprosΜ avatar
   LamprosΜ @ PUNISHER 15/08/2012 13:20:08

   .... +1000000

 2. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 15/08/2012 09:40:48

  Καλημέρα και χρόνια πολλά! Συγκλονιστική η περιγραφή από τον Αμερικανό πρόξενο και αυτόπτη μάρτυρα του «συνωστισμού» της Σμύρνης!
  Φαίνεται πως η όψιμη «ιστορικός» κα Ρεπούση δεν θα το είχε υπόψη της, κατά πάσα πιθανότητα επειδή το διηγήθηκε Αμερικανός-μη χαλάσει εντελώς και τις πεποιθήσεις της- και επειδή δεν επιτρέπεται για το μέγεθός της να δίνει σημασία στις λαϊκές διηγήσεις των Ελλήνων ξεριζωμένων προσφύγων.
  Σε ευχαριστούμε Γιάννη Φαίλτωρα για την αντιγραφή, να είσαι καλά και χρόνια πολλά!

 3. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 15/08/2012 09:56:31

  Καλημέρα και χρόνια πολλά. Ευχαριστούμε που μας βοηθάτε, στιγμή να μην ξεχνάμε ....
  ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ - ΟΔ.ΕΛΥΤΗΣ
  '' Γύρισα τα μάτια. * δάκρυα γιομάτα
  κατά το παραθύρι
  Και κοιτώντας έξω * καταχιονισμένα
  τα δέντρα των κοιλάδων
  Αδελφοί μου, είπα * ως κι αυτά μια μέρα
  κι αυτά θα τ' ατιμάσουν
  Προσωπιδοφόροι * μες στον άλλον αιώνα
  τις θηλιές ετοιμάζουν

  Δάγκωσα τη μέρα * και δεν έσταξε ούτε
  σταγόνα πράσινο αίμα
  Φώναξα στις πύλες * κι η φωνή μου πήρε
  τη θλίψη των φονιάδων
  Μες στης γης το κέντρο * φάνηκε ο πυρήνας
  που όλο σκοτεινιάζει
  Κι η αχτίδα του ήλιου * γίνηκε, ιδέστε
  ο μίτος του Θανάτου!

  Τόσο δεν αγγίζουν * η φωτιά με το άχτι
  που πένεται ο λαός μου
  Του Θεού το στάρι * στα ψηλά καμιόνια
  το φόρτωσαν και πάει
  Μες στην έρμη κι άδεια * πολιτεία μένει
  το χέρι που μονάχα
  Με μπογιά θα γράψει * στους μεγάλους τοίχους
  ΨΩΜΙ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ''

 4. evola avatar
  evola 15/08/2012 11:17:29

  η Ρεπουση συμμετέχει ως κυβερνητική βουλευτής!! Μπράβο σε όλους στην ΝΔ που συνυπάρξουν με αυτη που πιστεύει οτι ηταν ....συνωστισμός

  Φωτιά και τσεκουρι στους προσκυνημενους

  Δεν ξεχνω!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ evola 15/08/2012 12:20:11

   Συγνώμη, αλλά τα μπράβο ανήκουν σε αυτούς που ψηφίσαν τα διάφορα άθλια ψευτοκομματίδια της κακιάς ώρας για να διαμαρτυρηθούν, λες και η πολιτική είναι όπως όταν ήταν παιδάκια και τους πήρε η μαμά τους τον κίτρινο αντί τον κόκκινο Πάουερ Ρέηντζερ. Τώρα είναι αργά για δάκρυα. Οι ψηφοφόροι του Καμμένου και του Μιχαλολιάκου έκαναν "μάγκα" τη Ρεπούση, αυτό να το χαράξουν στο ελλιπές πτυχώσεων μυαλουδάκι τους μέχρι να πεθάνουν.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ TopGunZ 15/08/2012 13:21:16

    Χρόνια Πολλά σε όλους, να θυμόμαστε
    - και να κρατάμε τις μνήμες ζωντανές.

    Η Ρεπούση ευδοκίμησε, έφτιαξε "όνομα" και έγινε "μάγκας" επί Γιαννάκου.

    Η οποία, υπό την απόλυτη επιρροή του συριζαίικου λόμπυ [ h--p://www.antinews.gr/2012/07/14/170710/ ] στο Υπ. Παιδείας, εφήρμοσε πειθήνια σαν γενίτσαρος τις γραπτές (έγινε ΦΕΚ) συμφωνίες ΓΑΠ-Τζεμ, για αλλαγή των σχολικων βιβλίων. Με απαλειφή όλων των ιστορικών στοιχείων για τις σφαγές των Τούρκων σε βάρος του Ελληνισμού.

    Όταν ξεσηκώθηκαν κι οι πέτρες, εδέησε ο ΚΚ να αλλάξει το βιβλίο. Και τώρα μάς εγκαλούν οι Μογγόλοι, για αθέτηση συμφωνίας :
    h--p://www.newsbomb.gr/prionokordela/diethni/story/215347/diavima-toyrkias-gia-allagi-keimenoy-se-vivlio-tis-istorias

    Κατόπιν, ήρθε η ΝΔ και ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕ
    1) με τον ΓΑΠ που υπέγραψε τις προδοτικές συμφωνίες και καπάκι
    2) με τη ρεπούσειο ΔΗΜΑΡ.

    Το επιχείρημα, με φανατισμό, "για τη Ρεπούση φταίνε Καμ. & Μιχαλ/κος" αποτελεί άλμα λογικής στο κενό.
    Και πλήττει το κύρος σου ως αρθρογράφου και σχολιαστή.

    • liapis avatar
     liapis @ Προφήτης 15/08/2012 17:12:14

     swstos!!! akrivis ki epeksigimatiki apantissi. bravo

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ Προφήτης 15/08/2012 20:00:36

     Δεν ξέρω αν ειναι άλμα στο κενό ή άλμα επί κοντώ, εγώ με το μικρό μου το μυαλό απλή αριθμητική κάνω με τα εκλογικά αποτελέσματα. Εαν τώρα θέλετε να δικαιολογείσετε όσους πιστέψανε στα τσέκια του Πάνου πάω πάσο. Αλλα καιρός ειναι σε αυτόν τον πολύπαθο τόπο κάποια στιγμή να αφήσουμε τις δικαιολογίες και να καταλάβουμε πως Δημοκρατία=ευθύνη. Συνεχής και σπάνια ευχάριστη.

    • Κάτων avatar
     Κάτων @ Προφήτης 15/08/2012 22:25:52

     Καταλαβαίνω Προφήτη ότι χρειάζονται μεγάλες πνευματικές ικανότητες για να κάνει κανείς το λογικό άλμα και να κατανοήσει ότι στην πραγματικότητα η "ρεπούσεια ΔΗΜΑΡ" σύρθηκε πίσω από έναν πρωθυπουργό που έχει ως πρωταρχικό μέλημά του την υπεράσπιση των χαμένων πατρίδων και το λέει. Και ότι επίσης η τακτική του Σαμαρά οδήγησε στην διάλυση του ΠΑΣΟΚ, την οποία κάνουμε πως δεν βλέπουμε. Κατά τα άλλα μου προκαλεί οδυνηρή έκπληξη η ευαισθησία σου απέναντι στα Χρυσά και τα Ανεξάρτητα αυγά

    • Κάτων avatar
     Κάτων @ Προφήτης 15/08/2012 22:25:53

     Καταλαβαίνω Προφήτη ότι χρειάζονται μεγάλες πνευματικές ικανότητες για να κάνει κανείς το λογικό άλμα και να κατανοήσει ότι στην πραγματικότητα η "ρεπούσεια ΔΗΜΑΡ" σύρθηκε πίσω από έναν πρωθυπουργό που έχει ως πρωταρχικό μέλημά του την υπεράσπιση των χαμένων πατρίδων και το λέει. Και ότι επίσης η τακτική του Σαμαρά οδήγησε στην διάλυση του ΠΑΣΟΚ, την οποία κάνουμε πως δεν βλέπουμε. Κατά τα άλλα μου προκαλεί οδυνηρή έκπληξη η ευαισθησία σου απέναντι στα Χρυσά και τα Ανεξάρτητα αυγά

 5. Enzo avatar
  Enzo 15/08/2012 11:41:38

  Χρόνια πολλα κυρία ρεπουση.

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/08/2012 12:06:25

  Ας σταματήσουμε να κλαψουρίζουμε κι ας ευχηθούμε του χρόνου η Μικρά Ασία ελεύθερη από τούρκους.

  Οι τούρκοι δεν έδειξαν οίκτο. Καλά μας έκαναν. Ας φροντίσουμε στο μέλλον να είμαστε εμείς οι ανηλεείς, που θα δώσουν οριστική λύση στο θέμα της Μικράς Ασίας. Ας είμαστε εμείς που θα περιορίσουμε την τουρκία σε ένα ασήμαντο προτεκτοράτο ανάμεσα στον ελληνικό πόντο και τα δυτικά παράλια, το ελεύθερο κουρδιστάν, την επεκταθείσα αρμενία.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Γιώργος Αχαιός 15/08/2012 15:11:24

   Αμην. Αλλά με ευχές δεν γίνεται. Θέλει δουλειά - κανένας δεν ασχολείται. Θέλει μίσος από ιστορική μνήμη για τους Μογγόλους - όλοι έχουν αποβλακωθεί από τα τουρκοσήριαλ.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Προφήτης 15/08/2012 21:12:01

    Συμφωνώ απόλυτα.

   • Β.Κ.Σ. avatar
    Β.Κ.Σ. @ Προφήτης 15/08/2012 22:35:08

    Αγαπητέ Προφήτη χρόνια πολλά,
    διάβασα κάπου πως τέτοια επίθεση φιλίας με ταινίες και τραγούδια από την τουρκία είχε δεχθεί ο λαός μας και κατά την δικτατορία. Η οποία φυσικά κόπηκε μαχαίρι με τον Αττίλα.
    Ελπίζω μόνον σήμερα να μην κείται μακράν η Θράκη για να κοπεί μαχαίρι η τωρινή επίθεση φιλίας τους....

   • daughter of mercy avatar
    daughter of mercy @ Προφήτης 16/08/2012 20:01:19

    που προβάλλονται από "ελληνικά" ΜΜΕ
    (εκεί είναι η ουσία)

 7. TopGunZ avatar
  TopGunZ 15/08/2012 12:21:29

  Ε, ρε, δε θα φάτε κι εσείς κάνα "συνωστισμό" από τους Κούρδους καμιά μέρα τώρα στα κοντά...

  • LamprosΜ avatar
   LamprosΜ @ TopGunZ 15/08/2012 13:21:19

   χρονια Πολλα TopGunZ

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ LamprosΜ 15/08/2012 22:23:53

    Χρόνια πολλά φίλτατε και η Παναγιά μαζί μας!

 8. ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
  ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ 15/08/2012 12:25:57

  Διήγηση του Προξένου των Η.Π.Α George Horton Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΣΤ

  Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΠΕΝΗΝΤΑ - ΠΕΝΗΝΤ Α
  ΜΙΑ ΑΠΟ τις πιο έξυπνες διαδόσεις που έθεσαν ποτέ σε κυκλοφορία οι Toύρκoι προπαγανδιστές είναι εκείνη, σύμφωνα με την οποία οι χριστιανοί που σφάχτηκαν ήταν τόσο κακοί όσο και οι εκτελεστές τους, ότι δηλαδή το λάθος ήταν πενήντα-πενήντα, μισό-μισό. Η θεωρία αυτή είναι ιδιαίτερα ελκυστική στην αγγλοσαξονική αίσθηση περί δικαίου, απαλλάσσει τους συμπρωταγωνιστές από κάθε περαιτέρω ενόχληση ή ευθύ¬νη και καθησυχάζει τις συνειδήσεις. Πρέπει όμως να είναι κανείς πολύ επιπόλαιος για να δεχτεί μια τέτοια θεωρία, τη στιγμή μά¬λιστα που δεν χρειάζεται παρά λίγη σκέψη για να αποδείξει πόσο λανθασμένη είναι.
  Πρώτα πρώτα, ακόμα κι αν ήθελαν, οι χριστιανοί που βρι¬σκόντουσαν κάτω από την τουρκική κυριαρχία δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να κάνουν σφαγές. Αν στη μακρά ιστορία των σφαγών που πότισαν την αυτοκρατορία με αίμα, σκοτώθηκαν και μερικοί Τούρκοι, τότε ο μαθηματικός υπολογισμός όχι μόνο δεν είναι πε¬νήντα προς πενήντα, αλλά ούτε καν ένας προς δέκα χιλιάδες. Επίσης, παρ' όλα τα ελαττώματα των χριστιανών σε όλον τον κόσμο, σε γενικές γραμμές η διδασκαλία του Χριστού έχει επιφέρει βελ¬τιώσεις. Σε όλες τις πρώην οθωμανικές επαρχίες που πέτυχαν να αποτινάξουν τον τουρικικό ζυγό - Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα- υπάρχουν ελάχιστα, ίσως καθόλου, περιστατικά σφα¬γών Τούρκων από χριστιανούς.
  Σε όλο το διάστημα που συνέβαιναν οι τρομακτικές σφαγές, ενώ η Σμύρνη καιγόταν και πρόσφυγες τραυματισμένοι, κακοποιημένοι και κατεστραμμένοι ξεχύνονταν σε κάθε λιμάνι της Ελλάδας, η συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στις χιλιάδες των Τούρκων που κατοικούν στη χώρα έγραψε ένα από τα ωραιότερα και πιο θαυμαστά κεφάλαια της ιστορίας της. Δεν υπήρξαν αντεκδικήσεις. Οι Τούρκοι που κατοικούν στην Ελλάδα δεν πειράχτηκαν καθόλου και καμιά θύελλα μίσους ή αντεκδίκησης δεν ξέσπασε στα κεφάλια τους. Αυτή ήταν μια μεγάλη, όμορφη νίκη που, με τον τρόπο της, φτάνει στο επίπεδο του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας.
  Αναρωτιέται κανείς αν άλλος χριστιανικός λαός θα μπορούσε να φερθεί καλύτερα. Πραγματικά, η όλη συμπεριφορά της Ελλά¬δας, τόσο κατά τη διάρκεια των διωγμών των χριστιανών στην Τουρκία όσο και αργότερα, ήταν αξιοθαύμαστη. Το γεγονός αυ¬τό μαρτυρεί και η μεταχείριση των Τούρκων αιχμαλώτων πολέμου, αλλά και οι ελληνικές προσπάθειες για την περίθαλψη των χιλιάδων προσφύγων, Ελλήνων και μη, που κατέφυγαν στο έδαφός της. Ξέρω τι λέω γιατί βρισκόμουν στην Ελλάδα και τα είδα με τα μάτια μου. Δεν νομίζω ότι κανείς θα τολμούσε να αμφισβητήσει τα γεγονότα αυτά.
  Αν οι Έλληνες, μετά τις σφαγές του Πόντου και της Σμύρνης είχαν σφάξει όλους τους Τούρκους που ζούσαν στην Ελλάδα, τότε ίσως ο υπολογισμός να έφτανε τους πενήντα προς πενήντα.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/08/2012 12:32:30

  Ενενήντα χρόνια σιωπή για τις ευθύνες: Ποιοί φταίνε με τα λάθη τους για το ξερίζωμα του Ελληνισμού 2500 χρόνων της Μικράς Ασίας. Σιωπή, το θέμα κάνει τζίζ !
  ¨Οχι πραγματική ιστορική κριτική, θα βγούν οι σκελετοί Βενιζελικών και Αντιβενιζελικών από την ντουλάπα: Είναι πιό ιδεολογικά συμφέρουσα η εκτόνωση, με την κ. Ρεπούση.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 15/08/2012 12:38:35

   ...τότε θα μας έσωζαν δήθεν οι Άγγλοι !
   Τώρα θα μας ξαναχαρίσουν τα χαμένα οι ...Κούρδοι !
   Δυστυχώς ο Λώρενς πέθανε, ο Οτσαλάν δεν αισθάνεται τόσο καλά (η "Γαλατά" δυσκολεύεται τελευταία) κι εγώ βλέπω μόνον Κούρδους να δουλεύουν "μαύροι" στην τουριστική ατμομηχανή μας !

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ Ο Θείος 15/08/2012 13:19:06

   Θεωρείτε ιδεολογική εκτόνωση, το ότι κάποιοι δεν δεχθήκαμε με τίποτα την κατάπτυστη εκδοχή της κας Ρεπούση, αγαπητέ Θείε; Δεν είναι σοβαρό το ότι προσπάθησαν, μέσα από σχολικό βιβλίο, να περάσουν στα δωδεκάχρονα Ελληνόπουλα τη σφαγή και την καταστροφή της Σμύρνης ως συνωστισμό;
   Προσωπικά θεωρώ χρέος μου, απέναντι στον μακαρίτη ξεριζωμένο πρόσφυγα πατέρα μου, να αποκαθηλώνω την κυρία αυτή, που ως συνεπής θιασώτρια της νέας τάξης συμπεριφέρεται τόσο μα τόσο απροκάλυπτα ανθελληνικά! Το γεγονός πως εκλέχθηκε βουλευτής, μάλλον οφείλεται στο γιατί κάποιοι δεν έχουν αφυπνιστεί ακόμα ή ξεχνάνε πιο εύκολα!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Aφροδίτη 15/08/2012 13:25:12

    Θεωρω ιδεολογική εκτόνωση την τόοοοοση εμμονή!
    Σαν κολλημένη βελόνα σε δίσκο βινυλίου.
    Υπάρχουν σοβαρότερες, τραγικότερες και πολύ ουσιαστικότερες αντιπαραθέσεις απόψεων και ιδεών, για να ξοδεύει κανείς τόοοοση, μα τόση φαιά ουσία.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ο Θείος 15/08/2012 13:30:06

     Κατέστρεψαν τον Ελληνισμό 2500 χρόνων, αυτοί που έστειλαν στρατό σε έναν ανόητο πόλεμο, εκ των προτέρων χαμένο, παρασυρμένοι από το αποικιακό παιχνίδι των Άγγλων.
     Μ' αυτό το μέγιστο ζήτημα, καταστροφική πράξη και όχι αντιπαράθεση γνώμης, δεν τολμά να ασχοληθεί η ευαισθησία μας.
     Το σημαντικό είναι βλέπετε, τι είπε 80 χρόνια μετά η κ. Ρεπουση, πώς το είπε και τι εννοούσε !!!

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ο Θείος 15/08/2012 14:27:27

      Όσο κατάφερες μέχρι τώρα να προάγεις τα συμφέροντα της Γερμανίας σου (παρά τα εκατοντάδες τεχνηέντως παραπλανητικά σχόλια που ποστάρεις κάθε μέρα), άλλο τόσο θα καταφέρεις να βγάλεις λάδι τη Ρεπούση.

     • Aφροδίτη avatar
      Aφροδίτη @ Ο Θείος 15/08/2012 15:43:32

      Το σημαντικό είναι πως η Ρεπούση αυτές της τις πεποιθήσεις τις πέρασε άνετα από τους "σοφούς" διεθνιστές και στην πλειονότητά τους ομοϊδεάτες της, που έχουν καταλάβει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο από τη μεταπολίτευση και μετά και τις έδωσε τροφή στους μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού σχολείου. Μην ξεχνάμε πως το βιβλίο είχε τυπωθεί και διανεμηθεί.

      Συμμετείχε στη συγγραφή σχολικού βιβλίου αγαπητέ, δε συνέγραψε βιβλίο εκθέτοντας τις απόψεις της για να κυκλοφορήσει στην ελεύθερη αγορά, δικαίωμα που το είχε και όποιος ήθελε το έπαιρνε.
      Και ούτε σημαίνει πως, επειδή έγιναν εγκληματικά πολιτικά λάθη τότε, δεν κατεστράφη η Σμύρνη και δεν διώχθηκε ο Ελληνισμός που ζούσε εκεί. Δεν θα απαλλάξουμε λοιπόν την παραχαράκτρια της Ιστορίας επειδή τα αίτια της Μικρασιατικής καταστροφής βρίσκονται 92 χρόνια πίσω!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ο Θείος 15/08/2012 16:31:19

      Ἐδῶ Θεῖε μᾶς τά χαλᾶς.Κατέστρεψαν,λές,Ἑλληνισμό 2500 χιλιάδων χρόνων αὐτοί πού ἔστειλαν στρατό σέ ἕναν πόλεμο ἐκ τῶν προτέρων χαμένο...! Καί δέν ξεχωρίζεις τά γεγονότα,ὅτι ἂλλο ἡ προσπάθεια ἐπανάκτησης τῶν χαμένων Πατρίδων μας καί ἄλλο ἡ ναί,ἴσως,σύμφωνα μέ τήν σημερινή λογική,λανθασμένη προέλαση τῶν δυνάμεών μας περισσότερο ἀπ' ὅ,τι ἔπρεπε.Δηλαδή,πάντα τά βέλη καί ἡ κριτική γιά τίς δικές μας πράξεις καί παραλείψεις;
      Ποτέ σύμμαχοι τῶν δικῶν μας πεπραγμένων,παρά μόνο κριτική ἀντικειμενική καί ἐκ τοῦ μακρόθεν,καί γιά τίς εἰδεχθεῖς πράξεις τῶν ἄλλων,πού σέ ὁρισμένες περιόδους τῆς ἱστορίας ὑπῆρξαν ἐχθροί μας καί ἐπετέλεσαν τόσες καί τέτοιες φρικαλεότητες ἐναντίον τοῦ Γένους μας,οὔτε κουβέντα;
      Μέ τήν ἴδια λογική νά κατακρίνουμε τούς Κυπρίους γιατί ἀντιστάθηκαν στούς Τούρκους,μέ ἀποτέλεσμα τήν μισή τουρκική κατοχή τοῦ νησιοῦ,θά ἔπρεπε νά τήν ἀφήσουν ὁλόκληρη ἀναίμακτα ὑπό τουρκική κατοχή.
      Νά κρίνουμε ἀκόμη τούς παππούδες μας πού προέταξαν ἀντίσταση στήν ἰταλογερμανική εἰσβολή,πού εἶχε ὥς ἀποτέλεσμα τήν καταστροφική 5ετή γερμανική κατοχή!
      Αὐτή,ἐγῶ προσωπικά νομίζω,εἶναι ἡ κατάρα πού κατατρέχει τήν φυλή μας...

     • man8os avatar
      man8os @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 15/08/2012 23:21:26

      Η γενοκτονια ξεκινησε το 1915... Προς αποκατασταση της ιστορικης αληθειας...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/08/2012 11:09:39

      Αγαπητε Κυθήριε,
      το πρωταρχικό στρατηγικό λάθος δεν ήταν ούτε η εκστρατεία της Αγκυρας ούτε ο Σαγγάριος.
      Η καταστροφή ήταν προδιαγεγραμμένη όταν ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης αποβιβάστηκε στην Σμύρνη: Η Ελλάδα δεν είχε κανένα συμφέρον να παρασυρθεί σε μια στρατιωτική συμμετοχή στον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τις αποικιακές δυνάμεις Αγγλία και Γαλλία.
      Αυτή είναι η (σκληρή για τον Βενιζέλο αλλά ρεαλιστική) γνώμη μου.
      h**p://www.antinews.gr/2012/08/14/174868/#comment-1031447

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ο Θείος 16/08/2012 19:35:35

      Θείε,η εκστρατεία ήταν ανάγκη να προχωρήσει όσο γινόταν περισσότερο για να ανακοπεί η αντίθετη προέλαση τού Κεμάλ.Διαφωνώ ότι ήταν προδιαγεγραμμένη η έκβασή της,και σίγουρα οι στρατιώτες μας δεν έκαναν την εκστρατεία για να χάσουν.Το νόημα τού σχολίου μου ήταν,ότι η φυλή μας,ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες έχει την ανάγκη να την υπερασπιστούμε,ακόμη και στα λάθη της,σε ο,τι έχει να κάνει με τα εθνικά θέματα,και όχι να ψεγουμε το κάθε τί όπως οι ξένοι,δεν μας συμφέρει αλλιώς,το βλέπω και πατριωτικά άν θες...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/08/2012 11:16:39

      Τα λοιπά:
      Για την κατοχή στην Κύπρο, δεν είναι συνυπεύθυνοι μαζί με τους Τούρκους εισβολείς οι Κύπριοι, αλλά Ελλαδίτες πραξικοπηματίες, και μάλιστα χουντικοί. Οι Κύπριοι που συνεργάστηκαν ήταν ελάχιστοι.
      Στον Β' Παγκόσμιο, βρεθήκαμε ευτυχώς νωρίς με τη "σωστή πλευρά" συμμάχων, σε έναν αναπότρεπτο πόλεμο. Δυστυχώς, μόνοι εμείς, τον συνεχίσαμε με έναν ηλίθιο (με 2 πλευρές ηλιθίων) και εγκληματικό Εμφύλιο: Ιδού η κατάρα της φυλής, ο άμετρος φατριασμός και εγωισμός, μαζί με απύθμενη επιπολαιότητα και πολιτικό "τζόγο". Συνεχίζεται δυστυχώς ....

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ο Θείος 16/08/2012 19:45:36

      Σε αυτά συμφωνώ,να σού πω μόνο ότι το σχόλιο μου έχει να κάνει με τούς αγώνες των Ελλήνων κατά των επίδοξων κατακτητών,άσχετα άν τελικά κατέληξαν σε εμφύλια κατάρα,όπως πολύ σωστά επισημαινεις,η οποία έχει σχέση με την γκρίνια μας όπως αναφέρω.

    • Β.Κ.Σ. avatar
     Β.Κ.Σ. @ Ο Θείος 15/08/2012 22:03:33

     Αγαπητέ Θείε, θα έπρεπε να ντρέπονται οι αριστεροί που την έκανα βουλευτίνα.
     Δεν είναι ούτε ιδεολογική εκτόνωση, ούτε εμμονή. Η συγκεκριμένη υποτίθεται καθηγήτρια μόλις έλαμψε το άστρο της έδωσε μία συνέντευξη, που αλλού;, στην Ελευθεροτυπία στο Κυριακάτικο Ε, μπορείς να το αναζητήσεις. Προσωπικά εγώ που έχασα τον χρόνο μου να την διαβάσω, δυστυχώς κατέληξα σε ένα πολύ θλιβερό συμπέρασμα, η κακομοίρα απλώς γαμπρίζεται και νόμισε πως με αυτόν τον τρόπο θα ανεβάσει τις μετοχές της (κόζαρε τις πόζες που φωτογραφήθηκε μόνον και μόνον). Εάν δε έχεις την υπομονή να την ακούσεις στην τηλεόραση καταλαβαίνεις πως αυτό το ξόανο είναι ανίκανο όχι ιστορία να γράψει, ούτε καν να την διδάξει.
     Οι συντηρητικοί χαμηλού πνευματικού επιπέδου βρήκαν μια όμοια τους να τα βάλουν. Οι τάχαμου προοδευτικοί, την τε πνευματική πρωτοπορία μονοπωλούντες πως αντέχουν τέτοιο δάπεδο να τους αντιπροσωπεύει;; (οι ομοιδεολογούσες της Φραγκουδάκη και Δραγώνα έχουν τουλάχιστον έναν αυτοσεβασμό, καίτοι ναζίστριες του αισχίστου είδους αμφότερες)
     ΥΓ. Όπως θα έπρεπε φυσικά να ντρέπονται οι Έλληνες αριστεροί και για τα ισοζύγια αίματος της ιστοριογραφίας τους:
     h**p://pontosandaristera.wordpress.com/2012/08/06/dromos-5/

 10. ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
  ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ 15/08/2012 12:56:16

  Διήγηση του Προξένου των Η.Π.Α George Horton Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΘ' /ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


  ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ σηµεία της διήγησης που προηγήθηκε είναι τα εξής:
  1. Η Σµύρνη πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Η πυρκαγιά αποτέλεσε την τελευταία, προς το παρόν, πράξη στην πάγια πολιτική που διαµόρφωσε επί αιώνες τη µουσουλµανική ιστορία και εξάπλωση και, ιδιαίτερα, την τουρκική ιστορία από την άνοδο των Νεοτούρκων στην εξουσία. Παραδείγµατα της πάγιας αυτής πολιτικής αποτελούν: α. Οι δολοφονίες, οι βασανισμοί και οι διωγµοί που έλαβαν χώρα στη Μακεδονία κατά την περίοδο του λεγόµενου εκτουρκισµού και οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσµα τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεµο (1912). β. Οι δολοφονίες και η έξωση από τα σπίτια τους των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στη διάρ¬κεια της περιόδου που προηγήθηκε της έκρηξης του Με¬γάλου Πολέµου, καθώς και η καταστροφή των ελληνικών χωριών που ευηµερούσαν (όπως την περιγράφει ο Γάλλος Manciet γράφοντας για τα τραγικά γεγονότα της Φώκαιας). γ. Οι απελάσεις Ελλήνων από την περιοχή της Μαύ¬ρης Θάλασσας στο καταχείµωνο του 1916. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξαναγκάζονταν να βαδίζουν µέσα στη θύελλα µέχρι που πέθαναν πολλές χιλιάδες (όπως αναφέρει ο Dana Κ. Getchell στην επιστολή του που παρατέθηκε). δ. Η εξόντωση αριθµού µεταξύ οκτακοσίων χιλιάδων και ενός εκατοµµυρίου Αρµενίων το 1915-16. ε. Η πυρπόληση της Σµύρνης και η σφαγή χιλιάδων κατοίκων της το 1922.
  2. Η Σµύρνη πυρπολήθηκε από Τούρκους στρατιώτες σε µια στιγµή που η πόλη βρισκόταν κάτω από την πλήρη κατοχή τους. Οι φωτιές ανάφτηκαν πρώτα στην αρµενική συνοικία, στην οποία οι Τούρκοι λεηλατούσαν, δολοφονούσαν και βίαζαν επί πολλές µέρες προηγουµένως και όπου δεν υπήρχε πια ούτε ένας Αρµένιος, µε µοναδική ίσως εξαίρεση κάποιους επιζώντες που κρύβονταν στα υπόγεια των σπιτιών.
  3. Αξιόπιστοι µάρτυρες, που δεν ανήκουν ούτε στην ελληνική ούτε στην αρµενική κοινότητα, πιστοποιούν ότι η Σµύρνη πυρπολήθηκε µε τον τρόπο αυτό.
  4. Ένας Τούρκος στρατιώτης έχυσε πετρέλαιο ή µείγµα πετρελαίου και βενζίνης στο δρόµο µπροστά στο Αµε¬ρικανικό Προξενείο, προξενώντας έτσι τη µετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όσων βρίσκονταν µέσα σε αυτό.
  5. Η πυρπόληση της Σµύρνης και οι σφαγές και οι βιαιο¬πραγίες εναντίον των χριστιανών κατοίκων της στο σωτήριο έτος 1922, κατέστησαν δυνατές χάρη στην αµοιβαία αντιζηλία και τα αντιµαχόµενα εµπορικά συµφέροντα ορι¬σµένων χριστιανικών δυνάµεων και χάρη σε αυτή καθαυτή τη βοήθεια, ηθική και υλική, που πρόσφεραν οι δυνάµεις αυτές στους Τούρκους.
  6. Οι Τούρκοι εξετέλεσαν τις τροµακτικές πράξεις τους εναντίον των χριστιανών και της ανθρωπότητας γενικότε¬ρα, µε την πεποίθηση ότι δεν θα συναντούσαν όχι µόνον καµιά αντίδραση, αλλά ούτε και καµιά κριτική από τις Ηνωµένες Πολιτείες. Οδηγήθηκαν στην πεποίθηση αυτή από τη θορυβώδη τουρκόφιλη και αντιχριστιανική προπαγάνδα του αµερικανικού Τύπου, προπαγάνδα που διηύθυναν ορι¬σµένοι κυνηγοί εκχωρήσεων εµπορικών συµφερόντων και άλλοι αρθρογράφοι µε ανάλογα συµφέροντα.
  7. Καµία ανακοίνωση που να εκδηλώνει φρίκη, διᬵαρτυρία ή αποτροπιασµό, στο πνεύµα εκείνης του Gladstone, δεν έχει µέχρι στιγµής δοθεί στη δηµοσιότητα από την αµερικανική επίσηµη πλευρά, παρ' όλο που οι Τούρκοι ξεπέρασαν αυτή τη φορά ό,τι χειρότερο θα µπορούσε να φανταστεί ο Gladstone.
  8. Οι Τούρκοι δεν θα πρέπει να ξανακερδίσουν την εµπιστοσύνη και το σεβασµό του πολιτισµένου κόσµου, µέχρι να µετανοήσουν ειλικρινά για τα εγκλήµατά τους και να προβούν σε κάθε είδους επανόρθωση, στα µέτρα του δυνατού.
  9. Η απόκρυψη ή διαστρέβλωση πράξεων σαν αυτές που περιέγραΨα στα προηγούµενα κεφάλαια, µε στόχο την απόκτηση υλικών ωφεληµάτων ή την προστασία κτι¬ρίων και περιουσιών, αποκαλύπτει ένα χαµηλό επίπεδο ηθικής που συµβαδίζει µε το πνεύµα αυτής της εµπορο¬κρατικής και κερδοσκοπικής εποχής.
  10. Το γεγονός ότι ο Χριστός έχει πολλούς ανάξιους οπαδούς που οργανώνουν ιεραποστολικές αποστολές αποτελεί έναν από τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο µουσουλµανισµός υπερκέρασε τον χριστιανισµό τόσο στο αρχαίο του λίκνο όσο και γενικότερα, οπουδήποτε οι δύο θρησκείες συναντήθηκαν πρόσωπο µε πρόσωπο.
  11. Οι άνθρωποι της Εκκλησίας στην Αµερική θα πρέπει να σνειδητοποιήσουν ότι οι Αµερικανοί ιεραπόστολοι στην Τουρκία δεν είναι σε θέση να προσηλυτίσουν Τούρ¬κους ούτε και να τελούν θρησκευτικές τελετές µε την πα¬ρουσία των Τούρκων. Θα πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι σήµερα τα σχολεία στην Οθωµανική Αυτοκρατορία λει¬τουργούν στις βάσεις αυτές και ότι, αν κάποιος Τούρκος προσηλυτιστεί, πολύ σύντοµα θα δολοφονηθεί και τόσο οι ιεραπόστολοι όσο και τα κτίριά τους θα αντιµετωπίσουν τον κίνδυνο της τουρκικής επίθεσης .

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ 15/08/2012 15:25:21

   Εξαιρετικά τα αποσπάσματα που παραθέτεις

   • ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ avatar
    ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΣ @ Προφήτης 15/08/2012 15:53:01

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΠΟΛΥ... ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΚΑΙ ΕΔΩ.
    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ.

 11. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 15/08/2012 13:23:28

  Ἄντε νά χωρέσουν τόσες φρικαλεότητες,θηριωδίες,βιασμοί,καταστροφές,σφαγές καί κτηνωδίες σέ ἕναν ''συνωστισμό''...
  Πῶς μπορεῖ μιά μόνο φωτογραφία,ἀπό τίς πολλές,σάν τήν τρίτη στή σειρά τοῦ κειμένου,νά κάνει ἕναν ἄνθρωπο τοῦ πνεύματοςὅπως ἡ κ.Ρεπούση,τόσο σκληρό ἀπέναντι στόν πόνο καί τίς τόσες συμφορές τοῦ πού ἔχει ζήσει τό Γένος τῶν Ἑλλήνων; Ὅσο ξένο καί νά θεωρεῖ τόν ἑαυτό του...

 12. Αλέξανδρος avatar
  Αλέξανδρος 15/08/2012 14:28:15

  Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά !
  Η Παναγία να μας έχει όλους καλά !

  Βλέποντας τη δεύτερη φωτογραφία αισθάνομαι τέτοια ντροπή .... και τόσο πόνο ....
  που δέ περιγράφεται !

  Γιατί μου έρχονται στο μυαλό δηλώσεις περί Ελληνοτουρκικής φιλίας , τουρκικά σήριαλ στην τηλεόραση , συνωστισμοί , σφαγές στην Κύπρο μας και ούτο καθ'εξής .

  Είναι ντροπή για όλους να ξεχνάμε την Ιστορία μας ...
  Ειδικά τη σήμερον ημέρα εάν ρωτήσεις ένα νέο τι έχει να σου πεί για όλα αυτά τα γεγονότα και την καταστροφή του Ελληνισμού .... θα σου πεί πως γουστάρει να βλέπει εζέλ .

  Η ιστορία δειδάσκει και η νέα γενιά έχει μείνει στην ίδια τάξη , αμαθής ...

  *Εύγε στα παλικάρια των Ελλήνων που επολέμησαν με πάθος ζητώντας εκδίκηση !

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ Αλέξανδρος 16/08/2012 20:07:56

   να μην ξεχάσουμε τα ζεϊμπέκικα και τις κουμπαριές............

 13. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/08/2012 14:54:56

  Εύγε για το σχόλιο!

 14. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/08/2012 15:24:02

  Γιάννη, Χρόνια Πολλά και ευχαριστούμε.
  Έχω καμια δεκαριά βιβλία στη βιβλιοθήκη, για την Καταστροφή. Δεν έχω καταφέρει να τελειώσω κανένα...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Προφήτης 15/08/2012 15:56:04

   Χρόνια πολλά και καλά.
   Ούτε κι εγώ. Με πιάνει ένας κόμπος και τα παρατάω...

 15. A.M. avatar
  A.M. 15/08/2012 17:09:59

  «Που πας ρε Καραμήτρο;»
  Αυτή η φράση ταιριάζει για όσους διέταξαν τον ΕΣ να καταλάβει την Άγκυρα.
  Μπορούσε άνετα να αποβιβαστεί στην Μικρά Ασία, να εδραιωθεί γερά στα παράλια, να οχυρωθεί και να κρατήσει αυτές τις επί χιλιετίες ελληνικές περιοχές ασφαλείς και ελληνικές για πάντα.
  Αντ' αυτού προτίμησε ο αρχιστράτηγος (προφανώς με εντολές από την Ελλάδα) να κάνει έναν επεκτατικό πόλεμο που ήταν σχεδόν αδύνατο να κερδηθεί επειδή τα δεδομένα δεν ήταν υπέρ μας.
  Το αποτέλεσμα αυτής της εκστρατ3είας ήταν τραγικό:
  πενήντα χιλιάδες νεκροί και εβδομήντα πέντε χιλιάδες τραυματίτες στρατιώτες
  εξακόσιες χιλιάδες νεκροί άμαχοι
  ενάμισυ εκατομμύριο πρόσφυγες να ζούν μια ζωή γεμάτη στερήσεις και υπό άθλιες συνθήκες στην μητέρα Ελλάδα που δεν φάνηκε και τόσο στοργική μαζί τους ειδικά τα πρώτα χρόνια
  οριστική εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου από την Μικρά Ασία.
  μια ηττοπάθεια όχι μόνον του στρατού αλλά και των Ελλήνων που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα

  Και όλα αυτά γιατί;
  επειδή κάποιων τα μυαλά είχαν πάρει πολύ αέρα, είχαν χάσει το μέτρο, την απλή λογική και προσπάθησαν να πετύχουν το ακατόρθωτο (διευθύνοντας βέβαια τις επιχειρήσεις από την Σμύρνη και απ' την Αθήνα και θυσιάζοντας σχεδόν για πλάκα θα λέγαμε στρατιωτικούς και άμαχους).

  Θα μας χάλαγε δηλαδή σήμερα η Ελλάδα να κατέχει όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας, θα μας έπεφταν λίγα και θέλαμε και την .. Άγκυρα;;;!!!

  Χρόνια πολλά!

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ A.M. 15/08/2012 19:38:20

   Σε διορθώνω: σκοπός της επίθεσης στην Άγκυρα, δεν ήταν η ενσωμάτωσή της στην ελληνική επικράτεια - ήταν να επιφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στην βάση του Κεμάλ (ένα «νοκ άουτ»), ούτως ώστε να ησυχάσουμε μια και καλή από αυτόν (καθότι, μέχρι τότε, έκανε επιθέσεις εκ του ασφαλούς, και μετά ξανακρυβόταν πίσω από το «σύνορο» της ζώνης της Σμύρνης.

   Ασφαλώς, δεν πέτυχε. Το ότι δεν ήταν καλή ιδέα, το λέμε όμως σήμερα εμείς εκ του ασφαλούς. Τότε δεν ήταν τόσο προφανές.

   • man8os avatar
    man8os @ ΚΜ 15/08/2012 23:25:22

    Η μη υποχωρηση του χειμωνα 1922, και η μη στρατολογηση των Μικρασιατων εκανε μεγαλυτερη ζημια απο την "κακια" ιδεα

 16. ΣΚΟΥΡΕΛΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ avatar
  ΣΚΟΥΡΕΛΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 15/08/2012 18:16:29

  ΑΛΛΟΙ ΣΕ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ,ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ.ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΖΗΣΕ...ΑΣΥΝΧΟΡΗΤΟΙ ΝΑ'ΝΕ.

 17. georg avatar
  georg 15/08/2012 18:49:30

  Να λέγονται και μερικές αλήθειες για να τελειώσουν τα ψέματα.

  Πρώτον.
  Όποιος δεν σηκώνει τουφέκι και τρέχει σε εκκλησίες να τον σώσει ο Θεός είναι άξιος της μοίρας του. Αυτά για τους ''πολέμαρχους'' της Μ.Θάλασσας με τα άπειρα σωματεία και τους πολεμικούς χορούς. ΌΛΑ τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες.

  Δεύτερον.
  Να σταματήσει επιτέλους η κλάψα, τα μνημόσυνα για τις χαμένες πατρίδες και το γλείψιμο στον ανύπαρκτο και υποτελή Πατριάρχη.

  Τρίτον.
  Τιμή και Δόξα στους Αξιωματικούς και στους Στρατιώτες που άφησαν τα κόκαλα τους εκεί. Τουλάχιστον αυτοί ήταν άντρες.
  Και ΟΧΙ μίζεροι, να φάμε να πιούμε και ότι αρπάξουμε, γλεντζέδες, μαλθακοί, κλαψιάρηδες, καημένοι, καρπαζοεισπράκτορες και τζάμπα μάγκες.

  Τέταρτον.
  Να μάθουμε από τα λάθη μας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ georg 16/08/2012 11:23:23

   Αυτά που λέτε για τον Πατριάρχη είναι στην καλύτερη περίπτωση εντελώς άδικα. Παχειά λόγια εκ του ασφαλούς.
   Να πάτε σε πρώτη ευκαιρία στην πατρίδα του την Ίμβρο, να δείτε πώς προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στις πατρίδες του ο Ελληνισμός, και να το ξανασκεφθείτε.
   Με το τουφέκι και τις λόγχες πολλά μπορείς να κάνεις, όχι όμως να στηριχθεις σ' αυτά. Αυτό είναι το μοιραίο λάθος.

   • daughter of mercy avatar
    daughter of mercy @ Ο Θείος 16/08/2012 20:10:41

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. Αθηνά-Μαρία avatar
  Αθηνά-Μαρία 15/08/2012 20:18:48

  Ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου πού σήμερα, τέτοια μέρα και γιορτή μου και με πρόσφατο το πένθος γιά το χαμό της Σμυρνιάς μάνας, ένα τέτοιο άρθρο- φόρος τιμής -δημοσιεύεται. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ και όχι ΧΑΜΕΝΕΣ. Και βεβαίως Φωτιά και Τσεκούρι στους προσκυνημένους
  Ευχαριστούμε Γιάννη Φαίλτωρα...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Αθηνά-Μαρία 15/08/2012 21:26:58

   Χρόνια σου πολλά!

 19. Αθηνά-Μαρία avatar
  Αθηνά-Μαρία 15/08/2012 23:55:15

  Ευχαριστώ Κυθήριε... ωραίο το πληκτρολόγιό σου με τα σημεία στίξης. Το θαυμάζω, να είσαι καλά !

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Αθηνά-Μαρία 16/08/2012 00:28:23

   Κι ἐγῶ σ' εὐχαριστῶ Αθηνά-Μαρία!

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ Αθηνά-Μαρία 16/08/2012 20:11:41

   !!!!!!!!!

 20. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 17/08/2012 15:41:34

  Τι να πει κανεις...

 21. Θth avatar
  Θth 18/08/2012 17:17:21

  Στοπ έβαλε στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους του Έβρου, η Ελληνική Αστυνομία, σε τρειςΤούρκους που συνόδευαν τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης, κατά την είσοδό του στην χώρα μας το μεσημέρι της Παρασκευής. Δεν τους επέτρεψαν να μπουν στην χώρα μας γιατί στα διπλωματικά τους διαβατήρια είχαν ως τόπο γέννησής τους Ελληνικές πόλεις ή χωριά με την Τουρκική ονομασία, κάτι που δεν επιτρέπεται.

  Πιο συγκεκριμένα απαγορεύθηκε η είσοδος στον Βουλευτή Ανδριανούπολης Μεχμέτ Μουεζίνογλου γιατί ανέφερε την Κομοτηνή από την οποία κατάγεται ως Κιουμουρτζίνα!!! Η σύζυγός του Φειζέ στο διαβατήριο της έγραφε Κομοτηνή, αλλά την Ελλάδα ως Γκιουνανιστάν!!! Απαγορεύθηκε η είσοδος και στον Δρ Χαλήτ Τερέν που είναι Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας Τέχνης και Κουλτούρας και είναι στενός συνεργάτης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγήπ Ερντογάν, γιατί ως τόπο γέννησης του έγραφε το χωριό Κιζίλαγάτς, που η επίσημη ονομασία του είναι Ραγάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.